Колани за отслабване - термоколани

Наистина ли правят чудеса в редуцирането на телесните мазнини?

от четиво за 3 минути
Колани за отслабване - термоколани

Коланите за отслабване спадат към онази категория аксесоари, които ви обещават намаляване на телесните мазнини на точно определени места. Възможно ли е това и до каква степен тези пособия могат да ни помогнат? А безопасни ли са за нашето здраве?

"Имам мазнини по корема, да си взема ли термоколан?", "Ще стопи ли термоколанът мазнините ми?"

Да продължавам ли? Смятам, че не е нужно – с подобни въпроси сме се сблъсквали поне веднъж, а може би някой ще разпознае себе си чрез тях.

Да разгледаме принципа им на действие и да разберем наистина ли са толкова чудодейни тези колани за отслабване...

Какво представляват

Термоколаните (сауна коланите, коланите за отслабване, неопреновите колани и т.н.) са направени най-често от неопрен или друг изолиращ материал, който осигурява локално задържане на телесната топлина и влажна среда между кожата и материята. Това от своя страна увеличава потенето.

Носенето им има впечатляващ ефект – дори след кратка тренировка можете буквално да изстискате потта, а стрелката на кантара да сочи надолу.

Всъщност това не е реалното ви тегло и ефектите върху него може да не са толкова драматични, колкото изглежда на пръв поглед.

Коланите и подобните аксесоари са добре познати на спортисти, които трябва да влезнат в определена категория – чрез тях се изхвърля вода, която се набавя след като се възстанови нормалната хидратация.

Митове

Горят се повече калории

Въпреки впечатляващото количество пот, което отделяте докато носите колана, вие не горите значително повече калории. Тялото дори гори повече калории, когато е на студено, отколкото на топло. Не очаквайте чудеса.

Редуциране на мазнините в коремната област

Не може да намалите телесните мазнини от точно определено място – само от талията, ханша или бедрата, например. Това се получава, когато създадете условия за цялостното редуциране на телесните мазнини.

А факторите за това са: генетика, правилна комбинация от диета и упражнения. Носенето на нещо около талията няма да доведе до 2 размера по-малки дънки.

Реални факти

Сваляне на тегло

Да, с помощта на термоколаните може да свалите известно тегло, но:

  • Това тегло е чисто и просто загуба на вода. Загряването вследствие на термоматериала и обилното потене водят до дехидратация на организма. Някои хора свалят до литър и повече вода по време на тренировка, но това е временно.
  • Стойностите ще се възстановят, когато върнете нормалното и здравословно ниво на хидратация.

Този ефект се използва от спортисти, които трябва да влезнат в определени категории за кратък срок от време.

Дехидратацията може да бъде опасна и да причини нежелани въздействия на моторните функции.

Мотивация?

Съществува схващане, че термоколаните могат дори да увеличат мотивацията ви за трениране. Обяснението е, че увеличеното количество пот създава усещането, че се трудите здраво в залата.

Реалността е друга – носенето на колан може дори да ограничи ефективността на упражненията ви, защото повишаването на температурата докато тренирате стресира тялото.

Енергията и цялостната интензивност могат да се понижат. Кожата ви не може да диша, достъпът на кислород е ограничен, а това би довело до всичко друго, но не и комфорт.

В летните жеги комбинацията термоколан + термопанталони е докарала на мнозина ентусиасти не сваляне на мазнини, а топлинен удар. Бъдете внимателни!

Препоръки

Вместо да се чудите колан или неопренов костюм да закупите, по-добре обърнете внимание на различните условия за калориен дефицит.

Защото начинът за редуциране на телесните мазнини е чрез подходящ хранителен режим с калориен дефицит, съчетан с правилни тренировъчни стимули.

Стремежът за намаляване на теглото чрез дехидратация е опасен, особено ако загубените течности не бъдат възстановени.

Хареса ли ти статията?
Статията написа Вероника Налбатска
Вероника е инструктор по водна аеробика (занимава се от 2007 година) и бивш състезател по силов трибой (неколкократен републикански шампион в кат. до 84 кг). Занимава се любителски с бодибилдинг от 2012 година. Дипломиран художник-дизайнер. Със силни интереси в областта на спорта и здравословното хранене. Търси хармонията и вярва, че здравето зависи от баланса между движение, хранене и емоции. Смята, че няма нито универсален тренировъчен подход, нито - универсална диета.
Мнения по темата
Иван Божанов
1
16 юни 2012 09:38

Принципно съм на същото мнение и винаги се старая да отказвам хората от термоколани, но наскоро прочетох тази статия. Не съм си променил мнение, но винаги е интересно да се прочете и обратната гледна точка:

http://www.t-nation.com/free_online_article/most_recent/spot_reduction_is_real_heres_how_to_do_it

Може би обаче си заслужава да се отбележи, че авторът говори за някакъв ефект и то основно при хора под 16% (“mid-teens and below”) подкожни мазнини.

Itzo Petrov
2
16 юни 2012 12:39

Авторът много правилно обяснява единственото ефективно средство за отслабване:комбинация от хранителен режим и кардио. Термоколаните, лепенките за отслабване и всякакви подобни пенкилери обикновно са напълно безполезни, ако човек наистина иска да стопи мазнини: http://streetfit.org/?p=43

3
16 юни 2012 22:27

Колан за клякане > Колан за отслабване :)))

Арни
4
17 юни 2012 19:30

Аз си взех преди 3 месеца такъв колан и започнах усилени тренировки за релеф, с горе долу правилната храна смъкнах 10-12 кг от 93 станах 80 кг(в момента) от самото начало използвах такъв колан и ви уверявам, че ако имате голям процент подкожни мазнини, както имах аз ще получите желан резултат, но ако имате малко мазнини, то няма полза.

rumen_pro
5
17 юни 2012 21:45

Абе Арни, замислял ли си се колко би могло да отслабнеш със същата диета и тренировко, обаче без колан??? Обзалагам, се че ще отслабнеш точно толкова, колкото с колана !!!

6
18 юни 2012 10:14

Съгласен съм с израза от статията.
“Съществува схващане, че термоколаните могат дори да увеличат мотивацията ви за трениране. Обяснението е, че увеличеното количество пот създава усещането, че се трудите здраво в залата. “
И при мен е точно така :)

 

 

Kamellia Zhikova
7
21 юни 2012 11:32

И с домакинското фолио се вижда механизма на действие, само дето си спестявате средства :)

Jazmin
8
22 юни 2012 15:02

Аз съм с малко по- различно мнение по темата:
главната роля на порите- дишане, изхвърляне на токсини при ПОТЕНЕ заедно с потта-вода,
ролята на потта- главната роля на потта е да охлади тялото.
Kакво би се получило ако тази част от тялото при кардио тренировка спре да се охлажда- повишава се вътрешната температура, което води до бързото горене на мазнините.
Относно мазнините колко вида са и как се видоизменят в човешкия организъм и каква е температурата на топене според вида им – справка: “Физиология на човека”, издателство Наука и изкуство СОФИЯ.
П.С. както каза човекът, който ми я препоръча: „едно много леко и интересно четиво”.

bgtrener
9
23 юни 2012 19:16

Много хубава извадка, Jazmin. НО, според много автори и моя скромен опит коланите ПРЕЧАТ. Причината е много проста, пречат на дишането. А, както е известно, а и видно в извадката, за да се горят мазнини, процеса е аеробен... демек трябва повечко кислород. И какво ще стане като се “опаковаме”?  :) Това са дрън-дрън нещата. Казвам ги защото така съм ги чел. Но наистина съм си правил доста експерименти със подобни щуротии :) Няма никакъв ефект. Знам че някой от познатите ми ще се сети защо нарушавам мълчанието... преди 4-5 години, в продължение на около три месеца, ходех с водолазно бельо под дрехите... това си е неопренов гащиризон, много неудобна работа. Но като цяло резултатите потвърдиха казаното. Нямаше съществена разлика. Макар че се очкваше много, като се има в предвид колко беше покритата площ :) Та, така с експериментите. Имам малко опит :) - споделям.
Тренировка и леко облекло, имат повече ефект от мързел и колан :) Лекото облекло се препоръчва не толкова заради охлаждането за заради дишането ;)

Miroslav Gunov
10
24 юни 2012 11:31

Имаше един лаф за лекарствата: “Ако пиеш лекарства оздравяваш за една седмица, ако не пиеш лекарства оздравяваш за 7 дни.” Същото може да се каже и за колана :)

bgtrener
11
24 юни 2012 12:09

Ха ха ха!  Точно за това говорим :)

Jazmin
12
25 юни 2012 12:24

Не ме разбирайте погрешно :) не залагам на неопрена за топенето на мазнини! То е ясно, че тренировките, храната и почивката са основното. Неопренът е да речем някакви си 3 %, нещо като да те побутне лекичко :) но все пак 3% са си 3%, защо да не се възползвам :)
Хубаво е човек да е на ясно, че вълшебни хапчета няма, както и вълшебни уреди или всякакви там измишльотини за отслабване, докато лежим........ гърчът трябва да е комплексен ;)

Veso Pervazov
13
25 юни 2012 19:19

Jazmin цялата ти логика е грешна, повишаването на температурата НЕ води до горене на мазнини, а обратното, горенето на мазнини води до повишаване на температурата. Освен това не при повишена, а при понижена температура тялото ни гори повече мазнини, за да се затопли и това е системата ни за терморегулация.
При горене на мазнини се освобождават ккал, т.е. енергия (1 гр. мазнини=9 ккал.), а по дефиниция 1 ккал е количеството енергия, необходимо за загряването на 1 килограм вода с 1°С, което всъщност предизвиква затоплянето. Така че повишената температура и потенето не са причина за горене на мазнини, а само признак, че то (горенето) вече се е случило. Това е причинно-следствената връзка между горене на мазнини и температура.
И за да е още по-ясно ще дам един такъв пример: Ако запаля колата си и карам от София до Варна, като резултат ще изгоря определено количество бензин, но също така и двигателя ще е топъл. Е ти се опитваш да кажеш, че мога просто да паркирам колата в София на слънце с отворен капак и след 2-3 часа да пипна двигателя, да установя, че е топъл и да си кажа “Аха, стигнал съм във Варна!!!”
Надявам се да съм бил полезен, поздрави.

Plamen Popov
14
28 юни 2012 00:13

Ха това с колата е уникално мнение и при това според мен безкрайно точно.Тъй или иначе и аз писах поне да изразя мнението си.Ползвал съм такъв колан,както и съм свалял без него.
Никаква разлика освен в потенето.Който иска нека да опита,може тази пот да подейства на мотивацията му.

Jazmin
15
29 юни 2012 09:49

Определено ми хареса примерът с колата :)
Veso, значи казваш да махам колана и неопреновите гащи и да си правя кардиото с по- свободни движения :) и да не тъна в заблуда, че има някакъв, макар и минимален ефект от неопреновите одежди....... М/у другото ги използвам от 2 години и не мога да кажа със сигурност “да, вършат работа” или “не, не стават”. За подобен експеримент, човек трябва дълго време да се наблюдава и да живее по един и същи начин преди и по време на използването на неопрен. Доста стара и спорна тема е това, не е като да кажеш как ти реагира тялото на една или друга храна, тренировка или добавка.

Вероника Налбатска
16
29 юни 2012 12:05

Твърдо мога да заявя от личен опит, че тези колани нямат пряко влияние върху горенето на телесни мазнини.
Други са факторите, върху които трябва да се работи, за да се намали процентът BF, а именно правилната комбинация от хранителен и тренировъчен режим, съобразени с целите. Ако те са така подбрани, че да отговарят и действат на конкретния атлет... вярвайте ми, термоколаните са излишни :)

Veso Pervazov
17
29 юни 2012 21:06

Абсолютно, Jazmin, сега вече съм съгласен с тебе. Експерименти, време, опит-грешка, това е пътя... Конкретно за кардиото, да, точно така, хвърли неопрена, ще се почувстваш доста по-добре, по-леко и комфортно, което пък ще ти позволи да се раздаваш пълноценно, вместо да се заблуждаваш с митове и легенди. Това, заедно с правилен хранителен режим, почивка и постоянство ще доведе до желания резултат. И както сама казваш “гърчът трябва да е комплексен ;)”
Успех.

Petyr Vytov
18
7 окт 2012 22:12

Популяризирайте тази статия, за да я четат повече хора, че ми писна да гледам хора, които си съсипват бъбреците с тия наилони и колани

Димитър Михайлов
19
7 окт 2012 22:45

Petyr Vytov, благодарим за оценката. Популяризирането е двустранен процес, като може да дадете и вашия принос, споделяйки я с приятели. :)

Слави Димитров
20
8 дек 2012 11:57

Имам такъв колан но максимум 2 или три пъти съм го ползвал , поти здраво и като го свалиш потта е върху гащите и създава илюзия ,че си се напикал. Доколкото става въпрос за сваляне на кг.просто си трябва време , 2-3 кг на месец е идеално , повечкото са нездравословни.

mrynkalce
21
17 март 2013 22:40

Няма лесно. По същата логика и с коланите и магическите хапчета и чайчета.

Марияна Николова
22
24 май 2014 21:24

Аз имам бермуди отскоро , за ефекти мога да кажа само, че определено ме стимулирха заради потенето, но до момента само това, а и че някак кожата на бедрата и дупето стана по-мека... ;)

23
24 май 2014 23:08

...а бе с такъв колан и цикъл на клен си изпарих паласките и за мен термо колана има значителен спомагащ ефект ;)

Ивайло Сърбов
24
11 юни 2014 14:40

Чудесна Статия....Но някък хората продължават да вярват, че като се потят слабеят....даже мисля да отворя сауна и да ги прикоткам да “слабеят”(потят) повече :Д

Сподели своя коментар

Влез със своя акаунт, преди да коментираш. Ако нямаш акаунт, може да се регистрираш за минута.