Дневен план за навициСвали сега 

Интервю със Стоян Ралев (Стоянчо)

И правото не подминава здравословния начин на живот

Какво ще научиш?

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Стоян Ралев (Стоянчо)

Представи се на читателите ни?

Привет на всички! Казвам се Стоян Ралев, този месец навършвам 24, роден съм и живея в София. В момента съм студент трета година в Софийския университет, специалност право.

От колко време се занимаваш с фитнес и до каква степен темата е част от ежедневието ти?

Доста нахъсан и ентусиазиран, за пръв път влязох в залата 2001г. Бях доста едричък за 16-17 годишен - тежах около 105-108 килограма и целта ми беше да превърна масата си в нещо като предимство. Изцяло непросветен в това изкуство, аз тренирах безразборно - без тренировъчна програма, без хранителни режими, без даже правилно изпълнение на съответните упражнения. По-странното е, че за около година тренировки резултат имаше и то сравнително добър...дължа го на "късмета на начинаещия". В следствие неправилното трениране обаче започнаха болежки на някой места, които ме отказаха за около две години от спорта, през което време спрях цигарите и килограмите "хвръкнаха" до незавидните 125. Тогава се погнусих от себе си, попрочетох някои неща за храненето и предприех мерки за отслабване (НВД), съчетани с много кардио и леки силови упражнения - резултатът беше минус 30 килограма. След това се завърнах в залата и поднових сериозно тренировките до ден днешен (т.е. около 3 години абсолютно сериозно). На този етап смея да кажа, че фитнесът е част от ежедневието ми.

Ще опишеш ли накратко принципите, които спазваш в храненето? Има ли определени режими, на които симпатизираш?

Тъй като съм "надарен" с изключително неприятен метаболизъм и каквото изям, това ми се залепва, принципите, които спазвам, са просто ограничения в няколко насоки - не ям бял хляб (като се замисля, никакъв не ям), тестени изделия, изключил съм захарта от менюто си, както и мазнините. Старая се да ям по 5-6 пъти на ден, като във всяко ядене по възможност да си осигуря колкото се може повече белтъчини. Не симпатизирам на определен режим, но съм се убедил, че лично при мен става ли въпрос за топене НВД дава страхотни резултати (ако е спазвано стриктно). Менюто ми най-често включва - риба, пилешко, млечни продукти, овес, кафяв ориз като най-голямо разнообразие си правя благодарение на салатите. Условно казано в "период за маса" просто си позволявам да ям повече въглехидрати (предимно бавни и само след тренировка бързи), а в "периода за чистене" почти ги изключвам.

А как стоят нещата при тренировъчните принципи?

Първо, принцип в живота ми е по възможност да не пропускам тренировка, именно поради това съм си оборудвал 1/3 от апартамента с необходимите уреди. Най-важният ми принцип в залата е да не се изхвърлям с тежестите, да не прекалявам, да тренирам "за здраве", тъй като не се стремя към състезателни постижения и размери. Целта ми е да се предпазя от контузии, които да ме изкарат от залата за по-дълъг период от време и същевременно да усъвършенствам физиката си. Тренирам 3 пъти седмично поради липса на повече свободно време. Една мускулна група я тренирам веднъж на 7 дни. Опитвам се да практикувам и препоръчвам целогодишно кардио, без значение от период за маса или топене.

Употребяваш ли хранителни добавки и какво е мнението ти за тяхната употреба по принцип? До каква степен играят роля за успеха на спортуващия?

Да, употребявам - аз обожествявам протеиновите пудри, в частност суроватъчния протеин, всичко друго е след това. Абстрахирайки се от страстта ми към него и обективно погледнато хранителните добавки са ценен източник за спортуващия, особено за трениращите нашия спорт, който изисква доста ресурс за възстановяване и хипервъзстановяване. Този отрасъл се развива много бързо (поне на запад) и тепърва ще се развива и ще дава все повече и повече на спортуващите. Добавките са като един добър пре/пост-тренировъчен партньор и задължително трябва да бъдат съчетани с правилно хранене и почивка, защото в противен случай са пари на вятъра.

Не може да не засегнем пороците. Имаш ли такива и ако да, то какви са те?

Цигарите съм ги отказал преди около 5 години, скоро спрях да пия и кафе, алкохолът не ме влече ... не съм безгрешен! Често ми се подмята, че съм поставял фитнеса на първо място в живота си, но дори така да е, това нима е порок?! (бел.ред. не е!)

Какво е мнението ти за фитнес индустрията и здравословния начин на живот у нас? Възприема ли се положително, има ли развитие или всичко е твърде в началото, за да може да се направи оценка.

В световен мащаб това е бързо развиваща се индустрия. България, уви, е прекалено малка икономически (а и не само). Не може да очакваме да сме лидери във фитнес индустрията, та дори и в региона. Има я и у нас, слабо развита е, но се развива, развива се, но с бавни темпове. Относно здравословния начин на живот мнението ми е, че опираме до самосъзнанието и културата на народа и отделния индивид. Ще дам един пример, пречупен през призмата на моя мироглед - аз имам задължителен спорт от университета и това е фитнесът. През деня там тренират много колеги. Тъжното е, че вместо да се възползват от шанса си да влязат безплатно в зала и да потренират макар и 1 ден от седмицата, те се чудят как да отбият номера, просто да им мине времето и да си ходят. Всяко второ момиче (дори на пръв поглед слабо) има "корем" като седне на велоергометъра - това мен ме фрапира, но пак казвам, може моите възгледи да са изкривени.

Фитнесът е твоето свободно време или то е ангажирано с други хобита?

Фитнесът е моето хоби. Свободното си време посвещавам максимално на приятелката ми.

Представи си, че водим този разговор след 5 години. Кой от дадените отговори би бил драстично различен?

Затруднявам се да отговоря, а и не ми се иска никой от отговорите да се различава, защото харесвам моментия си начин на живот. Предвид професията, към която съм се ориентирал, предполагам, че няма да успявам да спазвам хранителните си принципи и по-конкретно почасовото хранене и подбор на продукти. Дори да нямам време за зала - ще тренирам у нас.

По какъв начин се запозна с нашето издание, какво ти допадна, какво би могло да се подобри?

Живях известно време в чужбина - Унгария. Там нямах много развлечения и случайно се бях натъкнал на изданието като четях я статия, я мнения, без да участвам във форума. Допадна ми това, че има такова "фитнес общество " и у нас и хора (създателите на сайта), които да го сплотяват. Считам материалите в изданието за безценни и от голяма полза за жадния за информация в тази област потребител. Преди малко повече от година преглеждах форума (без да участвам още в него) и в една тема имаше все различни отговори. Тогава си казах, че още едно мнение не би навредило и от този момент преглеждането на сайта е приятна част от ежедневието ми.

Би ли искал да споделиш или пожелаеш нещо на (другите) наши читатели?

Пожелавам на всички да преследват разумно и упорито целите си, да не се предават пред трудностите и с много хъс и воля да се усъвършенстват. Спортът е здраве, извлечете максимума от него! По-здрави!

Основател и идеолог на BB-Team. Имайки предвид, че прави това, откакто е на 13 години, разбираме, че буквално израства в така наречената фитнес индустрия. Занимавал се е с почти всички разновидности на тежестите - фитнес, бодибилдинг, кросфит, функционални и нефункционални тренирания (последното е шега). Активно търси практичното в необятната сфера на здравословното хранене и трениране, като подкрепя наученото и чрез обучения от Precision Nutrition (Канада), NSCA (САЩ), CPPS Academy (САЩ) и други.
Още съдържание по темата
Как-да-предотвратим-болките-в-гърба
Как да предотвратим болките в гърба?
Основната-причина-популярните-диети-да-не-работят-за-теб
Основната причина популярните диети да не работят за теб
Тренировките-са-прекалено-лесни
Тренировките са прекалено лесни!

Тренировъчната ми програма не ме натоварва достатъчно!

Изграждането-на-нови-и-промяната-на-текущи-навици-не-е-лесен-процес
Изграждането на нови и промяната на текущи навици не е лесен процес
Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow