Дневен план за навициСвали сега 

Стерилната чистота

Ефектът на автогола

През последните години честотата на алергичните заболявания се увеличи неколкократно. Явлението е устойчиво и се наблюдава дори в екологично чисти райони. Разпространението на бронхиалната астма, алергичния дерматит и ринит се свързва с увеличената употреба на битови дезинфекционни средства.

Какво ще научиш?

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Стерилната чистотаСъвременната битова химия, използвана за почистване на домовете, съдържа хлор, прекиси, феноли, спиртове и други компоненти, повечето от които - повърхностно активни вещества. Всички те се изпаряват и проникват в дихателните пътища. Практически всички синтетични миещи и избелващи препарати съдържат хлор, дори и на етикета да не е отбелязано. Летливото вещество се отделя в процеса на почистване, попада върху лигавиците на дихателните пътища и ги дразни. Проведени изследвания в САЩ и Канада свидетелстват, че колкото по-голяма е стерилността, заобикаляща детето на възраст под 1 година, толкова по-висок е рискът от последващо алергично заболяване.

Как става "мечешката" услуга?

При нормални условия микроорганизмите от околната среда попадат в организма в малки количества и стимулират имунната система, която произвежда защитни антитела. Именно те са отговорни за устойчивостта на организма към инфекции. Това е по своята същност своеобразна естествена ваксинация.

В стерилни условия имунитетът не се активира и стимулира поради липсата на външни дразнители и провокатори. В такъв случай всяка една, дори и лека инфекция, придобива сериозен характер. Например, организмът на едно малко дете или бебе не е научен да се съпротивлява на вредните микроби. По повърхността на човешкото тяло има около 5 000 видове различни микроорганизми, които нормално се намират там и образуват естествената защитна покривка на кожата срещу чуждите бактерии. Всекидневното използване на антисептични средства обаче лишава кожата от съпротивителните й сили. Същевременно патогенните микроорганизми могат да си изработят устойчивост към използваните антибактериални препарати.

Стерилната чистота е по-опасна

Ако ядем неизмити плодове от пазара, рискуваме да си навлечем стомашно разстройство, характеризиращо няколко вида чревни инфекции. След преболедуване в повечето случаи се изгражда траен имунитет и заболяването не се повтаря. Ако обаче лъскаме, полираме, търкаме и измиваме всичко до блясък, включително и храната си, ще боледуваме почти непрекъснато.

Излиза, че не "всички болести са от мръсотия", а че половината са от излишно престараване и натраплива мания за чистота. Елементарните хигиенни мерки са напълно достатъчни за нашето здраве. Да предприемаме поход с лозунг "Да избием микробите до крак!" преди всяко сядане на масата или разходка сред природата, е напълно погрешна стратегия.

Един интересен факт - доказано е, че човешката имунна система еволюира до качествено ново ниво именно в историческите моменти, когато хората  се заразяват масово с различни инфекции и когато върлуват епидемии. Тествани са диви мишки, като една част от тях са заразени с въшки, а останалите не и се изследва имунната система на всички животни. Според резултатите мишките, които са заразени с паразитите, имат много по-изразени и ефективни имунни реакции в сравнение с незаразените животни. Тези изводи са потвърдени и от други лабораторни опити. Животните, израснали в напълно стерилна среда, страдат от различни инфекциозни заболявания с 80% повече от тези, обитаващи нормални природни условия.

А козметиката?

Голяма част от сапуните и шампоаните променят защитния липиден слой на кожата поради алкалното си рН. Алкализирането на кожната повърхност променя нормалния й кисел филм, който е с pH 5,5. В резултат на това следва хиперактивация на мастните жлези с цел компенсация. Кожата бързо се омазнява, следва ново измиване и кръгът се затваря. Нашите баби след измиване на косата си със сапун например са я обливали с разреден лимонов сок или оцет именно с цел неутрализация. Сега е различно – повечето шампоани, душ-гелове и други подобни козметични измиващи продукти са с регулирано РН 5,5.

Някои алтернативи

  • Сода за хляб - натриевият бикарбонат е доста приемливо средство за почистване и не притежава абразивни свойства - не уврежда гланцирани и полирани повърхности. Замърсяванията се поръсват със сода, навлажняват се гъбичка и се почистват с триене. След това се изплаква с вода.
  • Водна пара -  силата на парата и високата температура почистват безвредно и ефикасно. Вече се продават пароструйки с приставки за почистване дори на пердета и килими.
  • Лимонов сок – излючително добре почиства някои петна, благодарение на естественото си избелващо действие.

И още веднъж, преди да измиете ръцете си за осми път за последния половин час:

Болестите на «чистите ръце»:

  • бронхиална астма;
  • алергична хрема;
  • алергичен ринит;
  • атопичен дерматит;
  • сенна хрема;
  • уртикария;
  • екзема.

И тук се оказва, че всяко престараване е вредно. "Прекаленият светец и Богу не е драг!" или "Умереност във всичко" – както ви харесва...

Още съдържание по темата
Бутилирана-вода-крие-ли-рискове-за-здравето
Бутилирана вода - крие ли рискове за здравето?
Как-да-отслабна-всичко-което-трябва-да-знаеш
Как да отслабна - всичко, което трябва да знаеш
5-капана-по-време-на-отслабване
5 капана по време на отслабване
Изграждането-на-нови-и-промяната-на-текущи-навици-не-е-лесен-процес
Изграждането на нови и промяната на текущи навици не е лесен процес
Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow