Какво е Рейки и как ни помага

Лек за болката от спортни травми и контузии

от четиво за 9 минути

Според определението Рейки е универсална енергия, която се намира навсякъде около нас и е пропита във всичко. Сега ще ви разкажа за един вид енергия, до който съм се докоснал лично, и от който специално аз съм видял много позитиви. Ще разгледаме какви ползи от Рейки бихте имали и вие.

Какво е Рейки и как ни помагаНай-вероятно за определена група от четящите тук всички истории за различните видове енергии – какво представляват и как действат – звучат като ала-бала. Напълно ви подкрепям. Аз също смятам, че човек трябва да тества нещата и да ги изпитва посредством личния си опит, а не да вярва безрезервно на всичко, което е чул или прочел.

Рейки - същност и произход

Рейки е името на енергията, Рейки е и името на терапията. Когато получаваме Рейки, енергията стимулира духа и тялото ни в посока Баланс и Хармония. Корените на Рейки се намират в Тибет, но за първи път е канализирана от японеца Микао Усуи и благодарение на него и неговите последователи достига днес и до нас.

За какво помага Рейки

Както вече написах – Рейки енергията ни стимулира и бута в посока Баланс. Какво е Баланс ли? Когато сме щастливи, спокойни, здрави, обичаме и се развиваме, тогава имаме Баланс. Всяко състояние, различно от това, означава, че сме излезли от линията на Баланса и че някъде имаме недостиг на енергия. Симптомите за това мога да бъдат различни – болест, твърде много стрес, контузия, депресия и т.н. По-нататък ще разкажа по-подробно за различни случаи от практиката ми, затова продължавайте да четете.

Как даваме Рейки

Традиционната Рейки система има три нива. В първо ниво можем да даваме Рейки единствено контактно – т.е. като поставим ръцете си върху друг човек, върху себе си или върху неодушевен предмет. Във второ ниво можем да пращаме Рейки от разстояние. В трето ниво (мастърското ниво) можем да инициираме други хора в Рейки.

Как се става Рейки

За да стане човек Рейки канал, е необходимо първо да бъде иницииран. Т.е. трябва първо да му бъде отворен определен енергиен канал, посредством който да провежда Рейки енергията. Пиша "Рейки канал" и "провежда", понеже човек не борави директно с Рейки енергията, а просто е неин канал и я провежда. Или с други думи – когато реши да дава Рейки (и ако става въпрос за друг човек – когато получи позволение от него за това), просто поставя ръцете си върху човека (или предмета), на който решил да дава Рейки и позволява на енергията да протече.

Започна ли да ви писва от истории за неща, които не могат да бъдат пипнати? Още малко и започваме с историите от практиката.

Всеки ли може да стане Рейки?

Теоретично – да. На практика Рейки може да стане само този, който наистина иска да стане Рейки, както и е достигнал определено ниво на развитие. Имам познати (между тях и психолог), които казват: "Давали са ми Рейки, много приятно, определено работи, но все още не се чувствам готов да се инициирам и аз".

От друга страна, Рейки мастърката, която ме инициира, сподели следното: „Дори човек да твърди, че иска да стане Рейки, ако не е готов – ще се случи така, че няма да се инициира (няма да дойде, нещо ще му попречи, ще се откаже)". В моят случай стана така, че преди Рейки един приятел беше много навит да дойде и да се иниицира, но… предната вечер ми се обади и ми каза, че се отказва.

На самата инициация администраторката, която организираше събитието, разказа, че имала доста случаи с хора, които се записвали вече за четвърти-пети път и още не били дошли да се инициират. Разбира се, няма как да знаем със сигурност дали в случая просто не става въпрос за едни от най-несериозните хора на света, или наистина просто още не им е дошло времето за Рейки.

Няколко случая от практиката

Най-после стигнахме и дотук...

Рамото на Венци

Сигурен съм, че повече от вас познават Венци от форума на BB-Team. Предполагам повечето от вас знаят, че Венци прави доста изродски тренировки. Аз поне го знам, понеже по едно време тренираше в нашата зала и мяташе пот и щанги наляво-надясно.

Та, идва въпросната дама един ден и е гневна, че рамото я боли от яката тренировка предния ден. Ядосва се, че това щяло да й пречи да си направи днешния комплекс.

Попитах я дали има свободни петнадесетина минути и дали иска да й направя Рейки. Отговори утвърдително и на двата въпроса. Накарах я да седне и поставих ръцете си на болящото рамо.

Те, разбира се, се нагряха доста бързо (което се случва доста често при Рейки, но не винаги). След 2-3 мин видимо се отпусна. След 15-тина минути отстраних ръцете си и я оставих да раздвижи рамото си. Тя го развъртя напред-назад и с изненада установи, че болката е изчезнала. След това направи поредната си изтощителна тренировка.

От болните колене до Непал

Ники е катерач и алпинист. Дойде при нас месец и половина преди началото на експедиция до един шестхилядник (връх в Непал), в която искаше да участва, но се чудеше. Чудеше се, защото беше диагностициран с "дегенеративен синдром на менискуса". Съответно коленете го боляха през по-голямата част от времето, а да катериш връх с колене в подобно състояние определено не е добра идея.

След първото цялостно Рейки, което Дени му направи, коленете спряха да го болят без наличието на по-сериозен външен стимул. Т.е., боляха го само при клекове и напади, при ходене и стоене прав болката беше изчезнала.

След това и Сашо се зае с него тренировъчно. Там беше установено, че причините за болките бяха лоша биомехника на клякащите и нападащите движения (основни не само в алпинизма, но в ежедневието ни), мускулни дисбаланси и мускулна стегнатост на вътрешната част на бедрото.

Сашо се зае да премахне причината посредством тренировъчни методи. Дени се зае да помогне на коляното да се възстанови по-бързо (т.е. след като вече няма причина или се работи за отстраняването й) посредством Рейки.

Накратко – коляното на Ники се възстанови напълно до началото на експедицията, съответно той замина. Наскоро прати съобщение, че са покорили върха и го очакваме всеки момент да се прибере и да разказва. Проблеми с коляното по време на експедицията не е имал.

Как може да ни помогне Рейки?

Рейки има множество приложения, но предвид специфичната читателска аудитория съм подбрал и съответните примери, които дадох по-горе. Или с други думи – Рейки може да ни помогне да се възстановим по-бързо от контузии. А за какво ни пречат и ни ограничават контузиите:

  • пречат ни да тренираме за сила
  • пречат ни да тренираме за маса 
  • пречат ни да тренираме за сваляне на мазнини

Как по-точно? Проблемите с коленете могат да осуетят или поне силно да ограничат тренировките ни за сила и маса на краката.

Проблемите с раменете могат да ни попречат при тренировки за ръце, рамене, гърди, гръб трапец и прочие мускули в областта (зависи от вида контузия, разбира се). Не че не можем да качваме сила, маса и да сваляме мазнини, докато сме контузени, просто... ами по-лесно е, като не сме.

Рейки ли е най-добрият начин за възстановяване?

Не, разбира се - има множество добри начини - физиотерапия, мануална терапия и т.н., като всеки от тях е по-подходящ в дадена ситуация и по-малко подходящ в друга. Рейки просто стимулира организма да се възстанови по-бързо. Разбира се, твърде е възможно Рейки да не бъде достатъчно.

А какво казва медицината по въпроса?

По въпроса медицината казва следното - използва се още от преди 2000-ната година в не една и две американски болници като допълнение към конвенционалната медицина. Прилага се основно като средство, което помага на болните и оперираните да се възстановят по-бързо.

Това, разбира се, не се е случило просто ей-така. Както знаем, нещо се допуска в света на лекарите едва след редица сериозни изследвания и след като е преминало проверка в практиката.

Във въпросния случай практиката с Рейки като допълнение към медицината показва следните неща:

  • понижаване нивата на стрес
  • понижаване нивата на болка
  • ускорено възстановяване
  • понижаване нуждата от болкоуспокояващи след операция
  • понижаване на диастолното кръвно налягане (при завишено такова)

Рейки кабинети към болниците има не само в САЩ, но и в някои болници в Западна Европа.

В заключение

В заключението ще се върнем към началото на статията - бъдете скептично настроени, но не се ограничавайте. Преди всичко обаче - доверявайте се единствено и само на собствения си опит.

Ако дадено нещо ви се отразява добре - правете го. Ако не ви се отразява добре или не усещате разлика - престанете да го правите. Каквото и да става - мислете с главата си и обръщайте внимание на субективните си усещания.

Успех!

Хареса ли ти статията?
Мнения по темата
1
Elena
26 авг 2010 05:31

Ako желая да бъда инициирана, как може да стане това. Платено ли е?

dennym
2
26 авг 2010 11:34

да.за Рейки обучение и Рейки сеанси се заплаща-като принципно спазване на идеята за Баланс (взел-дал)

3
Elena
26 авг 2010 11:50

Моля бъдете по-конкретни за да преценя възможностите си за участие

Лазар Радков
4
26 авг 2010 19:24

Здравей Елена,

доколкото ми е известно инициацията за Рейки 1 в традиционната Рейки система е 150$ навсякъде по света (ако не греша, мисля, че това беше някакъв приет стандарт).

Доколкото съм запознат има и алтернативни Рейки системи с алтернативни цени и т.н.
Освен това има и други енергийни системи - всяка съсвоите подходи и особености.

В стотията съм споделил това, което съм усетил и научил от първа ръка, както и това, което съм чел.

Относно Рейки инициации - можеш да следиш информацита на този сайт: http://www.usuri-bg.net/

поздрави
Лазар

5
Elena
27 авг 2010 05:42

Благодаря!
Ще следя, но  ако има информационен бюлетин за това моля да ме запишете.
Хубав ден!

dennym
6
28 авг 2010 10:09

с Ники бяхме заедно в Алпите -Масивите на Айгер и Монблан ,както и в Пирин. В Пирин коляното го приболя в рамките на 2-3ч .,при което спирахме и му правех рейки ,за да продължим .В Алпите нямаше проблем (той и до сега е там ,та когато се върне ,ще знам и за остатъка от времето).

MeGa_xXx
7
28 авг 2010 21:48

Браво за статията, много добре обяснено.

8
2 дек 2010 23:43

Ako желая да бъда иницииран, къде мога да се запиша за това?
Благодаря предварително.

dennym
9
5 дек 2010 21:06

ще има курс 1во ниво на 18-19 декември.
обади ми се : о887-60-16-28 ,Дени

ben ar
10
22 яну 2011 13:31

Статията е добра и мога да добавя само “Енергията следва мисълта”.Където имате болка там можете да визуализирате бяла светлина и да я проведете чрез дланите си масажирайки болното място и представяйки си как светлината преминава през клетките.Визуализацията в този случай е много важна, защото съзнанието съпровожда енергията и я насочва, а подсъзнанието само реглулира оздравителните процеси в тялото.И понеже темата е доста обширна няма да изпадам в подробности.
Внимавайте за инициациите...кой как ви ги прави.Много хора станаха рейки учители и взимат луди пари за това, но малко хора притежават наистина способността наистина да лекуват и да разбират какво изобщо е енергия и как се борави с нея, защото само опитът може да те осъвършенства и заложбите. НЕ може човек със слабо енергийно поле да лекува друг, а и често се бърка- енергийния вампиризъм с лечение...та вслучая не се знае кой кого лекува!!!Само с четене на книги не става!!Но чвек може да започне  със себе си и когато види ,че има ефект и действа тогава може по-сериозно да се занимава.

Лазар Радков
11
23 яну 2011 07:41

@ ben ar
Хубав коментар :)

12
Николай Мирчев
31 март 2011 18:47

Буквално преди половин час научих за рейки и влязох в търсачката. Разбрах, че в нашия град има човек, който има тази способност... Мога ли да му се доверя, защото от година имам подуване в областта на глезена на десния крак и никой досега не е открил причината за това. Може ли рейки да ми помогне. Предварително благодаря!

Лазар Радков
13
31 март 2011 20:53

Здравей Николай,
дали можеш да се довериш на въпросния човек - не зная. Първо, Рейки не е панацея - в дадени случаи има голям ефект, в други - по-малък, в трети - ... или с други думи - гаранция няма.

Освен това има едно традиционно направление в Рейки и множество не-традиционни. Аз лично имам опит единствено с традиционното Рейки.

И в този ред на мисли - не мога да те посъветвам нито да ходиш (защото не познавам човека), нито да не ходиш. Като цяло събери впечатления от хората и отделно от това се вслушай във вътрешния си глас - на на ума, а на интуицията си.

поздрави и успех
Лазар

14
12 авг 2011 12:59

Здравейте на всички, преди няколко дена ме заведоха на Рейки и понеже си правих и 2 масажа не мислех за последствията от Рейки.На следващия ден имах среща с жената по Рейки и тя ми предложи да ме инициира съгласих се без да мисля.Понеже практикувам медитиране от 4 год. тези неща не са стряскащи за мене.После ми предстоя пътуване със самолет, знаете че вътре не се живее от студ, моите ръце горяха, защото си четях книгата Рейки и си заучавах позите на ръцете или там как се казва. Вече 4 дена си правя сеансите и топлината на ръцете ми е мн висока.Благодарна съм за това, че започнах Рейки и се надявам да се усъвършенствам.С нетърпение чакам да ми минат определените дни за да почна да лекувам.Желая ви успех и на вас. Да, нещата са платени за да се оцени труда на хората все пак човек си губи от своето време за учение и лечение, но цената не е висока така че всеки според мене може да си го позволи.

15
12 авг 2011 17:16

искам да добавя, че също ми се случват странни неща, които ми носят добри резултати откак практикувам Рейки.

16
optimist
27 авг 2011 08:45

рейки = плацебо

Иво  Кристиан
17
12 яну 2012 21:45

Това е страшно интересно!

Ив Величкова
18
8 юли 2012 10:33

Много се радвам,че и тук е повдигната темата за “енергията” . И тайно се надявам да има още инфо !

Росица Стоянова
19
17 юли 2013 17:46

Здравейте аз съм от Варна и много бих искала да бъда обучена в рейки.Бихте ли ме свързали с някого.

Лазар Радков
20
4 окт 2013 09:52

Росица,

потърсете координатите на Калинка Стайкова. Тя е човекът, който аз бих препоръчал.

поздрави
Лазар

Bistra Mateeva Bissie Golpayegani
21
2 ное 2013 00:48

Здравейте, какво ще ми препоръчате, имам болки  в коляното от  дълго време, опитах с физиотерапия, но не ми помогна. Как и къде мога да отида на рейки сеанс в София или ...? Благодаря ви много, приятни почивни дни. Pozdravi: Bissie

22
10 ное 2013 21:27

Здравейте, бих искал да разбера малко повече за рейки и в последствие да бъда иницииран и обучен. “Лазар Радков” ще ви бъда благодарен ако ме насочите към някой в София. Благодаря предварително.

Лазар Радков
23
12 ное 2013 01:00

@ Bistra - преди Рейки намери Цветан Василев във форума на bb-team - имам усещането, че ще може да ти бъде от полза, въпреки безрезултатната физиотерапия.

@ Мишо - виж коментар #20

поздрави
Лазар

24
12 ное 2013 11:41

Моля за координати и връзка за Пловдив

25
9 окт 2014 18:25

Можете ли да кажете нещо за Мая Ботева-учител по рейки и медитация

26
4 яну 2015 01:15

Цяла статия и 25 коментара и никой не е казал най-важният факт за рейки. Неговата ефективност за лечение е точно нула. Това не значи, че няма ефект. Има. Казва му се плацебо ефект. А вторичен ефект може да бъде релаксация, ако рейки се извършва в подходящата обстановка (ако не се разбира - ефекта идва от обстановката и от идеята, че някой се грижи за теб, не от рейки). “Енергията”, която рейки лечителя изпраща, всъщност никой не може да я обясни или измери. Обикновено на хора с подобни способности им се казва магьосници. В наши дни не е задължително дори да носят островърхи шапки.

27
3 дек 2015 22:12

Здравейте. От скоро съм сред вас. Прочетох статията и всички коментари под нея. Благодаря за споделената информация. Като Учител по Рейки мога да споделя петгодишният си опит с вас. За мен инициирането в Рейки системата се оказа животопроменящо и комплексно оздравяващо. За повече информация : http://reikicentarharmonia.com/

Сподели своя коментар

Влез със своя акаунт, преди да коментираш. Ако нямаш акаунт, може да се регистрираш за минута.