Изтласкване на щанга от лег с тесен хват

Close-Grip Bench Press

от четиво за 5 минути

Изтласкване на щанга от лег с тесен хват / Close-Grip Bench PressИзтласкването на щанга от тилен лег с тесен хват е базово, многоставно и бутащо упражнение. Използва се основно за повишаване на силата и масата на триглавите мишнични мускули. Може да се изпълни с различни хватове и вариации при наклона на пейката.

Противопоказания:

Упражнението не се препоръчва на хора с травми в рамене, лакти или китки. Вариантът на смит машина се приема като по-толерантен спрямо травмираните стави.

Участващи мускули:

Динамисти:

 • Триглави мишнични мускули, трицепси (Triceps brachii)
 • Малки лакътни разгъвачи (Anconeus) - често бъркани за трицепсова глава

Синергисти:

 • Предни раменни глави (Deltoid, Anterior)
 • Големи гръдни мускули, малки и големи глави (Pectoralis major, Sternal & Clavicular)

Статисти и динамични стабилизатори:

 • Бицепси, като динамични стабилизатори (Biceps brachii)
 • Малки гръбни мускули (Teres minor)
 • Инфраспинатуси (Infraspinatus)
 • Средни и задни раменни глави (Deltoid, Lateral & Posterior)

Варианти

Според ширината, вида на хвата и положението на лактите

 • Тесен прониран хват с отворени лакти, 2 опънатаи палеца разстояние между лява и дясна длан (дланите сочат краката/тавана). Форсира вътрешна раменна ротация и отдалечаване на лактите, с което намалява ролята на дългите глави, но и общата сила на екстензията. Старт с отворени лакти и постепенното им затваряне води до прекомерно използване на гръдно-раменната мускулатура като генератор на стартова сила. Т.е. това е форма на чийтинг, която следва да се използва планирано. Тук палците се поставят над лоста до показалците. Пречупването на китките е крайно нежелателно. Хватът се изпълнява с къс прав лост.
 • Раменен, полупрониран с леко отворени лакти: Акцентира върху средните глави. Това безспорно е най-популярният вариант на упражнението, който стимулира силовата издръжливост и покачването на мускулна маса. Палците се поставят по дължина на лоста или отдолу, но не и до показалците. Изпълнява се със специализиран EZ-лост и често, но неправилно и с риск от изпускане - при прав лост с пречупени китки.
 • Раменен, неутрален с успоредни лакти: Най-естествен хват за трицепсовото избутване. При неутралният хват трите мускулни глави работят в синергия и резултатът е най-голям коефициент на полезно действие. Макар и слабо популярен, това е вариантът с най-високо КПД, в който трицепсите са водещият динамист.
 • Раменен, супиниран (дланите сочат лицето) с успоредни лакти и китки: Акцентът пада върху дългите глави. Изисква частична амплитуда в 3/4 от движението. Изпълнява се най-добре на смит машина.
 • Раменен, полусупиниран хват (кутретата са взаимно по-близо от показалците, хватът е диагонален). Акцентира върху дългите глави и  позволява пълно движение, но затруднява контрола върху лоста в горна точка.

Според наклона на пейката

 • Хоризонтален - класически оптимален вариант.
 • Малък положителен наклон - улеснява контрола върху раменния пояс при хора с по-силни бутащи движения, но намалява производителността на трицепсите в долна точка. Скъсява амплитудата в долната и част. Увеличава подпомагащата роля на раменете.
 • Малък отрицателен наклон - затруднява контрола върху раменния пояс при хора с по-силни бутащи движения и обратно, но снижава производителността на трицепсите в горна точка и едновременно с това скъсява амплитудата в долна точка. Движението е късо и създава условия за по-високо натоварване на дългите глави. Не се препоръчва пълна екстензия и тренировки до отказ. Изпълнява се с партньор.

Начин на изпълнение

 • Легнете на пейката и извадете тежестта от стойката.
 • Наместете рамене в неутрална позиция така, сякаш сте изправили ръце вертикално нагоре без тежест и без да отлепяте раменете си от пейката.
 • Спуснете лоста към ребрената си дъга, така че в долна точка лактите да са близо до ребрата и под или леко пред лоста (погледнато отгоре).
 • Спрете спускането според избраната амплитуда.
 • Преди да избутате, фиксирайте плешки.
 • Започнете да бутате, като внимавате да не отваряте лакти и да не измествате рамене от началната им позиция в посока към ушите.
 • Повтаряйте до края на серията.

Препоръки

 • Дръжте дланите на ширината на раменете или по-тясно, но с не по-малка ширина от тази на двата ви опънати палеца по оста на лоста. Всеки по-близък захват скъсява амплитудата и натоварва китките.
 • При по-голямо разстояние между дланите (или при по-широк хват на щангата) натоварването на трицепсите намалява и се увеличава това на гърдите.
 • По време на упражнението дръжте лактите близо до тялото и не ги раздалечавайте. В противен случай ще изместите натоварването към гърдите, а трицепсите ще реализират по-малко работа.
 • Не отблъсквайте лоста от гръдния кош в долно положение.
 • Не изпъвайте ръце напълно в горно положение. Това сваля натоварването от трицепсите и натоварва ненужно лактите. При по-големи тежести може дори да ги травмирате.
 • Загрявайте всички участващи стави преди да започнете упражнението. Не започвайте веднага с работна тежест, използвайте 1-2 встъпителни серии.

Приложимост

Изтласкването от лег с тесен хват е едно от най-добрите упражнения за изграждане на сила и маса на трицепсите, наравно с трицепсовите кофички и трицепсовите лицеви опори. Поставете го като първо/второ упражнение в програмата за трицепси.

Използвайте го приоритетно в бутащи програми за сила и експлозивна сила в комбинации с трицепсови лицеви опори с отблъскване и мокри кофички.

Хареса ли ти статията?
Мнения по темата
1
3 май 2007 16:03

Участващи мускули
Основното натоварване от упражнението пада върху трицепсите. Когато се изпълнява в надхват, изтласкването засяга всичките три мускулни глави. При изпълнение със супиниран хват се натоварват външната и вътрешната глава на трицепса. Освен него, в движението участват раменете, а по-слабо - и гърдите. При отдалечаване на лактите от тялото по време на упражнението се засилва участието на гърдите, а това не е желателно.

2
30 май 2007 19:26

Не знам защо това упражнение е сложено при гърдите като натоварва основно трицепса.

BobaN
3
27 окт 2007 08:22

Много добро упражнение!Максимално развива потенциала на трицепсите ;)

4
5 ное 2007 16:30

по яко е като се праи на лицефа упора

gogata2427
5
11 сеп 2008 14:02

Това го правя вече две седмици и не съм сигурен от скрипеца ли има ефект или от лега .!?! ? ;)

Ивайло Стайков
6
23 сеп 2008 13:49

Радо извинявай ама лицеВа Опора се пише с <В> и с <О>,не те ли дразни че си го написал с <Ф> и с

<У>

7
25 дек 2008 14:03

Има ли значение какъв е наклонът на лежанката?

gogata2427
8
12 фев 2009 11:50

нормален наклон ...

9
Радо
14 юли 2009 02:52

Моля модераторите да ъпдейтват видео материалите , тъй като почти всички видеа са премахнати от Youtube ! :) Благодаря Ви

Калоян Цонев
10
28 май 2010 20:14

И аз го замествам с лицеви опори :)

MeGa_xXx
11
12 авг 2010 17:16

Много добро упражнение, развива стабилно, мен специално ме кефи !!!

12
10 яну 2011 11:16

Дали ефектът ще е същия ако се изпълнява с 2 дъмбела вместо щанга ?!?

Владимир Недков
13
10 яну 2011 23:28

Дъмбелите ще ти позволят по-добър акцент, само при отличен контрол. Ако търсиш сила и маса, тук залагай на лоста.

14
19 авг 2011 11:45

Дали ще доведе то претрениране на гърдите ако упражнението се изпълнява 2 дена след тренировка за гърди (понеделник - гърди, сряда - трицепс)?

stefan peltekov
15
19 авг 2011 18:00

Няма да доведе до претрениране на гърдите,ако хвата е достатъчно тесен и не се правят повече от 2-3 работни серии,но зависи от тренировъчното ти ниво и от възстановяването ти.Но най сигурният начин да разбереш е да пробваш!

Tony Mach
16
26 дек 2011 16:35

Тъй като не разполагам с крив лост,искам да попитам дали упражнението може да се изпълнява с прав лост,дали ефектът ще е същият?Благодаря предварително.

Death__
17
26 дек 2011 23:51

Може

18
10
5 май 2012 19:10

‘’Раменен, супиниран (дланите сочат лицето) с успоредни лакти и китки: Акцентът пада върху дългите глави. Изисква частична амплитуда в 3/4 от движението. Изпълнява се най-добре на смит машина.’‘
с тази частична амплитуда в 3/4 от движението.какво се има в предвид да не се спуска лоста до гардите или да не се избутва докраи докато се изпънат рацете . Благодаря предварително.

19
10
12 дек 2012 11:23

някои ще отговори ли

kaloqn ivanov
20
29 яну 2013 19:07

не съм сигурен “10” но на клипа се вижда че не пуска до корема а почти педя преди това...според мен това е отговора.не ти гарантирам за отговора ми колко е верен....

Сподели своя коментар

Влез със своя акаунт, преди да коментираш. Ако нямаш акаунт, може да се регистрираш за минута.