Вакуумки за прибиране на корема

Вакуумки за прибиране на корема

Abdominal Vacuum

Дълбоко коремно-диафрагмено дишанеВакуум вдлъбването на корема всъщност е йога техника, която се се използва като част от асана за масаж на вътрешните органи. Първите бодибилдинг пионери забелязали, че гълтането на корема създава красив триъгълен силует на торса в профил и започнали да го упражняват в спортните си пози. Арнолд Шварценегер е от най-популярните фигури от златната ера на бодибилдинга, който по онова време системно си служи с абдоминален вакуум.

В наши дни обаче, спортните физиолози знаят, че приноса на вакуум коремните вдлъбвания не само исторически, нито пък просто момент на фитнес суета, а сериозен метод за тонизиране на диафраграмата и дълбоките коремни мускули. Системното тонизиране на въпросните мускулни групи, води до увеличаване на пасивния им тонус и до постоянно прибиране на корема навътре под ребрената дъга.

Участващи мускули

Динамисти

  • Дълбок коремeн мускул - Transverse abdomninis mucle
  • Диафрагма -Thoracic diaphragm

Няма значими статисти и динамични стабилизатори.

Според позицията на тялото

  • От сед - Средно интензивна техника, тук гравитацията е в полза на диафрагмата, и от части против работата на дълбоките коремни мускули.
  • От лег - ниско интензивна техника, позволяваща дълбока амплитуда. Гравитацията е в помощ на трениращия.
  • От позиция на "четири крака" (колене-длани) - високо интензивна техника, обикновено се съчетава с изпъчване и задържане. Гравитацията пречи на коремните мускули, но не засяга съществено диафрагмата.

Изпълнение

  • Легнете на пода и свийте краката си така, че да се чувствате комфортно.
  • Поемете дълбоко въздух и издишайте, докато в белия дроб не остане съвсем малко.
  • Вдлъбнете корема си навътре и нагоре (по посока на главата).
  • Пребройте до пет, отпуснете корема и вдишайте. 

Препоръки

  • Не стягайте коремните мускули, не повдигайте плешките или седалището си.
  • Не извивайте гръбнак в дъга, в която и да е посока.
  • Нека гръбнакът лежи плътно по цялата си дължина върху фитнес постелката за земя.

Това е техника, която следва да прилагате колкото може по-често, за да подобрите по-бързо тонуса и да дадете базова сила на диафрагмата и дълбоките си коремни мускули. Това ще ви ви помогне да добиете по-красив силует на торса и по-дълбок улей на "плочките". Използвайте техниката, като започнете с две-три серии в три дни от седмицата и завършете с четири до шест серии, всеки ден разделени две по две в двуразова тренировка. Отнема всичко на всичко 10 минутни дневно, но ще ви дари с наистина красива талия.

Хареса ли ти?

Сподели с приятели в:

Имейл абонамент

Седмичен бюлетин от BB-Team

100% ново и практично знание. 0% спам.

Абонирай се
Препоръчани продукти
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 read-later1