Дневен план за навициСвали сега 

Орнитин алфа-кетоглутарат (ОКГ) за по-малко стрес

За ОКГ като за съюзник срещу кортизола

Какви ползи се крият зад името на това малко познато вещество, производно на познатите иначе аминокиселини орнитин и глутамин? Има данни за него, че е сериозен антикатаболик - вещество, предпазващо ни от стреса. Макар да не се знае точният механизъм на възпрепятстване на кортизолно отделяне след прием на ОКГ, статистиката при проведените изследвания подсказва, че това се дължи на вероятно блокиране на ензимите, отключващи кортизол производната реакция на ниво клетки.

Какво ще научиш?

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Какво е това?

Орнитин алфа-кетоглутарат (ОКГ) е вещество, изградено от молекулите на две аминокиселини - орнитин и глутамин.

Какво е основното му физиологично въздействие?

Антикатаболик, вероятен анаболик. Установено е, че количеството му в кръвта и клетъчната плазма е в обратна пропорционалност на количествата отделен кортизол.

Редуцира производството на кортизол. Спортната медицина и хирургията докладват за свойствата му на възстановяващ агент в случаи на мускулни контузии.

Какви са оптималните дози?

Обичайните дози варират между 5 и 25 грама за денонощие, приети в една или две дози преди и след висока тренировъчна активност.

Възможни вредни/странични въздействия при приема на ОКГ

При хора с чувствителни стомаси при еднократни дози над 10 гр в прием могат да настъпят неприятни стомашни разстройства, колики, стомашни крампи и дискомфорт.

Не се препоръчва на хора с влошени бъбречни функции и бременни жени.

Кои препарати са основен източник на ОКГ?

В свързана форма ОКГ може да се намери само в специализирана форма като хранителна добавка. Отделните му компоненти орнитин и глутамин са широко застъпени в храната като част от структурата на протеиновите вериги в различните храни.

Допълнителни физиологични въздействия на ОКГ

Освен антикатаболните функции да спира отделянето на кортизол, на ОКГ се придава известен анаболичен ефект във връзка с процесите на строеж на нови мускулни влакна.

Това си свойство ОКГ дължи на разпадането си на орнитин и глутамин в храносмилателната система, клетките и кръвния поток.

Двете аминокиселини имат чисто структурна и енергийна функции в процесите на строеж на нови мускулни влакна и енергодобив в моменти на енергийна криза.

Защо да го приемаме?

Макар да не се знае точният механизъм на възпрепястване на кортизолното отделяне след прием на ОКГ, статистиката при проведените изскледвания подсказва вероятно блокиране на ензимите, отключващи кортизолпроизводствената реакция на клетъчно ниво.

Ако желаете да спрете катаболното разпадане на мускулите си по време на дълги аеробни тренировки в процес на загуба на тегло, винаги можете да се възползвате от доказаната му репутация на антикатаболик.

Изследванията сочат още, че действието му се подобрява, ако го приемате в добавка с аргинин и орнитин.

Много спортни лекари и хирурзи изписват ОКГ на пациенти с мускулни разкъсвания, разтягания или състояния, изискващи обездвижване, за да предпазят атлета от загуба на мускулна маса във възстановителния период.

Някои учени откриват косвени връзки между приема на орнитин и ръста на растежния хормон при вземащите го атлети. Няма преки доказателства за подобна взаимовръзка.

Същото се твърди и за отделянето на инсулин при прием на орнитин. Отново няма реални доказателства за подобна зависимост.

По какъв начин ОКГ се усвоява от организма?

Дипептидът навлиза през двойните мембрани на тънките черва, откъдето отива в кръвния поток.

Кои са храните, които съдържат ОКГ в най-голямо количество?

Високопротеинови храни като: месо, сирена, яйца, риба, ядки, соя и др. Количеството на достигналия до тънките черва дипептид ОКГ при смилане  на храна обаче е недостатъчно, за да се разчита да намали сериозно нивата на кортизол в посттренировъчния период.

Ето защо най-сигурният начин да си осигурите този ценен дипептид е приемането му в добавка с храната.

Използвани източници

  • Cynober LA. "The use of alpha-ketoglutarate salts in clinical nutrition and metabolic care." Curr Opin Clin Nutr Metab Care. 1999;2(1):33-37
  • De Bandt JP, Cynober LA. "Amino acids with anabolic properties." Curr Opin Clin Nutr Metab Care. 1998;1:263-272
  • Elam RP, Hardin DH, Sutton RA, et al.  "Effects of arginine and ornithine on strength, lean body mass and urinary hydroxyproline in adult males." J Sports Med Phys Fitness. 1989;29:52–56.
Още съдържание по темата
Протеин-за-отслабване-какво-всъщност-означава-това
Протеин за отслабване - какво всъщност означава това
Млечен-протеин-какво-е-и-от-какво-се-прави
Млечен протеин – какво е и от какво се прави?
Лупин-протеин-какво-е-и-как-се-приема
Лупин протеин - какво е и как се приема?
Протеин-за-жени-има-ли-такъв
Протеин за жени – има ли такъв?
Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow