Изтласкване на щанга от лег тип "Гилотина"

Изтласкване на щанга от лег тип "Гилотина"

Barbell Guillotine Bench Press

Изтласкване на щанга от лег тип Повдигането на щанга от хоризонтален лег тип "Гилотина" е многоставно избутващо упражнение за гърди. На пръв поглед "Гилотината" почти не се различава от класическото изтласкване на щанга от лег. При втори поглед отстрани обаче по-опитният трениращ лесно забелязва различието. За разлика от класическото изтласкване от лег, където лоста се движи в наклонена равнина, при "Гилотината" лостът се движи в равнина, перпендикулярна на торса. Ето и кои мускулни групи правят движението възможно:

Динамисти:

 • Големи гръдни мускули, долни глави - Pectoralis major, Sternal

Синергисти:

 • Големи гръдни мускули, горни глави - Pectoralis major, Clavicular
 • Триглави мишнични мускули - Triceps brachii
 • Предни раменни глави - Deltoid Anterior

Ролята на предните раменни глави в избутването е само частична, заради перпендикулярното на торса движение, което извършват ръцете т.е. в равнината рамо-лакът-китка двустранно перпендикулярни на торса.

Динамични-стабилизатори:

 • Бицепси, къси (вътрешни) глави - Biceps brachii, Short head

Според уреда

 • Гилотина с щанга от хоризонтален лег - класическо ретро изпълнение.
 • Гилотина на смит машина и хоризонтален лег - улеснява елиминирането на предните раменни глави в движението и снема стабилизиращата роля на бицепсите.
 • Легнете на пейката и наместете дланите си в широк надхват;
 • Извадете лоста от куките и го наместете над линията на раменете си;
 • Спуснете щангата бавно към врата си, така че мишниците Ви да са в една линия с раменете Ви, а предмишниците да са перпендикулярни на торса;
 • Щом усетите максимално разтягане, върнете щангата в позиция над раменете и повторете.

Гилотината се използва от средно-напреднали и напреднали бодибилдъри любители. Ролята на това упражнение в програмата за гърди е да изключи предните раменни глави от избутващото движение в най-голяма степен. Това се налага при свръхразвити горни гърди и предни раменни глави и, изоставаща централна и долна част.

Основното предимство на упражнението е, че то позволява работа с по-голяма тежест в сравнение със сходни изолиращи движения с като затваряне на ръце с кабели от тилен лег, пек-дек машина, кросоувър и флайс при по-слабо участие на предните раменни глави.

Основен недостатък на движението е високият риск от контузия, заради неестествената равнина на избутване и напрежението върху раменните стави. Това е и причината, амплитудата му да е по-къса от класическото избутване на щанга от лег.

Хареса ли ти?

Сподели с приятели в:

Имейл абонамент

Седмичен бюлетин от BB-Team

100% ново и практично знание. 0% спам.

Абонирай се
Препоръчани продукти
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 read-later1