Митове в бодибилдинга: хормон на растежа (II част)

Практически примери

от четиво за 4 минути
Митове в бодибилдинга: хормон на растежа (II част)
В поредицата "Митове в бодибилдинга" разглеждаме популярни заблуди около често обсъждани теми в сферата на фитнеса, храненето и здравето. Вредно ли е яйцата да се ядат цели? Кой ориз е по-добър - кафяв или бял? Причинява ли креатинът водна задръжка? Тези и много други въпроси ще намерят своите отговори в тематичните статии.

Време е да разгледаме практически примери, близки до нашите тренировки, и да извадим извод от предоставените доказателства.

В първата част на материала разгледахме доколко влияе хормонът на растежа върху телесната композиция и силата. Сравнихме групи с натурални атлети и такива, които външно инжектират хормона. Тук ще разгледаме само натурални атлети и два интересни практически експеримента.

Малко по-практически пример

Нека все пак разгледаме нещо по-близко до нашето ежедневие. Вече видяхме какво се случва, когато се добавя външно ХР в тялото. А как стоят нещата с натурално трениращите?

Тук ще разгледаме две изследвания, близки по протокол, но малко по-обширни.

В първото (1) се разглежда връзката между хормоналния отговор на организма, включително хормон на растежа, след тренировка с тежести и предизвиканата миофибриларна протеинова синтеза. В изследването участват 8 младежа на средна възраст 20 години. Изпълняват се две различни тренировъчни схеми. Целта на първата е да предизвика голям хормонален отговор от тренировката (високи хормони, ВХ), а на втората – малък такъв (ниски хормони, НХ). При НХ участниците правят едностранно бицепсово сгъване. При групата ВХ се изпълнява същото, но след това последва високообемна тренировка за крака.

Участниците приемат по 25 грама протеин след тренировка, за да максимизират мускулната протеинова синтеза (което впрочем е доказано многократно и е част от дебатите за посттренировъчните шейкове (2, 3). За установяване на разликите между групите са направени кръвни тестове и мускулни биопсии. Резултатите са както е предвидено според протокола.

За разлика от пробите на ВХ-групата, след тренировката на НХ-групата не са отбелязани разлики в концентрацията на тестостерона, хормона на растежа или инсулиноподобния фактор на растежа (IGF-1). Тук интересното е, че разлика в протеиновата синтеза между двете групи няма. Т.е., дали анаболните хормони след тренировка ще са повишени или не, не оказва влияние върху мускулния анаболизъм.

Сега нека разгледаме второто изследване, разглеждащо тренировките с висок и нисък хормонален отговор (4). Направено е от същата група изследователи, но този път е измерван директно растежът в мускулите, а не просто механизмът на протеинова синтеза. Така резултатите са по-директни и релеванти към разглеждания в нашия случай проблем. Участват 12 здрави мъже на средна възраст 22 години, като целият експеримент трае 15 седмици. Едната група (НХ) прави само изолирани бицепсови сгъвания, а при втората (ВХ) те са последвани от високообемна тренировка за крака.

Целта, както и в предното изследване, е да се разглеждат резултатите при ниски и съответно високи нива на анаболните хормони след тренировъчната сесия. Както се очаква, при втората група са измерени високи нива на хормон на растежа, тестостерон и IGF-1 след тренировката. И при двата протокола е измерено нарастване на бицепсите, както и силата им.

Това е съвсем естествена реакция след тренировки с тежести, но тук е интересно дали има разлика в мускулния растеж (напречното сечение на мускула) в самите групи помежду си?

Не. (виж Фиг. 1 - Изменения в мускулните размери)

Митове в бодибилдинга: хормон на растежа (II част)

А в силата? Не. (виж Фиг. 2 - Изменения в силата)

Митове в бодибилдинга: хормон на растежа (II част)

По-семпло казано, мускулният анаболизъм не зависи пряко от нивата на хормоните след тренировка. Впрочем това важи и за тестостерона. Сравнението при повишаването на тестостерона след тренировка с тежести между мъже и жени показва, че не то е определящ фактор за това какво увеличение ще има в мускулната протеинова синтеза (8), но това е може би тема за друга статия. Това, че при обемна тренировка с многоставни упражнения хормонът на растежа ще е повишен, е ясно и не учудва никого, но това, което трябва да запомните е, че засега не е доказана директна връзка с растежа на мускулите.

Извод

Да, хормонът на растежа се повишава когато тренировката е с по-голям обем (1,4,7). Да, повишава се и когато пeриодите на почивките между сериите са по-кратки (7). Но гладът (5) и недоспиването (6) също повишават ХР и на никого няма да ги препоръчам за мускулен растеж. Иначе казано: "Не всичко, което блести, е злато".

Движението на хормони като соматотропина не е значим фактор при определяне на тренировъчен или хранителен режим. Краткотрайните му флуктуации във физиологични граници (та дори в много случаи и над) около тренировка не трябва да е нещо, за което да сте загрижени. Нито треньора ви.

Никъде не твърдя, че хормонът на растежа не е от значение за мускулния анаболизъм и здравето, но растежът на мускулите е безкрайно комплексен процес, и надеждата, че с отделното манипулиране на определени компоненти чрез тренировките или храненето (примерно синтезата на ХР) ще постигнете точно това, е само илюзия.

Хареса ли ти статията?
Статията написа Ради Хаджирадев
Ради има защитена магистърска степен по машинни конструкции и разработки от RWTH Aachen University, Германия. Извън професията си, главните му интереси са в областта на бодибилдинга, хранителните режими и суплементите. В BB-Team пише и споделя опит от 2004-та година насам.
Мнения по темата
introducer
1
11 юни 2013 15:18

Рядко се среща любители чак толкова да изпадат в детайли как точно могат да си манипулират ХР. Тези, които влизат в подробности са най-често професионално занимаващите се, а общоизвестна истина е, че те спестяват от учебници по физиология и просто си вкарват от отвън препаратите ;D

Тия 12 здрави младежи участвали в проучването надали ще ни направят по-знаещи след това изследване, но искрени благодарности на автора за труда и подбора на темите! Вдига се нивото на изданието, определено!

Dimitar Kostadinov
2
11 юни 2013 18:57

Честно казано аз нищо не разбрах от статията ....

abcd
3
11 юни 2013 21:31

Фиг.1 и фиг.2 са еднакви...

Камен Илиев
4
11 юни 2013 22:56

@ Димитър - На тази основа много суплементни компании, инструктори и персонални треньори правят маса пари. И както по всичко личи ще продължават. Да са живи и здрави.

Димитър Михайлов
5
11 юни 2013 23:25

@abcd, благодарим, редактирани са.

6
12 юни 2013 19:17

Аз съм 1.70 и съм на 18, замислям се с парите от бала да си взема хормон на растежа с надеждата, че ще дръпна поне 5-10 сантиметра...

Цветозар Цанев
7
8 юли 2013 14:56

Стоян Стоянов, моля те недей, особено с парите от бала ;)

Georgi Tsenov
8
12 дек 2013 17:35

Хубава статия! Вярно ли е че при външно приемане на ХР в комбинация с др. хормони(тестостерон) може да се уголемят вътрешните органи(бъбреци, ч.дроб, и т.н.)?

Georgi Tsenov
9
12 дек 2013 17:37

До толкова, че да се подуе видимо корема?

Ради Хаджирадев
10
12 дек 2013 17:45

Ако питаш специално за подутите кореми при тежките културисти, там причината е по-скоро в инсулина.

Georgi Tsenov
11
12 дек 2013 17:52

...значи? Не е вярно?

Ради Хаджирадев
12
12 дек 2013 18:28

Двете неща са различни. Бих казал, че големите кореми са резултат от огрооомното количество приемана храна и течности + HGH + инсулин (като последното е най-голямо по-важност), а на първоначалния въпрос бих отговорил по-скоро с “да”. Сърцето, примерно, със сигурност може да хипертрофира.

Georgi Tsenov
13
12 дек 2013 19:02

Благодарв за отговора! Сайтът е супер!

Владимир
14
3 фев 2015 12:55

Браво Ради, супер статия!

Сподели своя коментар

Влез със своя акаунт, преди да коментираш. Ако нямаш акаунт, може да се регистрираш за минута.