Дневен план за навициСвали сега 

Типовете кожа според наличието на пигменти (част първа)

Кожата помни всеки слънчев лъч

С горещите и слънчеви дни все по-често си мечтаем за почивка на море или просто за една хубава разходка на открито. Но знаем ли наистина как да се радваме на слънчевите лъчи, без това да ни навреди?

Какво ще научиш?

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Типовете кожаЦеленасоченото излагане на слънце може да бъде полезно, но и опасно при прекомерна продължителност и честота. То може да бъде причината за многобройни и различни кожни реакции (фото-стареене, алергии, почерняване, изгаряне и др.). Загарът е природен защитен механизъм на кожата срещу UV лъчите. Разположените в основния слой на епидермиса, меланоцитите произвеждат кафяв пигмент под действието на UV лъчите, наречен меланин. Този меланин мигрира с кератиноцитите към statum corneum, придавайки на кожата цвят и защита. За съжаление, тази „природна" защита не е достатъчна, за да противодейства на вредите от слънцето.

Какво знаем за UV лъчите (UVA и UVB )?

UVA и UVB лъчите се различават по дължината на вълната и по съдържащата се енергия. UVB лъчите имат по-къса дължина на вълната и много енергия. Освен, че са отговорни за слънчевото изгаряне, в дългосрочен план могат да причинят и рак на кожата. UVА лъчите са с по-малко енергия и с по-голяма дължина на вълната. Проникват дълбоко в кожата и предизвикват преждевременно стареене, бръчки и промени в нашето ДНК, които са рисков фактор за развитие на ракови образувания по кожата.

Преминаващи UV-лъчи (UVA / UVB)

 • 1 m под вода - 80% / 50%
 • облачно време - 75% / 75%
 • на сянка - 50% / 50%
 • през мокра тениска - 36% / 19%

Слънцезащитата е важна поради:

 • Увеличаване на времето, през което хората са изложени на слънчевите лъчи: спорт, фитнес-мода, специални студия за получаване на "моден слънчев загар"
 • Увеличаване на UVB-лъчите, достигащи земята в някои райони
 • Увеличаване на случаите на рак на кожата

Слънцето - полезно и опасно или защо е необходима слънцезащитата?

UVB (290-320 nm) причиняват:

 • слънчево изгаряне
 • преждевременно стареене на кожата
 • рак на кожата

UVA (320-400 nm) причиняват:

 • слънчеви алергии
 • преждевременно стареене на кожата
 • рак на кожата (най-често меланом)
 • повишен риск от развитие на рак на кожата вследствие на хронично UVB-облъчване

Какво е фактор или защитен индекс (SPF-Sun Protection Factor)?

Системата за оценка на силата на слънцезащитните фактори - SPF, е въведена още през 1978 г. Слънцезащитният фактор показва времето, за което може да стоите на слънце, без опасност от изгаряне. Дерматолозите препоръчват слънцезащитни средства с нива на защита 15 дори и на хората с по-тъмна кожа, които сравнително по-трудно изгарят. Това е минималното ниво, което осигурява защита и от UVA лъчите. Но по-високият SPF предполага по-високо съдържание на химикали, което не е подходящо за чувствителна кожа.

SPF = време до поява на зачервяване със защита / време до поява на зачервяване без защита

Последиците от слънчевите лъчи зависят от нашия „фототип".

Фототипът се определя от цвета на кожата - генетично заложеното съотношение между червени и кафяви пигменти. Количеството тъмни пигменти обуславя естествената защита на кожата от слънцето. Колкото по-голямо е количеството, толкова защитата е по-висока. Това не означава автоматично, че хората с тъмна кожа не са застрашени от слънчево изгаряне или от други кожни реакции. Познати са следните шест фототипa кожа:

Фототип I:  Много бледа кожа, руса или червена коса и лунички, светлозелени или сини очи. На слънце кожата изгаря и никога не придобива загар. Нуждае се от много висока степен на защита (SPF над 50). Голяма податливост към слънчеви увреждания по кожата и изключително голям риск от появата на меланома. Препоръчително е да се спазват основните правила за предпазване при излагане на слънце. Кожата трябва да се преглежда самостоятелно всеки месец, като се обръща специално внимание на всякакви подозрителни образувания, както и да се преглежда от личния лекар веднъж годишно.

Фототип II: Светла кожа, светла коса и сини или кафяви очи. Кожата изгаря при продължително излагане на слънце и лесно добива загар. Нуждае се от много висока степен на защита (SPF над 50). Голяма податливост към кожни раздразнения вследствие излагане на слънце и изключително голям риск от появата на меланома. Препоръчително е да се спазват основните правила за предпазване при излагане на слънце. Кожата трябва да се преглежда самостоятелно всеки месец, като се обръща специално внимание на всякакви подозрителни образувания, както и да се преглежда от личния лекар веднъж годишно.

Фототип III: Светла кожа, кафява коса и кафяви или сини очи. Кожата изгаря при продължително излагане на слънце, но обикновено и лесно добива загар. Нуждае се от средна степен на защита (SPF 15-30). Хората с фототип ІІІ са податливи на кожни раздразнения вследствие излагане на слънце, както образуването на меланома. Препоръчително е ежедневното използване на слънцезащитен крем с най-нисък фактор SPF 15, носенето на слънцезащитно облекло и престой на сенчести места между 11:00 и 15:00 часа, когато слънцето е най-силно. Кожата трябва да се преглежда самостоятелно всеки месец, като се обръща специално внимание на всякакви подозрителни образувания, както и да се преглежда от личния лекар веднъж годишно.

Фототип IV: Матова кожа, тъмнокафява коса и кафяви очи. Кожата изгаря, само ако е била изложена на слънце продължително време и лесно добива загар. Нуждае се от средна степен на защита (SPF 15-30). Кожата трябва да се преглежда самостоятелно всеки месец, като се обръща специално внимание на всякакви подозрителни образувания, както и да се преглежда от личния лекар веднъж годишно.

Фототип V: Тъмна кожа, черна коса и тъмни очи. Кожата изгаря само при прекомерно излагане на слънце и много лесно добива загар. Нуждае се от ниска степен на защита (SPF 6-15). Хората с тъмна кожа са подложен на по-голям риск от acral lentiginuous melanoma, много коварна форма на болестта. Тези меланоми се появяват на части от кожата, които не се излагат на слънцето твърде често и в повечето случаи остават скрити, докато болестта се развива. Кожата трябва да се преглежда самостоятелно всеки месец, особено в областта на дланите, ходилата и слизестите мембрани, като се обръща специално внимание на всякакви подозрителни образувания, както и да се преглежда от личния лекар веднъж годишно.

Фототип VI: Много тъмна кожа, черна коса и тъмнокафяви очи. Кожата изгаря само при свръхизлагане на слънце и много лесно добива загар. Нуждае се от ниска степен на защита (SPF 2-6). Хората с тъмна кожа са подложени на по-голям риск от acral lentiginuous melanoma, много коварна форма на болестта. Тези меланоми се появяват на части от кожата, които не се излагат на слънцето твърде често и в повечето случаи остават скрити, докато болестта се развива. Кожата трябва да се преглежда самостоятелно всеки месец, особено в областта на дланите, ходилата и слизестите мембрани, като се обръща специално внимание на всякакви подозрителни образувания, както и да се преглежда от личния лекар веднъж годишно.

Вашият фототип не е постоянна величина. Следете за всякакви промени в бенки и други кожни образувания и незабавно съобщете на личния си лекар, ако забележите такива.

Във втората част на материала за типовете кожа ще ви запознаем с термина UV индекс, както и полезни съвети за това как да се предпазите ефективно от нежелани изгарания.

Още съдържание по темата
Трикове-за-справяне-с-пролетната-умора
Трикове за справяне с пролетната умора

А доколко реална е тя?

Генетичен-потенциал-Колко-мускули-и-сила-можем-да-качим
Генетичен потенциал | Колко мускули и сила можем да качим?
Да-качвам-мускули-или-да-свалям-мазнини-Бълк-или-кът
Да качвам (мускули) или да свалям (мазнини) | Бълк или кът?
Как-стомахът-и-червата-влияят-върху-емоциите-ни-и-обратното
Как стомахът и червата влияят върху емоциите ни (и обратното)
Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow