Тренировки в жегата

Няколко съвета за това как да се възползваме от високите температури

Изглежда че лятото навлиза в разгара си, а хората се готвят за почивка. Но се намират и такива, за които място за отпускане няма и те знаят, че високите температури предоставят най-добрите условия за ускоряване на метаболизма, а с него и изгарянето на мазнините и оформянето на едно "изчистено и релефно" тяло.

Тренировки в жегатаТова наистина е така. През летните месеци щитовидната ни жлеза става по-активна и спомага да отделяме повече топлина, за да се охлаждаме. А тази топлина за наше най-голямо щастие идва от изгарянето на мазнините. Този естествен процес се проявява най-силно след съзряването и пубертета и намалява с годините и съвсем отслабва по време на средната възраст.

В голяма степен метаболизмът е зависим и от други фактори и можем да го подпомогнем и забързаме допълнително като:

  • поддържаме нивото си на тренираност и мускулна маса - не се отдаваме на мързелуване и "лятна ваканция"
  • избягваме драстични диети и резки промени в хранителните навици ( и тук важи правилото, че промените трябва да бъдат плавни)
  • приемаме достатъчно вода (всички процеси в тялото я изискват)
  • използваме специализирани хранителни добавки и екстракти, влияещи на обменните процеси (някои са удивително ефективно - зелен чай, кора от бреза, синефрин и др.)

Ако всичко е наред, би трябвало това да е най-лесният период за сваляне на дори най-упоритите "паласки". Но бъдете внимателни, тренирането на високи температури крие и големи рискове. Да речем, че сте избрали да потичате навън, не сте минали повече от километър и тялото ви се чувства така все едно ще експлодира от горещината.

За 15 минути температурата на тялото може да се покачи с 1 градус и ако това стане в този момент, скоростта и темпото ще се забавят, а умората и чувството за отпадналост ще се задълбочат и с тренировката е свършено.

За да се избегне този неприятен развой е задължително да се подготвите. Винаги имайте под ръка вода или някакъв неин заместител, най-добре охладени. Ако температурата е над 33 градуса, не експериментирайте със себе си! Малко хора могат да са достатъчно активни за тренировка над тази температура. Ако навън е между 33 и 40 градуса, съществува голяма вероятност от така наречените топлинни крампи (схващания), а над 40 и от топлинен удар!

Вместо да поемате неоправдани рискове, по-добре планирайте тренировката за ранната сутрин, или късно вечер, когато е по-хладно, или я направете в зала с климатик. Всъщност, няма изследване, което да покаже че тренирането при високи температури води до значително по-ефективно изгаряне на мазнини отколкото тренирането в климатизирана зала.

Голяма разлика би се получила само, ако прекарвате цялото си денонощие в климатизирани помещения с температури под 20 градуса. Тогава тялото ви, въобще няма да разбере, че е лято и е много вероятно и метабилизмът ви да си остане същия, какъвто е бил и зимата.

Да се седи през целия ден в затворени помещения, проветрявани само от климатичната инсталации е вредно и заради така наречената "офис треска". За пръв път за такова заболяване започнало да се говори в Ню Йорк през 60-те години. Тогава лекарите установили, че климатиците пренасят голямо количество замърсен с бактерии въздух, който води до хронично заболяване със следните симптоми: главоболие; раздразнени очи, нос и гърло; отпадналост и дори повръщане.

Така че направете си тренировката на хладно, но прекарайте деня си навън и се наслаждавайте на времето и резултатите!

Хареса ли ти?

Сподели с приятели в:

Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 read-later1