Дневен план за навициСвали сега 

Нека се порадваме на слънцето, но разумно!

Грижите ли се добре за своята кожа?

Нека се порадваме на слънцето, но разумно!

Слънцето е неоценим помощник в грижите за здравето... но то може да бъде също така и опасен враг. Някога нашите родители ни оставяха да играем на слънце много по-спокойно, отколкото е възможно днес. Само до преди две-три десетилетия никой не използваше слънцезащитни продукти, а най-разпространеният лек срещу слънчево изгаряне след дефламола беше... киселото мляко.

Какво ще научиш?

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Как можем да добием мечтания летен загар, без да се излагаме на слънце?

Прекомерното излагане на слънце обаче съвсем не е полезно за кожата, както мнозина печално научават на собствен гръб (буквално). Най-малкият проблем сякаш са появата на петна по кожата, увеличаване на бенките по тялото и различни козметични дефекти. В желанието си да изглеждаме по-здрави, е добре да не се увличаме в посока твърде силен тен.

Организмът ни обаче има нужда от слънчевите лъчи и не бива да се лишава напълно от тях. Чрез хелиотерапията например, т.е. чрез директно излагане на човешкото тяло на слънчева светлина са се лекували редица заболявания.

Все пак повечето хора продължават да мечтаят за кожа като шоколад. Ако се питате дали солариумът не е по-безопасната алтернатива, вижте повече по въпроса в статията солариум и слънчеви бани - по-скоро вредни или по-скоро полезни?

Ако ви е интересно дали препичането на слънце и изпотяването могат да предизвикат топене на мазнини, вижте дискусиите по тази тема в нашия форум.

Друга разпространена заблуда гласи, че колкото по-дълго време прекарвате под палещите слънчеви лъчи, толкова повече витамин D ще синтезира тялото ви. Всъщност за тази цел обикновено не е необходимо да прекарвате повече от четвърт час на слънце, при това най-вече от 11 до 14 ч.

А вие приемате ли достатъчно витамин D?

Оказва се, че консумираният с храната витамин D е крайно недостатъчен при българина. Желателно е взимането на допълнително количество, но първо се информирайте защо и по колко.

Разбира се, може би смятате, че сте наясно с въпроса и целогодишно допълвате диетата си с витамин D като добавка. Може би все пак ще ви е полезно да разберете как тялото използва мастноразтворимите витамини, които получава. Ето и малко повече за опасностите от хипервитаминозата, а навярно ще ви бъде интересен и едногодишният експеримент с витамин D на Лазар Радков.

Предвид факта, че тази година пролетта реши да отсъства и изпрати на свое място лятото още от април, с горещите и слънчеви дни все по-често си мечтаем за почивка на море или просто за една хубава разходка на открито. Но знаем ли наистина как да се радваме на слънчевите лъчи, без това да ни навреди? Какво е UV индекс и къде можем да намерим информация за него? Опитайте да потърсите отговорите на тези въпроси в следните статии:

Излагането на слънце е и доказан метод за произвеждане на повече ендорфини, а както знаем, те са хормоните на щастието. Възползвайте се от най-силното натурално лекарство в човешкото тяло и се радвайте на слънцето, но с мярка!

Още съдържание по темата
Фазите-на-храненето-храносмилане-и-усвояване
Фазите на храненето - храносмилане и усвояване

Физиология и етапи на храносмилането

Да-се-храним-бавно
Да се храним бавно

За бавното хранене, забавното хранене и здравословните ползи от това

Хранене-навън-срещу-хранене-у-дома
Хранене навън срещу хранене у дома

Правят ли ни ресторантите дебели?

Ти-избираш
Ти избираш...

...как ще запълниш свободното си време!

Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow