Коремни преси

Crunches, Sit-ups

от четиво за 6 минути

Коремни преси

Класическата коремна преса е многоставно бутащо упражнение, натоварващо коремния пояс. Изпълнява се като едно от основните упражнения за изграждане на силна и стабилна коремна мускулатура. Подходящо е както за начинаещи, така и за средно напреднали и напреднали фитнес любители.

Противопоказания

Съвременната кинезиология промени отношението си към преди смятаните за безопасни коремни преси. Редица кинезиолози смятат, че системното изпълняване на коремни преси може да бъде предпоставка за поява на травми в основата на гръбнака и таза. Според други рискът е преувеличен, освен ако те не се изпълняват от хора с вече започнали патологии в гръбнака или при неправилно изпълнение на пресите. Ето защо, ако имате контузии в гръбначния стълб, изкривявания в стойката, изместване на таза или контузии в тазобедрените стави, най-добре не правете коремни преси, а се ориентирайте към крънчове и алтернативни упражнения.  

Участващи мускули

Динамисти

 • Прави коремни мускули (Rectus abdominis)

Синергисти

 • Флексори в тазобедрените стави (Iliopsoas)
 • Коси коремни мускули (Obeliques)
 • Тазобедрени абдуктори-флексори (Tensor fasciae latae)
 • Квадрицепси, средни глави (Rectus femoris)
 • Сарториуси, "шивашки мускули" (Sartorius)

Статисти и динамични стабилизатори

 • Тибиалиси (Tibialis anterior)

Варианти

Според техниката на изпълнение

 • Коремна преса с прав гръбнак - тук гръбнакът се държи изправен през цялата амплитуда на движение. Правите коремни мускули се натоварват, без да се скъсяват значително. Тазобедрените флексори имат ролята на водещи синергисти, а ако се изпълнява с частична амплитуда при обратен наклон, ролята им прераства в динамисти. Това е техника, която трябва да се прави бавно и без резки движения. Целта й е да натовари коремната мускулатура нестандартно. Не използвайте утежнения при коремни преси с прав гръбнак. Идеята за огромни серии също е лоша.
 • Коремна преса с предхождащо коремно свиване - първо се сгъва горният дял на гръбнака, а след това долният. Това е основният вариант. Движението е вследствие на мускулна верига. Този вариант позволява по-безопасно и по-интензивно натоварване. Използвайте тази техника като основна. За тежки къси серии използвайте само нея.

Според наклона на пейката

 • Хоризонтално, без наклон - пиковата точка е в самото начало на движението, в първата 1/3 амплитуда.
 • Обратен наклон - пиковата точка е в средата на амплитудата, ролята на правите коремни мускули се увеличава, а тази на тазобедрените флексори отслабва.

Според позицията на ръцете

 • С ръце, повдигнати нагоре - умерено тежък вариант, който се използва при изпълнение с прав гръбнак.
 • С ръце зад главата - най-тежкият вариант от всички изброени. Просто приемете ръцете като допълнителна тежест.
 • С ръце на гърдите - с пренасяне тежестта на ръцете напред, натоварването върху корема отслабва. Отличен за начинаещи.
 • С ръце опънати напред - макар това да е най-лесният вариант за изпълнение, не е препоръчителен за начинаещи поради възможността да се правят махове с ръце и опити за засилки при настъпване на умора, а това е както неуместно, така и опасно за гръбнака и гръбната мускулатура.

Според амплитудата

 • Пълна амплитуда - от хоризонтална позиция (облегнати в пейка/пода) до точката, в която натоварването започва да изчезва.
 • Частична амплитуда, без пускане до долу - тук имаме навлизане и излизане от пикова флексия в корема и активно участие на тазобедрените флексори, чиято роля се засилва с изправянето. Техниката, подходяща за тонизиране на коремната мускулатура, която е по-безопасна за гръбначния стълб от пълната амплитуда.
 • Частична амплитуда, само долна част - тази техника се изпълява само с предхождащо сгъване в гръбнака и не включва тазобедрените флексори като синергисти. Изпълнена с прав гръбнак при обемни серии, може да доведе до контузия заради отслабването на контрола върху техниката с увеличаване на умората.

Начин на изпълнение

Коремни преси на наклонен стенд с фиксирани крака, класически вариант с пълна амплитуда

Подготовка

 • Настройте наклона на пейката.
 • Седнете и фиксирайте краката си един по един.
 • Отпуснете тялото си назад, като оставите краката си леко свити в коленете. 
 • Поставете ръце на гърдите си.

Изпълнение

 • Поемете малко въздух.
 • Първо бавно повдигнете само горната част на гръбнака си и едва след това започнете да сгъвате целия гръбнак и да издишвате.
 • Спрете и задръжте малко преди основата на гръбнака ви да стане вертикална или когато усетите, че натоварването в корема отслабва.
 • Бавно започнете да спускате в обратен ред, първо основата на гръбнака си и чак тогава горния дял и главата си.
 • Повторете.

Коментари и препоръки

 • Не вдигайте рязко и не спускайте рязко. Изпълнявайте повторенията с умерена, постоянна скорост в темпо повдигане-задържане-пускане от 2-1-3  до 3-1-6 (в секунди).
 • Не сменяйте рязко посоката на движение, винаги задържайте за малко, преди да започнете спускане.
 • В случай че усетите болка в гръбнака или основата на гърба, прекратете изпълнението на упражнението.
 • Не клатете глава нагоре-надолу по време на повдигане и спускане. Дръжте врата си стабилен като продължение на гръбнака.

Приложимост

Фитнес и кондиция

Коремните преси са добър начин да приберете, т.е. да тонизирате корема си (плосък корем) и да подобрите сгъващата му сила. Коремните сгъвания са само едно от упражненията, нужни за здрав и устойчив торс. Когато говорим за визия, коремните преси могат да съдействат за повишаване масата на коремната мускулатура. Сухожилията, прерязващи увеличената маса на корема, ще създадат основа за поява на "плочки". Мазнините върху корема обаче нямат директна връзка с неговата сила, издръжливост, визия и форма.

Правенето на 3 000 коремни сгъвания на ден няма да ви донесе перфектна коремна преса, а по-скоро предпоставки за патологии в кръста. Мазнините върху корема се влияят от приема на енергия и от общия разход на енергия за деня, седмицата, месеца. Количеството мастна покривка върху корема е генетично предопределена за всеки човек според текущото му ниво на подкожни мазнини. Коремните преси не могат да направят корема ви вдлъбнат, а тъкмо напротив. Погледнато отстрани, правещият редовно коремни преси има прав равен корем. Вдлъбнатият ефект се постига с гълтащи корема упражнения, а не със сгъващи гръбнака такива.

Бодибилдинг

Това е основна, но сама по себе си недостатъчна техника за покачване на маса и сила в областа на корема. Тя може да подобри масата на правия коремен мускул и да тонизира косите коремни мускули и тазобедрените флексори. Изчистването на коремната преса не е свързано с броя на коремните преси, а с калорийния ви баланс. Не си губете времето да правите коремни сгъвания до припадък. По-добре изпълнявайте тежки коремни сгъвания в къси тежки или умерено тежки серии (12-25 бройки) и прекарвайте повече време в дейности, покачващи енергоразхода за деня ви. Сериите за издръжливост са 20-30 бройки пълна амплитуда, 30-50 бройки къса амплитуда.

Силови тренировки

Макар да са основна техника при силовата подготовка за коремната мускулатура, коремните сгъвания са само една от нужните за изграждането на силен, устойчив, силово балансиран и функционален коремен пояс. Силовият диапазон при коремните сгъвания се движи между 10 и 15 сгъвания.

Хареса ли ти статията?
Мнения по темата
1
Калин
18 ное 2009 09:42

Моля за консултация дали тези упражнения не са противопоказни след операция на ингвинална херния преди 6 месеца? Благодаря предварително!

2
19 яну 2010 12:21

Имам само един въпрос , грешно ли е да се правят коремни преси всеки ден ??

grisssom
3
27 фев 2010 13:04

мен също ме интересува дали това е грешно. ако се правят всеки ден - какво?

Владимир Недков
4
27 фев 2010 14:57

Ако се правят всеки ден, в дълги серии и особено в класическия вариант след време ще се получат сериозни проблеми с гръбнака. Повече информация за проблема, ще намерите след обновяване на статията.

5
deko
7 апр 2010 11:20

Един въпорс - нормално ли е да ми се натоварват (болят) бедрата при изпълнение или права нещо грешно?

6
4 май 2010 18:28

В крайна сметка, коремните преси водят ли до прекомерно износване на поясните прешлени и каква бройка е безопасно да се прави, без да има риск от дългосрочни травми в кръста и дискова херния? Как да тълкуваме информацията в статията ви (на ВВ Тийм) за коремните мускули (намираща се тук - http://www.bb-team.org/articles/3734/#axzz0mzSMHnQn), в която отношението към коремните преси граничи с негативно?

Стефан Симеонов
7
5 май 2010 12:46

При коремните преси ако питате мен опасността от ингвинална херния хич не е по малка и дор ие по - голяма.
Водят ли до износване на прешлените - водят. Ходенето води до износване на колената. Който го е страх, да спре да ходи. Но наистина води и много хора са окуцели. Може би , по - бавно от коремните преси, но все пак.
Нмяа гарантирано безопасна бройка, но разликата между двете статии е че едната е класическата, а другата модернистичната тенденция в спорта.  Иса различни по възраст, вижте, делят ги емен емен три и половина  години.
Верният отговор е въпрос на вкус, но ако питате мен, клоня към класицизма. Мускул се тренира и хипертрофира най - добре със съкращение.

Но в другата статия има друга стара и забравена истина, че мускул се тренира и с тонично напрежение. Без сгъване .Което за коремната мускулатура също е вярно. Най - мощния за размерите си мускул в човешкото тяло, челюстният, цял живот се тренира така.
Пробвате, и гледате кое как ви влияе, може сам едното, може и да комбинирате и само не забравяйте, че упраженнията за корем са упраженения за мускули на корема, не за мазнините на корема. Както упраженнията за бицепс са за мускула бицепс.

Поздрави!

Владимир Недков
8
5 май 2010 18:19

Статията подлежи на обновление и допълване по отношение на здравна безопасност. Коремните преси в пълна амплитуда, т.е. класическият вариант са опасни, в случай че се изпълняват всекидевно, в огромни серии (30++) и с допълнителна тежест. Хората с дълъг гръбнак и голямо тегло в трупа и горните крайници (мазнини или мускулна маса) са заплашени от по-висок риск при изпълнението им.

9
6 май 2010 08:49

Благодаря, Стефане, за изчерпателния отговор!

Поздрави!

Стефан Симеонов
10
6 май 2010 10:18

E именно това имам предвид и аз Владо... Който не прави серии по 30 повторения със 150 на лежанката, е безмислен ода прави серии с по 30 повторения и 50 кила на коремната преса.
Коремните преси тренират коремния мускул като всеки друг мускул. Някои хора го забравят и си мислят че те са кардио или нещо такова. А не са, те са си изолиращо мускулно упражнение.

И естествено ак овземете да правите серии по 50 повторения с пределна тежест на лежанката, до няколко месеца рамото ви ще е тежко травмирано. Същото важи и на коремните преси. Сума народ ги прави с тежести и до преумора. После - травми. Проблемът там е не че те са толкоз по - вредни от другите упражнения, вярно, че кръстът е п о- особена структура, н овсе па ке направен да се навеждаме. Проблемът е в мита за тях че те са за чистене, за мазнините на корема и прочие.... Хората просто имат грешна настройка. Не се ползват разумно. А кръстът не е лакет или рамо, по - непластичен е.... И каот го натовариш над възможнотите му, резултатите идват.

11
6 май 2010 15:49

Извинете за “offtopic-a”:

Понеже подхвана темата за чистене, какво би препоръчал ти, Стефане, като най-ефективен начин за премахване на излишните мазнини около корема?

Стефан Симеонов
12
6 май 2010 18:59

Премахването на мазнини е преди всичко да предизвикаш процес на премахването на мазнини - да накараш организма да ги гори. Това е глобален, а не местен процес. ТОчковата редукция е много слабо изразена и не е на принципа на който хората си мислят - ше правя упражнения в корема и той ше спадне.
Вече откъде точно се махат и къде се слагат е хормонално обусловено и ролята на упражненията е много, много малка. Ако правиш много бицепс, няма да изчистиш ръката, също и ако правиш много корем няма да изчистиш корема.
Към фитнеса ти трябва кардио и хранителен режим за да изчистиш корема... Коремните преси служат за да го оформиш.

Известният им ефект се дължи по скоро на това ,че повечето хора бързо свалят първо от корема, както и на това че помагат да се посвият стомаха и червата и хората получават видим ефект, който отдават на тях, но всъщност те нямат някакво по специфично влияние на мазнините от другите мускулни упражнения.
Не се сваля със серии упражнения, а с режим.

И го казва мне само теоретично ,а по мене си, по жена си и по приятели.

13
12 юни 2010 09:38

Ами класическите ако се правят 4 серии с 50 повторения през 1-2 дена ... добре ли е ?

Kristiyan Dimitrow
14
15 юни 2010 07:44

Аз правя през ден 10.10 с 30-40 секунди почивка между сериите. Моля ако някой знае как и по колко е най-добре да се правят и същевременно кога (всеки ден, през ден, през 2 и т.н.), нека каже.

15
15 юни 2010 10:14

Както пишеше в един от коментарите , трябва да накараш корема ти да гори. Ако не усещаш напрежение и горене само се залъгваш че правиш нещо. Моето предложение е някоя от дългите програми за корем като например тази - http://www.vbox7.com/play:a52130b5
Първите седмици е трудно да и се свикне , но с времето свикваш и се научаваш до край да я правиш. Наистина кара коремните мускули да горят и се усеща напрежението . Отностно колко често се прави , това зависи от волята на човека . И секи ден да правиш коремни няма да загубиш нищо , даже по-добре за теб . Изисква единствено килимче или кърпа върху която да тренираш :)

16
Анонимен
23 юни 2010 17:18

лично на мене ми се пада 5 дена да тренирам в седмица пон вт  чт пт и сб и корем си правя вт чт и сб  съответно правя и различни опражнения  :]  но не е хубаво да се тренира всеки ден корем  най-много 2-3 седмично :)

Владимир Ралев
17
16 окт 2010 12:11

Тази програма за корема помага ли? Искам мнение от хора, който са я правили, защото аз съм си намерил една програма, която правя вече от доста време и имам добър ефект от нея. Искам да разбере дали да я спра и да си правя тази или да си продължа с другата. Ако някой се интересува каква правя сега да ми пише и ще му я пратя. Тя е много популярна и сигурно повечето от вас я знаят.

Владимир Недков
18
16 окт 2010 13:25

Въпроси не свързани с темата на статията се задават във форумите ни.

19
17 ное 2010 18:51

Преди около 7-8 месеца бях 90 килограма (16год.) и по4нах тогава секи ден по около 100 коремни понякога на серии ,понякога наведнъж. Сега съм 73-74кг. и се забелязват промени в гръбнака ми,а отделно правех и различни упражнения с дъмбели таа се чудя дали тази промяна се дължи на пресите

Владимир Недков
20
17 ное 2010 18:58

Възможно е. Иди на ортопед, за да ти измери дъгите на гръбнака.

21
27 ное 2010 20:04

Аз всеки ден правя 5 серии по 10. За начинаещ е добре..

22
DiDka
12 яну 2011 15:43

ъъъ на 20 години съм ,и имам 1,по-скоро няколко въпроса..та миналата година тежах 45 кг с напикани гащи ахаха ..сега 60 :) всеки ден от месец насам правя коремни преси,и ест забелязвам разликата ,но пък над тия мускули имам мазнини,които започнаха да намаляват...малко по-горе прочетох че коремните преси едва ли не ,не могат свалят корема ???

Владимир Недков
23
12 яну 2011 21:04

Коремните преси стягат, съответно прибират корема при отпуснат нетрениран човек, както всяко друго упражнение за правият коремен мускул изпълнявано в дълги серии (20++ повторения). Те няма да изгорят мазнините над мускулатурата.

24
13 яну 2011 09:55

Аз правя крънчове, вдигане на крака от лек или вис. Общите повторения са ми около 250, 300. 3 пъти тренирам корем в седмицата.

25
Nikolay
11 фев 2011 00:35

Препоръчвам изпълнението на коремни преси да е от изходно полужение тилен лег с флексия(сгъване)в тазобедрените и коленните стави 90градуса,това издодно полужение значително облекчава кръста.

 

 

 

 

 

 

 

 

26
Nikolai
21 фев 2011 13:55

Къси частични хоризонтални коремни преси ?????? ИЗПЪЛНЕНИЕТО не разбирам ...

Владимир Недков
27
22 фев 2011 11:22

Кое не разбираш Николай? Не става ясно... Да помогнем с нещо?

qsen ivanov
28
22 март 2011 11:15

И аз се чудялл Как се правят Късир частични хоризонтални коремни преси?

Владимир Недков
29
26 март 2011 09:16

Не се изпълнява цялото спускане до долу, трупа се движи минимално, за сметка на флексията в гръбнака. Т.е. акцентът не е в повдигането на тялото нагоре-надолу, а само толкова, колкото позволява извиването на гръбнака напред в дъга и обратно.

30
26 март 2011 17:19

Много полезна статия! Поздравления! Поредно потвърждение, че биреното коремче не се стопява само с коремни преси, а трябва да се спрат бирата и пържените картофки, но такъв е животът - въпрос на избор... За мен оптималният вариант е със сгънати тазобедрени и коленни стави, но пък аз не гоня “плочки” :))

mr.TonitoX
31
29 март 2011 11:22

чудя се дали има разлика ако правя коремните преси на земя и на легло ,защото  като съм на земя много ме боли гърба??

32
29 март 2011 12:27

Разбира се, че има разлика. На легло е по-леко. Ефекта няма да е същия. Боли те гърба, защото коремните преси го сасипват. Прави по-добре крънчове, вдигания на крака от лег или вис :)

mr.TonitoX
33
29 март 2011 13:37

а няма ли да е най-добре ако на земята си постеля одеало или нещо такова??

Владимир Недков
34
4 апр 2011 23:03

Не прави коремни преси. Насочи се към Янда сгъвания.

35
16 юли 2011 01:58

Здравейте,
Аз съм момче на 13 години и сам дебел тежа близо 70 килограма. Препоръчайте някакви начини за отслабване. Коремните преси ще ми помогнат ли поне малко и ако ще ми помогнат то кои точно? Как и по колко да правя на ден?

36
Николай
16 юли 2011 15:28

Здравей,Наско.За съжаление много твой връстници имат този проблем.Радостностно е,че си се замислил по въпроса.За областта на корема ти препоръчвам Янда сгъванията,много е важно да изградиш здрав мускулен корсет като стегнеш коремната мускулатура.Но това трябва да ти е една част от заниманията.Движението е истината.Ходене,тичане,плуване,каране на колело,тенис на корт или на маса и д.р.Но и хрането е важно избягвай мазнотийките и сладкото или ако се отпуснеш да си хапнеш после са радвижи повечко,по-продължително.А понеже и стреса е сериозен фактор за наднорменото тегло ти препоръчвам да се запознаеш и ти и семейството ти с науката Егология.Има сайт.

37
Victoria
30 юли 2011 14:46

Като коремните преси не могат да изгорят мазнините над мускулите на корема, тогава какво може да ги стопи, защото съм била и 41кг - 157см висока и пак си остават там?!

39
joko4o
13 авг 2011 23:18

При изпалнение трябвали да си стягам коремните мускули  или да седят отпуснати?

40
Николай
14 авг 2011 10:05

joko4o-Коремната преса се прави с коремните мускули,т.е. при изпълнението й те се натоварват(стягат),то и за това се прави упражнението.Ти с кои мускули мислиш да я правиш коремната преса,че коремните ти мускули да са отпуснати?

Владимир Недков
41
14 авг 2011 20:29

Той даже и със сгъвачите на тазобедрените стави да ги прави, коремът се стяга пасивно.

Марлон Наков
42
23 авг 2011 20:43

Привет , коремните преси както се знае са за стягане на корема желателно е да се правят от хора с по-нисък процент подкожни мазнини  тъй като при висок няма да има никакъв ефект.
Другото , което е важно да не се ограничавате само с повдигане на краката от вис и класическите коремни преси - разнообразявайте правете упражнения за стегната преса , за изпъкнала , за увеличаване на размерите и и т.н. За наистина хубава преса е необходимо и правилен хранителен режим , а не “зверски диети” както прочетох по-горе , както и кардио (за предпочитане е тичането).

Поздрави !!! :)

Марлон Наков
43
27 авг 2011 22:23

Привет , днес спорихме с едни приятел кога е по-добре да се правят коремни преси:
Сутрин на гладно или 2/3 часа след хранене. Реших да попитам , ако някой е компетентен по въпроса моля да даде някой друг съвет.


Поздрави !!! :)

44
9 ное 2011 18:47

Аз също имам въпрос , пресите след ВСЯКА тренировка влият ли на другите групи тренирани в деня (и въобще тренирането на корема)

45
27 дек 2011 23:22

Здравейте, искам да попитам ако съм с наднормено тегло да правя ли коремни преси???

46
Николай
7 яну 2012 20:05

Трябжа да правиш много неща:)За корема бих ти препоръчал Янда сгъвания,като за начало.

47
14 юни 2012 18:43

При извивката надясно противоположната страна ли е по натоварена или съответната на наклона страна на корема?

Наско Младенов
48
17 авг 2012 15:09

А ще укаже ли влияние на нещо ако ги правя на дюшек на земята или трябва да са на по кораво ?

Rozalia Zhelyazkova
49
6 дек 2012 19:28

Здравейте.А съм момиче на 13 почти 14 години ,висока съм 1,70 и тежа 52кг..Започнах да правя по 100 коремни преси и по 30 лицеви опори . Въпросът ми е това за мен добре ли е или коремните преси са доста ? Благодаря предварително :)

50
7 дек 2012 19:36

и аз искам да питам защото направих един път 100 и няколко коремни преси и вместо да ме болят коремните мускули ме болеше малко след бедрото или не ги правя правилно?

51
9 окт 2013 14:48

При правене на коремните преси , усещам болка в гръбнака , някакви съвети?

Nikolay Petkov
52
9 окт 2013 17:55

За да не ви болят гърбовете правете Янда сгъвания или коремни преси от тилен лег със сгънати крака в коленните и тазобедрените стави по 90 градуса.

Цветан Василев
53
9 окт 2013 20:03

Янда сгъванията са временно решение на проблема, според мен, а той се крие в нагласата към коремните преси. Не всеки може да се хвърли на тях и да ги прави за да си натоварва корема.
Първата стъпка е да ги правиш в безболезнен обем(даже без опъване и стягане) с цел да ти се отпусне гърба. Вдигаш до където не те боли, не те опъва и не се стягаш извънредно(даже трябва да се опитваш да си отпуснеш корема) и се спускаш обратно. При някои хора само се отлепват раменете и е време да се връщат, за да могат да спазват предните условия. Имал съм дори хора, които само могат да си представят(буквално) как ги правят и получават търсения ефект. Просто почваш с настоящето си положение и работиш спрямо себе си, т.е. адаптираш упражнението към себе си, а не себе си към упражнението.
Втората стъпка, след като си изградил координацията и свободата на движение е да развиеш “издръжливост” в тази координация, т.е. да можеш да направиш 15-20, поддържайки това лесно усещане и “удобство”.
Чак накрая идва натоварването с това упражнение, когато можеш да добавяш тежести, серии, повторения, паузи и др. утежняващи методи.

Ако не можеш да направиш 20 коремни преси(ориентировъчна бройка, нямам статистика по въпроса), то по-скоро имаш проблем с кръста/гърба, а не че упражнението ти е слабо.

Nikolay Petkov
54
9 окт 2013 21:29

Яндата и коремните преси със сгънати крака в коленни и тазобедрени стави ОТБЕМЕНЯВА натоварването в кръста със сигурност.

Цветан Василев
55
9 окт 2013 22:48

Не знам чия сигурност ползваш ти, но да знаеш че е застрашена.
Аз не знам някой да е изследвал натоварването в кръста при Янда коремните преси(ЯКП). Знаем за мускулната активация - стяга се повече корема и доста повече се стяга псоаса(като сгъвач на таза), но не знаем какво е натоварването.
Също така не става ясно за кой вид натоварване става въпрос? Копресионно(аксиално) ли е, ножично ли е, общо ли е? Също така какво е отношението на това натоварване към болката?
А в какъв обем на движение е това натоварване? Дали има значение и това?

Ако не можеш да направиш 20 “нормални” коремни преси, според мен нямаш работа да правиш ЯКП. Яндите не са по-безопасни от нормалните коремни преси ако са изпълнени правилно. Яндите нямат по-силен ефект от обикновените коремни преси.

Сподели своя коментар

Влез със своя акаунт, преди да коментираш. Ако нямаш акаунт, може да се регистрираш за минута.