Трицепсово разтягане зад глава

Трицепсово разтягане зад глава

Overhead triceps stretch

Трицепсовото разтягане зад глава е техника на разтягане, коeто можете да изпълните съвсем сами само за няколко секунди. Всичко, което Ви е нужно, е да заемете правилната позиция, да притиснете контролирано едната ръка с другата и да задържите за кратко. Мускулите, които се разтягат при по-долу описаната техника и нейните вариации са:

Основна цел:

  • Триглави мишнични мускули, дълги глави - Triceps brachii, long head.

Други разтягани мускули:

  • Широк гръбен мускул - Latissimus dorsi
  • Малки гръбни мускули - Teres major

Според броя на разтяганите ръце:

  • Унилатерално (едностранно) - лявата ръка асистира на дясната ръка и обратно. Позволява по-дълбоко разтягане и по-добър едностранен контрол. Последното е важно, понеже понякога едната ръка е по-слабо разтегната от другата. Обикновено ръката с по-голяма обиколка в мишницата в отпуснато състояние има нужда от по-добро разтягане.
  • Билатерално (двустранно) - длан в длан пръстите се сплитат в "рибена кост" централно. Дланите се опират в тила, лактите се събират към централната линия на тялото, докато не застанат в линията на раменете. Следва внимателен натиск с врат (тила) назад и задържане. Тази техника е два пъти по-бърза и се използва най-често от бодибилдинг трениращи или за умерено разтягане с цел контрол над пасивния тонус или за нанасяне допълнителни мускулни микро разкъсвания (веднага след напомпваща серия) с цел по-висок стимул за растеж..

Техника на изпълнение на унилатерално трицепсово разтягане над глава с цел профилактика на пасивния тонус

  • Повдигнете лявата си ръка вертикално изправена над рамото;
  • Поставете дясната си длан върху левият лакът;
  • С лявата си длан се протегнете към основата на врата си;
  • С дясната си длан леко упражнете натиск върху левия лакът, като го избутвате навътре и назад към врата. Задръжте позицията за 15-20 секунди и повторете с другата ръка.

Техниката с две ръце е много подходяща за разтягане между сериите. При нея трудно може да се получи преразтягане, заради ограничения ход назад на прешлените на врата. Бързо, практично в комбинация с контролиран натиск дава допълнителна доза биомеханичен стрес, която допълва  тренировките за трицепси с тежести, машини и скрипци.

Техниката с една ръка се използва в началото на неспецифични тренировки, малко след загрявката на тялото. Ползата от добре разтегнат трицепс в случая е точно като ползата от смазване на зъбните колела на часовника. Стречингът тук помага за безпрепятственото изпълнение на многоставни движения (раменни преси, лицеви опори, хвърляния, избутвания и пр.) където трицепсите са ключова част от двигателната верига.

Хареса ли ти?

Сподели с приятели в:

Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 read-later1