Дневен план за навициСвали сега 

Големият въпрос е: "Да тренираме ли по време на цикъл?"

Какъв ефект оказва менструацията върху фитнес тренировката? А обратното?

Повечето от жените, занимаващи се със спорт, не са професионални атлетки или състезателки от спортен клуб, а тренират самоинициативно за здраве, фигура и тонус. И докато професионалистите следват строго определени програми на натоварване, почти всички други намаляват темпото, дори често пропускат занимания по време на месечното си неразположение. Има ли основания за това? Носи ли рискове натоварването по време на менструация? Свързано ли е с допълнителен дискомфорт или има своите ползи?

Какво ще научиш?

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Какъв ефект оказва менструацията върху фитнес тренировката? А обратното?Въпреки че днес жените спортуват точно толкова колкото мъжете (а може би и повече), все още има много малко изследвания за особеностите на женския организъм и за ефекта, който оказват физическите натоварвания върху месечния цикъл, както и за влиянието на последния върху физическите възможности.

Какво е мнението на специалистите?

Всички специалисти, лекари, гинеколози и психолози са на мнение, че умереното натоварване не носи никакви допълнителни рискове за здравето през менструалния период.

Нещо повече: тренировките помагат да се избегнат неприятните усещания свързани с този период.

Нека разясним механизма, на който се дължи този ефект.

Най-честите оплаквания са:

 • болката в областта на корема;
 • крампи;
 • задържане на вода;
 • общ дискомфорт.

За първите две се приема, че се предизвикват от естествено съединение в кръвта, наречено простагландин. То стимулира съкращенията на матката и изхварлянето на кръв от нея.

Простагландинът свива кръвоносните съдове и забавя кръвния поток към матката, предизвиквайки болка по същия начин, по който недостатачното кръвоснабдяване на сърцето води до сърдечна болка.

Ефект на физическите натоварвания върху месечния цикъл

Тренировките въздействат срещу това по 3 начина:

 • потискат отделянето на простангландин;
 • стимулират отделянето на ендорфини, които повдигат настроението, намаляват болката и тонизират цялото тяло;
 • изпотяването помага за намаляването на водната задръжка.

Има данни, че редовните занимания (и най-вече тези с тежести) намаляват продължителноста на менструацията.

Точните причини за това не са изяснени все още. Обикновенно това става при жени с по принцип по-дълга менструация и се явява една естествена регулация.

Съвсем друг случай е аменореята (липса на месечно кръвотечение за повече от 3 месеца).

Причини за нея са продължително излагане на изтощителни тренировки и крайно ограничено хранене. Среща се най-често при балерини, колоездачки, бегачки на дълги разстояния и плувкини.

А трайните усложнения са:

 • преждевременно остаряване на кожата;
 • висок холестерол;
 • стерилитет (изключително рядко при спортистки);
 • остеопороза.

Трябва да се отбележи, че остеопороза на практика не се среща при жени, занимаващи се със силови упражнения.

Плътността на костите при такива жени остава по-висока в сравнение с обикновената жена, дори и да страдат от нарушения в цикъла.

При такова нарушение на месечния цикъл, моят съвет е да прекратите веднага каквато и да е диета, да намалите натоварването и да се консултирате с вашия лекар.

Ефект на месечния цикъл върху физическите постижения

Смята се, че месечният цикъл не оказва влияние на спортната форма. Вие да сте чували някоя шампионка да е изгубила състезание, защото била неразположена?

В това направление са направени няколко изследвания, които са дали противоречиви резултати. Изводите са били, че ако има някакво влияние, то е главно заради психологическата настройка на участничките.

Според едно любопитно изследване, дело на Университета в Аделаида, Австралия, експерименталната група прави упражнения с еднаква интензивност през цялото време.

Но в първата половина, до овулацията упражненията са изпълнявани с по-голямо усилие. Докато във втората не само са били възприемани по леко, но и са изгорили повече калории и респективно - мазнини.

Извод

Полагайте повече усилия във втората половина на цикъла, защото ще се увенчаят с по-добър резултат.

В заключение ще кажа, че тренировките могат значително да повишат комфорта и да подобрят ежедневието ви. Това не е реклама!

Работил съм с доста клиентки, които са се запалили главно заради решаването на част от чисто "женските" им проблеми.

Според мен в тази насока оказват повече влияние силовите упражнения и по време на менструацията трябва да правите само такива. Отначало може да избягвате упражнения за коремната стена, клякания и навеждания.

Още съдържание по темата
Как-да-предотвратим-болките-в-гърба
Как да предотвратим болките в гърба?
Основната-причина-популярните-диети-да-не-работят-за-теб
Основната причина популярните диети да не работят за теб
Тренировките-са-прекалено-лесни
Тренировките са прекалено лесни!

Тренировъчната ми програма не ме натоварва достатъчно!

Изграждането-на-нови-и-промяната-на-текущи-навици-не-е-лесен-процес
Изграждането на нови и промяната на текущи навици не е лесен процес
Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow