Не постигаш желаната форма?Научи защо 

Навици: ключът към успеха и постигането на целите ти

Навици: ключът към успеха и постигането на целите ти

Какво ще научиш?

Важността на навиците за постигането на целите ти

Говорейки за нашия уелнес абонамент, неколкократно споменаваме думичката “навици”. Споменаваме я редовно и в работата с нашите клиенти.

Все още обаче, много хора не си дават сметка за това колко важни са навиците ни и как те могат както да ни помогнат да изградим и поддържаме своята най-добра версия, така и да направят постигането на целите ни истинско мъчение.

Всички знаем, че дадени храни не са особено полезни за нас, а за други знаем, че са. Дори и абсолютно нищо да не знае за храненето, едва ли има човек, който трезво да твърди и вярва, че шоколадът е по-добър избор от салатата.

Повечето хора знаят, че да прекарват повечето си време седнали пред телевизора с чипс в ръка, не е особено добра идея. Повечето знаят, че е по-добре да се движат повече. Може да не се замислят за това, но ако ги попиташ, ще потвърдят.

И въпреки това, мнозина от нас продължаваме да правим нещата, които вътрешно в себе си много добре знаем, че не са окей. Съответно да не правим онези, които ще ни помогнат да сме в по-добра форма и да се чувстваме по-добре.

Защо? Заради навиците ни.

Промяната на навиците не е лесен процес

Навиците представляват поведение, действия, които повтаряме толкова често, че се случват сякаш от самосебе си. Не изискват усилие и често не се замисляме, когато ги вършим. Станали са интегрална част от нас и нашето ежедневие.

Прибирате се от работа и първото нещо, което правите, е да си отворите студена бира? Това е навик.

Всяка вечер, когато гледате поредния епизод на любимия си сериал, обожавате да си направите пуканки и вече ако нямате пуканки под ръка сякаш нещо не е както трябва? И това е навик.

След всяко хранене, не може да минете без да хапнете нещо сладичко за десерт? Да, и това е навик.

И макар да сме свикнали да делим навиците на “добри” и “лоши”, James Clear споделя в книгата си Atomic Habits, че според него навиците не се делят на добри или лоши, а на ефективни и неефективни в решаването на даден проблем. На такива, които подкрепят идентичността и целите, към които се стремим, не само краткосрочно, но и дългосрочно и на такива, които не го правят.

И според нас това е по-добър начин да гледаме на навиците ни. Вместо да си казваме “Имам еди-какъв си лош/добър навик”, по-добре е “Този мой навик пречи/подкрепя целите, ценностите и идентичността, към които се стремя”. Може да звучат като едно и също нещо, но смятам, че на подсъзнателно ниво вторият вариант ни влияе по-добре и ще сме по-мотивирани да започнем промяна.

При всички случаи, както и да ги наричаме, ако животът ни е пълен с навици, които ни пречат да постигнем целите си, трябва да ги променим.

Промяната на навиците обаче не е лесен процес. Мнозина може би сте осъзнали това. Когато вече сме изградили определени навици, несъзнателно ги изпълняваме ден след ден и не си правим труда за промяна. Свикнали сме с тях. Тялото ни обича да му е удобно и лесно, да си стои в зоната на комфорт.

Особено ако и ежедневието ни е с много високи нива на стрес, тогава човешката природа ни кара да се държим още по-здраво за така удобните и познатите ни навици.

Не е толкова просто като да си кажеш “От утре няма да правя повече това!” или “От утре започвам да правя това!”. Факт, при някои хора работи, но единият въпрос е каква част от общото са тези хора, а другият въпрос е, дори и да работи - за колко дълго?

Нашата роля в процеса на промяна на навици

В нашия екип сме се заели с тази нелека задача, да помагаме на хората да променят старите си навици и да изграждат нови, за да успяват да постигат целите си.

Фокусираме се върху няколко основни неща:

  • помагаме им да се отърсят от някои предразсъдъци, които ги спъват и дърпат назад;
  • обогатяваме знанията им и им даваме съвети как да прилагат тези знания в ежедневието си;
  • следим как се справят и сме до тях, когато имат нужда от помощ;

Тези 3 основни точки, заедно с някои други по-дребни, помагат на хората да се движат напред, при минимално съпротивление и препядствия.

Опитът ни показва, че това са едни от най-големите спънки през хората, за да променят храненето, движението и ежедневието си към по-добро:

  • вярата в грешна информация ги дърпа назад и спъва;
  • липсата на знания и увереност в това, което правят, често ги кара да не предприемат действия;
  • липса на подкрепа и някой, с който да извървят този път заедно, ги кара лесно да губят мотивация и желание;

Останалото е въпрос на практика и повторение, защото навици се променят и изграждат така - с практика и повторение. Не е достатъчно да направиш нещо само веднъж или два пъти. Колкото повече го правиш, толкова повече затвърждаваш това действие и то се превръща в навик.

Следващият път, когато започнете дадена “магическа диета” или хранителен режим, или каквото и да било друго, което обещава бързи резултати при минимални усилия, задайте си следните въпроси:

  • Какви знания придобивам?
  • Какви умения развивам?
  • Какви навици изграждам?

И може би най-важният въпрос: устойчиви ли са тези навици дългосрочно? Тоест, ще можете ли да правите това до края на живота си, а не само в следващите 6-12 месеца.

Ако попаднеш на проучване за нещо, свързано с хранене и тренировки, твърде вероятно е Тишо вече да го познава подробно. Той е изследователят в екипа. Обожава да се рови и да намира най-новото, най-интересното и най-най-онова, което може да приложим в работата с клиентите ни, както и в писането на статии.
Още съдържание по темата
Не-се-хранете-докато-гледате-телевизия
Не се хранете, докато гледате телевизия…

...особено, ако се опитвате да свалите тегло

Ти-избираш
Ти избираш...

...как ще запълниш свободното си време!

7-открития-за-болката-които-трябва-да-знаете
7 открития за болката, които трябва да знаете
Всичко-което-трябва-да-знаеш-за-съня-и-5-начина-да-се-наспиваш-качествено
Всичко, което трябва да знаеш за съня и 5 начина да се наспиваш качествено
Направи първата стъпка към твоята цел.

Попълни анкетата и наш консултант ще се свърже с теб, за да обсъдите следващите стъпки по индивидуалния ти план за действие.

top-arrow