Дневен план за навициСвали сега 

Рабдомиолиза

... или какво може да предизвика остро разграждане на мускулната тъкан

Грижата за костите, мускулите и ставите е от ключово значение, за да останете активни и силни за цял живот. Можете ли да си представите, че едно участие в маратон или пък невинно смесване на сок от грейпфрут с медикаменти, понижаващи холестерола, могат да доведат до рабдомиолиза - състояние, което може да прекрати задълго посещенията ни в спортния център или фитнес залата...

Какво ще научиш?

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

РабдомиолизаВ човешкото тяло има около 650 мускула, които определят една трета от половината от телесното ни тегло. Те не само ни позволяват да ставаме, ходим, сядаме и говорим, но също така всмукват и изкарват въздуха от белите дробове, движат кръвта по тялото ни, насочват и фокусират очите и придвижват храната по храносмилателния тракт.

По природа човешкото тяло е пригодено за постоянна физическа активност. Добър пример в това отношение се оказват космонавтите, които след известно време в условия на безтегловност (където не се налага телата им да противодействат на земното притегляне) бързо показват признаци на отслабване на мускулите, високо кръвно налягане и чупливи кости - поразителна демонстрация как липсата на физическа активност уврежда тялото ни.

Друг типичен пример е този, при които в хода на принудително обездвижване (при болни на легло), още през първите 48 часа може да се наблюдава до 25% намаление на размера на мускулите.

Казаното дотук цели да покаже само едно - редовните упражнения са жизнено важни за цялото ни тяло, те не само укрепват мускулите, но изграждат и поддържат плътността на костите, предпазват ставите и подобряват стойката, гъвкавостта и издръжливостта.

Какво знаем за рабдомиолизата?

Тя представлява изключително тежко и сравнително рядко животозастрашаващо патологично състояние, което се изразява в разпадане на напречно-набраздената мускулна тъкан (т. нар. миолиза) и освобождаване на мускулния белтък (миоглобулин) в кръвта. Коварното при това болестно състояние е, че в някои случаи е възможно да протича без прояви на каквито и да е симптоми.

Най-често се наблюдават следните симптоми:

 • болки в скелетните мускули
 • скованост, обща мускулна слабост
 • повишаване на нивата на ензима креатинин фосфокиназа в кръвта в десет пъти по-високи стойности от референтните установени, както и потъмняване на цвета на урината вследствие на отделения белтък. От друга страна, прекомерното количество миоглобулин може да доведе до запушване на бъбречните каналчета и последваща бъбречна недостатъчност.

Кои са основните фактори за развитие на рабдомиолиза?

 • Мускулна травма или нараняване;
 • Изключително тежка физическа активност (напр. маратон);
 • Тежки мускулни контракции вследствие на продължителни гърчове;
 • Различни възпалителни заболявания на мускулите (миозит, дерматомиозит, полимиозит);
 • Тежки изгаряния;
 • Продължителна кома;
 • Ниски нива на електролитите в кръвта;
 • Продължителна хипотермия (ниска температура на тялото);
 • Употреба на наркотици или алкохолна интоксикация, както и употребата на различни медикаменти (статини - при лечение на висок холестерол; лекарства за лечение на Паркинсон; медикаменти за анестезия; ХИВ лекарства). Типичен пример за това е комбинирането на сок от грейпфрут със статини, като тази комбинация може да бъде смъртоносна. Някои от съставките на сладко-горчивия плод и медикаментите се конкурират за чернодробния ензим. Впоследствие високите плазмени нива на статините могат да доведат до рабдомиолиза и остра бъбречна недостатъчност.
 • Различни вируси, както и някои бактерии;
 • Отрова, попаднала в организма вследствие на ухапване от змия (особено характерно състояние, наблюдаващо се най-вече в Африка и Южна Америка);
 • Наследствена предразположеност.

Какви усложнения могат да възникнат?

На първо място без съмнение е бъбречната недостатъчност. От друга страна, при установена рабдомиолиза се наблюдава т. нар. "синдром" - при всяка една мускулна контузия се получава оток, водещ до нарушена циркулация, която потенциално застрашава засегнатата тъкан. Този синдром се наблюдава най-често след травма на подбедрицата или мускулите на коремната стена, като много често се налага хирургическа интервенция.

Рабдомиолизата може също да предизвика аномалии в количеството на електролитите в кръвта. Вследствие на мускулна травма засегнатите мускулни клетки могат да освободят в кръвта големи количества калий и фосфор, което да доведе до хиперкалиемия и хиперфосфатемия.

Може ли да бъде спечелена битката с неприятното заболяване?

Рабдомиолизата е състояние, което не се повлиява особено от взетите превантивни мерки преди неговото възникване. И това е разбираемо, имайки предвид факторите, които го пораждат.

Не бива да забравяме, че мускулите, както и костите, изграждащи скелета, са активна, жива тъкан, която през целия ни живот непрекъснато се обновява и възстановява, за да бъде тялото ни силно и енергично. За тази цел организмът се нуждае не само от здравословен коктейл, включващ всички необходими витамини и микроелементи, но и от движение, от регулярни спортни занимания.

Много лесно приемаме здравите мускули, кости и стави за даденост, но ако не се храним правилно и не отделяме достатъчно време за спорт, състоянието на тези жизненоважни тъкани скоро ще започне да се влошава. Храната е тази, която осигурява необходимото "гориво", от което организмът изпитва нужда, а регулярните спортни занимания го поддържат в постоянна кондиция, готово за всяко предизвикателство.

Макар и да не можем да предпазим напълно тялото си от състояния като рабдомилолизата, със сигурност можем да осигурим значителна превенция не само срещу заболявания на опорно-двигателната система, но и такива, включващи други органи и системи.

Използвани източници

 • udoma.com
 • medicinenet.com
 • "Здрави кости, мускули и стави" - изд. "Рийдърс дайджест", София 2010
Още съдържание по темата
На-ръба-или-как-да-се-движим-за-да-не-ни-боли
На ръба (или как да се движим, за да не ни боли)

Техниките са много, принципите обаче са само няколко

Синдром-на-кубиталния-тунел
Синдром на кубиталния тунел

Наричан още "телефонен лакът"

Тренировки-за-стягане-след-раждане-със-секцио
Тренировки за стягане след раждане със секцио

Кога е безопасно да започнем да тренираме и по какъв начин?

Тузлата-място-с-история-и-дух
Тузлата - място с история и дух

За лиманолечението, калолечението, спокойствието и още нещо

Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow