Ендорфин

"Хормонът на щастието" или най-силното натурално "лекарство" в човешкото тяло

от четиво за 5 минути

Човешкото тяло, макар и не перфектно, е със сигурност едно от най-успешните произведения на майката природа. Човешкият мозък пък е най-удивителният му орган, който управлява всички наши жизнени функции. Вроденото човешко чувство за самосъхранение идва точно от него. Едно от нещата, спомагащи да се съхраним, да живеем добре и продължително, е производството на ендорфини или така популярния сред хората "хормон на щастието".

Ендорфин

Ендорфините са ендогенни, опиоидни и полипептидни съединения, или невротрансмитери. Те се произвеждат от хипофизната жлеза и хипоталамуса при гръбначните животни по време на изморителни упражнения, възбуда или оргазъм.

Също така ендорфините предизвикват аналгезия (липса на чувство за болка) и допринасят за здравословното състояние на човека. Хормоните на щастието работят като естествено лекарство против настинка и всякакви други заболявания.

Терминът "ендорфин" сам по себе си предполага фармакологична дейност (аналогична на дейността на биохимикалите от кортикостероидната категория). Той произлиза от две отделни частици - "ендо" и "орфин". Това са кратките форми на думите "ендоген" и "морфин", които събрани заедно значат "морфиноподобно вещество, образувано вътре в тялото".

Начин на действие на ендорфина

Бета-ендорфинът се освобождава в кръвта от хипофизната жлеза, както и в гръбначния мозък от хипоталамичните неврони. Този, който се намира в кръвта, не може да нахлуе в големи количества в мозъка поради наличието на т.нар. кръвно-мозъчна бариера (защита на мозъка от прекален приток на вредни химични вещества или микроскопични организми).

Бета-ендорфинът има най-голямо влечение към μ1-опиоидните рецептори, по-малко към μ2- и δ-опиоидните, и най-малко към κ1-опиоидните (мю, делта и капа опиоидните са трите основни вида рецептори, намиращи се в централната нервна система на човешкото тяло).

Класическите μ-опиоидни рецептори са пресинаптичните, които потискат освободените невротрансмитери. Чрез този механизъм те задържат освободения вече невротрансмитер ГАБА (γ-aminobutyric acid или гама-аминобутирска киселина) и пропускат по пътя допамин.

Ако този процес бъде възпрян, то екзогенните опиоиди могат да причинят нежелано освобождаване на допамин, което от своя страна да доведе до отклонение от нормалния път на целия процес, а оттам да се стигне до пристрастяване.

Опиоидните рецептори имат много други по-важни роли в мозъка и неговата периферия като модулиране на болката, сърдечни, съдови и стомашни функции.

Действия, водещи до производство на ендорфини

Учените по света спорят дали определени дейности отделят измерими нива на ендорфини. Голяма част от данните за него идват от животински модели, които не могат да бъдат съответни за хората.

Изследванията на хора пък често показват плазмени нива на ендорфина, което не е задължително да съответства на нивата в централната нервна система. В други проучвания се използва одеяло с опиоидни антагонисти (вид лекарство с действие, противоположно на определени физиологични функции в организма или на други лекарства), най-често налоксон, за индиректно измерване на освобождаването на ендорфини.

Съвети какво да правите, за да произвежда мозъкът ви ендорфини

  • консумация на люти чушки - доказано е, че когато хората ядат люто, езикът изпитва болка, а мозъкът моментално отделя ендорфини, за да го успокои.
  • положително мислене и смях - личната положителна настройка всеки ден сама по себе си ще предизвика производство на ендорфини. Това ще бъде забелязано и от другите, и така ще спомогнете мозъкът на свои близки, познати и приятели също да "заработи". Смехът от своя страна е може би най-големия стимулатор на мозъка за отделянето на хормона.
  • активна спортна дейност - физическата натовареност, и особено аеробните упражнения с продължителност поне 30 минути, стимулира мозъка да произвежда хормонът на щастието. Все още е спорно какво точно води до отделянето на ендорфините - дали напрежението в мускулите, състезателния елемент или пък разтоварването от натовареното ежедневие.
  • секс - със сигурност най-приятният и ефективен начин да си набавите солидно количество ендорфини, затова няма нужда от повече думи по темата.
  • консумация на шоколад - поредното достойнство на най-сладкото изкушение на този свят. По подобие и на секса, тук също се съчетава полезното с приятното.
  • излагане на слънце - също доказан метод за отделяне на ендорфини.
  • среща с изкуството - ходене на опера, театър или кино, когато това е хоби на съответния човек. Колкото повече един филм да речем предизвиква емоции у нас, толкова повече мозъкът ни произвежда.
  • предизвикване на страх - макар и не особено приятно чувство, при страха също се наблюдава сериозно отделяне на невротрансмитери. Разбира се, на никого не бихме препоръчали подобно крайно усещане, но ако трябва да се избира, то е добре да го свържете с гледането на филм на ужасите (в случай че ви влияе), или пък практикуване на екстремни спортове, при които адреналинът и кръвообращението също рязко скачат.
  • акупунктура - през 1999-а година изследователи са стигнали до извода, че прилагането на акупунктура в определени точки на човешкото тяло предизвиква сериозно производство на ендорфини. В случаите, когато обаче е налице силна или хронична болка у човека, то мозъкът не произвежда хормона на щастието.

Както виждате, наличието на ендорфини не е задължително свързано с приятно чувство. Въпреки това дори тогава, когато се набавят дали вследствие на страх или остра болка и неразположение, те се отделят от мозъка именно, за да ги притъпят и да нормализират нашето състояние.

Накратко - колкото повече ендорфини произвеждаме, толкова по-добре ще се чувстваме.

Хареса ли ти статията?
Мнения по темата
tpd
1
tpd
17 сеп 2008 20:02

Според мен ще е малко порочно да разглеждаме щастието от биохимична гледна точка... :)

Иначе при масаж или сауна също би трябвало да се отделя ендорфин.

IronFreak
2
17 сеп 2008 20:32

ей с такова да се зоби човек ,аааа:)

Ирена Стефанова
3
18 сеп 2008 08:02

Чудесна статия, благодаря на Павлин!

gogata2427
4
18 сеп 2008 10:39

Браво , супер статия !

Ивайло Стайков
5
19 сеп 2008 12:19

Павлине,незнам защо си мислиш че човешкия организъм не е перфектен?Според мен не само човешкия организъм,но и всяко живо същество на тази планета е перфектно.По темата ,статията е добра,но лично мое мнение е ,че ако можеш да контролираш мозъка си и по/точно чувствата и мислите си ,можеш да увеличиш нивата на ендорфин в кръвта си при всяка една дейност с изключение по време на сън.

6
20 сеп 2008 11:27

статията е страхотна!
е ,Стаиков, ако ми отговориш ,ще съм ти мн.благодарна,как по-то4но мога да си увели4а нивата на е ндорфин при всяка деиност/наи-ве4е при работа и среща с шефа?,също как да се ендорфинизирам докато върша домакинска рутинна работа?

festo
7
21 сеп 2008 16:08

а ако непрестанно сме със определено високо количество ендрофин не е ли възможно мозъка да свикне и след време да има нужда от повече ендрофин за да се чувстваме щастливи?

8
22 сеп 2008 01:49

Гледах един филм по нешънъл джеографик, където казаха че и при гъделичкане се отделя ендорфин. Установиха го чрез опити над мишки, които като ги гъделичкаха, се смееха с некъв нискочестотен смях, предстааш ли си!

9
24 сеп 2008 07:27

хубава статия :)

Winnie
10
17 окт 2008 12:19

Само че... ендорфина е точно хормон, подобен на морфина - болкоуспокояващ е. Също така е хормона на удоволствието, не на щастието. Хормона на щастието се нарича серотонин.
Не ги сливайте в едно, защото са различни както са различни ролите им в организма на човека.
Поздрави на автора за усилията :)

11
Тодор Механов
24 май 2009 15:13

Абе ако искате да сте щастливи пушете яко трева ( марихуана ) и ви гарантирам щастието.


П.С. Гарантирам ви само щастието но нищо след него :Д:Д:Д

vaitlspaak
12
28 май 2009 18:26

Механов има хумор в теб да знаеш :D

gogata2427
13
29 май 2009 10:13

С това да се з0би човек ама найстина няма ли да привикне и по-късно да се чуства поттиснат без дозата си ендорфин...?

14
30 май 2009 05:37

само в началото субстанциите деистват по предназначение и се усещащ щастлив и в хармония.после се добива толеранс и човек един вид осъзнава,че се е самопрецакал.от една страна организма си изискава дозата,която все не е достатъчна,за да функционира,иначе се изпада в абстиненция,от друга -ама изобщо вече не е гот-купона свършва-това е.хем се друсаш,хем умираш,хем не ти е гот .и ако имаш малко мозък останал от цялата химия,дето бушува системно в кръвта ти,ти става още по-гадно,че си се прецакал и ако не спреш си отиваш,а вече ти е писнало да слушаш как твои познати са починали.затова спорт,секс, и каквото ти е при сърце,само не посягаи към дрогата.

15
Някой си
17 юни 2009 16:43

Нема лесно, а? Не може просто да кльопаш - все с усилия е свързано.....

16
15 ное 2009 19:44

От приятел съм чувал, че приготвянето на билка “Еленов корен” под формата на чай също допринася за покачване на нивото на ендорфина в тялото - хем е безвредно, хем е легално, и не е поредната доза. Какво мислите вие по въпроса? Има ли и други естествени “субстанции”, които могат да повишат ендорфина в тялото ни и препоръчително ли е да ги употребяваме. Възможно ли е това да ме изкара от хроничната депресия? Благодаря за отговорите предварително

17
19 ное 2009 11:45

еленовия корен деиствително е освен всичко и антидепресант.да,слава богу има много билки,които са с подобен ефект.жълтият кантарион,напр. е билка,от която се произвежда лекарство против тревожност ,депресии,нервни кризи.само,че деиства с натрупване ,т.е.трябва да се пие поне 3 мес.-3 по 1 чаша ,за да има ефект.освен това е и като виаграта.жен-шена,гуарана.....има,има,само трябва човек да знае точно какво му липсва.

18
Аз
31 юли 2010 16:21

Това е най яката дрога. Няма млади, няма стараи, мъже, жени, деца, политици, спортисти, творци, артисти, музиканти, престъпници, психопати, Всички за това живеят и за него се борят. За щастие. Размазващо, разливащо се в цялото ти тяло, замъгляващо мозъка ти щастие, което те откъсва от земния театър и те прави център на вселената.

19
Пламен Новаков
18 авг 2010 16:47

Тази статия е изключително полезна за голям кръг от потребители. Само трябва да се доразвива, както и да се публикуват още подобни статии. Това е принос в медицината, както и в посока в профилактиката срещу бича на съвремието - различните типове депресии.

20
алаиве
9 апр 2011 20:40

Супер статия !
Аз така и се чудех от къде това експлодиращо настроение след тичане или след фитнес.
То било ендорфин . Направо след 30 минути трениране не знае човек къде да се дяне .
Напрово експлодирам .
Спорта си е спорт, баце  !
Здраве спорт и дух това е то !

21
7 апр 2015 09:43

Родиола Розеа дали е в състояние да повиши нивата на Бета ендорфина?

Сподели своя коментар

Влез със своя акаунт, преди да коментираш. Ако нямаш акаунт, може да се регистрираш за минута.