Интервю с Мирослав Гичев (Miro Gi4ev)

"Винаги съм слушал внимателно тялото си"

По желание на редовните ни потребители, продължаваме поредицата интервюта с популярни потребители от форума на BB-Team. Днес ви представяме Миро Гичев.

Интервю с Миро Гичев

Представи се на читателитe?

Здравейте! Казвам се Мирослав Гичев. Родом съм от малко градче - Бяла, Русенско, а във вените ми тече "балканджийска  кръв". По образование съм магистър - инженер по транспортна техника. В момента за жалост още не съм намерил работата на живота си и се занимавам с каквото има - общо взето, почасови работи.

Кога започна с фитнеса и какво те накара да започнеш да тренираш?

Фитнес, или по-скоро аз бих го нарекъл фитнес-културизъм практикувам от около 3 години, през които има доста непринудени прекъсвания, заради контузии главно.

Иначе със силови занимания се започна преди точно 11 години в мазето на Партийния дом в гр.Бяла - имаше трибойска, в която се правеха само лег-клек-тяга и съответно оттам идва страстта ми към големите тежести в основните движения.

Преди това съм тренирал лека атлетика и гимнастика, като и двете са прекратени заради тежки контузии при съответната силова подготовка, която ми бе силната страна и прогресирах винаги много бързо.

Какви са ти целите и какво си постигнал досега?

За цели в общия смисъл не може да се говори, винаги съм тренирал за удоволствие с единствена цел повишаване на силата/постиженията.

Генетично предразположен ли си да имаш добро тяло и ако не, кои са основните пречки (например: лесно напълняване, тънка костна структура и т.н.)?

До 10-11 годишна възраст бях адски слаб и постоянно боледувах. Родителите ми ме насърчиха да се насоча към някакъв спорт за укрепване на имунната система. Впоследствие винаги съм бил по-силен от връстниците си.

Иначе генетично имам груба физика, лесно губя симетрия и имам слаби сухожилия и връзки (слаби спрямо равнището на развитие на мускулната сила), откъдето са и многото контузии, с които съм се сблъсквал.

Сподели накратко какви са тренировъчните и хранителните ти принципи?

За такива е трудно да се говори, тъй като съм изпитвал всички възможни методики, на които съм попадал - както хранителни, така и тренировъчни. Иначе като заключение съм стигнал до извода, че тялото отговаря точно на това, което искаш от него: ако тренираш тежко - ставаш голям, ако се храниш чисто - ставаш чист. А ако ги направиш едновременно, ставаш голям и чист.

С какви спортове си се занимавал преди бодибилдинга?

Ооо, с много! Знам как ще прозвучи, но е самата истина. Състезателно съм се занимавал само с канадска борба, трибой и щафетно бягане 4х100м. Иначе любителски освен фитнес-културизма: гимнастика и борба свободен стил.

Каква тренировъчна програма използваш в момента?

Ами в момента тъкмо приключих пробен период по методиката на Иван Абаджиев, който бе успешен откъм прогресивно увеличаване на тежестите, но поради нетърпими болки в рамената бе принудително прекъснат. Сега съм се насочил към пауърбилдинг методиката.

Опиши един свой ден - кога ставаш, първо ядене за деня и последващите, описани по час и количество? Кога тренираш и по колко, кога лягаш? 

Тъй като живея, така да се каже, ден за ден, за жалост нямам установен режим. Предпочитам силовите ми тренировки да са следобед, а ако са сутрин, да са поне след 2 хранения. Тренирам кратко и интензивно.

Например последната тренировка бе за крака и се състоеше от загрявка – 50х60 кг, 20х100 кг, 10х140 кг работна единица на 180, последвана от непрекъснати падащи в същия ред, с половината от загряващите повторения - всичко това се случи в рамките на 15 минути.

Това е характерния ми стил на тренировки. Храненето е трудна тема, имам предвид финансово трудна. Ям всичко! Храня се с каквото има в хладилника, плюс шейкове, но предпочитам твърдата храна. Храненето ми е балансирано, но не спазвам правила от типа през 2-3 часа и т.н. - ям, когато ми е кеф!

Какво правиш когато не тренираш, в така наречения възстановителен период?

Ако не работя, какъвто е периода в момента, помагам в домакинството, пазарувам (ако няма кой), помагам на баба си, която е възрастна и болна, поддържам личния автомобил, разхождам се, ходя по кафета, играя дартс и билярд, гледам филми - това е, общо взето.

Колко време ти отне да изкараш такава преса? Как го постигна?

По време на заниманията ми с трибой нямах преса, но всяко лято, когато прекъснех тренировки и тя се появяваше. Впоследствие след поредната контузия не тренирах 13 месеца, като в първите 6 работех тежка работа и от 122,5 кг станах 82 преса, вени  и т.н., но с настъпването на есента се отдадох на харчене на изкараните пари с цел от две думи: ядене и пиене.

Това са единствените килограми в живота ми, качени без да тренирам, за което още съжалявам. Успях да се изтърпя до декември - изчистих менюто, поднових тренировките и през месец март заветните 6 бяха на линия.

Мислил ли си за участие в състезания?

Ами доста хора ме подтикват да мисля, дори ми обещават подкрепа, но на този етап не го смятам за приоритет.

Коя ти е любимата хранителна добавка?

Добавки не използвам, като изключим протеина на прах, който считам за храна и то само когато няма източник на белтъчини в храната. Но при бъдеща финансова възможност бих се изкушил да пробвам нашумелите в интернет американски продукти.

Какво мислиш за анаболните стероиди в спорта?

Допустимо, но само за състезателни цели и то след постигане на естествения генетичен потенциал.

Какъв тип тренировки предпочиташ?

Подобни на гореописаната: нискообемни, интензивни, кратки.

Какви лишения си правил заради спорта?

Не смятам, че спортът ме е лишил от нещо, дори точно обратното - много ми е дал. Той формира в характера на човек дисциплина, трудолюбие, хъс за постигане на целите.

Изпадал ли си в крайности и ако да, какви?

Почти не, винаги съм слушал внимателно тялото си и то ми е казвало какво да правя. Единственото нещо, което съм се "подлъгвал" да правя, бе кардиото - като метод за намаляване на телесните мазнини. Разбира се, оказа се неефективно и бях дотам.

Какво е отношението ти към НВД (нисковъглехидратната диета) и защо?

Твърдо против, защото на физиологично ниво въглехидратите, складирани под формата на мускулен гликоген, са единственото гориво за интензивни силово-скоростни физически натоварвания!

Какво е културизмът за теб – просто хоби или нещо, около което се върти по-голямата част от живота ти?

Нито едното нито другото, влизам в залата само за удоволствие!

Къде се намира границата, която разделя бодибилдинга от здравословния спорт и го превръща в екстремно натоварване на организма?

Ами там, където се опитвам да стоя аз!

Какъв е твоят идеал за тяло (до телата на сегашните или до тези на културистите от старата генерация се доближава)?

Ед Корни.

Имал ли си тежки травми и как се справяш с тях?

Безброй много. Трудно се справям психически. Иначе лесно и бързо се възстановявам.

Какви съвети би дал на начинаещите във фитнеса?

Да се хранят чисто и да тренират с основните движения и най-важното да не бързат. Няма закъде, резултатите ще последват неминуемо.

Какво е мнението ти за фитнес индустрията и здравословния начин на живот у нас?

На ниско ниво е в момента, а върви в грешна посока.

По какъв начин се запозна с нашето издание, какво ти допадна, какво би могло да се подобри?

Както повечето неща - случайно търсене на БГ сайт за фитнес-културизъм. Допадна ми с това,че е единственото място, където не се толерира употребата на анаболни стероиди!

Пожелай нещо на читателите на BB-Team?

Тренирайте (няма  значение какво), пазете се от контузии и бъдете позитивни - само така ще ви се случват позитивни неща в живота!

Хареса ли ти?

Сподели с приятели в:

Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 read-later1