За (не)реалистичните очаквания и връзката (онлайн) треньор-клиент

За (не)реалистичните очаквания и връзката (онлайн) треньор-клиент

Всички искаме възможно най-добри резултати, в това няма лошо. Лошото е, че в днешно време става все по-вероятно човек да не получи точно тези резултати, които очаква.

И проблемът не е в резултатите, а в очакванията. Нека обясня.

Наскоро един от хората, с които работим заедно в абонаментната ни програма “Хей, BB”, ми зададе въпрос, който за съжаление е сравнително често срещан.

Попита ме: “Тишо, колко реалистично е за работещ човек, който не спи в залата, да направи някакво фит тяло?”, след което ми даде за пример тялото на популярен чуждестранен фитнес модел и треньор.

Името на треньора умишлено няма да спомена, но ще споделя мнението си, че това как изглежда, е много вероятно да е в много голяма степен плод на употребата на забранени медикаменти (a.k.a. стероиди). Със сигурност обаче е вложено и много дългогодишен труд откъм тренировки и хранене, това също е безспорно, нека и това е ясно. 

На този въпрос съм отговарял и преди, на други хора в различни ситуации, но този път реших да направя отговора си публичен, за да е от полза на възможно най-много хора.

Честно казано, напълно разбирам защо много хора си задават този въпрос. Започват тренировки, започват да се хранят добре, прогресират, постигат резултати, но нещо липсва. Нещо не е както трябва. Поне според тях.

Това, което не е наред, е огромната разлика, която наблюдават между своите и някои чужди резултати. И не просто кои да е чужди резултати, а предимно на хора, които си изкарват хляба като фитнес модели и състезатели, влагат изключително много усилия и време както в тренировките си, така и в храненето си, голяма част са уцелили джакпота от "генетичната лотария" и не на последно място по важност, много от тях са на “помощни вещества”.

Съвсем нормално е да се сравняваме с този тип хора, а не с някой, който е близко до нашето ниво. Тук обаче се появява и сериозно разминаване в това какво човек разбира под “фит тяло”. В очите на много, ако не изглеждаш като някоя нацепена батка (нищо лично към тях), значи не си фит.

Това пречи много сериозно хората, които иначе постигат страхотни резултати, да ги оценят като такива.

На фона на всичко това се открояват и маркетинговите послания на треньори и фитнес компании, които, за да се отличават и да бъдат конкурентни, често са принудени да обещават кой от кой по-феноменални резултати в най-кратки срокове.

И всичко това води до една измамна реалност в съзнанието на обикновените фитнес любители, чиито служебни задължения нямат нищо общо с това колко им е голям бицепсът и колко вдигат от лежанка, чиито приоритети в живота също са значително по-различни. 

Те просто искат да са здрави и да изглеждат добре, но лошото е, че същевременно са склонни да влагат все по-малко усилия и време, тъй като навсякъде им се внушава, че такива не са необходими.

Внушава им се, че има “специален” хранителен режим, че има “магическа” тренировъчна програма, чрез които само за 12 седмици може да се постигне невероятна трансформация.

Получава се едно страхотно объркване за това какво можеш да постигнеш, за колко време можеш да го постигнеш и какво ще се изисква от теб, за да го постигнеш. 

Забравя се обаче да се спомене, че тези резултати не са универсални за всички и са силно зависими от редица индивидуални фактори. Забравя се да се спомене, че устойчивите резултати изискват време. Това обаче не са “секси” послания. Те не продават така добре, затова и се избягват.

Това създава проблем и за самите треньори, от които вече се очаква да заработят веднага и да дадат едва ли не моментален резултат. Точно както един тостер - натискаш един бутон и след 5 минути имаш идеално препечена филийка.

Треньорството обаче не работи така. Докато тостерът или работи, или не работи още при първото натискане на бутона, то треньорският процес се развива и разгръща потенциала си във времето.

Докато тостерът работи най-добре докато е нов, постепенно се разваля във времето докато в един момент се счупи и спре да работи, то при треньорството нещата стоят обратното - започва се от нулата, началото често е трудно, резултатите или ги няма, или са посредствени, но с всеки изминат ден стават все по-добри.

Защото да си треньор не означава просто да можеш да напишеш тренировъчна програма и хранителен режим.

Да си (добър) треньор означава да можеш да изграждаш добри взаимоотношения, да знаеш как да комуникираш с различните хора, да знаеш как да се “поставиш в обувките на клиента”, да виждаш и усещаш нещата така, както ги вижда и усеща той и да можеш да адаптираш пътя пред него независимо от случващото се в живота му. Да можеш да му помогнеш да развие и изгради своята най-добра версия.

Не споделям това с цел да се оплаквам или твръдя колко уникална е работата ми като част от екипа на BB-Team. Споделям го, защото това е важно за всички хора, които искат да постигнат добри резултати свързани с храненето, тренировките, здравето и всичките им производни.

Защото немалко от тях, от една страна хем имат погрешни очаквания за резултатите, които могат да постигнат, хем същевременно не дават достатъчно време на треньора да разгърне както собствения си потенциал, така и този на човека, с който работи.

Много хора могат да постигнат много, но тъй като им е внушено, че всичко трябва да става супер лесно и супер бързо, когато един треньор не може да им даде такъв резултат едва ли не веднага, те се обръщат към друг треньор. И така, скачайки от треньор на треньор, човек сам се обрича на провал или посредствени и неустойчиви резултати.

С всичко написано по-горе ми се иска да се обърне повече внимание на няколко основни неща:

  1. Не омаловажавайте резултатите си. Не ги сравнявайте с тези на околните, защото колкото сме еднакви, толкова сме и различни. Това, което е постижимо за един, може да не е за друг. Изградете своята най-добра версия.
  2. Не очаквайте треньорът да свърши нещата вместо вас. Треньорът може да ви покаже пътя и да ви подкрепя, но вие лично трябва да го извървите.
  3. Не смятайте лесните и бързи резултати за нещо нормално, колкото и в интернет да се тръби обратното. Виртуалната реалност, в която прекарваме все повече време, е особено подвеждаща и често се различава коренно от истинската.
  4. Дайте възможност и достатъчно време на треньора да ви помогне. Изграждането на добри взаимоотношения помежду ви е от критично значение за общия успех, а изграждането на взаимоотношения отнема време.

Хареса ли ти?

Сподели с приятели в:

Тихомир Велев
Тихомир Велев

Ако попаднеш на проучване за нещо, свързано с хранене и тренировки, твърде вероятно е Тишо вече да го познава подробно. Той е изследователят в екипа. Обожава да се рови и да намира най-новото, най-интересното и най-най-онова, което може да приложим в работата с клиентите ни, както и в писането на статии.

Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 read-later1