Дневен план за навициСвали сега 

Българи в чужбина: Драган Донков

Здравословен и активен начин на живот в Малта

Българи в чужбина: Драган Донков

В новата ни поредица интервюта с наши читатели, живеещи или пребивавали в чужбина и запознати с местните условия за спорт и целесъобразен начин на живот ще ви представим Драган Донков, който ще ни разкаже повече за възможностите, които предлага Малта.

Какво ще научиш?

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Представете се на читателите?

Казвам се Драган Донков и съм на 35 години, от София. Работя в областта на човешките ресурси и в момента съм мениджър в една фондация за психично здраве в Малта и водя обучения по стрес мениджмънт. В свободното си време обучавам студенти по актьорско майсторство как да използват по-добре гласа си и словото, или както го наричат тук, Voice coach.

Какво ви отведе в чужбина?

Драган Донков

Заминах за чужбина, защото имах нужда от промяна, а и винаги съм искал да живея известно време по Средиземноморието. Съпругата ми получи шанс за по-добра кариера и така се решихме. Сега със семейството ми живеем на остров на пъпа на Средиземно море.

От колко време сте там и лесно ли се адаптирахте?

Вече 6 години сме тук. Не мога да кажа, че се адаптирах трудно, но не беше и лесно. Друга култура, друго развитие на обществото, друг начин на работа. Много зависи какъв си като личност и колко си гъвкав и толерантен към различното. За Малта няма средно положение – или я харесваш, или не. Познавам българи, които не успяха да се адаптират...

Спортувахте ли преди това, какво?

Винаги съм спортувал. 12 години тренирах Кунг-фу, а в последните години преди да замина - ски туризъм и бокс. Никога не съм постигал нищо голямо в спорта, но за собствено удоволствие и здраве беше достатъчно.

Бързо ли свикнахте към условията за спорт там? Какво ви направи най-голямо впечатление?

Драган Донков

Не ми беше лесно да се адаптирам към условията за спорт в Малта. Още с първите тренировки във фитнеса или в боксовата зала разбрах, че нивото на треньорите и инструкторите беше много ниско  и това ме отказа. Да не говорим, че нямаше голям избор на спортове.

В страната понятието професионален спорт почти не съществува. Дори футболистите от националния отбор по футбол имат друга професия и се събират само когато има мач.

Трябваше да намеря нещо ново и подходящо за условията тук и това беше водолазният спорт.

Спортува ли активно местното население? Какви условия има?

Да, спортува в някаква форма. Тук има условия за спортуване на открито почти 300 дни годишно. Много хора просто правят дълги разходки покрай морето, тичат или карат колело.
Държавата инвестира в спорта и има преференции за спортни клубове и съоръжения. В последните години се появиха няколко фитнеса на открито и много алеи за ходене и тичане. Има много зали фитнес и класове по аеробика,  спининг, зумба и други.

Отделя се много внимание на детския спорт и резултатите започват да се появяват. Като пример мога да посоча маратона на Малта, в който има 3 дисциплини – класически маратон, полумаратон и 21 км ходене. Ходенето събира над 1500 човека всяка година. Мнозина от участниците се амбицират и на следващата година тичат полумаратона.

Обръща ли се внимание на здравословното хранене от страна на жителите? А на държавата?

Драган Донков

Малтийците са една от най-затлъстелите нации в Европа. Има високо ниво на детска затлъстялост. Една от причините е, че нацията се е отдалечила от естествената си хранителна пирамида, която включва много зеленчуци, картофи, хляб, морска храна, зехтин и по-рядко паста и червено месо.

Сега основното им ядене е паста със сос, пица, месо, хляб и по-рядко риба и зеленчуци. Голяма вреда нанася и достъпната Take away храна и полуфабрикатите.

Държавата се опитва да популяризира здравословното хранене като превантивна мярка срещу високата заболеваемост. Постоянно се организират събития за измерване на теглото, кръвното и кръвната захар и се дава информация за правилното хранене.

Да направим месечен план - колко струва и какво време отнема да спортуваме активно и да се храним добре в (дадената страна)?

Драган Донков

В Малта има различни варианти за това колко може да ти струва да живееш здравословно. Ако избереш варианта да спортуваш на открито, няма да ти струва много, защото качествената храна не е  много скъпа и е достъпна.

Ако избереш варианта да спортуваш в зала, цените започват от 40 евро на месец и стигат до 100 евро на месец в зависимост от това какви са ти предпочитанията.

Цените на хранителните добавки са съпоставими с България, но няма голямо разнообразие. За времето – за съжаление все по-малко време остава за спорт...

Като цяло концепцията за здравословен начин на живот тепърва навлиза тук. Все още няма много алтернативи на класическата фитнес зала. Има само две зали, в които тренират кросфит, например.

Ако човек иска да прави нещо подобно, трябва да чете или гледа видео в интернет и после да пробва сам. Хубавото е, че нещата се променят и все повече хора спортуват и опитват да живеят здравословно.

Аз правя обучение по стрес мениджмънт, където активният живот и здравословното хранене са застъпени доста и ме радва, че хората приемат това сериозно.

По какъв начин се запознахте с нашето издание и как ви се струва в сравнение с локалните сайтове там, където живеете сега?

За сайта ви знам от много време и го следя когато мога. Благодарение на него си правя лесни програми за обща физическа подготовка. Харесва ми как с времето се развива професионално и си личи, че има ясна цел и стратегия.

В Малта няма подобни издания или поне толкова добре развити. Има основно лични блогове на инструктори, но те не са толкова богати.

Ако и вие желаете да споделите с нас своите впечатления и опит в едно кратко интервю, вижте как може да стане това. Пишете ни, като поясните за кой град и страна желаете да разкажете.

Още съдържание по темата
Как-да-предотвратим-болките-в-гърба
Как да предотвратим болките в гърба?
Основната-причина-популярните-диети-да-не-работят-за-теб
Основната причина популярните диети да не работят за теб
Тренировките-са-прекалено-лесни
Тренировките са прекалено лесни!

Тренировъчната ми програма не ме натоварва достатъчно!

Изграждането-на-нови-и-промяната-на-текущи-навици-не-е-лесен-процес
Изграждането на нови и промяната на текущи навици не е лесен процес
Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow