Затваряне на бедра на Аддуктор машина

Hip Adduction

Затваряне на бедра на Аддуктор машинаИзпълнява се на машина без сериозна трудност и е подходящо за начинаещи. Движението затваране на бедра от седец е възможно благодарение на съкращаването на три мускула, намиращи се в горната вътрешна част на бедрата. Това са Аддуктор (Adductor), Пектинеус (Pectineus) и Грациалис (Gracialis).

Най-важният от трите мускула, който изпълнява най-голяма част от работата по събиране на краката един към друг е Аддукторът. Този мускул се състои от три мускулни глави, които подредени отгоре надолу по бедрената кост по дължина, могат да бъдат популярно разделени на горна (Adductor Magnus), средна (Adductor Brevis) и долна част (Adductor Longus) на Аддуктора.

Пектинеусът и Грациалисът са подпомагащи затварянето мускули, т.е. синергисти. В това движение изпълнявано от седеж няма съществени стабилизиращи мускули. 

Варианти според участието на различните мускули

Вариант с неподвижни глезени без ротация в коленете

Стъпалата са успоредни през цялото движение. При този вариант мускулите постепенно си предават натоварването, като участват в цялото движение с различен процент сила, а мускулните глави на Аддуктора имат равномерно натоварване. Препоръчвам го на начинаещи.

Вариант с неподвижни глезени с ротация в коленете 

Позицията на петите остава еднаква в цялото движение, но заради специфичното фиксиране на стъпалото се получава ротация в коленните стави. При този вариант най-лесно се акцентира върху отделните мускули или отделните мускулни глави при начинаещи и средно напреднали.

 • С пети навътре в крайна вътрешна точка и леко разделечени колене - акцент върху (Adductor Brevis и Adductor Longus)
 • С пети навън в крайна вътрешна точка и леко разделечени глезени - акцент върху (Adductor Brevis, Adducctor Magnus, Pectineus)

Вариант с динамична ротация в колене и глезени

Започва се с успоредни стъпала и постепенно с разтварянето на бедрата петите променят позицията си. Този вариант цели да се промени пропорционалността в участието на различните мускули. Препортъчвам го на напреднали.

 • С пети навътре в крайна вътрешна точка и леко разделечени колене - акцент върху (Gracialis, Adductor Magnus, Adductor Brevis)
 • С пети навън в крайна вътрешна точка и леко разделечени глезени - акцент върху (Adductor Brevis, Pectineus)

Варианти според размера на амплитудата на движението

 • Вариант с пълна амплитуда - препоръчителен вариант за начинаещи
 • Вариант с късо движение в крайна външна позиция - подходящ за оформяне и повишаване на издръжливостта на бедрото и седалището (Adductor Longus, Gracialis)
 • Вариант с късо движение във вътрешна позиция - подходящ за оформяне и повишаване на издръжливостта на бедрото и седалището (Adductor Magnus)
 • Седнете на машината за зaтваряне на бедра (аддуктор машината) като се облегнете плътно на седалката.
 • Проверете, дали тазът Ви се опира в основата на седалката, ако да подберете така степенката (в случай, че има такива), че ъгълът между бедрената кост и гръбнака да е възможно най-близо до прав ъгъл.
 • Нагласете стъпалата в желаната позиция.
 • Затворете бедра с умерена скорост и задръжте половин секунда.
 • Разтворете бедра в начална позиция, освен в случай, че желаете да ползвате непълна амплитуда.

Упражнението е безопасно за хора със здрави колене и глезени. На хора с проблеми в тези зони предлагам да изберат статичната техника на изпълнение и използването на малки килограми. Същото важи и за онези, които имат проблеми в тазобедрените стави.

Препоръчително е да включите това упражнение в програмата си за бедра, независимо дали се касае за форма или маса. Може да го изпълнявате периодично или да го оставите в две до три серии.

Хареса ли ти?

Сподели с приятели в:

Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 read-later1