Дневен план за навициСвали сега 

Прием на протеин – всичко, което трябва да знаете

Прием на протеин – всичко, което трябва да знаете

Прием на протеин вълнува вероятно почти всеки фитнес ентусиаст.

Да се приема ли протеин под формата на добавка, какъв да е дневният прием на протеин и трябва ли да се съобрази с тренировъчни и нетренировъчни дни? Това ще стане ясно в следващите редове.

Какво ще научиш?

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Прием на протеин

Прием на протеин под формата на хранителна добавка (протеинова пудра) не е задължително условие за постигане на фитнес целите.

Като всяка добавка, така и протеинът на прах следва да допълва менюто на човек, а не да замества разнообразното хранене.

Така че, независимо дали сваляте, качвате или поддържате тегло, приемът на протеин не е незаменим фактор за успеха ви.

Ако обаче по някаква причина не успявате да набавите необходимото количество белтъчини от храната, то тогава е разумно да добавите протеин на прах.

Той има приложение и при направата на по-нискокалорични десерти и печива.

Колко протеин трябва да приемаме на ден

Дневната доза протеин не е универсално число, защото зависи от особеностите, режима и целите на конкретния човек.

Дневният прием на протеин се определя на база общото количество белтъчини, което се приема за деня (или само чрез храна, или чрез храна в комбинация с протеин на прах).

Повечето трениращи (95%) биха извлекли почти максимална полза при прием на 2 грама белтъчини за всеки телесен килограм.

Което означава, че при лично тегло 80 кг, прием на 160 г протеин на ден би трябвало да е достатъчен.

Поне 60-70% от тях да се набавят чрез храната, а останалото количество може да се допълни чрез протеинова пудра.

Така може да определите дневната си доза протеин.

Прием на протеин в нетренировъчен ден

Повечето хора приемат протеинът на прах като нещо, което следва да присъства в тренировъчните дни, но това не е така.

В почивните ви дни същи можете да приемате протеин, като най-подходящото време за това е между храненията или в дълъг интервал от време, когато нямате възможност да се нахраните добре.

Прием на протеин преди тренировка

Ако нямате възможност за хранене преди тренировката, а тренировки на гладно не се отразяват добре на вас, тогава може да включите протеинов шейк преди тренировка.

Все пак съобразете интервала преди натоварването – дори и в течна форма, не е добре да тренирате на пълен стомах.

Прием на протеин след тренировка

Прием на протеин след тренировка е най-подходящото време за протеинов шейк в тренировъчните дни.

Разбира се, не е нужно това да се случи на секундата след края на тренировката, но колкото е по-близо, толкова по-добре, дори и да е след 1-2 часа.

Висок прием на протеин

Много хора си мислят, че ако имат висок прием на протеин, това ще доведе до по-добър резултат, мислейки си, че повече е равно на по-добре.

Повече протеин = повече мускулна маса = повече сила = повече и по-добри резултати.

Донякъде това е така, НО след определена граница протеинът става излишен и не помага с нищо особено, колкото и да ни се иска обратното.

Прием на протеин над 1.8 до 2 грама на телесен килограм не носят допълнителна полза по отношение на мускулната хипертрофия, покачването на силата или подобряването на телесната композиция.

Ако искате да се подсигурите и да играете на сигурно, не пречи да приемате малко по-високи количества, например по 2-2.5 г/рама протеин на телесен килограм на ден, но всичко над това общо взето е напълно излишно.

Прием на протеин при жени

Хранителните добавки не се разделят по пол – няма протеини за мъже и протеини за жени, така че приемът на протеин при жените не е нещо, което да се различва от мъжете.

Прием на протеин при жени е напълно окей, ако дамата е решила да допълни необходимото количество белтъчини чрез протеинова пудра.

Заключение

Приемът на протеин не е задължително условие за постигането на спортните цели, но е необходимо, когато човек не успява да си набави необходимото количество белтъчини чрез храната.

Разбира се, в тези случаи е добре да се работи първо в посока оптимизиране на храненето.

Протеин може да се приема по всяко време на деня, зависи от ежедневието на човек – може да е между хранения, в голям промеждутък без храна или след тренировка.

Може да е както самостоятелно, така и в добавка с други храни, под формата на смути, което е и по-хранителен вариант. Въпрос на личен избор и предпочитания.

 

 

Рони е много яка. Буквално. Занимава се с любителски бодибилдинг от няколко години. Освен това много я бива в готвенето и рисуването. Отговаря за ежедневния диалог с аудиторията ни, както във форума, така и в социалните ни канали (линкове в края на тази страница), както и стриктно следи, дали клиентите ни стават по-добри. Как става това тя научи и чрез образователната програма на Precision Nutrition.
Още съдържание по темата
Видове-мелатонин-за-сън
Видове мелатонин за сън
Мелатонин-и-високо-кръвно-налягане
Мелатонин и високо кръвно налягане
Мелатонин-всичко-което-трябва-да-знаете
Мелатонин – всичко, което трябва да знаете
Топ-5-хранителни-добавки-от-които-ще-извлечете-полза
Топ 5 хранителни добавки, от които ще извлечете полза
Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow