Правилна ли е стойката на вашето дете?

Една четвърт от децата в България страдат от някаква форма на гръбначно изкривяване

Проблемите, произтичащи от неправилната стойка, често се свързват с навиците в детството: изгърбване пред компютъра или телевизора, при работа върху домашните за деня на работно място, несъобразено с ръста и възрастта на децата или носенето на тежката раница на път за училище. Все ежедневни занимания с изключителен принос за изкривяването на гръбначния стълб, "приоритет" за две трети от учениците.

Правилна ли е стойката на вашето детеНеправилната стойка допринася и за голям брой костни и мускулни проблеми, нарушена функция на вътрешните органи като сърце и бял дроб, както и неизменните болки в гърба.

Статистически се смята, че лошата стойка е причина 44% от децата на възраст между 11 и 14 години да страдат от болки в кръста, а 60% от учениците до 16 години изпитват болки в гърба.

Деца, които редовно носят раница, тежаща повече от 20% от телесното им тегло, са застрашени

Учениците, които носят тежки чанти, пълни с учебници, както и редица други пособия за деня, подлагат гръбначния си стълб на прекомерно натоварване.

Твърди се, че е добре теглото на раницата да не превишава 10% от теглото на детето.

Защото най-опасната възраст за гръбначния стълб на децата е предучилищната (около 7 години) и тинейджърската - 12-15 години, или т. нар. период на съзряване - именно в този период подрастващите най-често получават сколиоза (странично изкривяване на гръбначния стълб).

Някои деца редовно носят на гърба си до 60% от собственото им тегло, а това може да предизвика не само краткотрайни усложнения, но и да доведе до проблеми с гърба на по-късен етап.

Как да изберем най-подходящата чанта за детето си?

Травматолози препоръчват като начало да се започне с избор на раница, която е снабдена с твърд гръб. Само по този начин може да се запази правилната стойка на ученика.

Ширината й не бива да превишава ширината на раменете на детето, а дължината й да опира горната част на кръста.

Освен това ремъците трябва да бъдат широки и добре подплатени, с регулираща се дължина.

Важно е да се създаде навик у детето за използване на двата ремъка, за да бъде тежестта равномерно разпределена.

И не на последно място - тя да бъде снабдена с отделни джобове, за да може детето ви равномерно да разпредели съдържанието на раницата.

80% от децата завършват училище с променена стойка

По-малките деца рядко прекарват дълго време седнали, така че рядко има повод за безпокойство по отношение на стойката в тази възраст.

По-податливи се оказват децат в училищна възраст, и това е разбираемо - дългите часове, прекарани на лошо проектирани чинове, несъобразени с ръста на децата, както и тежките ученически чанти натоварват значително растящия гръбнак.

Добър пример в това отношение дават скандинавските народи, които се оказват доста съобразителни, тъй като децата им разполагат с нагласящи се спрямо височината им чинове с накланящи се плотове, както и с регулируеми столове, поддържащи естествената S-образна извивка на гръбнака.

От друга страна, училището може да съкрати часовете или да осигури почивка по време на дългите часове, за да могат децата да станат и да се раздвижат, защото е важно те да имат възможност за редовна физическа активност.

Добра превантивна мярка би било и оборудването на училищата с шкафчета, като по този начин няма да се налага децата да разнасят раниците си от кабинет в кабинет.

Не по-малко важна е и правилната стойка вкъщи

Възможностите да контролираме стойката на детето докато е вкъщи са значително по-големи, отколкото в училище, като по този начин своевременно можем да му помогнем да си изгради по-добри навици.

Непрекъснато следете за неговата правилна поза - детето трябва да стои изправено, без да се отпуска или прегърбва.

Вие трябва да бъдете пример за него и по-скоро да обърнете внимание на собствената си стойка, отколкото постоянно да му отправяте забележки.

На какво да обърнем внимание?

 • На първо място - осигурете на детето подходящо работно място. Това е важно, защото голяма част от времето си ученикът прекарва зад бюрото, което от своя страна означава, че то трябва да отговаря на неговите възрастови особености. Старайте се бюрото на ученика да не е с лице към стената. Психолозите обясняват, че за детето тази гледка е символ на безизходица и в никакъв случай не стимулира желание за работа.

  Стената зад гърба определено създава у него усещане за защитеност. Друга потенциална причина за появата на гръбначни изкривявания е светлината, която трябва да пада отляво. Недостатъчно осветеното помещение кара децата да се привеждат напред. Специалисти твърдят, че при подготовка на домашните си ученикът трябва да прави 15-минутни почивки на всеки 45 минути учене, а през 15 минути да сменя своята поза.
   
 • Редуцирайте времето за гледане на телевизия - защото цял ден пред телевизора с нищо не допринася за правилната стойка на детето или за неговото добро физическо състояние. Скандинавско проучване показва, че почти 60% от децата, гледащи телевизия в продължение на 1-2 часа дневно, се оплакват от болки в гърба. При тези, които отделят повече от два часа на ден за престой пред телевизора, процентът нараства до 70.
   
 • Ограничете времето за престой и пред компютъра - това е важно, имайки предвид факта, че повечето маси и столове за работа с компютър са предназначени за възрастни. За по-малките е трудно да достигат клавиатурата, краката им висят във въздуха, а главата им е твърде наклонена назад, за да могат да следят екрана. От друга страна децата, които се задържат твърде дълго в чата или играят с часове на компютъра, използвайки джойстик или други периферни устройства, страдат все по-често от т.нар. увреждания от продължително натоварване. Почти 40% от децата и юношите не могат да държат тялото си изправено, когато не седят, вследствие на дългите часове пред компютъра.
   
 • Осигурете на децата си добро място за почивка - от особено значение е пълноценната почивка през нощта за детето или юношата, което изисква легло с добър ортопедичен матрак и по-възможност - без възглавница.
   
 • И най-важното - следете теглото на вашето дете! Осигурете му здравословна, питателна и балансирана храна и го стимулирайте да прави физически упражнения (около 1 час на ден), защото наднорменото тегло повишава риска от болки в гърба. Отдавна е доказано, че за правилната стойка на тялото най-ефикасни са плуването, летните и зимните кънки, както и карането на ски. Чрез физическите натоварвания укрепват дихателната, гръбната и коремната мускулатура, и едновременно с това децата придобиват изправена стойка и по-добро самочувствие.

Заучаването и затвърждаването на правилна стойка в детството са без съмнение сред най-добрите начини за предпазване на костите, мускулите и ставите за цял живот.

Хареса ли ти?

Сподели с приятели в:

Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 read-later1