Студова алергия

"...галено щипе бузките пак."

от четиво за 4 минути

Студовата алергия е сред най-честите здравословни проблеми през зимата. При това заболяване обикновено се наблюдава генетична зависимост, но тя не е задължителна. Децата и младите жени са сред основния контингент потърпевши.

Студова алергияСпоред алерголозите, най-големите проблеми за пациентите, страдащи от алергия, създават не хранителните продукти и домашният прах, а физическите фактори, какъвто е например студът. Две трети от хората, страдащи от алергии, предизвикани от студа, смятат, че всъщност имат настинка, мигрена, конюнктивит, остеохондроза или отравяне. Сам по себе си студът не може да се смята за алерген - организмът не изработва типични антитела срещу него, а т.нар. студови аглутинини, които пак се явяват вид антитела. Тъканните белтъци временно се съединяват помежду си и тези конгломерати, наречени имунни комплекси, всъщност нанасят поражения на организма. Те са нетрайни и бързо се разпадат от топлината.

От какво се провокира студовата алергия?

Причините за студовата алергия не са напълно изяснени. Генетичният фактор определено се забелязва в някои семейства. В много случаи се касае и за конкретни физиологични особености на индивида.

Студовата алергия се отключва от студен вятър или плуване в ледена вода, дори при пиене на студени напитки. Ниските температури през зимата, в комбинация с влиянието на парното и климатиците, са фактори, водещи до изсушаване на кожата, както и честото и разраняване в много случаи. При това защитните функции на кожната покривка отслабват, което улеснява размножаването на различни бактерии и гъбички, а оттук възникват и възпалителни процеси. Температурните разлики между топлите помещения и уличния студ предизвикат дори термичен шок, при което кръвоносните съдове се свиват, кожата започва да се лющи, зачервява и разранява.

Когато тялото се изложи на по-ниски температури, настъпва обезкървяване на кожата. Заради това, че там се движи бедна на кислород кръв, може да се стигне до цианоза - върху кожата постепенно избиват лилави петна, усеща се парене и сърбеж, а по откритите места като челото и носа може да се появи дори болка. Успоредно с чувствителността на кожата след въздействието на студеното възникват и допълнителни процеси, които са пряк резултат от намалената имунна защита. Това може да е главоболие, отпадналост, запушен нос, кашлица, зачервяване на очите и др..

Ако не се вземат навременни мерки, може да се получат плътни образувания по пръстите на ръцете или около. Диагнозата студова алергия се поставя, след като се направи консултация със специалист-дерматолог, който да назначи лабораторно кръвно изследване.

Как да се предпазим?

За да се предпазим от подобна опасност, е необходимо да не допускаме общ спад в имунната система и изсушаване на кожата. Препоръчително е да се приемат повече храни, богати на витамин А, Е и С. За да си ги набавим, е добре да се консумират моркови, тикви, шипки, цитрусови плодове, зеле, касис. Топлите обувки, дрехи и ръкавици също помагат за справяне с проблема. Пушачите е по-добре да спрат или поне да ограничат цигарите. Установено е, че те страдат от системен недостиг на витамин С, което по-бързо състарява кожата, изсушава я и спомага за появата на микроранички.

В домашни условия може да се правят маслени бани на ръцете - за целта са подходящи всички растителни масла. Към тях може да се добавят и няколко капки сок от лимон. Хубаво е и да се ползват и подходящи овлажняващи продукти за откритите части на тялото. Козметичната индустрия предлага богати по състав продукти, които изграждат защитния щит на кожата. Това са различни хидратантни, ревитализиращи и подхранващи кремове. Все по-голяма популярност добива и т.нар. молекулярна козметика. В този случай биологично активните вещества се обработват чрез т.нар. студено емулгиране, при което се запазват всички полезни вещества в тях и не се използват химични консерванти. Те предпазват кожата от негативното действие на ниските температури и стимулират капилярното кръвообращение

Алергичният отговор е под различни форми и симптоми, свързани с кожата, носа, кръвта, урината, носа. Някои хора развиват кожни раздразнения при излагане на студ, известни като студова уртикария. Предизвикват  се от бързото освобождаване на хистамин, предизвикано от свързването на  IgE антителата с еозинофилите в отговор на студа. Лечението на студовата алергия включва предотвратяване на излагането на студ,  когато е възможно, прием на антихистамини, които се вземат преди излагането на студени условия, за да се блокира освобождаването на хистамин.

Понякога студовата уртикария може да е симптом на друг проблем, като криофибриногенемия, криоглобулинемия или сифилис. За някои хора студовата алергия е състояние, което ги съпътства през целия им живот, за други е временно. Факт са обаче изключително неприятните усещания, които го съпътстват и съответно се налага повишено внимание към този съвсем не маловажен проблем.

Хареса ли ти статията?
Статията написа Ива Павлина
Ива е молекулярен биолог-микробиолог. Работи в сферата на клиничната микробиология - медицинска диагностика и работа с пациенти. Има интереси в областта на медицината, спорта, балансираното хранене и природосъобразен начин на живот, музика, кино, изкуства. По-специално - аеробни спортове, упражнения със собствено тегло, кардио-тренировки, танци.
Мнения по темата
Neda
1
9 дек 2008 07:41

Чудесна статия, която  описва пореден случай на наслагващи се фактори, довеждащи до микробиални инфекции..., откъдето в последствие  може да  се получи  неправилна стратегия за отстраняване на проблема.  Лекуване само  на крайния симптом като  инфекция на кожата, хрема, кашлица,  възпаление на очите... /често пъти  самолечение!!!/  довежда само  до подмяна на една инфекция с друга и услажнява ситуацията.
Изключително полезна  информация  за    един  Голям проблем.  Поздравления!!!!

Ирена Стефанова
2
9 дек 2008 15:37

Статията наистина е чудесна, но не можете да си представите, колко е кошмарно да имаш студова алергия! :(

3
Росица Иванова
3 ное 2009 07:36

Статията е свързана с кожните промени при студоват алергия,но аз искам да споделя промените,които настъпват в организма на моят внук ,който в момента е 10 годишен:
Когато се очаква температурите да спаднат рязко,детето започва да се поти обилно/според мен това се дължи на атмосферното налягане/.Всичко започва както при грип с запушен нос,хрема,после с кашлица/може да се получи и усложнения,ако не се вземат мерки-най-често погрешни от страна на лекарите/.Спасението е в това,температурите  на времето да се покачат,да се пият много течности,да не се преуморява,витамини т.е бабешкото  лечение,освен ако не ми предложите друго...

4
Таничка
28 яну 2010 10:06

Здравейте казвам се Таня от град Копрвищица на 10години.От малка имам някаква алергия от която ми се получават рани по ръцете.Най-много през зимата,когато ръцете ми се напукват.Получават се на средния и безименния пръст,от тази година започна и на котрето на дясната ръка  и също вече започна на средния пръст на лявата река.Получава ми се и през лятото-когато съм на море и пипам пясък.Когато пипам нещо мръсно.Предписаха ми 2 крема единия е мехлем,който е правен от жена,която е учила китайска медицина,а другия е Руски.През вечерта имам сърбеж и безсъние.Не можем да разберем от какво е.Aко някой има  същия проблем да ми пише.

5
Пострадала
9 фев 2011 07:03

Студовата алергия е нещо, което е отвратително.Преживях я.Беше -14 градуса навън.Да кажеш,че нямам шапки , шалове и ръкавици е просто смешно.Но обожавам зимата, а тя такъв номер ми извъртя,че направо свят ми се зави.А сега директно към алергията.Четири дни преди да се появят симптомите ме надуха яко студения вятър в лицето.На петия ден ми избиха ситни пъпки най-напред на едното ухо, след това на другото, съпроводени с неприятно парене и сърбеж,Започнаха проявите и по лицето.Изпъкнали яркочервени петна.Без да се консултирам с лекар си купих алергозан на хапчета и на паста.Пия и се мажа.Сърбежите станаха още по непоносими.Просто не употребявайте алергозан.На седмия ден стана страшно.Като се погледнах в огледалото щях да припадна.Лицето ми беше огненочервено цялото,нямаше и следа по него от обичайния тургур.Подпухнало,очите ми се отекоха и станаха като на китаец.Веднага се обадих на джипито и то дойде у нас-приятели сме.Като ме видя,щеше да припадне от ужас.Веднага отидохме в кабинета му.Сложи ми 1 инжексия “Урбазон”-80 мг.Слага се по 1мг.на килограм тегло.А аз съм 75кг.Само след 2 часа петната започнаха да се свиват и намаляват.Предписа ми да пия след 12 часа “Метилпреднизолон” от 4 мг.таблетката по схема.Първия ден сутринта се пият наведнъж 6 таблетки,а вечерта 4таблетки.На другия ден 4 сутринта и 3 вечерта,а на третия ден само 3таблетки сутринта-те остават само толкова.Успоредно с това се пие и “Лоратадин Унифарма”от 10 мг.-2 таблетки- 1таблетка сутрин и 1 вечер.Още на другата сутрин лицето ми придоби приличен вид.Между другото-забравих да спомена .Не се мажете с нищо освен с “Дефламол”.Само той облекчава състоянието.Не помага никаква друга козметика.И най- важното.Без лекарства не може да се оправите и не рискувайте.Този курс на лечение ми излезе 24 лева.Желая ви успех в подобна ситуация и имайте едно наум.Веднъж пипнали ли сте студовата алергия, не си правете грешни сметки като мен.Вземайте предпазни мерки-шал на лицето и ушите.

6
olia
17 фев 2011 07:52

от няколко години имам кожен проблем по пръстите на ръцете.от дерматолозите бях лекувана от гъбички ,екзема,а последните години се предмолага и студова алергия.тези микро мехурчета се появяват обикновенно на безименният ми пръст на лявата ръка.лятото също се среща,след продължително белене на домати.вероятно се изтънява кожният слой,иззсъхва кожата от водата и препаратите в домакинстването.

7
...
28 дек 2011 20:31

На мен също ми казаха,че имам студова алергия. Четири пръста от дясната ми ръка са подути, а от лявата един. Леко ми се деформираха. Пих алергозан,но нямаше резултат. След това бях на кожен лекар, който ми даде мехлем и хапчета. Чрез тях малко се оправиха, но все още са подути. Задължително трябва да нося ръкавички, понякога спя с тях за да ми са топли пръстите и внимавам да не си мокря ръцете много, за да си върнат стария вид по-бързо.

8
Елена Г.
10 фев 2012 05:13

Жалко, че късничко виждам статията, но все пак за коментара на Пострадала: “И най- важното.Без лекарства не може да се оправите и не рискувайте.” смея да възразя много. С лекарствата може и да решите проблема временно и повърхностно, но в действителност и в самата статия, за която поздравявам автора, ще прочетете - витамини. С храненето си можете да задействате единствения сигурен начин за лекуване и превенция - Вашата собствена имунна система. Пробвайте поне за седмица да наблягате на гореизброените плодове и заленчуци, съчетани с минимална физическа активност, вярвам, че ще усетите разликата и със сигурност няма как да си навредите...отново е зима (виждам, че коментарът е от миналата година) и тази е потресаващо сурова, така че реших, че е актуално. И за всеки случай да спомена - многото витамини не са вредни, стига да са в естествен вид, хапвайте плодове на корем, изстисквайте си сокове - така можете да се отървете и от други хронични заболявания.

Сподели своя коментар

Влез със своя акаунт, преди да коментираш. Ако нямаш акаунт, може да се регистрираш за минута.