Дневен план за навициСвали сега 

Извивки на тялото встрани (с щанга, от наклон или вис)

Barbell Side Twist

Извивки на тялото встрани (с щанга от наклон или вис) Barbell Side TwistИзвивки на тялото встрани (с щанга от наклон или вис) Barbell Side TwistИзвивките на тялото са слабо практикувано в днешно време упражнение за корема, добило популярност в миналото, когато малката и релефна линия на талията е била основно направление за билдерите от “старата школа”. Днес то се изпълнява главно от билдери-традиционалисти и натуралисти. Натоварват основно косите коремни мускули, но при определени положения, значително бива натоварван и правият мускул на корема. Извиванията представляват последователни извивания на целия труп в кръста - вляво и вдясно. Според положението на тялото те биват от стоеж (седеж) или от лег с повдигнат гръб, или от вис. Според използваното на допълнителна тежест извивките биват: без тежест или с щанга на раменете. От положението на тялото зависи върху кой коремен мускул ще акцентира натоварването, а от използваната тежест зависи в каква степен ще се натовари той. Упражнението натоварва правия коремен и косите коремни мускули. Извивки на тялото встрани (с щанга от наклон или вис) Barbell Side TwistИзвивки на тялото встрани (с щанга от наклон или вис) Barbell Side TwistИзвивките на тялото са слабо практикувано в днешно време упражнение за корема, добило популярност в миналото, когато малката и релефна линия на талията е била основно направление за билдерите от “старата школа”. Днес то се изпълнява главно от билдери-традиционалисти и натуралисти. Натоварват основно косите коремни мускули, но при определени положения, значително бива натоварван и правият мускул на корема. Извиванията представляват последователни извивания на целия труп в кръста - вляво и вдясно. Според положението на тялото те биват от стоеж (седеж) или от лег с повдигнат гръб, или от вис. Според използваното на допълнителна тежест извивките биват: без тежест или с щанга на раменете. От положението на тялото зависи върху кой коремен мускул ще акцентира натоварването, а от използваната тежест зависи в каква степен ще се натовари той. Упражнението натоварва правия коремен и косите коремни мускули.
  • Извивки от стоеж (седеж) - Когато се изпълняват без допълнителна тежест, те натоварват съвсем слабо коремните мускули. Използват се по-скоро за загрявка, отколкото основно упражнение. Засягат единствено косите коремни мускули - правият не взема участие в движението.
  • Извивки от лег - изпълнявате ги, като повдигате гърба си от лежанката толкова, че да можете да се въртите свободно. Този вариант натоварва по-силно косите коремни мускули, а освен това осезателно засяга и правия коремен мускул. Ролята на последния е статична - поддържа гърба повдигнат от лежанката.
  • Извивки от вис на краката – изключително трудно и изключително ефективно упражнение за натоварване на предния зъбчат мъскул. Изпълнява се на лост или шведска стена, като ръцете се привързват с фитили. Изпълнява се бавно и без допълнителни тежести. В крайната фаза на извивката, краката (по-лесният вариант е със свити в коленните стави крака) биват повдигани нагоре и настрани.
  • Извивки без тежест - при тях ръцете се поставят зад врата или на кръста. Правейки ги от стоеж (седеж), мускулите биват слабо стимулирани. Извивките без тежест от стоеж (сед) се използват основно за загрявка. Ако се извивате от лег, натоварвате осезателно правите коремни мускули, а косите се натоварват по-слабо.
  • Извивки с щанга - щангата трябва да е права и малка (за да се намали инерционната сила, появяваща се в краищата й при въртенето, което ще увеличи възможността за контрол). Поставя се на раменете и се придържа с ръце. Можете да я крепите с изпънати ръце или с длани. Щангата увеличава натоварването и върху косите мускули, и върху правия коремен мускул (ако извивките се изпълняват от лег). И тук техниката е тази, на която ще отдаваме приоритет, а не тежестта. Не изпълнявайте извивките с щанга с висока скорост, поради опасността да получите травма в гръбначния стълб. 
1. Поставете щангата на раменете и я придържайте с ръце.
2. Започнете усукване на тялото в кръста, като работите само с косите коремни мускули и без да се клатите напред или назад.
  • Упражнението се изпълнява с умерено темпо и без излишно бързане, за да намалим възможността от травми.
  • Ако се извивате с щанга, изпълнявайте по-бавно. Не се изгърбвайте и не прекалявайте с тежестите.
  • Извивайте се във възможно най-голяма амплитуда, но със слабо ускорение.
  • По време на изпълнението се стремете да не въртите главата встрани, погледът трябва да е устремен напред, а главата изправена.
  • Дръжте гърба изправен по време на ипзълнението.
Това упражнение, се използва основно в периоди за преформиране на мускулатурата и изчистване от подкожни мазнини. Може да го изпълнявате в края на тренировката за корем или между сериите за другите мускулни групи. Подходящо е както за напреднали, така и за начинаещи атлети.
Още съдържание по темата
Подскок-с-разтваряне-на-ръцете-и-краката-Джъмпинг-джак
Подскок с разтваряне на ръцете и краката (Джъмпинг джак)

Jumping Jack

Кубинска-преса
Кубинска преса

Cuban press

Бедрено-сгъване-от-лег-с-дъмбел-ластик
Бедрено сгъване от лег с дъмбел / ластик

Lying Leg Curl With Dumbbell / Band

GHR
GHR

Glute-Ham Raises

Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow