Ами тренировката не беше кръгова с идеята да снимам (blush) , но и да поекспериментирам малко с килограмите. Това определено не са максове. Опитвам се да поизчистя техника, и така. Докато в кръга малко ги правя по default, просто забравям да мисля за всичките съвети. За това правя разделените тренировки, да си осмисля съветите и да усетя упражнението дали го правя правилно. Пък понеже не съм много веща, да снимам, и вие да поправите, каквото бъркам.
Това сигурно звучи малко тъпо. Ама...
Не е тъпо. Така и така тези тренировки са “коригиращи”, тествай едни максове за бройка като 1ва серия и след това направи още 2-3 серии за обем и техника. :) Ще е хубаво някой да ти покаже как се изпълняват базовите...но ти снимай клиповете :)
защото само тягата ми е със стандартен лост... Просто не върви да събера 4 стандартни лоста, а аз съм бавна и докато разтоваря тежести са минали 5 минути;
Личното ми мнение е, че е хубаво на военната и клека да правиш с 20ката, не с фиксираните лостчета, защото движението е различно, според мен. При фиксираните тежести не се въртят лагерите и това не променя ли малко движението и траекторията?
Здравейте :)
Сън:9ч.+30min.
Храна:
-извара, овче кисело мляко, семена; тиква с малко мед и тахан;
-парче черен шоколад, 10г. орехи;
-малко кисело мляко
-пилешки гърди; зеле с моркови, магданоз и зехтин, фпх с авокадо;
-малка ябълка, малък морков;
-извара;
-яйца с ленено брапно, домати с чушки, магданоз и зехтин, авокадо;
-половин банан с фъстъчено;
Общо: 1654 калории В:М:Б->130:58;154
Движение:
5км. пеша; кик-бокс;
С няколко думи: Олимпиада по математика, чистене, готвене, ядене, лежане, тренировка.
Мнението беше редактирано от Ади на 18.12.16 18:32.
Сън:8ч.+40min.
Храна:
-извара, кисело мляко, овес и семена; портокал;
-малка ябълка, малка мандаринка, извара;
-пилешки дробчета и воденички, зеле с моркови, магданоз и зехтин, фпх;
-лъжица тахан с мед;
-малко пилешки гърди, яйце, сирене, магданоз и зехтин, фпх с авокадо;
-орехи с мед;
Общо: 1670 калории В:М:Б->138:58;152
Движение:
6км. пеша; кик-бокс;
Някакъв глад за ядки и ядкови масла ме гони...
Мнението беше редактирано от Ади на 19.12.16 18:58.
Сън:9ч.
Храна:
-малка ябълка, , извара;
-маслена риба, зеле с моркови, магданоз и зехтин, фпх;
-кисело мляко;
-яйца с ленено брашно и сирене, домати с карфиол, магданоз и зехтин;
-орехи с мед;
Общо: 1654 калории В:М:Б->123:62;151
Движение:
12км. пеша; кик-бокс;
За вчера:
Сън:8ч.
Храна:
-малка ябълка, , извара;
-сьомгова пъстърва, цвекло с моркови, магданоз и зехтин, фпх;
-протеин
-салата айсберг
-две парчета шоколадова торта, три сладки;
Общо: повече от колкото бих искала
Бях на рожден ден, бях гладна, реших да си взема малко торта, и освиних положението зверски. А тази торта беше най-кусното шоколадово нещо на светa.
Днес в училище като раздаваха баница и месеница обаче пропуснах. И на Коледа ще гледам да се въздържам. Това омазване ще го помня до края на 2017…
Движение:
7км., кръгова
Кръгова:
1.Разгрявка на ставите
2. Три кръга от:
Клек 10@30
Тяга 8@40
Изтегляне от вис 8@20
Военна 10@15
Лицеви х10
Гребане с дъмбел 10,10,8@12.5;12,5;15
Американски подскоци х10
3. Планк, кростренажор;
Мнението беше редактирано от Ади на 22.12.16 14:37.
За вчера:
Сън:5,5ч+3.
Храна:
-малка ябълка;
-сьомгова пъстърва, цвекло с моркови, магданоз и зехтин, малко авокадо;
-извара;
-леща със сиренце; домати с карфиол и олио от гроздови семки;
-20г. лешник
Общо: 1450 В:М:П=117:48:142
Движение:
5км; кик-бокс;
Мнението беше редактирано от Ади на 22.12.16 19:00.
За вчера:
Храна:
-извара, кисело мляко, овес и семена; тиква с малко мед и тахан;
-малка ябълка, извара;
-пилешки дробчета, цвекло с моркови, магданоз и зехтин, фпх;
-протеинов бар;
-леща със сиренце; домати с карфиол и олио от гроздови семки;
-15г. лешник; 10г. фъстъчено;
Общо: 1630 В:М:П=140:58:150
Движение:
12км; кик-бокс;
Здравейте и весели празници! :)
Сън:11ч.
Храна:
-извара, кисело мляко, ленено семе, тиква с малко фъстъчено;
-дебела пъстърва, зеле сморкови, магданоз и зехтин;
-протеин, половин банан;
-боб чорба, малко домашна питка, туршия;
-10г. ядки, 20г. сушени плодове
Общо: 1550 В:М:П=128:47:151
Движение:
6км.
Здравейте!
Храна:
-извара, кисело мляко, ленено семе, тиква с малко мед и тахан;
-агнешко, ориз със зеленчуци, малко туршия;
-малка круша, кисело мляко;
-конска пъстърма, пилешки дробчета, фпх с авокадо, айсберг с орехово масло;
-варена тиква;
Общо: 1575 В:М:П=117:58:152
Движение:
3км.
Здравейте!
Храна:
-извара, кисело мляко и ленено семе, тиква с малко мед и тахан;
-резен ябълка, резен круша, кисело мляко;
-агнешко, оризовка, айсберг с орехово масло;
-половин пъстърва, домашно ленено хлебче, зеле и моркови със зехтин;
-сушени плодове и ядки;
Общо: 1650->120:58:155
Движение:
13км., кръгова
Кръгова:
1.Разгрявка на ставите
2. Три кръга от:
Клек 10@30
Тяга 10@40
Изтегляне от вис 10@20
Военна 10@15
Лицеви х10
Гребане с дъмбел 10@12.5
Американски подскоци х10
3. Планк, кростренажор;
Днес в залата един човек ми обърна внимание, че съм носила очила, а вдигам сравнително тежко. Каза, че щяло още повече да ми овреди очите. Вярно ли е, или е поредният мит за тежестите, защото честнл казано след като почнах кръговите ми се вдигна диоптърът, но аз и чета и на училище доста натоварва, пък и само за възрастта е нормално...
Bro от форума ми го беше обяснявал, че не е вярно - при него тежките щанги даже намалили диоптъра. А за четенето за училище, понеже предполагам, че е свързано с компютър доста - изтегли си iris от iristech.co , доста добре регулира светлината на монитора.
Моят съвет е да използваш максимално много естествена светлина и максимално много чети на хартия или на електронен четец, ако имаш.
Мнението беше редактирано от Боян на 27.12.16 16:18.
Bro от форума ми го беше обяснявал, че не е вярно - при него тежките щанги даже намалили диоптъра.
Да съм обяснявал най-много за моя конкретен случай, който надали се отнася за по-голямата част от форума.
27.12.16
13:11
Днес в залата един човек ми обърна внимание, че съм носила очила, а вдигам сравнително тежко. Каза, че щяло още повече да ми овреди очите. Вярно ли е, или е поредният мит за тежестите
Като цяло е вярно и то не само за тежестите, а и за всякакви високоинтензивни натоварвания. Обаче има толкова много странични фактори, които вллияят върху очите, че не може да се каже категорично нищо. Ако забележиш, че започваш да виждаш трудно в сумрачната част на деня, точно след свечеряване, тогава наистина е хубаво да вземеш нещо, което повлиява състояните на очите.
Освен това нося очила е много общо понятие.
Какво точно ти има на очите?
Ако е нещо мускулно е възможно да оказва влияние.
Аз съм с няколко операции по мускулите, но не виждам влошаване от тренировките с тежести. В момента не нося и очила де. Но като цяло окото е комплексна система и носенето на очила може да е следствие от много неща.
Като цяло при голямо физическо натоварване се увеличава налягането в окото и се напрягат и очните мускули. При мен това е добре, понеже е вид упражнение и натоварва и единият “мързелив” мускул. Естествено свързано и с други упражнения само за очните мускули.
Това всичко не при екстремни тежести и битка за рекорди
27.12.16
14:09
п.п.п Аман от разбирачи по залите!
A тей, нахрани ги, ти можеш и знаеш! :)
Мнението беше редактирано от Херцог Трън на 27.12.16 14:09.
Благодаря за отговорите.
Имам астегматизъм (1, 0,75) и сравнително висок диоптър късоглество (-3.5; -2.75). Без очила не мога. Не ги нося само по време на тренировки.
Очите са ми важни /на кого не са?/ и за това реших да питам.
Ами той човекът не ми го е казал с лошо, така че аз нямам против. :) Имам и личния избор дали да го слушам или не, така че..
Доколкото разбирам е индивидуално според проблемите? Може би ще попитам очния лекар, той би трябвало да е наясно, защото знае какво точно ми е сбъркано със зрението.
Мнението беше редактирано от Ади на 27.12.16 14:28.
Е, изхвърлих се с това, прав си. :)
27.12.16
15:19
Е, изхвърлих се с това, прав си. :)
Да беше само за това... :)
27.12.16
16:22
Днес в залата един човек ми обърна внимание, че съм носила очила, а вдигам сравнително тежко. Каза, че щяло още повече да ми овреди очите. Вярно ли е, или е поредният мит за тежестите
Като цяло е вярно и то не само за тежестите, а и за всякакви високоинтензивни натоварвания. Обаче има толкова много странични фактори, които вллияят върху очите, че не може да се каже категорично нищо. Ако забележиш, че започваш да виждаш трудно в сумрачната част на деня, точно след свечеряване, тогава наистина е хубаво да вземеш нещо, което повлиява състояните на очите.
Освен това нося очила е много общо понятие.
Подкрепям :) Сашо е прав- не са само тежестите, но си имай едно на ум, следи си редовно очното налягане и развитието на късогледството поне 2 пъти годишно, ако не и 3. Не е трърде много, изобщо. Зрението може да се влоши за 4 месеца осезаемо.
При мен се влошаваха ежегодно докъм 20-22 години, оттогава поддържам приблизително един диоптър -4, но пък астигматизмът расте- вече е -2,50/-2,75.
Да, лично аз определено виждам изключително лошо в сумрачно време. Изпила съм доста добавки с лутеин и боровинки и пр, които изписваше очната през годините, но виж- ефект няма абсолютно никакъв :D :D
Ами като цяло и аз не мога да виждам в сумрака. Мисля, че всички с тази комбинация - атегматизъм с късогледство - са така. Аз съм във възраст, в която е нормално да ми расте диоптърът и не мога да преценя дали това реално допринася.. Апък може и да е дето се кьоря на кик-бокса. Има сума причини, по които да расте, но това за момент ме притесни, защото чувствам леко напрежение в очите, когато правя силови..
Храна:
-извара, кисело мляко и ленено семе, тиква с малко мед и орехи;
-дробчета, конска пъстърма, зеле с моркови, магданоз и зехтин, оризовки;
-доза протеин, дребен банан;
-червена леща със сирене и орехово масло, туршия;
-30г. сурови ядки;
Общо: 1610 -> 140:57:150
6км, ходене; домакинска работа;
Мнението беше редактирано от Ади на 27.12.16 19:11.
Здравейте!
Храна:
-извара, кисело мляко и овес, тиква с малко мед и тахан;
-малък банан с фъстъчено;
-свинско сърце; елда със зеленчуци
-мандаринка, извара с кисело мляко;
-яйца с ленено брашно и сиренце, айсберг със зехтин;
-парче варена тиква със сушени плодове и бадемова паста;
Общо: 1705->147:58:150
Движение:
5км., кръгова
Кръгова:
1.Разгрявка на ставите, въженце;
2. Три кръга от:
Клек 10@30
Тяга 8@45
Изтегляне от вис 10@20
Военна 10@15
Лицеви х10
Гребане с дъмбел 10@12.5
Американски подскоци х10
3.Коремни преси, въженце;
Опити за набирания - въпреки, че отдавна не бях пробвала, ми се получават по-добре. Заякнала съм.
Мнението беше редактирано от Ади на 28.12.16 20:46.
Така, аз продължавам да си вдигам калориите, защото ниското тегло предизвиква не само дискомфорт с търсенето на дрехи, но и някои други проблеми.
Та, по същество. Ще се опитам да спазвам следните макроси, като вероятно ще си варират през дните +-5г.
1780 калории -> 150:69:140
Разменям цифрите на въглехидрата и белтъците, защото от едно известно време сякаш прекалявам с него, а и понякога ми е трудно да стигна количеството и вдигам значително мазнинките. В дните със силова тренировка, калориите ще са със 100 повече, а когато имам кик-бокс - 200. Вероятно не отговарят на това, което реално изгарям, но поне ще почна да смятам тренировки.
Приемам съвети относно дали това, което правя е разумно, въпреки че при храненето е строго индивидуално.
За момента не смятам да спирам да броя калории, защото ако не го правя, вероятно ще ям по-малко с постоянното усещане, че прекалявам с храната.
Аз също пренебрегвам храненето понякога и не ям достатъчно. Разбира се следя по дрехите - започнат ли да се оширяват, значи е време да започна да ям :D общо взето не меря калории (грубо на око да, ама така да изчислявам с точност - не), не се меря и на кантар. Последните години развих усет да поддържам едно тегло, т.е. като усетя, че нещо отслабвам - започвам да се храня по-осъзнато, примерно да определя брой хранения (често забравям да ям) и да ги спазвам без да се тъпча - при мен винаги действа. Започна ли редовно да се храня с добра и качествена храна се уплътнявам приятно :D (не че по принцип не ям такава храна, но е нередовно).
Храна:
-протеинови палачинки с тахан, киви;
-малка ябълка с бадемова паста;
-пилешко филе с броколи и ръжена паста;
-ядки и мандаринка;
-яйца със сирене и извара, домати с карфиол и зехтин;
-тиква със сушени сливи;
Общо: 1670 -> 145:69:141
Движение:
8км, ходене;
Здравейте!
Храна:
-извара и кисело мляко с овес и чиа, ябълка;
-банан с фъстъчено масло и един шоколадов бонбон;
-домашна пица с блат от ленено брашно, пилешко и зеленчуци;
-малка круша, мандаринка, кисело мляко;
-яйце със сирене и извара, зеле и моркови със зехтин;
-сушени плодове и ядки;
Общо: 1760->150:62:146
Движение:
1км., кръгова
Кръгова:
1.Разгрявка на ставите
2. Три кръга от:
Преден клек 8@30
Тяга 10@40
Изтегляне от вис 10@20
Военна 10@15
Лицеви х10
Гребане с дъмбел 10@12.5
Американски подскоци х10
3.Планк, коремни
2х1 набирания (тесен подхват) (party)
Мнението беше редактирано от Ади на 30.12.16 19:06.
Здравейте!
Честита Нова година! :)
Пожелавам ви да сте здрави, близките ви да са здрави и да се разбирате с хората около вас. Другото всичко човек сам си го постига.
2016 за мен беше година изпълнена с много емоции. Мисля, че от спортна гледна точка постигнах много, защото вече не гледам на спорта като метод да отслабнеш. Разбрах, че трябва да обичаш и градиш тялото си, да работиш ЗА него, а не - срещу него. Научих се, че твърде малко храна също не е нещо здравословно.
В уилище също имах своите успехи.
А аз дали съм станала по-добър човек - не знам. Нямам и ясна дефиниция какво точно значи това.
През 2017 искам от себе си да продължа да се отнасям сериозно към тренировките, като разбира се акцентът ще си остане при кик-бокса. Още дълго смятам да продължа с този метод при кръговите, защото усещам, че работят за мен, а и ми доставят удоволствие. Искам от себе си да стана 49 кг. за да може да участвам на състезание.
Но въпреки спортните цели, нека приоритет си ми остане училището.
Малко отчет след всичките новогодишни дрънканици. ( Защото все пак тези пожелания и цели не са само за 1ви януари. Новата година е просто шанс да си смениш календара :D )
На 31ви храната беше добре до 00:00. Празнувах с още три деца и основното меню си го сготвихме ние. После обаче седяхме до 10 и през цялото време имаше баница и нещо сладичко. (party) Отбелязвам, че съм се поотоуснала, в никакъв случай обаче не съжалявам - да ни е сладка новата година. Беше вкусно и не беше прекалено. Апък и едва ли в будната си част днес ще ям кой знае колко и ще гледам да е качествено. :)
Edit:
-овес с кисело мляко и извара, малка ябълка;
-зеле и моркови с магданоз и зехтин;
-малко кашкавал и сиренце;
-резен ябълка;
Към 700 калории 60:20:50.
И една кифленска снимка от мен.
/ръките не са кой знае какво, ама са пораснали :D /
П. П. нова година - нов цвят на косата - рижави сме. //малко розовее//
Мнението беше редактирано от Ади на 01.01.17 23:15.
Сън:10ч.
Храна:
-кисело мляко и извара с овесени ядки; ябълка;
-банан и протеин;
-пъстърва, салат айсберг с орехово масло, булгур;
-кисело мляко с орехи, половин портокал;
-филийки с кашкавал и сиренце; домат;
-оризовка с тахан и мед;
Общо 1880 - 164:70:153
Храната днес е чук. Т’ва се искаше.
Движение:
7км., домашна тренировка, кик-бокс
Домашната тренировка бяха 3 кръга от деветте упражнения от картинката + стълби 400 стъпала тичайки, 80 стъпала скачайки като заяк, 80 стъпала скачайки през 1 стъпало.
Мнението беше редактирано от Ади на 03.01.17 18:27.
Сън:10ч.
Храна:
-кисело мляко и извара с овесени ядки; ябълка;
-оризовка с тахан и мед;
-пъстърва, салат айсберг със зехтин;
-кисело мляко с орехи, половин портокал;
-филийки с кашкавал и говежда пъстърма; домат;
-за след тренировка: протеин и половин банан;
Общо 2000 - 170:80:157
Движение:
8км., кик-бокс
03.01.17
19:05
Да попитам- на бокса с лещи ли си?
Понеже говорихме за опасността от тежестите при късогледство по-горе, как възприемаш риска да те ударят в лицето - очите по време на спаринг, случвали се често ?
Страхотна новогодишна снимка, ръцете и раменете ти изглеждат силни и оформени.
Блгодаря ти! (blush)
Не, не нося лещи. Имам такова желание, но мама е против. Дали ми пречи - О, да, много. Иначе ако носех лещи, да вероятно щеше малко да ме е страх да не ме ударят в очите. В момента - не. Не се случва много често, а като се случи не усещам някакво по-особено чувство, което да ме притесни... Ама знам ли, може би си оказва влияние. Не се бях замисляла..
Мнението беше редактирано от Ади на 03.01.17 22:03.
04.01.17
14:45
Един “хубав” удар в окото си носи риска за отлепване на ретината - най-сериозното, виждала съм го това, а в единия случай дори не беше бокс. Иначе всяка травма, кръвоизлив в окото, отделяне на стъкловидно тяло - си носят рискове.
В семейството ми сме с нарушено очно здраве, а късогледството, повишеното очно налягане, глаукомата са наследствени, така че аз лично следя отблизо нещата.
======
Напротив, да ти счупят очилата по време на спаринг е много по-страшно.
Носила съм лещи много години- няма никакви рискове, една елементарна рутина да ги измиваш в кутийката преди и след слагане/махане и да не плуваш и спиш с тях. Преди си носех лещи денем, а вкъщи вечер си бях с очилата- удобно е . Вариант е да ги ползваш САМО за тренировки. Говори с офталмолог да ти изпише точния диоптър- обикновено е с един по-малък от очилата и вид- по-меки, с повече или по-малък % вода.
Майка ти едва ли е компетентна. Те , майките , са така- имат мнение за всичко. И моята навремето спореше, а и сега си мисли, ще се самоубивам с начина си на живот. :)
Лещите по никакъв начин не се усещат- след няколко дни като свикнеш, изобщо усещането да виждаш ясно без очила е неповторимо. Дори са препоръчителни в млада възраст като твоята,тъй като евентуално намаляват издължаването на очната ябълка и растежа на диоптъра. Сега има някакви модерни, които се носят само нощем- те притискат роговицата през нощта, деформират я по желания начин и ефекта се запазва през целия ден. Но е за малки диоптри.
Сега не нося, защото по 8 часа на ден седя пред отвратителен служебен монитор и ми се натоварват и изсъхват очите, та не е практично в момента.
Кобре, много ти благодаря за информацията. :)
Само май ми се струва, че не си ме разбрала правилно - и очила не нося на тренировка. Просто не виждам и така играя. :D
А че майка ми не е компетентна - не е. А относно спорта - хич. Такива караници са покрай кик-бокса и тежкото, че ви е бедна фантазията. Ама аз и не живея с нея :ДД.
А иначе си имам и рецептата за лещите и всичко. Очния каза че няма проблеми. Тъкмо я бях склонила и ПРОДАВАЧКАТА реши да се изцепи, че не било подходящо. -.- Накрая сама отбеляза, че не разбирала кой знае колко, ама битката вече беше загубена. Ей сега със стипендийката си ще си купя обаче. :D
Бележка за мен: Като цяло е нормално бойният спорт да има своите рискове, но така е с всеки спорт. Все пак винаги има и по-опасно - можеше и да съм гимнастичка. :)
Мнението беше редактирано от Ади на 04.01.17 16:44.
Бележка за мен: Като цяло е нормално бойният спорт да има своите рискове, но така е с всеки спорт.
Вие всъщност на тренировка full-contact спаринги правите ли или сте само на уговорени упражнения?
Повечето са уговорени, защото по-често тренираме техниката. Иначе си имаме full-contact тренировки или последните 2 рунда ни ги дават така.
04.01.17
18:42
Само май ми се струва, че не си ме разбрала правилно - и очила не нося на тренировка. Просто не виждам и така играя. :D
WTF? :D :D :) (giggle) Това сериозно ли? С 3 диоптъра трудно се ходи, а пък да се биеш ...
За лещите- вземи си тримесечни или по-добре шестмесечни с по-голям % водно съдържание. Ако ги носиш само в някои дни , могат да изтраят и много повече от година. По-краткотрайните излизат десетки пъти по-скъпо, бързо се амортизират, а ежедневните са напълно излишна простотия.
Не е нужно да са най-скъпите - всички се правят от едни материали.
Същото като със стъклата за очила- може да си вземеш стъкла за 40 лв. едното, може и за 400 лв. едното. Коригират еднакво. Въпрос на “престиж” и криворазбрана мегаломания. Аз като нося очила с рамка за 14 лв не ми е паднало реномето и издържаха 10 год. Колежката ползва само рамки над 400 лв. (Диор, Гучи и пр.) и като се счупи винтчето на третия месец , умря направо :) Праща ги за ремонт че бяха в гаранция, ма май не станаха нещата.
04.01.17
18:46
Дублирах поста, че ми заби интернета :) НА село е така :)
Мнението беше редактирано от Queen Cobra на 04.01.17 18:49.
Ндааам. (giggle) Като ме вземат на лапи е страшна работа. Благодаря много между другото, аз скоро щях да питам относно това, какви лещи ще са най подходящи. :)
Иначе цената на рамките - няма значение, но виж стъклатаааа.
————————————————————————-
Здравейте! :)
Храна:
-извара и кисело мляко с овес , ябълка;
-след тренировка: кисело мляко и един бонбон Mozart, чисто кафе;
-свинско контра филе, варен картоф, айсебрг със зехтин’;
-половин портокал, малко орехи;
-половин скумрия, червено цвекло с моркови, фпх;
-след тренировка: банан и протеин;
Общо: 2000 -> 167:80:162
Движение:
8км., кръгова, кик-бокс
Кръгова:
1.Разгрявка на ставите
2. Три кръга от:
Клек 8,10,10@35,30,30
Тяга 8,10,10@45,40,40
Изтегляне от вис 10@20
Военна 10@15
Лицеви х10
Гребане с дъмбел 10@12.5
Американски подскоци х10
3.Планк, коремни, опити за набирания
Мнението беше редактирано от Ади на 04.01.17 18:59.
04.01.17
18:57
Абе, Кобре, престани да си налагаш кирташкото мислене на всеки във форума. Който иска ще носи очила за 14лв, който иска - за 400лв. Защо пък реномето ти, да зависи от това колко ти струват очилата и съответно, доволно обявяваш, че твоето не било паднало. Търкай си картончета, купувай си най-евтината тоалетна хартия, пери си на ръка, поне да ползваше парите, които пестиш, за някакъв актив...Но наистина е словонно неприятно, как във всеки удобен момент проповядваш мизерния си начин на мисленв. И да уточня, не става дума за абсолютната цена на даваните от теб примери, а за това, че щом някой носи очила за 400лв, задължително бил мегаломан. Ами представи си, причините може да са съвсем различни. Пък и по-добре да си мегаломан, отколкото спихнат и очукан.
Аз не съм ЗА лещите с трайност над 3 месеца от гледна точка на това, че не веднъж ми се е случвало да скъсам по невнимание или загубя някоя от двете. Не се базикам, в един месец ми се случи два пъти. Ако трябваше за 6-месечна да плащам два пъти... Та тук е малко въпрос на “вкус”, защото познавам хора, които предпочитат и от тези еднодневните.
И аз нося лещи от повече от 10 години (лелеее толкова ли станаха), сиреч 9 клас. Не мога без тях, особено лятото. Но, да, не са за пред компютър.
04.01.17
19:09
Ще се включа по въпроса с лещите и какви да се подбират спрямо продължителността им.
Не съм специалист, но давам мнение от дългогодишна практика.
Според мен, въпреки че излиза финансово по-неизгодно, е по-разумно да се купуват едномесечни лещи.
Основните ми съображения за това са две:
- случвало ми се е при премахване (най-вече) на лещата, да й създам микроскопично нараняване на повърхността (най-често откъсване на мноооого малко парченце от ръба), което едва се вижда, но в окото създава усещане за огромно чуждо тяло—> тази леща отива в коша и бягам за нови. Направо ще ме заболи сърцето, ако съм си купила лещи за 6 месеца и ги повредя по някаква причина още в първия месец.
- хигиенична - каквото и да говорят, колкото и да си грижовен и постоянен в хигиената на лещите, редовна смяна на разтвор/контейнер и почистването му, да си 6 месеца с едни и същи лещи... аз не го разбирам.
Купувам си едномесечни и не правя компромиси с качеството им. Дано съм помогнала. :)
—-
Редакция: хахахаххаха, Санчо, не е истина какво съвпадение!
Мнението беше редактирано от Вероника Налбатска на 04.01.17 19:10.