Дневен план за навициСвали сега 

Интервю с Владимир Вълев (Владимир8507)

"... оставам с впечатление, че е едва ли не е престижно да вредиш на здравето си."

Какво ще научиш?

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Владимир Вълев

Представи се на читателите ни - име, възраст, откъде си?

Казвам се Владимир Вълев,  от град Варна съм и през Юли навършвам 23 години. Последна година студент в Софийски Университет "Св.Климент Охридски" - специалност Политология.

От колко време се занимаваш с фитнес и до каква степен темата е част от ежедневието ти?

За първи път влязох във фитнес зала на 13 години, от чисто детско любопитство. Сериозните ми занимания обаче започнаха преди малко повече от година и осем месеца. Допреди това, като ученик, многократно съм правил опити за системно трениране,  но без ясна тренировъчна стратегия и с големи прекъсвания. Именно затова определям този период като "ходене на фитнес", а не като трениране и не го включвам към сериозния си тренировъчен стаж.

Всичко се промени през есента на 2006-та, когато реших "да направя нещо за себе си". Макар и с много трудности в началото, този път нещата  потръгнаха и оттогава тренирам системно, без големи прекъсвания. В някои моменти фитнесът дори е бил основна част от ежедневието ми. В последно време обаче нямам възможност да мисля за прогрес и в момента тренирам по-скоро за поддържане на постигнатата форма.

Ще опишеш ли накратко принципите, които спазваш в храненето? Има ли определени режими, на които симпатизираш?

Ще бъда честен и ще ви кажа, че никога не съм следвал стриктен  хранителен режим, с изчисляване на приетите и изразходваните калории. Спазвам няколко прости правила - не консумирам т.нар. "Fast food" (junk food), пърженото, храните с преобладаващо съдържание на наситени и транс-мазнини, газирани напитки. Старая се да ограничавам до минимум сладкото и тестените изделия. Наблягам на немазното месо (пилешко, телешко), яйчни белтъци, млечни продукти (най-вече извара), риба, а въглехидратите си набавям от храни с нисък до умерен гликемичен индекс.  

Изчислявам хранителните стойности на продуктите наум, като се старая да приемам  2 - 2,5гр белтъчини на килограм телесно тегло дневно (В моя случай 160-200гр).  Количеството на въглехидратите варира според нуждите, а мазнините честно казано не ги следя, тъй като не употребявам храни богати на "лоши" мазнини.

А как стоят нещата при тренировъчните принципи?

Привърженик съм на тежките и интензивни тренировки. Обичам да излизам уморен от залата, да знам, че съм дал максимума от себе си.  Веднага обаче вмъквам едно уточнение - винаги съобразявам интензивността и обема на тренировката си с възможността си за възстановяване. Тежки тренировки, без възможност за достатъчна почивка и качествено хранене, е сигурен начин за претрениране и дори регрес. Най-често тренирам всяка мускулна група по веднъж седмично, в 4-дневен тренировъчен сплит.

Употребяваш ли хранителни добавки и какво е мнението ти за тяхната употреба по принцип? До каква степен играят роля за успеха на спортуващия?

Да употребявам. Към настоящия момент използвам само суроватъчен протеин след тренировка и мултивитамини, но съм приемал и много други суплементи. Активно следя пазара на хранителни добавки и се интересувам живо от най-новите продукти, които предлагат американските производители.  В момента се предлагат чудесни формули, които наистина дават реален резултат за прогреса на спортуващите.

За съжаление обаче много от занимаващите се с фитнес наблягат прекалено много на добавките и оставят на заден план по-същественото - здравословното и пълноценно хранене. Винаги съм се чудел на хора, които си набавят по-голямата част от необходимите белтъчини от протеинови пудри за сметка на храната.

В крайна сметка моето мнение е, че добавките са един чудесен и силен инструмент за подпомагане на прогреса, когато бъдат съчетани с качествен хранителен режим и добра тренировъчна програма.

Не може да не засегнем пороците. Имаш ли такива и ако да, то какви са те?

Хора без пороци няма. И аз не правя изключение. Трудно ми е да ограничавам сладкото, защото много обичам. Слава Богу, имам добър метаболизъм и това не ми се отразява чак толкова зле. Иначе не пуша, а алкохол употребявам изключително рядко, при много специални поводи (Нова година, рождени дни на много близки хора...) и то максимум до 50-100мл. концентрат.

Какво е мнението ти за фитнес индустрията и здравословния начин на живот у нас? Възприема ли се положително, има ли развитие или всичко е твърде в началото, за да може да се направи оценка?

Този въпрос всъщност съдържа в себе си два въпроса, всеки от които заслужава да бъде разгледан поотделно.

За съжаление, здравословният начин на живот у нас все още остава непопулярен, а българите традиционно са небрежни към здравето си. Показателен е фактът, за който тръбят родните телевизии в последните дни - а именно, че българските деца са на едно от челните места по затлъстяване в Европа. Много хора оправдават своята липса на воля за спортуване с липсата на време, а храненето все по-често се извършва на крак в близката дюнерджийница.

Тревожна е и тенденцията за намаляване на средната възраст, на която започва тютюнопушенето сред подрастващите, както и прекомерната употреба на алкохол сред младите хора (ученици, студенти). За други използвани вещества изобщо няма смисъл да говорим. Понякога дори оставам с  впечатление, че е едва ли не е престижно да вредиш на здравето си - някакъв криворазбран героизъм. Но не всичко е толкова черно, разбира се. Обнадеждаващ е фактът, че все повече хора започват да осъзнават ползите от здравословния начин на живот, макар и този процес да се развива с недостатъчно бързи темпове.

Колкото до фитнес индустрията в България - хубаво е, че този спорт става все по-популярен и то не само сред хората с амбиции в бодибилдинга, а и сред онези, които посещават фитнес центровете за здраве и тонус. Има обаче още много, което да се желае в тази област. Много от начинаещите изпитват притеснение в началото, поради неопитността и незнанието си, и често допускат грешката да тренират по някакви свои методи, като в крайна сметка често си навреждат, вместо да си помогнат. За съжаление, в доста фитнес центрове на клиентите не се предлага възможността за тренировка с инструктор, а там където съществува тази услуга, нерядко е прекалено скъпа за повечето българи. Чести са и случаите, когато инструкторите не са достатъчно квалифицирани, за да дават съвети на клиентите си и по-скоро им вредят, отколкото да им помагат. 

Неприятен е и фактът, че някои зали в големите градове спекулират с цените. Каквото и да си говорим, цени от сорта на 10-15 лева за еднократно посещение са меко-казано неадекватни спрямо доходите в България. Стряскащо е също така, че много момчета между 15 и 18 години използват анаболни стероиди, без да са запознати със страничните им ефекти и вредата, която нанасят на организма (особено в тази възраст).

Като положителна тенденция ще изтъкна факта, че в последно време се появиха доста нови вносители на хранителни добавки и това доведе до намаляване на цените им, заради засилената конкуренция. И тук обаче има още доста какво да се желае.

Фитнесът е твоето свободно време или то е ангажирано с други хобита?

Фитнесът е моето основно хоби.

Представи си, че водим този разговор след 5 години. Кой от дадените отговори би бил драстично различен?

Бих искал да отговоря по-различно на въпроса за здравословния начин на живот в България.

По какъв начин се запозна с нашето издание, какво ти допадна, какво би могло да се подобри?

Още преди да започна да тренирам сериозно, го знаех от мои приятели, които тогава го посещаваха. Когато реших да се занимавам с този спорт системно, започнах да чета първо само сайта, после и форума и доста по-късно започнах да пиша. Допадна ми това, че намерих много полезна информация, написана на достъпен език.

Би ли искал да споделиш или пожелаеш нещо на (другите) наши читатели?

Желая на всички крепко здраве и много успехи в областта на фитнеса!

Основател и идеолог на BB-Team. Имайки предвид, че прави това, откакто е на 13 години, разбираме, че буквално израства в така наречената фитнес индустрия. Занимавал се е с почти всички разновидности на тежестите - фитнес, бодибилдинг, кросфит, функционални и нефункционални тренирания (последното е шега). Активно търси практичното в необятната сфера на здравословното хранене и трениране, като подкрепя наученото и чрез обучения от Precision Nutrition (Канада), NSCA (САЩ), CPPS Academy (САЩ) и други.
Още съдържание по темата
Как-да-предотвратим-болките-в-гърба
Как да предотвратим болките в гърба?
Основната-причина-популярните-диети-да-не-работят-за-теб
Основната причина популярните диети да не работят за теб
Тренировките-са-прекалено-лесни
Тренировките са прекалено лесни!

Тренировъчната ми програма не ме натоварва достатъчно!

Изграждането-на-нови-и-промяната-на-текущи-навици-не-е-лесен-процес
Изграждането на нови и промяната на текущи навици не е лесен процес
Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow