Хранителни добавки за вегетарианци

Хранителни добавки за вегетарианци

Вегетарианският начин на хранене се смята за един от най-здравословните от много хора. Проблеми при този начин на хранене могат да възникнат не заради храните, които се включват, а заради тези, които са изключени.

Какво ще научиш?

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Веганството в същинския си вид изключва от менюто всякакви животински храни, включително риба, млечни и яйца.

Основният проблем при този начин на хранене е опасността от дефицит на няколко жизненоважни хранителни вещества.

Тъй като все пак лакто, ово и морските вегетарианци имат малко по-специфичен начин на хранене, при тях препоръките ще са малко по-различни, но това ще бъде уточнено, където е необходимо.

Витамин B12

Може би най-разпостраненият дефицит сред всички групи вегетариаци, основно заради това, че витаминът може да се намери само в животински хранителни източници.

Витаминът е необходим за образуването на червени кръвни клетки, функционирането на нервната система и синтеза на ДНК.

Дълготрайният дефицит на B12 може да доведе до сериозни поражения въру нервната система и оптималното функциониране на организма.

Изключение тук правят лакто и ово-вегетарианците, но дори и те не са напълно застраховани, тъй като витамин B12 се усвоява много трудно и в малки количества.

Ние препоръчваме да си набавяте витамина под формата на метилкобаламин, тъй като това е естествената физиологична форма в нашето тяло и се усвоява най-добре.

Калций

Калцият е друг жизненоважен минерал, отговорен както за здравината на костите ни, така и за правилното функциониране на клетките и мускулите ни.

Ако сте от групата вегетарианци, които не ядат млечни храни и техните производни, съветваме ви да обърнете специално внимание на менюто си и да се постараете да ядете храни, богати на калций.

Препоръчителният прием е 1000 мг дневно.

Ако смятате, че не успявате да си набавите това количество чрез храната, можете да се спрете на калциев цитрат или калциев лактат.

И цитратът и карбонатът са добре усвоими форми, като единствената особеност при тях е, че карбонатът трябва да се приема заедно с храна, докато при цитратът няма такова изискване.

Витамин D

Витамин D е необходим за оптималното усвояване на калция, за нормалното функциониране на имунната ни система и здравината на костната ни система.

Витамина можем да си набавим по два начина, но и двата често се оказват неоптимални.

Единият е чрез излагане на слънце, като тук е важно както голяма част от тялото да бъде изложена на показ, така и времето на показ да е дълготрайно.

Колко витамин D може да се синтезира в тялото чрез излагане на слънце зависи и от географското местоположение, от расата и цвета на кожата и от това дали ползвате слънцезащитни кремове.

Другият вариант е набавянето чрез храната, като най-добрите източници са рибата и млякото. В много малка степен и жълтъците на яйцата.

Ако сте от вегетарианците, които изключват тези храни от менюто си, съветваме ви да обмислите закупуването на хранителна добавка.

Ние препоръчваме допълнителен прием на витамин D дори и да не спазвате вегетариански начин на хранене.

Желязо

Желязодефицитната анемия е един от най-разпространените здравословни проблеми, независимо от това дали храненето е веганско или включва всички храни.

Факт е обаче, че степента на този проблем е още по-голяма при вегетарианците, заради изключеното месо от менюто им.

Желязо се съдържа и в растителните хранителни източници, но тази негова форма е много слабоусвоима и веганите трябва да са особено внимателни.

Този минерал е от изключителна важност за нашето тяло. Една от основните му функции е да пренася кислород към тъканите и дробовете ни под формата на хемоглобин.

Цинк

Още един критично важен минерал за нашето здраве, чийто дефицит също е силно разпространен по света.

Проблемът с цинка е подобен на този с желязото - минералът от растителните източници също е трудноусвоим.

Освен трудното усвояване, проблем с минерала се наблюдава и при хора, които се потят много. Това включва редовно спортуващи хора и всички през горещите месеци на годината.

Цинкът се губи в големи количества чрез потта и като добавим трудното му набавяне от растителните храни, минералът се превръща в проблем за веганите. Особено за редовно спортуващите такива.

Една от най-добре усвоими форми на цинк е монометионин, затова и препоръчваме продукта на NOW Foods – L-OptiZinc.

Омега-3

Изключително полезни, омега-3 мастните киселини подпомагат оптималната функция на нашия организъм.

Най-богатият хранителен източник на омега-3 е рибата, но дори и най-големите вегани могат да си ги набавят от растителни източници. Чудесен пример са лененото семе и орехите.

Проблемът с лененото семе и растителните източници е, че в тях омега-3 са под формата на АЛА (алфа-линоленична киселина), а не EPA и DHA, които реално носят ползи на тялото ни.

Когато приемаме омега-3 под формата на АЛА, тялото полага допълнителни усилия и с помощта на няколко витамина и минелара преобразува АЛА в EPA и DHA.

Този процес не винаги е оптимален и не всичкото количество АЛА се преобразува в EPA и DHA. Ако сте в дефицит на някои от необходимите вещества, подпомагащи преобразуването, тогава нещата стават още по-зле.

Това не значи, че АЛА е лош източник. Просто не е толкова добър.

Препоръчителният прием на Омега-3 (EPA и DHA) е около 2-3 г дневно, макар в много хранителни режими да са необходими доста по-големи количества, за да се постигне баланс между омега-3 и омега-6.

Ако не консумирате риба и не приемате редовно храни, богати на омега-3, силно препоръчваме да се спрете на хранителна добавка.

Дали това ще е рибено или ленено масло, оставяме на вас да изберете. Ние ви препоръчваме да се спрете на рибеното.

Креатин

Креатинът е най-засегнат от вегетарианския режим. Преминаването към хранене без месо понижава серумните нива на креатин и общото количество на креатин в мускулите още след първите три месеца, след което спадът намалява и се поддържа едно ниво.

Най-голяма разлика показва показва изследвана група с добавен креатин монохидрат в доза от 1000 мг / ден. Плазмените нива на креатин се увеличават със 195% за 6 месеца.

Карнитин и карнозин

При изследване, плазмените и интрамускулните нива на карнозин не отбелязват промени във вегетарианската и всеядната група, което означава, че липсата на месо не е критично за набавянето на карнозин. Най-голяма разлика показва групата с вегетариански режим и хранителните добавки. Приемът на бета-аланин в доза от 800 мг / ден е достатъчен да увеличи нивата на карнозин с 27% за три месеца. В периода от третия до шестия месец от изследването нивата се запазват.

Плазмените и интрамускулните нива на карнитин отбелязват спад и във всички изслевани групи, като между отделните групи няма значителни разлики. (Група 1 - разнообразен хранителен режим с животински и растителни храни; Група 2 - вегетариански режим с яйца и млечни + бета-аланин (0.8 г) и креатин монохидрат (1 г); Група 3 - вегетариански режим с яйца и млечни + пласебо.)

В заключение

Надяваме се, че сме били полезни и сме успяли да направим вашия вегетариански режим на хранене още по-здравословен.

Ако се сетите някой ключов елемент, който сме изпуснали, ще се радваме да го допълните като коментар.

Ако попаднеш на проучване за нещо, свързано с хранене и тренировки, твърде вероятно е Тишо вече да го познава подробно. Той е изследователят в екипа. Обожава да се рови и да намира най-новото, най-интересното и най-най-онова, което може да приложим в работата с клиентите ни, както и в писането на статии.
Още съдържание по темата
Видове-мелатонин-за-сън
Видове мелатонин за сън
Мелатонин-и-високо-кръвно-налягане
Мелатонин и високо кръвно налягане
Мелатонин-всичко-което-трябва-да-знаете
Мелатонин – всичко, което трябва да знаете
Топ-5-хранителни-добавки-от-които-ще-извлечете-полза
Топ 5 хранителни добавки, от които ще извлечете полза
Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow