Дневен план за навициСвали сега 

Скритите тайни на лазурния бaсейн

Как да избегнем опасностите през лятната ваканция?

Лято е, горещо е, и сякаш всеки от нас има нужда от нещо повече от освежителни напитки! Особено примамлива алтернатива се оказва близкия басейн или аквапарк, приканващи още с първите слънчеви лъчи... Посещението им, освен че е свързано с приятни и незабравими усещания за сетивата ни, може да бъде и с доста неприятни последици. Затова трябва да бъдем предпазливи и да вземем необходимите мерки, преди да се гмурнем в освежаващата вода.

Какво ще научиш?

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

БасейниБасейнът представлява идеална среда за развитие на различни микроорганизми (бактерии, фунги), които при определени условия могат много бързо да се размножават, като по този начин образуват слузест слой върху вече помътнялата вода.

Водата в плувния басейн трябва да отговаря на няколко условия:

 • Да бъде чиста и прозрачна, с нормален цвят и добър външен вид;
 • Да се пречиства с ефективна система за оборотно пречистване, като съдържа определено количество дезинфекциращи вещества;
 • Да бъде с температура, която да съответства на условията за комфорт.

Неспазването на тези, както и на други елементарни санитарно-хигиенни норми, определено би довело до негативни последствия за посетителите на басейна.

Кои са най-честите замърсители на водните басейни?

Повърхностно замърсяване

Дължи се на наличието на косми, прах, мазнини, плаващи боклуци, трева. За борба с това замърсяване е необходимо повърхностният слой на водата да се сменя, колкото е възможно по-често. Съществуват ефективни преливни системи, които изчерпват водата от горните слоеве, като спомагат за поддържането на нормална концентрация на свободния хлор във водата.

Разтворими замърсяващи вещества

Това са урина, пот, различни козметични продукти. Необходимо е да се осигури ефективно филтриране и циркулация на водата, за да се поддържа нивото на свободния хлор.

Химическо замърсяване

Вследствие на вещества, които се използват за пречистване и обработка на водата, както и на почистващи и миещи препарати. Трябва да се използва минимално количество качествени химически препарати не само в басейна, но и около него, както и внимателно да се следи за поддържането на водния баланс.

Бактериално замърсяване

Този вид замърсяване е може би най-опасният. Топлата вода създава  особено благоприятни усливия за размножаването на болестотворните микроорганизми. Те пък от своя страна й придават зеленикав цвят и тя изглежда мътна. Бактериалното замърсяване включва водорасли (във вид на спори от атмосферата или от водопроводната вода), бактерии и вируси (те попадат във водата от къпещите се: от техните носоглътки, болни участъци от кожата или ранички). Всеки от плуващите отделя около 120 мг микроорганизми. Факт, който обяснява и огромното количество болестотворни микроорганизми - около 35 милиона на дъното на басейните.

И към всичко това можем да добавим над 114 известни вируси, които се предават чрез водата!... За да се справим с тези замърсявания, е необходимо да поддържаме непрекъсната концентрация на дезинфекциращия препарат във водата на необходимото ниво. Добра алтернатива се оказва свободният хлор, който веднага унищожава бактериите, като прави водата в басейна безопасна за къпане.

Дезинфекцията - задължителна стъпка за един кристално чист басейн!

За да бъде ефективен процесът на пречистване на водата в плувния басейн е необходимо добро познаване на параметрите на тази дейност. Дезинфекцията на водата е два вида: шокова и нормална. Шоковата (механична) дезинфекция се извършва поне веднъж седмично, като зависи от органичните замърсявания и посещаемостта на басейна. Нормалната (химическа) дезинфекция пък се определя от количеството на свободния хлор във водата. Използването на циркулационни помпи е нежелателно, защото те не възстановяват нормалните качества на водата. За да бъде водата в добре балансирано химическо състояние, трябва да се следят някои основни показатели:

 • рН;
 • обща алкалност;
 • количество на окислителя;
 • твърдост на водата по съдържание на калций;
 • температура и общо съдържание на соли.

Кои са най-често срещаните проблеми при посещението на плувния басейн?

На първо място стоят кожните инфекции, следвани от стомашно-чревните инфекции и полово предавани болести като трихомоназа, хламидия и др. Те се предават чрез водата, но също така и чрез заразената площ около басейна. Там, където е влажно и топло - плочките около плувния басейн, пътеките около него, водата, която се оттича от душовете и чешмите, се крият сериозни предпоставки за развитие на кожни инфекции. А най-разпространената от тях е Molluscum contagiosum.

В долната част на кръста се появяват малки мехури с телесен цвят, като най-засегнати са малките деца. Внимателни трябва да бъдем и към своите крака, те най-често са жертва на микози, най-разпространена от които е Candida albicans. Тя се характеризира със сърбежи и удебеляване на роговия пласт между пръстите на краката. Ако не се лекува своевременно, може да доведе и до нацепване на нокътната плочка и дори до цялостното й разрушаване. За да се предпазим, трябва задължително да носим чехли около басейните и в съблекалните, защото там най-често се развиват вредните гъбички.

Препоръчително е добре да се подсушават краката, защото микозите се развиват успешно и в прекалено затворени за топлия сезон обувки.

От друга страна хлорът във водата може да намали съпротивителните сили на лигавицата, в резултат на което да се получи вагинално гъбично възпаление, последвано от неприятно течение. Необходима е навременна консултация със специалист, за да се избегнат негативните последствия след това.

Небалансираното рН и увеличеното органично замърсяване на водата в басейна могат да бъдат причина за развитието на различни очни болести, най-разпространената от които е конюнктивитът, за който са характерни сърбеж, сълзене и зачервяване на окото, клепачите се подуват и очите са чувствителни към ярка светлина. Трябва да се има предвид, че конюнктивитcj е силно заразно заболяване.

Относно полово предаваните болести - възможно е причинителите на тези заболявания да живеят извън организма във водата за известно време, и ако тя не се хлорира достатъчно, да се превърне в сигурен "източник" на заразата, макар че този начин на заразяване е по принцип доста по-рядък!

За да си осигурите приятна ваканция...

 • Избягвайте да ходите боси, да ползвате чужди вещи (джапанки, хавлиени кърпи, бански костюми), дори и на хора от вашата компания.
 • Внимавайте да не погълнете вода от басейна, защото съществува реална опасност от чревни инфекции.
 • Винаги внимателно измивайте ръцете си преди хранене, защото от топлината ръцете се затоплят, изпотяват и стават благоприятно място за развитие на микроби.
 • Освен че трябва да бъдем внимателни при избора на бесейн или аквапарк, трябва да обръщаме и сериозно внимание при избора на храна. Непакетираната храна по откритите щандове крие не по-малко опасности през ваканционния сезон.

Трябва да отбележим, че и морето е една доста добра алтернатива за лятната ваканция - там почти няма опасност от заразяване с бактерии или гъби поради факта,че морската вода действа като дезинфектант. С изключение на местата, където се събират много хора и там, където се оттича вода от душове и чешми. За да прекараме ваканцията си добре, с положителни емоции и незабравими усещания за сетивата, не ни трябва много - само да бъдем взискателни към местата, които посещаваме и да спазваме добра лична хигиена.

Весело лято на всички!

Използвани източници

 • riokozrz.org
 • wellnessstyle.bg
 • stroiteli-elmedia.net
 • сп. "Журнал за жената" – 25/2006
Още съдържание по темата
Бутилирана-вода-крие-ли-рискове-за-здравето
Бутилирана вода - крие ли рискове за здравето?
Как-да-отслабна-всичко-което-трябва-да-знаеш
Как да отслабна - всичко, което трябва да знаеш
5-капана-по-време-на-отслабване
5 капана по време на отслабване
Изграждането-на-нови-и-промяната-на-текущи-навици-не-е-лесен-процес
Изграждането на нови и промяната на текущи навици не е лесен процес
Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow