Крампи, мускулното схващане

Що е то мускулно схващане и как да се борим с него?

от четиво за 7 минути

Всеки от нас е изпитвал мускулно схващане в даден момент от живота си. Въпреки значителната честота на това състояние, понякога то може да отсъства в продължение на много години. Колкото и да е неприятна като усещане, мускулната крампа е един неголям трън в ежедневието ни. Тъй като обаче често тя е непредвидима, особено за дейци от областта на спорта, появата й може да се окаже решаваща.

Мускулното схващане

Мускулното схващане

Схващането може да се определи като неволевo и болезнено съкращение на скелетните мускули. Тези от тях, които обхващат две стави са най-предразположени към подобно състояние.

Освен това крампите могат да засегнат, както част от мускул и цял такъв, така и функционална група от мускули, като симптомите варират от слаб дискомфорт, траещ няколко секунди, до значително по-продължителен и агонизиращ спазъм.

Нерядко проявите се повтарят няколко пъти до крайното им отшумяване. Най-чести оплаквания са тези в областите на бедрото (задната и предна група мускули) и подбедрицата (m. gastrocnemius). 

Макар че крампата е едно често оплакване сред хората, науката все още не е способна да обясни напълно това явление. Общо мнение е, че да получиш схващане е признак на лош късмет - случаен мускулен лапсус, за който не може да се направи нищо.

Истината е, че поради слабите ни познания в тази област, не са създадени средства, които да елиминират този проблем на момента, но за сметка на това съществуват няколко ефективни мерки, които ще разгледаме по-долу.

Видове мускулни схващания

  • същинско схващане - това е най-честата форма, която е и тема на тази статия;
  • дистонично схващане - такова се получава, когато едни и същи мускули са въвлечени в продължително съкращение, като по този начин се поддържа някаква поза или се повтаря едно и също движение;
  • тетанично схващане - продължителна контракция на мускулите под действие на информация, идваща от инервиращите ги нерви. Този вид крампа се свързва с група състояния, към които спада например инфекциозното заболяване тетанус;
  • контрактури - това са състояния, при които мускулът не е способен да излезе от контракция. Породени са от изчерпването на АТФ (аденозин трифосфат) в областта на мускулатурата и се дефинират като сериозни състояния, които са придобити или вродени.

Превенция 

Прием на течности

Поради незнание, много хора подценяват свойствата на водата и рядко я приемат в препоръчителните дневни количества. Трябва да знаем обаче, че това е основната съставка на всеки жив организъм и дори малките й колебания ни се отразяват значително. Подобна проява са и мускулните схващания - дехидратираният мускул става силно податлив на тях.

Не винаги обаче, е толкова лесно да се докаже дехидратацията. Жаждата може да ви се струва като надеждна проява, но нейното наличие не е задължително. Така например преди тренировка вие почивате, т.е. нуждите на тялото са близки до минималните. Как обаче би реагирал организмът ви при тези ниски нива на телесните течности, когато повишите изискванията към него по време на тренировка или по-лошия случай - състезание? Бърза умора, забавени рефлекси, слаба техника, мускулно схващане...това са част от отговорите.

Утвърдена методика за доказване на дехидратацията е стриктното следене на телесното тегло. Ако забележите спад в сравнение с предходни дни, въпреки спазването на хранителния си режим, то това най-вероятно значи, че приеманото количество течности е неадекватно. 

Още един изпитан начин е чрез определяне цвета на урината. Основно правило е, че колкото е по-тъмна, толкова е и по-концентрирана или с други думи, водата е в недостиг. При оптимален прием на течности цветът клони към светложълт.

Задържане на вода

В човешкия организъм се поддържа едно относително постоянство между течностите и солите, наричано в научната литература "водно-електролитно равновесие". Най-общо правило е, че когато едната съставка намалява, другата компенсира със същото. В този смисъл, ако хранителният ви режим е беден на соли, то има по-голяма вероятност да губите повече течности, независимо какво количество вода приемате.

Прием на соли

Натрий - солите на натрия, основно натриевия хлорид, са в големи количества при човека. Те играят важна роля при много процеси в организма като: провеждане на нервни импулси, транспорт на органични и неорганични вещества през клетъчните мембрани, активността на ензими и др. По отношение превенцията на мускулното схващане, солите имат свойството да задържат водата (виж по-горе). По време на упражнения, те намаляват чрез отделяната пот. Поради това е добре да приемате преди тренировки не само редовните дози протеини и въглехидрати, но и известно количество соли.

Източници на натрий: почти всички хранителни продукти (главно месото), сол и солевите продукти, спортни напитки

Калий - калиевите соли са други важни електролити, които се губят чрез потта. Калият е важен макроелемент, както за предотвратяването на крампите, така и като цяло за мускулното съкращение. Важно е да отбележим, че някои лекарства (повечето дируетици) имат свойството да повишават отделянето му. 

Източници на калий: плодове, зеленчуци, спортни напитки

Магнезий - магнезият е също толкова важен за профилактиката на подобни състояния като схващането. Неговият дефицит обаче е рядко срещано явление (главно при алкохолици), имайки предвид, че е в изобилие, както в растителните, така и в животинските клетки.

Източници на магнезий: богати източници са ядките, бобовите растения, тиквите; спортни напитки

Kалций - всички знаем, че калцият е основната градивна съставка на костите. По-малко известен факт е, че концентрацията на този макроелемент е решаваща за мускулната контракция. Недостатъчната калциева набавка не е рядко явление, особено при деца и възрастни жени, което води след себе си до някои усложнения, едно от които може да е и мускулната крампа

Източници на калций: сирене, мляко, орехи, бобови растения, зърнени храни

Витамин D - споменаваме този витамин, тъй като той е един от главните регулатори на калциевия метаболизъм. Той спомага за резобцията на калций в червата. Витаминът се съдържа в някои храни, както и под редица таблетни форми, но е факт, че и 30 минутно излагане на слънце за ден е достатъчно за естествената му синтеза в кожата.

Физическа подготовка - изброените до тук съвети за диетата безспорно могат да бъдат полезни в борбата срещу крампите. За патофизиолозите обаче те си остават контрактилни аномалии, чиито произход считат, че се крие основно в готовността на мускулите да се съкращават. Поради това, макар и не всеки от нас да се занимава активно със спорт, е препоръчително да не се пренебрегват редовните упражнения, както и разбира се предхождащата ги загрявка.

Справяне със схващането 

За по-сериозните и продължителни крампи, които надхвърлят 10-15 минути е нужно да се вземат някои мерки. Те произтичат от точките за профилактика, които вече описахме:

  • прекратете дейността, която е предизвикала крампата
  • внимателно опънете схванатия мускул и му приложете масаж
  • затоплете мускула, ако той е стегнат и твърд. При такъв с по-мека консистенция, ползвайте лед
  • рехидратация
  • прием на течности, богати на соли
Хареса ли ти статията?
Статията написа Симеон Гълъбов
Д-р Симеон Гълъбов има интереси в областта на диетологията, спортното хранене и натуралната медицина. Има практика като нутриционист, а също и редица публикаци в медицинските рубрики на BB-Team.
Мнения по темата
Ива Павлина
1
21 окт 2007 08:13

Благодаря за полезните съвети относно справянето с крампите. На мен няколко пъти ми се е случвало такова схващане на прасеца. Изключително неприятно усещане за около половин минута при мен, но в която съм безсилна да направя каквото и да е , за да си помогна. Ще имам предвид посочените мерки за излизане от подобна “ситуация”.

2
25 окт 2008 06:59

Много пъти ми се е случвало така просто непоносима болка за около половин минута просто няма такава болка

Петко Петков
3
9 ное 2009 07:10

По време на тренировка никога не ми се е сличвало подобно нещо. Но след тренировка и в други моменти-да. Най-често пръсците ми се схващат, когато съм изморен(принципно не тренирам крака). Знаете как човек има нужда да се разтегне понякога и опъва мускулите в избраната зона. При мен поне..при прекомерно разтягане на краката..пръсците ми се опъват до краен предел..което води до постепенната поява на болка като в пиковото(максималната момент) състояние на болката..прасеца ми се “залоства” и немога да го съкратя или свия крака си по никакъв начин. В интервал до минута, процеса приключва..болката отшумява и отново мога да двъжа свободно кракът си. Незнам дали е на базата на внушение, но след това чувствам краката си доста по-добре и възтановени. Като че ли мускула ми е релаксирал в рамките на няколко секунди. Няма гаранция, че след 1 спазъм няма да настъпи и 2ри. Аз си ги предизвиквам, когато реша, но съм имал случай когато е било случайно докато спя например. Лошото е, че се събуждам. Но болката е поносима..нищо фрапиращо поне за мен.
Също така ако реша, че болката става прекалено силна, опитвам да свия ходилото си т.е опитвам да го изправя нагоре към коляното..и ако го направя достатъчно силно, преди процеса да е завършен..болката бързо отшумява и процеса приключва. Лошото е, че скоро след това като разтегна отново..процеса продължава и болката отново завладява прасеца, но вече не толкова силна.

4
Иван Буриев
27 яну 2010 17:49

гадно е получавал съм го няколко пати даве и задната чат на бедрото ми пуслира много често смисал тъкъв че се съкращава и отпуска мускула мисле че е така нареченото схващане контрактури

5
Рашко Андреев
1 фев 2010 09:45

а на мен много често ми се схващат мускули по гърдите и корема.Особенно е гадно, когато се случи при обръщане в леглото през ноща-сбогом сън.Съчувствам на всички страдащи!

6
Iskra Moneva
11 март 2010 15:06

На мен ми се е случвало рядко и то на пръстите на краката.Причината да пиша е мъ.жат ми,случваше му се доста често преди,предимно вечер и отшумява за може би 10–15мин. понякога и повече.От година и наи-вече заради дъштеряни започнах да готвя по здравословно и за него приготвям му и корнита които садържат мед,сус.тахан,ядки,овес.ядки и др.Какво мога да направя още,отдавна не му се беше случвало но сношти му се схванаха и двата крака и продалжи 10-ина минути.Не тренира,работата му не позволява,цял ден е на крак,на лекар трудно ще го накарам да отиде.дайте съвет,благодаря предварително

7
Иван
12 май 2010 10:33

Вчера, точно преди края на мача в който играх получих такова схващане, 5 мин лежах с ужасна болка, един приятел ми сгъна ходилото, като опъваше мускула а лекарката го пръсна с нещо охлаждащо. После отшумя, но днес все още имам болка. Някой да даде идея какво да правя за да я премахна, защото в неделя пак трябва да играя. Мерси :)

8
Пламен
21 юли 2010 10:53

И при мен се случи същото като при №7 Иван,само че и 2-та пръсеца.Големи болки бяха.Както каза Иван,един приятел ми сгъна ходилата,поотпуснаха се малко пръсците,опитах да стана и отново...Днес още усетщам лека болка.Ако ги позагрея,с някакви леки тежести във фитнеса,дали ще премине по бързо?

9
Теодора Стоянова
23 юли 2010 17:29

При мен се случва много често и ВИНАГИ нощем.Схваща се винаги прасеца на десния крак.Трае около половин минута и място не мога да си намеря от болка.На следващата сутрин първоначално ми е трудно да стъпя на крака,а след това през целия ден ме боли.
Работя по 11 часа на ден и съм на крак постоянно,освен това има едни стълби,по които се качвам и слизам многократно на ден.Не пия и вода,признавам си.Изобщо не се сещам.

MeGa_xXx
10
2 авг 2010 10:43

Здравейте, аз имах доста случай на крампи, докато спа (най-вече) като си почивам и т.н. и един ден реших да попитам на какво се дължи това, (няма да обяснявам тук е написано много добре )
обясниха ми, и ми казаха с какво трябва да се храня - освн тези видове храна, който са тука казаха ми че е много важно да взимам достатъчно количество Желяжо.
Желязо се съдържа в яйцата, рибата, черния дроб, месото, птиците, зеленолистните зеленчуци и в пълнозърнестите храни.

Мъже:
  * 14 до 18 г. по 11 мг./ден;
  * 18 до 70 г. по 8 мг./ден;
Жени:
  * 14 до 18 г. - 15 мг./ден;
  * 18 до 50 г. - 18 мг./ден;
  * 50 и по-възрастни - 8 мг./ден.
А аз специално отстранявам тези крамни (или мускулни схващания) като опъна мускула (прасец-а) но са ми казвали, че става и ако си убода мускола. (но не съм го изпробвал този метод с иглата и не казвам, че действа)

Solomon Kane
11
2 авг 2010 15:55

Най-честа причина за такива крампи е магнезиев и калиев дефицит, ако е така вкл. на банани в менюто е добра идея, и то по-зелени; другата най-често срещана причина са затискания на нервни окончания по протежение на гръбначния стълб - в такъв случай не е лошо да се потърси консултация от лекар-остеопат. Има и много други възможности, но те са по-редки и далеч по-неприятни.

12
Рая
24 авг 2010 06:14

Няколко пъти ми се се случвало да ми се схване само десният прaсец и винаги той. Случва ми се или вечер, или сутрин, когато съм още в леглото. Но вчера сутринта отново ми се схвана десният прaсец, но крампата продължи малко повече, отколкото преди. И сега още усещам болка, не мога да вървя, сякаш не мога да си опъна крака. Не знам какво да правя. Някой знае ли?

johny_trevata
13
5 сеп 2010 11:38

хм, аз като съкратя бицепса максимално и задържа, че и даже стискам се получава такова схващане. На прасците също ;)с гърдите също съм експериментирал - и там се получава. С корема ми се е получавало неволно.

14
11 дек 2010 12:08

На мен също ми се е случвало доста пъти и от треньора ми знам един трик . Намерете бързо нещо остро около вас (най-добре игла или каквото ви е под ръка) и с него боцнете схванатия мускул няколко пъти.Така ще активирате рецепторите за болка и следва рефлекс кото отпуска мускула.

15
Ludmira
18 сеп 2011 05:05

Схващане на прасеца доста болезнено, получавам това крампово схващане на мускул по време на сън, не скачам да търся игла или нещо остро защото болката парализираща, а и не мога да стана, но имам друг трик за отпускане на болка и ми помага, щтом усетя за схващане веднага опитвам да направя с пръстите си контра, повдигам ги по високо колкото имам возможност за това, и веднага ме отпуска, при изпъване на пръстите в шпиц болката  се възстановавява , при мен действа, опитайте и Вие.

16
Иви
15 фев 2012 12:37

И аз получавам често крампи. Наистина няма друга такава болка. Добре, че е за кратко - около минута. Винаги ги получавам, когато спя и съм в леглото. Просто се събуждам от болката. Пробвала съм да мръдна пръстите на крака, но повече ме боли. Опитвам с лек масаж. С игла не съм пробвала, но как да стана от леглото и да търся игла?

17
Криси
23 фев 2012 19:17

Аз също много често получавам крампи,но само на прасците.Наи често това се случва вечер или сутрин,когато все още съм в леглото.Ако това ви се случи никога не згъвайте коляното,а напротив опъвате целият крак и тя моментално спира.

helena
18
23 март 2013 21:48

Моля, помогнете, смених си и двете тазобедрени стави, получавам крампи на по - старо опеирания крак, знаете колко е болезнено

helena
19
23 март 2013 21:59

Искамза кажа, че медицината е много напреднала, независимо какво се говори

Мисля, че медицината много е напреднала

Имам молба, хайде доктори, помогнете ни, нали сте положили Хипократовата клетва

Ивелина Илиева
20
24 март 2013 12:33

Отново пиша тук, но с цел да споделя какво ми помогна на мен. От доста време не съм получавала крампи, схващания да, но не онези силни крампи. От аптеката ми дадоха едни таблетки с Магнезии, не помня как точно се казваха, едни големи таблетки са. Зная, че не е за винаги, но ако получа отново пак от тях ще пия!

21
6 май 2013 09:17

Здравейте,моят проблем е същият схващане на двата прасеца (от скоро започна и лявата ръка до лакътя). При мен болката винаги е докато спя или си почивам (в ръката докато пиша на клавиатурата). Пробвах начина с изпъването на крака,но болката беше още по голяма,пробвах със свиването на стъпалото - пак не стана. Един мой приятел (спортист) ми каза че при него болката спирала когато станел веднага. В смисъл когато се появи болката още в самото начало веднага ставал и тръгвал да ходи (накуцвайки,но ходи). Пробвах и този начин,болката наистина спира (поне при мен),но цял ден крака ти е като схванат. Баща ми пък сподели,че като получел крампи сядал (на леглото или стол където най близо може) и започвал да удря коляното си отгоре или да тропа с крак,болката се смъквала в ходилото и по бързо минавало - не съм го пробвала,но реших да споделя с Вас. Дано да съм помогнала на някого :)

Margarita Pashova
22
4 юли 2013 20:24

Имам този проблем повече от 30 години.В началото се случваше по рядко и започна със болезнено схващане на пръстите на двата крака.С годините се увеличи честотата и болката се разшири към прасеца.Схващанията са във всяко възможно място. От прасеца до пръстите.Болката е меко казано неописуема и доста продължителна,20-30 мин.и повече.Прочетох много внимателно статиите,които третират проблема и установявам,че е  възможно да се дължи на малкото количество течности,които приемам.Особено вода.От четири години обаче съм с диабет и четири сърдечни диагнози.Смятате ли,че трябва да се обърна към лекар специалист за мнение и вероятна диагноза.Не,че до сега не съм го правила.

23
26 юли 2013 07:59

Здравейте,

В последно време много често ми се случва да получа крамп под брадичката между ченето и шията по време на прозяване. Получава се нещо като топче от лявата страна и е доста неприятно. Минава с малко масаж и навеждане на главата към гърдите, но се чудих какви може да са причините. Бих казал че спортувам активно, пия по около 3 л. вода на ден. От скоро започнах да пия по 1-2 кафета на ден, възможно ли е то да изкарва от организма ми гореспоменатите соли/минерали дотолкова, че да се получават тези крампи? Благодаря предварително на всеки изказал мнение по въпроса!

Лазар Радков
24
26 юли 2013 08:33

@ Христо Георгиев,

силно възможен е магнезиев дефицит.

поздрави
Лазар

25
26 фев 2014 22:56

Преди два дни получих схващане и на двата прасеца по време на мач и понеже нямах възможност да бъда сменен или да спра да играя продължих и сега изпитвам много силни болки в горната част на прасците които не отшумяват вече два дни  ако можете да дадете някакъв съвет ще ви бъда много благодарен

Димитър Михайлов
26
26 фев 2014 23:04

Николай, по принцип, прием на магнезий допълнително би могло да помогне при такива схващания. В конкретния случай - нямате ли лекар, при когото да се прегледаш?

Илия Пенев
27
16 сеп 2014 10:13

А за мускулни съкращения,чести като отпускане  и свиване  но не на целия( примерно бицепс) мускул а на малка част от него...такова неприятно пулсиране,трептене-има ли информация как да се постпи?

28
28 ное 2014 17:39

При мен от известно време вечер се получава на предната част не бедрата силно схващане с болка нощно време почти на разсъмване - продулйава до 2-3 часа и не ми минава - като стана и се раздвижа и ми минава - не мога да разбера какво ми липсва - пия едни  табл.дълги като капсули с Магнезии,Желязо и жит.Д - отначало ми помогнаха и сега отново пак ме почнаха болките през няколко дни. При мъйа ми обратно - при него след обед жсеки ден кам 15-16 часа като тръгне да ходи и му се схваща кракът и трябва да седне някъде да си раздвижи кракът от коляното до долу и му отминава на момента и след известно време пак получава спазъм. Хора помогнете - лекарите не ни обръщат внимание като им кажем за нашите болки - чакам някои лекар да се отзове и да даде мнение - благодаря му веднага ако ни каже какво още трябва да пиеме за да отшумят тези болки ?????????

Вероника Налбатска
29
28 ное 2014 21:33

Здравейте, Lina,
за съжаление, дори и да се намери четящ ви лекар, едва ли ще може да даде обективен съвет онлайн.
Пожелавам успех в откриването на причината за крампите при вас и мъжа ви!

Сподели своя коментар

Влез със своя акаунт, преди да коментираш. Ако нямаш акаунт, може да се регистрираш за минута.