Възстановяване от стреса след 45

Грижа за тялото и ума при хората в зряла възраст. Погребване на пороците!

В работни дни хора в зряла възраст са подложени на същия стрес, който понасят и по-младите им колеги. Проблемите идват от това, че с напредване на възрастта човек губи някои от социалните механизми, за да изразходва негативната си енергия, а тялото става все по-слабо адаптивно. Необходимостта да се вземат важни бизнес решения оказва допълнителна тежест върху психиката на по-възрастните дами и господа, работещи на отговорни постове.

Какво ще научиш?

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Възстановяване от стреса след 45

Правилни и неправилни подходи за преодоляване на стреса

Как да изместим умерените пороци градивно?

Пред риска да си изпуснат нервите (в криза) мнозинството по-възрастни професионалисти избират нездравословни методики на релаксиране, които оказват позитивни стимули на психиката в кратки времеви интервали. Най-меките форми на класическите прегрешения към тялото са: тютюнопушенето, алкохолната консумация, хазартът и безразборният секс. Нещата стават по-сериозни, ако се стигне до антидепресанти, стимулиращи наркотици или самолечение със сънотворни за справяне с безсънието.

За щастие научният подход извежда равностойни алтернативи на всеки от изброените по-горе пороци. Ето кое с кое ви предлагам да заместите:

  • Тютюнопушене, заместено от тананикане в комбинация с вещества, подтискащи никотиновия глад. Звучи идиотски, но слушането на музика и лекото припяване измества натрапчивата мисъл за цигарата. Когато песента влияе на емоциите, химията в мозъка подклажда лека еуфория, която химически притъпява "глада".
  • Алкохолна консумация, заместена от социален спорт след работа в комбинация с протеинова напитка. Активизирането на метаболизма от една страна се бори със следите на алкохолната депресия, смяната на вечерната компания от друга унищожава социалните основни на вредния навик. 
  • Хазарт, заменен с екстремни спортове. Хазартът е голяма тръпка за мнозина мъже в зряла възраст, но поведението им след печалба показва ирационалност. Чувството да си спечелил Фортуна на своя страна е по-силно от мотива за изхарчване на парите в лукс. Редица високо адреналинни спортове обаче довеждат до сходна еуфория. В случая практикуващият гаси огъня с огън или както казват: "Клин клин избива". Добър пример за такива дисциплини са: бънджи скокове, парашутизъм, бодиборд или кану спускания по планински реки, мотокрос и др.. Идеята е в свободните си дни авантютристът да си осигури приятно и зареждащо изживяване далече от места с казина. 
  • Безразборен секс бива заменен с благотворителност. За мнозина безразборният секс е позитивен начин за релакс, предизвиква еустрес и далеч не е порок. Вероятно за необвързаните това е така. При масовия човек обаче след четиридесет и петата година нуждата от споделяне на живота с постоянен партноьр ескалира. Вероятно това се дължи на физиологични фактори (менопаузата при жените и критическата при мъжете), социални фактори (децата порастват и са самостоятелни) и чисто битови фактори (като някой да напазарува, когато си хремав). Отдалите се на безразборни краткосрочни връзки зрели хора най-често не знаят какво искат. Психолозите обясняват неутолимата нужда за секс с вътрешна самота и емоционално капсулиране, при което хората разпознават погрешно желанието да бъдат обичани с нагона си. Идеята на благотворителността тук е, че за да получиш, трябва да дадеш, а няма по-добър израз на даване от безвъзмездната помощ. Тук не става дума за филантропия, а за усещане за съпричастност или популярно казано, за любовта към ближния.

Белите пороци, с какво ви заплашват? Как да ги спрете?

Повечето мъже и жени със силна воля са слабо зависими от малките пороци. Някои от тях обаче се отдават на безразборно преяждане, след което неминуемо следва затлъстяването. Чревоугодничеството е нещо, с което опитен експерт по хранене може да се справи в рамките на месец, стига да има осъзнаване от отсрещната страна (повече за храненето при стареене).

Друг бял порок е пристрастеността към виртуалната реалност. Може би си мислите, че у нас няма 45 годишни мъже, които да заспиват на клавиатурата. Такива със сигурност има, а прогнозата е, че до десетилетие броят им ще нарасне лавинообразно. Страшното тук е в удължаването на времето, прекарано в относително нисък разход на енергия. Нека ви кажа как преминава ежедневието на "седящия човек":

  • осем часа работа на бюро;
  • един час шофиране;
  • два часа в социалната мрежа;
  • седем часа сън.

Това отнема 2/3 от денонощието, през които най-голямото физическо усилие е в кабинета с двете нули. Здравните проблеми тук започват с хемороиди и отекли крака, минават през хроничен запек, забавяне на метаболизма, тендовагенит, влошено зрение, остеопороза (при жените) и приключват с рак на дебелото черво.

За щастие технологиите поднасят съхраняващо тялото решение и на най-запаления технократ. Днес човек може да се види с наи-близките си (по локация) приятели на тренировка в спортния клуб след работа, а дойде ли време за кардио завършек, да проведете видео чат с приятни познати и непознати.

Ритъмът работа-почивка

Някои от най-добрите мениджъри успяват да пропилеят личното си време, без да успеят да генерират мотивация и да преодолеят стреса, защото или почиват твърде кратко, или прекаляват с релакса. Елиминирането на стреса няма за цел да ви релаксира и отпусне до състояние на безтегловност, понеже връщането от това него към активност понякога демотивира от само себе си. Съветът на специалистите е да не почивате по-дълго от три дни, но да взимате активна почивка веднъж на всеки две до три седмици. Отскачане до провинцията или СПА екскурзия е хубав начин да разчупите стереотипа и да генерирате личен психически и телесен комфорт.

Качествен сън, седмично СПА, масажи и други решения

Недостигът на сън не може да се компенсира от добавки, масажи и положителни емоции. Това е сериозен проблем, който трябва да бъде консултиран с медик специалист по съня. У нас с лечението на нарушения сън се занимават невролози-специалисти. Преди да се обърнете към лекаря обаче, прочетете повече за съня и циркадианския часовник. Може да се окаже, че безсънието се е дължало на лоша хигиена на съня или неправилен режим на спане.

СПА не е терапия, предназначена за уйкендите, нито пък е козметична прищявка за жени. Терапията с вода има древна история и предлага различни процедури като влажна сауна, водноструен масаж, парна баня, топла вана в ароматни разтвори и дори кални процедури. За да се запознаете по-подробно със значението на СПА абревиатурата, разгледайте статията за СПА като за "здраве чрез водата, след което потърсете студио около работното си място.

Масажи, мануална терапия или иглотерапия. Запознайте се с три изпитани подхода към редуцирането на осезаемия стрес. Натискът и топлината на дланите в комбинация с ароматните масла разсейват болката и отпускат схванатата мускулатура. Костите заемат правилните позиции, а негативната енергия се извлича от тялото през био-активните точки, в които се поставят акупунктурните игли.

В случай, че и това не помогне, опитайте с прочистване на ума. Активната медитация ще изчисти психиката ви от информационното замърсяване.  Китайската дихателна гимнастика Ци Гун или индийската й алтернатива (Йога) могат да канализирт енергията Ви, да ви разсеят от незначителните мисли, което ще ви помогнае в подреждането на вътрешните ви приоритети.

На 45, на повече или по-малко, споделете Вашите начини да се спасите от ежедневния стрес!

Още съдържание по темата
Тренировките-са-прекалено-лесни
Тренировките са прекалено лесни!

Тренировъчната ми програма не ме натоварва достатъчно!

Изграждането-на-нови-и-промяната-на-текущи-навици-не-е-лесен-процес
Изграждането на нови и промяната на текущи навици не е лесен процес
Мама-във-форма-Не-пренебрегвай-себе-си-след-раждането
Мама във форма: Не пренебрегвай себе си след раждането

Защо е важно майката да се грижи за здравето и формата си след раждането

Татко-във-форма-Не-пренебрегвай-себе-си-след-появата-на-детето
Татко във форма: Не пренебрегвай себе си след появата на детето

Защо да се грижим и за себе си след появата на детето

Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow