Рабдомиолиза

... или какво може да предизвика остро разграждане на мускулната тъкан

Грижата за костите, мускулите и ставите е от ключово значение, за да останете активни и силни за цял живот. Можете ли да си представите, че едно участие в маратон или пък невинно смесване на сок от грейпфрут с медикаменти, понижаващи холестерола, могат да доведат до рабдомиолиза - състояние, което може да прекрати задълго посещенията ни в спортния център или фитнес залата...

РабдомиолизаВ човешкото тяло има около 650 мускула, които определят една трета от половината от телесното ни тегло. Те не само ни позволяват да ставаме, ходим, сядаме и говорим, но също така всмукват и изкарват въздуха от белите дробове, движат кръвта по тялото ни, насочват и фокусират очите и придвижват храната по храносмилателния тракт.

По природа човешкото тяло е пригодено за постоянна физическа активност. Добър пример в това отношение се оказват космонавтите, които след известно време в условия на безтегловност (където не се налага телата им да противодействат на земното притегляне) бързо показват признаци на отслабване на мускулите, високо кръвно налягане и чупливи кости - поразителна демонстрация как липсата на физическа активност уврежда тялото ни.

Друг типичен пример е този, при които в хода на принудително обездвижване (при болни на легло), още през първите 48 часа може да се наблюдава до 25% намаление на размера на мускулите.

Казаното дотук цели да покаже само едно - редовните упражнения са жизнено важни за цялото ни тяло, те не само укрепват мускулите, но изграждат и поддържат плътността на костите, предпазват ставите и подобряват стойката, гъвкавостта и издръжливостта.

Какво знаем за рабдомиолизата?

Тя представлява изключително тежко и сравнително рядко животозастрашаващо патологично състояние, което се изразява в разпадане на напречно-набраздената мускулна тъкан (т. нар. миолиза) и освобождаване на мускулния белтък (миоглобулин) в кръвта. Коварното при това болестно състояние е, че в някои случаи е възможно да протича без прояви на каквито и да е симптоми.

Най-често се наблюдават следните симптоми:

 • болки в скелетните мускули
 • скованост, обща мускулна слабост
 • повишаване на нивата на ензима креатинин фосфокиназа в кръвта в десет пъти по-високи стойности от референтните установени, както и потъмняване на цвета на урината вследствие на отделения белтък. От друга страна, прекомерното количество миоглобулин може да доведе до запушване на бъбречните каналчета и последваща бъбречна недостатъчност.

Кои са основните фактори за развитие на рабдомиолиза?

 • Мускулна травма или нараняване;
 • Изключително тежка физическа активност (напр. маратон);
 • Тежки мускулни контракции вследствие на продължителни гърчове;
 • Различни възпалителни заболявания на мускулите (миозит, дерматомиозит, полимиозит);
 • Тежки изгаряния;
 • Продължителна кома;
 • Ниски нива на електролитите в кръвта;
 • Продължителна хипотермия (ниска температура на тялото);
 • Употреба на наркотици или алкохолна интоксикация, както и употребата на различни медикаменти (статини - при лечение на висок холестерол; лекарства за лечение на Паркинсон; медикаменти за анестезия; ХИВ лекарства). Типичен пример за това е комбинирането на сок от грейпфрут със статини, като тази комбинация може да бъде смъртоносна. Някои от съставките на сладко-горчивия плод и медикаментите се конкурират за чернодробния ензим. Впоследствие високите плазмени нива на статините могат да доведат до рабдомиолиза и остра бъбречна недостатъчност.
 • Различни вируси, както и някои бактерии;
 • Отрова, попаднала в организма вследствие на ухапване от змия (особено характерно състояние, наблюдаващо се най-вече в Африка и Южна Америка);
 • Наследствена предразположеност.

Какви усложнения могат да възникнат?

На първо място без съмнение е бъбречната недостатъчност. От друга страна, при установена рабдомиолиза се наблюдава т. нар. "синдром" - при всяка една мускулна контузия се получава оток, водещ до нарушена циркулация, която потенциално застрашава засегнатата тъкан. Този синдром се наблюдава най-често след травма на подбедрицата или мускулите на коремната стена, като много често се налага хирургическа интервенция.

Рабдомиолизата може също да предизвика аномалии в количеството на електролитите в кръвта. Вследствие на мускулна травма засегнатите мускулни клетки могат да освободят в кръвта големи количества калий и фосфор, което да доведе до хиперкалиемия и хиперфосфатемия.

Може ли да бъде спечелена битката с неприятното заболяване?

Рабдомиолизата е състояние, което не се повлиява особено от взетите превантивни мерки преди неговото възникване. И това е разбираемо, имайки предвид факторите, които го пораждат.

Не бива да забравяме, че мускулите, както и костите, изграждащи скелета, са активна, жива тъкан, която през целия ни живот непрекъснато се обновява и възстановява, за да бъде тялото ни силно и енергично. За тази цел организмът се нуждае не само от здравословен коктейл, включващ всички необходими витамини и микроелементи, но и от движение, от регулярни спортни занимания.

Много лесно приемаме здравите мускули, кости и стави за даденост, но ако не се храним правилно и не отделяме достатъчно време за спорт, състоянието на тези жизненоважни тъкани скоро ще започне да се влошава. Храната е тази, която осигурява необходимото "гориво", от което организмът изпитва нужда, а регулярните спортни занимания го поддържат в постоянна кондиция, готово за всяко предизвикателство.

Макар и да не можем да предпазим напълно тялото си от състояния като рабдомилолизата, със сигурност можем да осигурим значителна превенция не само срещу заболявания на опорно-двигателната система, но и такива, включващи други органи и системи.

Използвани източници
 • udoma.com
 • medicinenet.com
 • "Здрави кости, мускули и стави" - изд. "Рийдърс дайджест", София 2010

Хареса ли ти?

Сподели с приятели в:

Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 read-later1