12.05.2026 г.
Тренировка: Временна бутащи (зала)
1. Избутване на прав лост от лег с раменен хват - 6х20, 3х60 (загрявка), 1х100, 2х1х120, 3х1х100 (с трупче през 20-30 с), 6х1х100 кг (без трупче през 20-30 с).
Лакътят се обади остро в началото, затова се отказах от 120 кг. В края явно се “смаза” и болката намаля, макар да не изчезна. Дясното рамо не се обади. Лявото малко, но май беше по-добре, отколкото на флор пресата.
2. Клек със сейфти бар - 2х20, 2х60 (загрявка), 10х1х100 кг (през 30 секунди). Прещракване на лигаменти на дясното коляно, но после намалих скоростта на негативната част и спря.
3. Seating squat (машина) - 8х120, 3х6х160 кг. Тук пък ме прерязваше лигамент на лявото коляно. Докато се редуват, всичко е ОК.
4. Трицепсово провеждане на скрипец с твърда дръжка - 8х40, 6х40, 8х35 кг. Лактите както обикновено.
5. Бедрено разгъване на машина - 8х95 кг на някаква измислена машина, колкото да завърша.
Общо около 0:58 ч, пулс до 132 (значително по-малко предния път с пик на лега).
Много зле. Всичко ме болеше, никаква сила и то не заради смяната на протокола - на клека същата тежест, с която правя шестици, днес ми беше проблем за единици. На машината за клек и скрипеца за трицепс също. Лега изобщо няма какво да го коментирам - пълна трагедия.
Може би не беше ден за тренировка. Спах малко и още на идване едва шофирах от прозявки.
Сега задължително два дни почивка.
Добавки:
1. След ставане - креатин монохидрат.
2. Преди лягане - магнезий бисглицинат, рибено масло.
Обобщение за деня:
Доста срещи, занимавам се и с разни слайдове в “дупките” между тях...
13.05.2026 г.
Активност:
Почивка.
Добавки:
2. Преди лягане - магнезий бисглицинат.
Обобщение за деня:
Напрегнат ден с доста работа.
14.05.2026 г.
Активност:
Само 2 км с кучето след вечеря..
Добавки:
Обобщение за деня:
Ходих до офиса днес. Мислех по обед да се разходят в Монсанто, но ми изникна нещо и се наложи да се откажа.
15.05.2026 г.
Тренировка: Временна 1 (навън)
11 кръга от:
1.1. Мъртва тяга с пудовки - 5х32+32 кг.
1.2. Гоблет клек с пудовка - 5х16 кг.
1.3. Хоризонтално набиране с неутрален хват - 5.
1.4. Лицеви опори - 5.
2. Коремни преси с лакът към коляно - 17, 17 на страна.
“Официално” време за интервала 19:00 (+1:52), но 99% направих 11 кръга, а десетият завърши на 17:26 , което е на 18 секунди от предния път. Пулс до 165, спад за 3 минути до 106. Днес доста рано вдигнах пулса и се задържа висок до края. За сметка на това спадна много бързо.
Прохладно и приятно време.
Обади се всичко (май без рамото) - кръстът леко долу вляво на клека (по-скоро като лека крампа се усещаше), лакътят на лицевите (но съвсем леко), лигамент на лявото коляно на клека - всичко според очакванията и съвсем леко.
След вечеря добавих 2 км лекс разходка с кучето.
Добавки:
1. След ставане - креатин монохидрат
Обобщение за деня:
Доста натоварен ден. Отскочих до градинката следобед, после си доработвах до вечерта.
16.05.2026 г.
Активност:
Около 5 км с кучето, разделени на две разходки.
Добавки:
Обобщение за деня:
Ден за почивка.
17.05.2026 г.
Тренировка: Зала Б1
1. Румънска тяга - 8x60, 4x8x100 кг. Обичайното опъване долу в ляво още от ставането сутринта. От тягата не се влоши, но се обади нещо като в средата ниско долу на две нива под операцията - повече напрежение, отколкото болка.
2. Избутване на прав лост от лег - 8х70, 5х5х100 кг.
Трябваше да е с блокче на гърдите, но реших, че тежестта е бебешка, а в новия протокол тая тренировка ще идва доста рядко и съм готов за без трупче. Инфраспинатусът се държа прилично и почти не се обади, освен в самия край. Лакътят болезнен в първите серии на 70 и 100, после поотшумя малко, като на последната серия пак ме сряза.
Неприятно близо до отказ накрая. Ще видим как е в действителност, като ми пристигне gpath сензора.
3. Горила гребане с пудовки - 4х10+10х32+32 кг.
Почти без негативни усещания, освен леко лакътят, вече провокиран от лега.
4. Бедрено сгъване на машина - 4х10х70 кг.
И тук без оплаквания.
Общо време (заедно със загрявката) 49:52 м, пулс до 152 (единичен пик на гребането, иначе в рамките на 140). Направих приличен обем, а оплакванията по-горе са по-скоро досадни, отколкото повод за промяна на плана.
Добавки:
Обобщение за деня:
Сутринта тренирах, после излизахме с децата на пицария, а следобед се гледахме с малкия.
Мнението беше редактирано от Boby_ на 18.05.26 00:19.
18 и 19.05.2026 г.
Активност:
В понеделник 4 км с кучето по околните хълмове, във вторник 5 км в парка със сериозно темпо.
Добавки:
Обобщение за деня:
Седмицата започна напрегнато и се очертава да е така до края.
20.05.2026 г.
Тренировка навън Б
1. Руски суинг с пудовка - 10х15x32 кг.
Без фиксирана почивка, с изчакване пулсът да падне под 130. 17:08 мин за суинговете, среден пулс 138. Субективно доста добре - леко опъване на “кръстогъза”, но буквално само като разтягане.
2. Ходещи напади с пудовки - 4х20х12+12 кг.
Доста плитки се получиха нападите заради пазене на коленете и леко прерязване във връзките, а в края и лигаментите. В последните две серии опитах по-дълбоко и може още малко. Ще се адаптирам полека. Без бързане, с големи паузи.
3. Лицеви опори “диамант” - 25, 20, 2х15.
Без болка, само щракане в лакътя. Циците и трицепсите гръмнаха много приятно.
4. Hardstyle планк: 3х30, 2х20 с. “Merde!” момент (ще ме прощавате за френския), но отново по приятен начин. Коремните мускули гръмнаха на свой ред без някакви негативи.
Общо 57:10 мин, пулс до 159. Почти по равно време (19:25, 18:00, 19:00) втора, трета и четвърта зона с 30 секунди в пета - горд съм с контрола. :) Рядко съм толкова дисциплиниран.
Много топло време (28 градуса според телефона, но субективно ги усетих над 30). Дадох си достатъчно почивка (даже повече от необходимото) и съответно тренировката се проточи във времето, но като цяло съм много доволен.
Добавки:
1. След ставане - креатин монохидрат
2. Преди лягане - магнезий бисглицинат.
Обобщение за деня:
Ходих до офиса, после тренировка в градинката (макар че тази може и у нас да я правя), а следобед си “доработвам”.
21.05.2026 г.
Активност:
Около 3,5 км с кучето надвечер.
Добавки:
Обобщение за деня:
Сутринта ходих на лекар, после общо взето се размотавах у нас и не свърших и за пет стотинки работа.
23.05.2026 г.
Активност:
Кратка разходка с кучето надвечер.
5 минути “носене на куфар” с пудовка 32 кг едностранно със смяна на ръцете през еднакви периоди. Предмишниците гръмнаха, ядрото също се натовари добре.
Заради все още силна мускулна треска на трапеца и лека на глутеусите реших да пусна още ден почивка от зала
Добавки:
Спирам да записвам добавките тук. И без това забравям да ги редактирам. Ще коментирам в обобщението периодично какво взимам.
Сега почнах пак Animal pak, мисля да включа и витамини D2 и K2. Взимам и колаген с витамин C.
Обобщение за деня:
Натоварен ден с доста непредвидени неща.
23.05.2026 г.
Тренировка: Зала А2
1. Зерчер клек: 12x1x95 кг през около 30 сек.
Тежеше, но без болка.
2. Набирания с неутрален хват (с доп. тежест): 6x10, 5x10, 5½х10, 5x10 кг.
В края усетих леко инфраспинатуса, но по-скоро след серията.
3.Избутване на дъмбели от полулег (32 градуса): 8х34+34, 10х34+34, 7х40+40, 4х40+40 кг.
На първата серия леко се обади лакътят (но съвсем леко) и лявото рамо отпред (отново леко). 34 ми се сториха леки и взех 40. Без проблеми и с тях. В последната серия отказ заради правилните причини, не от болка, както се случваше в последно време.
4. Seated Squat на машина: 12x120, 2x12x140 кг.
Доста натоварващо и без оплаквания.
5. Бедрени разгъвания на машина - 15x80 (с двата крака), 10+10х80, 8+8х80 кг (едностранно).
Съвсем леко се обади лигамент на десния крак в края.
Общо около 1:06 ч, пулс до 153 с два пика - на зерчера и на пресата с дъмбели.
Като цяло много добре, почти без оплаквания, като изключим изнерващите разправии с gpath сензора. Оказа се, че трябва да го пускам ръчно преди всяка серия, а и не хваща всички повторения, което ограничава значително ползата от него.
Иначе утре вероятно няма да мога да седна на тоалетната.
Обобщение за деня:
Сутринта се поразмотавах, после тренирах, а следобед малко разходка покрай плажа в Ещорил.
Мнението беше редактирано от Boby_ на 23.05.26 20:19.
24.05.2026 г.
Активност:
Към 3,5 км не особено интензивно ходене с кучето надвечер.
Обобщение за деня:
Следобед бяхме на церемония по дипломирането на малката щерка. Край с училището! Няма повече да се съобразявам с ваканции, начало на учебни години, срокове, разправии с учители и отсъствия и други подобни. Чувството е прекрасно! :)
Много яко това с училището, при мен тепърва започва всичкото това :)
Боби, какво ти е кучето като порода, дай отзиви (здраве, подръжка, възпитание, енергия и тн) ?
казано от Splash на 25.05.26, 13:28:
Много яко това с училището, при мен тепърва започва всичкото това :)
Боби, какво ти е кучето като порода, дай отзиви (здраве, поддръжка, възпитание, енергия и тн) ?
Дивакът е австралийска овчарка. Поддръжката е сравнително лесна - периодично го водим на “груминг” (не ми се занимава да го реша това чудо), скубе се малко при смяна на сезона и като има липса на омега-3 в храната, но се коригира лесно и няма нищо общо с предишните ми кучета. Енергия - 9 от 10 (не е чак като джак ръсел да речем, но е супер енергичен и трябва да му се измислят физически и интелектуални занимания). Изключително лесен за гледане у нас - разбира забрани и ограничения от половин дума. Прави нещо веднъж, казва му се с подходящ тон да не прави така (даже без физическо наказание) и повече не повтаря. Като е сам у нас, не прави поразии, единствено се катери по мебелите, за да гледал през прозореца, като чуе куче.
Навън е силно реактивен спрямо други кучета. С мен е под пълен контрол и ме слуша много, със Зозо не е така. Не е агресивен изобщо, но отговаря, когато го провокират. Иска да подуши всяко друго куче, което не проявява агресия и да се сбие или да избяга от всяко, което го ръмжи или лае. Реакцията му е да се дръпне рязко към другото куче или да избяга от него (понякога първо едното, веднага след това другото). Прави го само с нея - пробвахме с учители, с един и същи подход, но явно авторитетът има значение. Имаме подобрение, но е далеч от перфектното.
Много е умен - далеч по-умен от всички други породи, които са минавали през дома ми (лабрадор, кокер шпаньол, ирландски сетер). Решава пространствени задачи, разпознава стотици думи И контекста, в който се използват. Разбира кога говорим за разходка с него и без него примерно. Знае всички възможни начини, по които го наричаме (по име, кучето, момчето и т. н.) Знае имена на играчки, хората от семейството и абстрактни предмети, без да сме го учили, само от наблюдение. Преди него нямаше да повярвам, че е възможно за куче. Разпознава своите играчки от тези на внука, дори когато са смесени и разпилени по пода. Даваш му една играчка, казваш му “твоя е” и толкова. Знае къде ги държим и ходи да си взима. Само не си ги прибира все още. :)
Със здравето засега нямаме проблеми, само със зъбите му се очертава да имаме - вече е с няколко кариеса.
С две думи купон е с него, но си е ангажимент. Не е куче за канапе по цял ден.
Аз бях с овчарките така... всички знаеха и разбираха....за обучение до такава степен,че съм ги забравял пред магазин ...в ресторант..просто не съм я извикал ,като тръгвам...и тя си стои,и до сутринта...
Сега)))))НЯМА ТАКЪВ МЪРЗЕЛ)))
Супер съм доволен и хич не ми дреме,че трябва да е вързан навън.
Замислям се аз, за куче в къщи. Малко да се размърдам, но трябва да съм отговрен и да видя от всички страни. До сега не съм гледал куче, но не мога да си представя да ми яде от масата и да ме влачи наоколо ...
25.05.2026 г.
Тренировка навън Б
10 кръга от:
1.1. Мъртва тяга с пудовки - 5х32+32 кг.
1.2. Хоризонтално набиране с неутрален хват - 7.
1.3. Гоблет клек с пудовка - 5х16 кг.
1.4. Лицеви опори - 7.
2. Махове с прави ръце и крака от лег (reverse Superman) - 22, 20 на страна..
Време за интервала 18:46 (-0:14), но направих 10 кръга с увеличен обем за сметка на 11 със стария предния път. Пулс до 162, спад за 3 минути до 114.
Много топло време.
Почти без оплаквания. Лакътят щракна един-два пъти в началото, когато заключвах горе на лицевите, затова по-натам с по-контролирана амплитуда. Обади се нещо в лявата ключица на набиранията и тягата, но към средата изчезна. От лошата поза на сън вероятно.
Като цяло обнадеждаващо.
Вероятно ще добавя и разходка с кучето надвечер.
Има огромна вероятност да не мога да тренирам чак до петък. В сряда ще метна в багажника сака за фитнес, но вероятността да успея да стигна до залата между края на бизнес ревюто, в което ще участвам и началото на поредната служебна вечеря е микроскопична. В четвъртък пък ще ми е съвсем невъзможно да тренирам.
Обобщение за деня:
Доста спокоен понеделник, което не е изненада - в Швейцария, Нидерландия и Обединеното Кралство е почивен ден, съответно доста от хората, с които работя, ги няма на линия. Харесва ми така. :)
казано от Splash на 25.05.26, 17:14:
Замислям се аз, за куче в къщи. Малко да се размърдам, но трябва да съм отговрен и да видя от всички страни. До сега не съм гледал куче, но не мога да си представя да ми яде от масата и да ме влачи наоколо ...
Да, кучето си върви с отговорностите, но и с хубавите неща. Искаше ми се след като умря лабрадорката, да изкарам няколко години без куче, но жената и малката щерка не искаха да чуят. :)
Като за първо куче трябва да подбереш порода, която се контролира лесно и “прощава” грешки. За възпитанието си има начини - ако нямаш опит, отиваш при професионалист за няколко месеца и ще станат нещата.
Дам, тепърва предстои четене, мисля че имаме и приличен развъдник в България, ще се консултирам и с тях. Не знам, дали това ще е моята порода, не е само до визия :)
https://aussiesmile.weebly.com/1082109110951077108510941072-puppies.html
казано от Splash на 25.05.26, 17:43:
Дам, тепърва предстои четене, мисля че имаме и приличен развъдник в България, ще се консултирам и с тях. Не знам, дали това ще е моята порода, не е само до визия :)
Само още един съвет - вземи си женско. Пак ще има типичните за породата интелект и ентусиазъм, само че ще е по-лесно за контрол. И очаквай погром върху дрехи, обувки и мебели в първите месеци - кутретата са нещо различно от младите и възрастните кучета. :) Абе забавно е.
Мнението беше редактирано от Boby_ на 26.05.26 10:21.
26.05.2026 г.
Активност:
Към 3,2 км разходка с кучето надвечер.
Обобщение за деня:
Цял ден службно събитие. Поне успях да се измъкна навреме и не хванах най-лошия трафик.
Мнението беше редактирано от Boby_ на 27.05.26 19:47.
казано от Boby_ на 25.05.26, 22:49:
Само още един съвет - вземи си женско. Пак ще има типичните за породата интелект и ентусиазъм, само че ще е по-лесно за контрол. И очаквай погром върху дрехи, обувки и мебели в първите месеци - кутретата са нещо различно от младите и възрастните кучета. :) Абе забавно е.
Има си клетка за тези работи.
казано от nervak на 27.05.26, 13:42:
казано от Boby_ на 25.05.26, 22:49:
Има си клетка за тези работи.
Това трябва да се прави много внимателно, за да не повредиш животното и не е добър съвет, особено за човек, който никога не е гледал куче досега. Стане ли клетката наказание, нещата са излезли от контрол.
Никой не говори за наказание,а за навик.Почва се с храната,която получава там.
Излизаш-кучето в клетка,прибираш се -кучето не е....лягаш да спиш-клетка....и така....моя сега сам отива да спи в нея...
Съжалявам,че предишните не минаха през нея.
казано от nervak на 27.05.26, 20:27:
Никой не говори за наказание,а за навик.Почва се с храната,която получава там.
Излизаш-кучето в клетка,прибираш се -кучето не е....лягаш да спиш-клетка....и така....моя сега сам отива да спи в нея...
Съжалявам,че предишните не минаха през нея.
Да, ако се привикне кучето внимателно да я възприема като убежище и негово си място, може да стане.
27.05.2026 г.
Активност:
В сряда успях да се измъкна само за 1,5 км на обяд, после още 4 от офиса до ресторанта в центъра.
В четвъртък 5 км по равно следобед.
Обобщение за деня:
В сряда цял ден тежка среща в офиса, вечерта в ресторант със звезда Мишлен. Храната добре, ама поднасяха по една хапка на 20 минути и към десет и половина ми писна и си тръгнах. Колегите стояли до след полунощ и така и не разбрали кое било основното ястие.
В четвъртък ходих до офиса сутринта, после до болницата за малко да ми сложат монитор за кръвно, че нещо пак го качвам, откакто ми спряха бетаблокера.
29.05.2026 г.
Тренировка: Зала Б2
1. Мъртва тяга (класическа) - 3x60, 3x100, 1x140, 12 или 13х150 кг през 30-40 сек. Кръстът беше натегнат от загрявката с опъване на обичайното място долу в ляво. Не се влоши или подобри докрая. Иначе относително леко. Gpath сензорът тотално се оплете. Спря да брои след петото повторение (беше настроен на една серия от 12 повторения), после сам реши, че съм минал на лега.
2. Избутване на прав лост от лег - 8х60, 6х100, 5х5х100.
Тук се обади лакътят, но много по-малко от предния път. Усетих разни прерязвания и в ляво и дясно рамо отпред, както и ключицата отляво, но ги отбелязвам само като дребно неудобство. Сензорът се представи по-добре - явно силата не му е в интервалите. Гласовите напътствия помагат да поддържам контрол, скорост и мощност. За лег в повторения ще е полезен.
3. Силово гребане с дъмбел: 4х8х50 кг.
Почти без оплаквания, само малко лакът се обади, вече провокиран от лега. Сензорът се справи добре - брои точно, дава сигнал, когато изпусна контрола с негативната фаза и като цяло добри напътствия, макар упражнението да не е отбелязано като gpath ready в приложението.
4. Бедрено сгъване на машина: 12x60, 6x70, 6x65 кг. Рутинно без оплаквания, с малко откази на последните две серии, които сензорът не сметна за такива - просто не ми отчете последните повторения във всяка серия (вероятно заради непълна амплитуда) и после ми каза, че ми било леко. :)
Общо за 53:30 мин, пулс до 153 (пик на гребането, почти толкова и в края на тягата).
Като цяло обнадеждаващо, особено на фона на стреса по здравословни и служебни причини през цялата седмица и почти никаквия сън. Да видим как ще се възстановя до неделя за суинговете.
Обобщение за деня:
Сутринта малко срещи, после ходих до болницата да ми свалят монитора. Следобед тренировка. Вечерта се видяхме с децата.