Хипервитаминоза

Могат ли витамините да бъдат опасни?

от четиво за 7 минути
Хипервитаминоза

Витамините са вещества, които в минимални количества са жизнено необходими за поддържане на нормалната дейност и доброто здравословно състояние на човека и животните, както и за тяхното правилно развитие. Те не са градивен елемент, още по-малко пък източник на енергия, но организмът изпитва непрекъсната нужда от тях.

"Vitа" значи живот!

Витамините са открити едва в началото на XX век от полския учен Казимир Функ, който успява да изолира от ориз вещество, действащо благотворно на хора, страдащи от болестта бери-бери, засягаща тежко нервната система у човека.

Наричат ги витамини - название, свързано с техния химичен строеж. Установено е наличие на аминогрупа, изключително важна за живота като цяло.

Днес е известно, че тези вещества регулират синтеза и активността на клетъчните ензими, като по този начин участват в регулацията на всички жизнени процеси.

Приемът на витамини е важен не само за хората, занимаващи се с активна спортна дейност, но и за тези, на които работата им е свързана с тежък физически труд.

Замърсяването на околната среда например изисква непрекъснато увеличаване на всекидневните нужди от витамини, особено пък в големите градове.

Стресът, предизвикан от активния начин на живот, алкохолът, никотинът, кофеинът, консервантите, както и средствата за контрацепция увеличават прогресивно нуждите на нашия организъм от витамини.

Всеизвестен факт е, че една цигара може да унищожи до 100 мг витамин С в организма.

Ако в храната липсват витамини, нормалното протичане на физиологичните процеси в организма се нарушава.

Обръщайте внимание на дозировката витамините

Възможно ли е предозирането на витамините да доведе до интоксикация на организма и важи ли тезата на Парацелз, който твърди, че "Всички вещества са отровни. Само дозата прави едно вещество отрова или лекарство"?

В един дълъг период от време се считаше, че витамините са абсолютно безвредни субстанции, приемът на които може да бъде неограничен - и не само това, ами дори не се обръщаше внимание на особеностите на индивида (възраст, пол, физиологично състояние).

Желанието да бъдем здрави и силни се асоциираше с прием на витамини, стократно надвишаващ физиологичните дневни нужди на организма.

Процес, който неминуемо води до състояние, известно като хипервитаминоза - патологично състояние, свързано с прием на витамини в дози, многократно надвишаващи допустимите дневни нужди и водещо до интоксикация на организма.

Това е и разликата с авитаминозата, която пък е резултат от недостиг на определен витамин, свързано с нарушение на нормалните физиологични процеси в организма.

Би трябвало да се обърне внимание и на факта, че препоръчителната дневна доза витамини зависи от редица фактори като възраст, пол и общо здравословно състояние.

Какви могат да бъдат последиците от предозиране с витамини?

Не всички витамини са еднакво опасни.

С водноразтворимите витамини например се предозира по-трудно, отколкото с мастноразтворимите витамини, поради склонността на последните да се натрупват в телата ни.

Хипервитаминоза с витамин А

Натрупаните излишни количества витамин А в организма обикновено се свързват с прояви на токсичност и състояние, познато като хипервитаминоза.

Предозирането на витамин А може да стане по два начина:

 • еднократна употреба на витамина в доза, силно надвишаваща необходимата дневна потребност на организма;
 • при сравнително продължителен прием на ниски дози.

Особено застрашени се оказват малките деца, при които приемът на този витамин трябва да бъде с повишено внимание, както и хората, употребяващи алкохол във високи дози, при които абсорбцията на витамина е повишена, съответно и неговата токсичност.

Проявите на токсичност на витамин А са свързани със следните симптоми:

 • промяна в плътността на костите на черепа, изпъкнала фонтанела (бебета и малки деца);
 • повишено вътречерепно налягане;
 • замъглено зрение;
 • болка в костите и отток на съседните тъкани, намалена костна плътност, която впоследствие може да доведе до остеопороза;
 • намален апетит;
 • замаяност;
 • промени в съзнанието;
 • двоен образ, особено при малки деца;
 • сънливост;
 • главоболие;
 • увреждане на черния дроб;
 • гадене с последващо повръщане;
 • косопад;
 • пожълтяла и лющеща се кожа.

Хипервитаминоза с витамини от групата В

Предозирането на витамини от групата В е свързано с появата на тежки алергични симптоми, много често водещи до шок, както и редица нервнопсихични нарушения (напр. витамин В6, който води до:

 • изтръпване на крайниците;
 • поява на болка при движение;
 • наличие на епилептични припадъци;
 • безсъние;
 • нарушение в ритъма на сърдечно-съдовата система;
 • увреждане на черния дроб.

Хипервитаминоза с витамин С

Увеличеният прием на един от най-популярните и често приемани витамини, особено в сезона на грипа, рядко може да доведе до някакви сериозни последици за организма.

Високите дози приет витамин, водещи до някакво патологично състояние на организма, са свързани с:

 • нарушение в процесите на образуване на костите;
 • анемия;
 • нарушена обмяна на веществата;
 • стомашно разтройство;
 • потенциална опасност за жените във фертилна възраст;
 • съществува и риск, свързан с усвояване на излишното желязо в организма, вследствие на сравнително високите дози.

Хипервитаминоза с витамин Д

Под въздействие на слънчевата светлина в човешкия организъм се синтезира витамин Д, а добрата новина е, че няма опасност от прояви на токсичност при продължително излагане на слънце.

От друга страна обаче приемът на прекомерно високи количества витамин Д може да доведе до здравословни проблеми.

Този процес е особено характерен за малките деца и обикновено е резултат от необходимостта от прием на витамина, свързана с процесите на растеж.

Нерядко е и вследствие от прием на суплементи, като например масло от черен дроб на треска.

Излишъкът на витамин Д в организма води до необичайно високи нива на калций в кръвта, в резултат на което се появява реална опасност от увреждане на костите, бъбреците и меките тъкани.

Ето защо допълнителният прием на витамин Д задължително трябва да бъде консултиран със специалист в областта.

Симптомите на токсичност, които се наблюдават при предозиране, са следните:

 • запек;
 • намален апетит и загуба на тегло (анорексия);
 • дехидратация;
 • мускулна слабост;
 • високи нива на калций в кръвта;
 • повръщане;
 • умора;
 • раздразнителност.

Хипервитаминоза с витамин Е

Когато количеството доставян на организма витамин Е е по-голямо от необходимото дневно такова, обикновено се наблюдава повишаване на артериалното налягане.

Този витамин в определени случаи може да играе ролята на антикоагулант, а това означава, че съществува възможност да увеличи риска от проблеми с кръвосъсирването.

Внимателни в този случай трябва да бъдат пациенти, приемащи варфарин, които не бива да приемат добавки, съдържащи витамина, без съгласието на своя лекар.

Приетата най-висока доза витамин Е или т. нар. допустима горна граница е малко вероятно да доведе до проблеми с кръвосъсирването.

И все пак да се пазим от или да търсим витамините в храната си?

Колкото и да ни се иска, витамините не са чудотворните лекарства за всичко.

Вярно е, че те са необходими за развитието и жизнеността на целия човешкия организъм, но в подчертано минимални количества.

Някои от тях регулират химическите процеси, други са части от ензимите, необходими за метаболизма на клетките, трети пък директно оказват влияние върху функционирането на организма.

От друга страна повишеното физическо натоварване и внасянето на белтъчини и въглехидрати значително повишават дневните нужди от витамини.

Това означава, че в подобни случаи са необходими и други жизненоважни вещества - минерали.

Повишеният прием на витамини изисква съответното количество минерали, защото ако минералите са в редуцирано количество, тогава витамините не са в състояние да задоволяват пълноценно нуждите на организма.

В статията са използвани източници - виж списъка.

 • nlm.nih.gov
 • medicinenet.com
 • Снимка: bradley j (CC)
Хареса ли ти статията?
Статията написа Ирена Стефанова
Ирена е химик (с педагогическа и изследователска насоченост) и автор в BB-Team от 2008 год. Интересите й са насочени изцяло в областта на фармацията, медицината и здравословното хранене. Отрича напълно нездравословното гладуване и предпочита аеробиката за поддържане на формата си.
Мнения по темата
Strelok91
1
28 сеп 2011 15:15

Тази статия си я класифицирам в раздел пропаганда за масите. Искам да ми покажете човек, който е предозирал с витамин C например. Колкото и параноично да звучи, авторката на статията ви лъже искрено и несъзнателно. Моля гледайте филмчето Food Matters 2008.

Маргарита Манева
2
28 сеп 2011 15:51

Абсолютно подкрепям горното мнение (Strelko91). Във въпросния филм не само се споменава, че с темата за предозиране с витамините силно се спекулира, но се дават примери на сериозни болестни заболявания (в това число и психични), излекувани със свръхдози витамини. Естествено не става въпрос за синтетични витамини, тъй като организма ги усвоява слабо.

Тихомир Велев
3
28 сеп 2011 15:55

Чудесна статия!

Дано повече хора я прочетат, тъй като много още не знаят, че нещо така полезно като витамините може да бъде и вредно, особено когато на пазара с хранителни добавки има продукти, които предлагат дози 5,10,50, че и до 90 пъти повече от минималните нужди за някои витамини.

Важно е да познаваме  храните и микроелементите, които съдържат. Важно е да проверим на какво са богати и на какво са бедни хранителните продукти, които ядем най-често и чрез тях да подберем хранителната добавка.

С някои витамини е почти невъзможно да се предозира с хранителна добавка, а какво остава от храна.
Примерно, за да се предозира с B6 са необходими дози от 1-2 грама да се взимат в продължение на 1 до 3 години, което е абсурдно да се случи.

За предозиране с витамин E са нужни дози от сорта на 500-1000мг., което е 50-100 пъти над RDA и никой нормален човек не би приемал такива дози.

С други витамини обаче, като витамин А, е твърде лесно - примерно някой, който много обича говежд черен дроб, а само в 100гр. от него има 500% RDA, а горната допустима граница е 300%. Ако добавим и сутрешната доза витаминен комплекс, които обикновено съдържат 50-100% RDA и сме готови.

Но...както се спомена, всичко зависи и от възраст, пол, евентуална бременност и куп други.

Поздрави!

Цветан Василев
4
28 сеп 2011 18:01

Прокси, един от малкото описани случаи на интоксикация с витамин А е на група полярни изследователи, които убили една бяла мечка и изяли черния и дроб. ако пилешките дробчета имат 14 000 единици витамин А, свинския има 17 000 а телешкия 21 000(стойности за 100 грама), то черния дроб на бялата мчека има милион единици( 1 000 000) в същото количество.

Чарлз Поликин беше писал за един негов клиент, на който препоръчал дози от 100 000 единици витамин Д два пъти седмично, но човека не разбрал и пил по толкова всеки ден. след 6 месеца серумните му нива били все още под желаното(но над нормата).

повече бих се притеснявал за съотношението А:Д, отколкото за който и да е от тях поотделно.

ако аргумента ти е че в една капсула на Now Д3 има 5000 единици витамин Д, което е примерно 20 пъти над нормата....то ще ти олекне когато разбереш че норамата я промениха и в момента ти 5000 са едва 2,5 пъти повече от нормата. забележи - нормата. минималното количество. 5000 е ориентировъчното количество което препоръчват експертите които са доста консервативни. Поликин препоръчва по 50 000 2 пъти седмично(100 000 за седмица). всичко това е подкрепено с мерене на серумната концентрация.

5
|||
28 сеп 2011 20:05

Като контра на горните мнения аз пък ще кажа,че предозиране с витамини е напълно реално.
Отровата е в дозата,а дозата е нещо твърде индивидуално.

Цветан Василев
6
28 сеп 2011 20:23

аз не казвам че не може(особено предвид някои индивидуални особености), просто отбелязвам че само с храна е трудно да се хипервитаминира, както и че освен количеството на отделните витамини трябва да следим и съотношението им.

Тихомир Велев
7
28 сеп 2011 20:54

Сега...витамин А и останалите ги дадох просто за пример.

За витамин Д ти разбрах логиката, но при витамините, минералите, както и много други неща в тоз живот, нещата са твърде индивидуални. Да, RDA е абсолютен минимум, за да поддържа вече здрав човек в добро здраве. Вече ако имаш някакво заболяване, от генна мутация до кашлица, стрес, тренировки и т.н., всичко се променя.

Поликин защо е давал такива свръх дози на този човек? Най-вероятно е имало проблем, който е налагал това нещо или го е направил просто ей така за здравето или опита. Като му е мерил после серумните нива дали му е измерил и количеството на калция?

А и какво точно очаквате от думата интоксикация? Предозираш с даден витамин и лягаш болен с години или се гътваш на место? Някои симптоми на предозиране са косопад, гадене, повръщане, запек, намаляне на усвояването на друг витамин/минерал...все такива дребни ежедневни неща, на които никой не обръща внимание и ги приема просто като временно неразположение. Някои пък увреждат черния дроб, а кой го усеща това? Май никой, а като се усети вече белята е станала.
Човекът, който не спазва даден режим, често сменя храната си, натрупването намалява, симптомите изчезват и всичко отива в графа “Просто още едно главоболие”, вместо “Опс, май пак предозирах с витамин Х”.

Вече написах, че с някои витамини е адски трудно да се предозира, но с други е по-лесно. Особено мастноразтворимите, които се натрупват в организма.
Ако имаш празна чаша и започнеш да наливаш вода, идва един момент, в който водата започва да прелива и да се стича по масата. Това става и с витамините и минералите. Обикновено взимаш парцал и започваш да чистиш и да попиваш. За съжаление парцала (разбирай организма...кофти сравнение :D ) има определен капацитет, който може да попие/изчисти, а ти продължаваш да наливаш и всичко, което не успееш да попиеш оказва влияние върху хубавата маса от дърво за хиляди левове. :)

А и някак имам усещането, че изкарвате науката като световна конспирация. Да, има там едни врътки във фармацевтичната индустрия, съгласен съм, но учените не влагат стотици часове да изследват ефектите на дадено нещо върху човешкото тяло, за да могат накрая да си направят бъзик с това. Голяма част се прави с една цел - подобряване качеството на живот, че и неговото количество...или се прави просто за спорта?

Между другото, Ирена, очакваме (поне аз) и подобна статия, но за минералите. :P

Поздрави!

Strelok91
8
28 сеп 2011 21:59

1- Витамините не са лекарства! Липсата на един витамин може да породи много болести, наличието на такъв може да ги излекува.
2- RDA е минимум. RDA не включва напрежението, стреса, канцерогените, които са блъскани във всичко и физическото натоварване на, което се подлага всеки бачкатор, бодибилдър и средностатистически човечец...
3- Забавно ми е как има хора, които вярват още в здравната “индустрия”... която правила живота им по качествен. Огледайте се бе хора,всички сме скапани,болнави с диабети и проблеми със сърцата. Не сте добри консуматори ако сте здрави. И определено съм за здравословното хранене и употребата на някои суплементи, но в аптека не бих влязъл.
4- Това, което Маргаритка подчерта не се учи в нито един медицински университет и не се практикува в държавни болници...защо ?
Няма да влизам в спорове, просто търсете информация отвсякъде, не гледайте новините вечер и се възползвайте от интернет ! Факта, че четете блогове за здраве и тренировки значи, че искате сами да вземете нещата в ръце и да подобрите качеството си на живот.
Keep Walking !

Владимир Недков
9
28 сеп 2011 22:10

Цецо, понеже си лафите с Поликин, прати му това изследване. Ще види че има и други случаи. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20395929 И не в Арктика, а у дома в шишенцето с вкусни таблетки. Безвредни? Това си е предразсъдък.

Тишо, за минералите мисля има подобни статии:
> http://www.bb-team.org/articles/2613_mikroelementi-himichnite-molekuli-na-zdraveto
> http://www.bb-team.org/articles/2614_makroelementite-nezamenimite-molekuli

Малко са старички де, предполагам затова не си попадал. Ако смяташ, че има още какво да се каже, ще планираме такъв материал.

Тихомир Велев
10
29 сеп 2011 08:04

За това, че всички сме скапани, болнави, с диабет и проблемни сърца сме си виновни само ние.
На колко хора родителите или бабите и дядовците им се хранят пълноценно? Колко имат възможност да си позволят качествена храна за 4-5 членно семейство? Да не споменаваме високите пенсии. На колко хора родителите спортуват? Колко хора въобще спортуват? А колко пушат и пият като за световно?
Това са все въпроси, отговорът на които ясно показва защо сме болнави.

Докато за някои леки заболявания може да се прибегне до алтернативно лечение с билки и бабини рецепти, има хора, които всеки месец разчитат единствено на хапчета и спринцовки, но това са далеч по сериозни заболявания, от тези, които повечето от нас виждаме.

Както и да е...отплеснахме се от темата, а и отпеснатия спор е от типа “вечни”.

Владо, прав си. Бях забравил за тези материали. Мисля, че са достатъчно изчерпателни. :)

Neda
11
29 сеп 2011 20:13

Витамините могат да бъдат много токсични, особено мастноразтворимите, чиито излишък организмът по-трудно елиминира и натрупва в мастната тъкан и черния дроб. В този смисъл индивиди с повече мастна тъкан,  по-малко ще страдат от предозиране.  Най- токсични са вит А и вит Д и не е случайно това, че продуцентите-растителната храна,  предлага  тези витамини само като провитамини, които са относително безвредни. Така следващите  звена в хранителната верига могат по-лесно да управляват концентрациите на тези витамини и да се предпазват от предозиране.  Така например не е възможно някой да се предозира токсично и опасно с витамин А получен от моркови под формата на бета-каротин. Може да се предозира ако постоянно се храни  с черен дроб и получава свръхколичества вит.А  под формата на ретинол. Същото е и с вит Д- растенията синтезират различни видове негови предшественици, които при нужда организмите превръщат в същински вит Д. Или си го синтезират сами под действие на УВ слънчеви лъчи.  Потъмняването на кожата веднага предпазва от синтез на свръхдози вит Д през лятото, а растителни провитамини Д,  главно от фитопланктон и някой растителни масла,  са слобо токсични и не може да се предозират с храната. Ако обаче постоянно се приема много рибено масло и  черен дроб, интоксикацията с вит Д според мен  си е съвсем възможна, ако разбира се съответният  жив организъм не е добре приспособен точно за този вид  храна.  Бялата мечка няма да се предозира,  защото е приспособена да отделя по-лесно мастноразтворимите витамини и има огромно количество мастна тъкан, където безопасно да ги  трупа. За човек нещата стоят по съвсем друг начин.

Водно разтворимите витамини от природата са доста по-лесни за отделяне и не би трябвало да създават рискове от предизиране.
 
Що се отнася до синтетичните витамини преди време имаше статия за това. Ето линк:
http://www.bb-team.org/articles/2865_naturalni-ili-sintetichni-vitamini#axzz1ZMPeEo67

Те не се усвояват качествено. Липсва им онази природна компания от съпътстващи  синергични молекули, които  подпомагат усвояването. Освен това  могат да създават и други проблеми, когато имат оптични изомери. И могат да са доста по-токсични от природните витамини,  приети с  натуралните храни.
Предозиране с вит С например може да стане евентуално при приемане дълго време  на високи дози синтетична  аскорбинова киселина, половината от която е неподходящ за живите организми оптичен  изомер.  Ако отделянето е трудно по някакви причини,  може да се натрупа в организма  и да даде ефекти на интоксикация.
Иначе при здрави индивиди ако вит С се взима синтетичен,  без  компанията на вит Р /фловоноиди от плодове и зеленчуци /,  плазмените и клетъчните му концентрации спадат много бързо в рамките на половин- 1 час. После остава да се мотае само ненужният оптичен изомер, който не става за нищо.  Затова има  създадени и таблетки с удължено освобождаване. 
Темата е  мнаго важна и  актуална.  Благодаря.  :)

Цветан Василев
12
30 сеп 2011 00:02

Владо, момичето е имало семейни проблеми и е изпило 10 000 000(десет милиона) единици витамин А. това са примерно 400 капсули от по 25 000(Нов имат такива, въпреки че в магазина тук има само от по 10 000, което са 1000 капсули...10 бурканчета?).

обърни внимание че съм казал че:
един от малкото описани случаи на интоксикация с витамин А
Източник: Хипервитаминоза http://www.bb-team.org/articles/4067_hipervitaminoza#ixzz1ZNbInxj8

нито казвам че е единствения, нито казвам че не е възможно да стане със капсули, особено синтетични варианти на някои витамини. втори път казвам:
просто отбелязвам че само с храна е трудно да се хипервитаминира
Източник: Хипервитаминоза http://www.bb-team.org/articles/4067_hipervitaminoza#ixzz1ZNbaJJ4U


Прокси, дава се за пример витамин А и Д защото са мастноразтворими. като цяло в литературата се твърди(НЕ го твърдя аз това) че е по-лесно да се предозират мастноразтворимите витамини заради техния депо-ефект(докато водноразтворимите се отделят с урината когато са излишни).
Поликин дава мегадози витамин Д, защото е установил(от опита си с хора) че така е по-лесно да достигнат желаните от него концентрации на витамин Д. беше споменал че на един курс тествали всички за витамин Д(25-hydroxyvitamin D) като повечето хора имали стойности под 20 ng/ml, докато един който е работел по цял ден навън е имал 56, Поликин е имал 86. според него и според the vitamin D council и някои други, оптималната концентрация е от порядъка на 80-100.

прав си за едно нещо - симптомите са различни при различните неща. примерно стар метод за определяне на индивидуалната доза витамин Ц е да увеличаваш докато не се просереш и после връщаш малко. както и културистите понякога решават да премерят колко инсулин да си слагат - увеличаваш докато почне да ти се приспива и връщаш малко(градски легенди вероятно). тук нямам какво да кажа.


Неда, наистина има хора(Аткинс и Инграм) които предпочитат бета краотена, заради по-ниската му токсичност. аз лично не го предпочитам заради по-слабата му активност. витамин Д2(ергокалциферол) преди се смяташе че е доста лош заместител на Д3(холекалциферол), но за това има дебати явно. нека обаче се врънем на предозирането с витамин Д от дроб и рибено масло. това което имам вкъщи има 100 единици на грам. за да поемам РДА от 1500, аз трябва да изпия 15 грама рибено масло(5 грама омеги). за да приемам консервативните препоръки от 4000 единици, това са 40 грама рибено масло. ще умра от това че съм си порязал пръста, а не от това че съм натрупал много витамин Д.
ако се приема много черен дроб, то вероятността за интоксикация клони към НУЛА. 100 грама суров телешки черен дроб имат....16 единици. виж за витамин А от черния дроб ...може. ако си достатъчно корав че да ядеш само това и то в големи количества.

аз едно нещо не мога да разбера...защо като нищо не разбирам от хранене и добавки/витамини пиша толкова много по темата.

Владимир Недков
13
1 окт 2011 09:06

Никой не е коментирал, че не разбираш от хранене и суплементиране. Коментирах кореспонденцията с Поликин, спомняйки си да съм мяркал нещо по въпроса на стената ти във Ф-бука. Може да греша. Въпросният линк, ти го дадох след 2 минутно ровене из каталозите с изследвания, достатъчен е за да потвърди токсичността. Тук коментираме нея, а не вероятността от такава.

Моята версия за липсата на изобилие от документирани хипервитаминози? Ами описването на хипервитаминоза далеч не е толкова феноменален случай за научна дейност, нито се дават субсидии за подобни неща, нито фармацевтите плащат за проучвания. Лекарите трудно се занимават с бюрокрация, освен ако няма да им даде тласък в кариерата, а хипервитаминозата не е нещо феноменално, нови или интересно.

На мнение съм, че хипервитаминозите са все по-възможни благодарение на влагането на витаминки във функционални храни и злоупотребата с витамини, при всекидневен системен прием на свръх дози от храна и суплементи.

Още нещо - любимият безвреден бета каротин хич не е толкова безопасен за хора с чернодробни проблеми, например хроничен хепатит, цироза, недостатъчност. Пък това е един голям процент от населението у нас. Това казвам, за да припомня че хората масово сме болни от нещо, но нямаме достатъчно пари/време за да изясним всичко за здравето си във всеки един момент. С нетърпение очаквам джаджите от Star Treck да станат реалност и след 5 мин пиу, пиу да знам, че мога да отида да се гмуркам/карам ски.

Рисковете трябва да се осъзнават от хората, на практика няма абсолютно безвредни субстанции, даже водата и кислорода могат да ни убият над определени дози. Затова я има тази статия.

Цветан Василев
14
1 окт 2011 09:11

Владо, АЗ казвам че не разбирам от хранене, а не ТИ. също така АЗ говоря за вероятността, а не за възможността.

повече бих се притеснявал за хората които пият ибопруфен и се мажат с волтарен, отколкото за тези които пият витамин Д.

15
Калоян Йорданов
3 окт 2011 15:04

Извинете за отклонението, но какъв е проблемът с волтарена? А фелоранът?

Bedo Zero
16
20 дек 2011 13:12

Трудно се предозира с витамини,особено пък ако човек спортува редовно-някой ако иска да стане спонсор /пари трябват само:))/или изследовател да пробва върху мен и група младежи от боксовия клуб това предозиране.На драго сърце ставам опитен заек,па макар и на 40 години.:)Има да наръчва от американските сайтове витамини-та свят ще му се завие....
Със здраве и поздрави на всички!

17
11 фев 2013 17:46

Важно допълнение - има разликаа между натурални и синтетични витамини. Хипервитаминоза има само със синтетичните. А що се отнася до витамин Ц - синтезиран е само един от седемте му изомера, които са еднакво необходими на организма ни.

Yordan Yordanov
18
27 март 2013 16:55

Искам да се обърна към вас професионалистите. От както един нутриционист ми препоръча анимал пак-а изчетох безброй статии и мнения по въпроса, които дискутирате. Аз не съм запознат с материята и за това се обърнах към специалист, но дори и на мен тези прекомерни дози ми се струват абсурдни. Изпробвах продуктът 1 седмица и се чувствах адски странно (като надрусан/след пянска вечер т.н.) с някой от симптомите споменати в статията относно предозиране. За мен е нелепо човешкото тяло да изпитва нужда от толкова витамини, минерали и антиосиданти като се има предвид, че аз състезател нямам намерение да ставам.

Как бихте коментирали въпросът за анимал пак и хипервитаминоза. Ще съм благодарен да прочета професионално мнение по въпроса, защото аз отговор до сега не успях да намеря.

Ivan Vasilev
19
1 апр 2013 21:38

На мен само ми се иска да добавя, че предозирането с Витамин С води и до образуването на камъни в бъбреците. Витамин С стимулира образуването на оксалатната киселина, оттам и оксалатни камъни.

KaLoyAn
20
18 апр 2013 09:46

може ли някои да ми каже дали мойте витамини са опасни за мене като дози!
Витамин Ц 1000 мг
Неуробекс 6 таб днев
Фолиева К-на 1 табл днев
Витамин Е 1 табл днев
Магнезии 200 мг 2 табл
цинк и биотин 1 табл

Сподели своя коментар

Влез със своя акаунт, преди да коментираш. Ако нямаш акаунт, може да се регистрираш за минута.