Дневен план за навициСвали сега 

Какво по-точно е срокът на годност?

Какво по-точно е срокът на годност?

Макар все още да има много хора, които не обръщат внимание на годността на храните или хранителните добавки, които купуват, се забелязва ръст на тези, които го правят.

И докато безспорно е важно да знаем каква дата е отпечатана на опаковката на продукта, който сме закупили, много от нас имат погрешна представа за това какво точно означава този печат.

Какво ще научиш?

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Малко предистория...

Всичко е започнало някъде около 1970 година, когато пазаруването на хранителни продукти все повече се е пренесло от местните ферми и малки магазинчета към големи магазини за хранителни продукти. Това наложило използването на специални печати и цифрова маркировка на различните продукти, чиято цел е била да подпомага ротацията на складовата наличност – премахването на стари и добавянето на пресни хранителни продукти.

Не отнело време и на пазара излязла кратка книга със заглавие “Blind Dates: How to Break the Codes on the Foods You Buy”, чиято основна тема била да научи потребителите как да купуват възможно най-прясна храна.

След време това довело и до желанието на самите потребители за отпечатване на съответните срокове на храните по по-ясен начин, позволяващ всеки човек лесно да може да определи дали съответният продукт е пресен.

Всичко това се е затвърдило още повече през 1979 година, когато в САЩ влиза закон, задължаващ върху лекарствените продукти да има отпечатан такъв срок.

Така и маркировката тип “срок на годност” се появила на бял свят, освен върху хранителните продукти, така и върху хранителните добавки и лекарствата.

Срокът на годност невинаги определя годността

Това е и основното неразбиране от страна на много потребители.

Съществуват няколко различни означения, които могат да се срещнат върху продуктите, но повечето от тях нямат връзка с годността или безопаността на продукта, затова нека ги разгледаме едно по едно.

Най-добър преди (Best by/before)

“Най-добър преди” има връзка с качеството, но не и с безопасността на продукта. След посочената дата, продуктите все още са годни за употреба и са безопасни за човешкото здраве.

Ако вземем за пример хранителните добавки, например витамин C, след този тип дата не може да бъде гарантирана единствено потентността на продукта.

Ако на етикета производителят е уточнил, че в 1 таблетка се съдържат 100 мг от витамина, то след означената “best before” дата потентността на продукта започва да спада с времето. Месец след датата на опаковката е възможно вместо 100 мг, човек да може да извлече само 95 мг витамин Ц от 1 таблетка.

При хранителните продукти, след преминаването на тази дата е възможно видът, миризмата, вкусът или нещо друго по хранителния продукт да се промени, което не представлява проблем от здравословна гледна точка, но за голяма част от хората няма да е приятно да консумират този продукт в такъв вид.

Expiration date или съкратено EXP може да се причисли като вариант на best before. С някои изключения, които ще споменем за "употребявай преди" датата, значението му е същото – продуктът все още е годен за употреба, но с времето някои негови качества могат да се нарушат.

Употребявай преди (Use by/before)

От всичките познати означения, единствено “Use by” може да се приеме като срок, след който даден продукт не бива да се употребява поради опасност за здравето.

Такъв срок се поставя най-вече на продукти, които са нестабилни от микробиологична гледна точка. Такива продукти могат да бъдат прясното мляко и различни меса, особено ако не се съхраняват добре. При хранителните добавки пример може да е рибеното масло.

Продавай преди (Sell by/before)

Тази дата е насочена към самите търговци и означава датата, до която съответният продукт може да се продава. След тази дата продуктите обикновено се връщат към производителя или се бракуват и на тяхно място се поставя нова стока.

Дата на производство (Manufacture date/MFG)

На някои храни или хранителни добавки вместо EXP или Best before може да срещнете само MFG Date. Това е датата на производство на продукта.

Поради промяна на препоръките за добри производствени практики (GMP) на Администрацията по Храните и Лекарствата (FDA) в Америка, производителите могат да вписват и датата на производство, а Best By датата се смята чрез нея.

Колко точно след датата на производство е best by датата зависи донякъде и от самия продукт, но средната стойност е около 3 години. Т.е. ако закупите продукт с дата на производство 06/16 (месец юни, 2016 година), то може да се приеме, че той ще притежава максимална потентност и качество поне до 2019 година.

Това се прави най-вече при продукти, чиито срок на годност няма как да бъде изчислен според изискванията на FDA.

Тук е моментът да отбележим, че отбелязването на “срок на годност” не е задължително и не се изисква чрез закон навсякъде по света.

В Европа например, производителите са длъжни да поставят срок на “годност”. В САЩ обаче единствените храни и продукти, които по закон са задължени да имат срок на годност са тези предназначени за новородени и лекарствата.

За всички останали продукти, не само добавки, но и храни, няма такъв закон и това не се следи.

Въпреки това общо взето повечето производители добавят такъв срок, което говори добре за тях.

Да рискувам или не?

Разбира се, всеки може да прецени сам за себе си дали желае да консумира такъв продукт.

Не е грешно да изхвърлите изтекъл продукт, но ако случайно намерите някоя позабравена кутийка мултивитамини или креатин с наскоро преминал best by срок, вероятно няма да е проблем да се доизконсумира.

Фактори, които да вземете под внимание са дали продуктът е бил съхраняван правилно и неговия вид.

Например, ако продуктът е съхраняван в хладилник или на хладно и сухо място, няма следи от гранясване и странна неприятна миризма, вероятно все още е окей за употреба.

В заключение

Срокът на годност често бива преувеличаван и често отпечатаните дати на продуктите биват тълкувани погрешно.

Надяваме се вече стана ясно, че голяма част от храните и хранителните добавки са годни за употреба и след отпечатания срок.

Разбира се, не всички продукти са напълно равни. Храните например се развалят много по-бързо, докато почти всички хранителни добавки са годни за употреба минимум няколко месеца след крайния срок.

Много важно е и самото съхранение на продуктите. Правилното такова, в хладилник или на хладно и сухо място, винаги ще има като резултат продукт с по-дълъг срок за безопасна употреба и по-добро качество.

Винаги е препоръчително да се избира възможно най-пресен продукт, но имайте горната информация предвид.

Използвани източници

 • https://www.nowfoods.com/now/nowledge/best-date-faqs
 • http://grammarist.com/usage/expiration-date-and-expiry-date/
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Shelf_life
 • http://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/PDF/?uri=CELEX:32011R1169&from=da
 • http://lifehacker.com/why-expiration-dates-on-your-food-mean-nothing-1755569296
 • http://www.fsis.usda.gov/wps/portal/fsis/topics/food-safety-education/get-answers/food-safety-fact-sheets/food-labeling/food-product-dating/food-product-dating
 • http://www.swansonvitamins.com/blog/vitamins-supplements-faqs/why-is-there-no-expiration-date-on-my-vitamins
 • http://www.hammernutritionpro.co.uk/What-is-the-MFG-DATE-stamped-on-some-products_ep_101-1.html
 • http://www.webmd.com/a-to-z-guides/features/do-food-expiration-dates-matter
 • http://healthland.time.com/2013/09/18/is-your-food-expired-dont-be-so-quick-to-toss-it/
 • http://www.naturalwellness.com/nwupdate/what-you-should-know-about-supplement-expiration-dates/
Ако попаднеш на проучване за нещо, свързано с хранене и тренировки, твърде вероятно е Тишо вече да го познава подробно. Той е изследователят в екипа. Обожава да се рови и да намира най-новото, най-интересното и най-най-онова, което може да приложим в работата с клиентите ни, както и в писането на статии.
Още съдържание по темата
Видове-мелатонин-за-сън
Видове мелатонин за сън
Мелатонин-и-високо-кръвно-налягане
Мелатонин и високо кръвно налягане
Мелатонин-всичко-което-трябва-да-знаете
Мелатонин – всичко, което трябва да знаете
Топ-5-хранителни-добавки-от-които-ще-извлечете-полза
Топ 5 хранителни добавки, от които ще извлечете полза
Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow