Дневен план за навициСвали сега 

Gymnema Sylvestre (Гимнема Силвестре)

Кой е "разрушителя на захар" и какви са неговите възможности?

Gymnema Sylvestre (Гимнема Силвестре)

Близо две хилядолетия аюрведичната медицина използвала различни извлеци от дървото Gymnema Sylvestre за лечение на диабет. Дори думата на хинди за това растение се превежда като "разрушителя на захар". В днешни дни учените задълбочено изследват ефектите на Gymnema Sylvestre върху въглехидратния и липидния метаболизъм.

Какво ще научиш?

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Какво представлява Gymnema Sylvestre?

Gymnema Sylvestre e дървесно растение, растящо в тропическите гори на централна и южна Индия, както и в Африка.

Екстратът от листата му понижава нивата на кръвна захар, поради което е било използвано като средство за лечение на диабет.

Има дълга история в аюрведичната медицина, където се е използвало за лечение на състояния като малария и ухапвания от змия.

Какво съдържа?

В извлека от Gymnema Sylvestre се съдържат сапонини. За приготвянето се използват листата, а главни действащи лица са "гимнемичните киселини".

С времето се изолират все повече активни съставки от водно-алкохолния извлек на растението.

Относително по-проучени от тях са: диходроксигимнемичен триацетат, олеанови киселини, гимнемозиди а и б, гимнемична киселина IV.

За какво се използва и какви здравословни ползи носи?

Хилядолетия наред растението е използвано при лечение на диабет. Освен това Gymnema Sylvestre има позитивен ефект върху поддържане на нормални стойности за холестерол и триглицериди.

В самостоятелна форма билката може да се включи и като инсулин-стимулиращ фактор, разреждащ нисковъглехидратни дни при съпътстваща продължителна високовъглехидратна или равномерно балансирана диета.

Как работи?

Доказани ползи при хора:

За антидиабетния ефект на Gymnema Sylvestre са направени редица проучвания:

 • В първото проучване взимат участие 22-ма диабетици, които са на терапия с хапчета. Използван е екстрактът GS4, като е дозиран 400 мг/ден за 18-20 месеца. Отчетено е значително понижаване на кръвната захар и гликирания хемоглобин (един от основните прогностични показатели за ефективността на терапията).
 • Проведено е второ проучване със същия екстракт и дозировка с 27 болни от диабет, които са на терапия с инсулин. Резултатите са били понижаване на кръвната захар, както и по-ниски дози инсулин за тези, които са пиели екстракта.

Изводът от двете проучвания е, че механизмът на действие е с голяма вероятност стимулиране на секрецията на инсулин, както и регенерация на бета-клетките в панкреаса.

Регистрирани са понижение на кръвната глюкоза и намален гликиран хемоглобин (основен прогностичен белег за ефективността на терапията).

Доказани ползи при лабораторни животни:

Действието върху панкреаса на екстракти от растението е описано и при изследвания върху мишки.

Там отново заключението е, че крайният резултат е увеличена секреция на инсулин поради регенерация на бета-клетките на ендокринния панкреас.

Отново при мишки е сравнено действието на алкохолен екстракт от Gymnema Sylvestre и широко използван в лечението на диабет препарат (glibenclamide). Изводът е, че двете вещества имат сравним ефект по отношение понижението на кръвната захар.

При търсене на метод за контролиране на теглото е направено изследване върху мишки със затлъстяване и високи нива на холестерол и триглицериди.

Мишките, получавали екстракт от Gymnema Sylvestre са показали значително намаляване на теглото до достигане на нормално тегло, както и намаляване на триглицеридите, "лошия" (LDL) холестерол, повишаване на "добрия" (НDL) холестерол.

След прекратяване на приема на екстракт от Gymnema Sylvestre е отчетено запазване на положителните резултати.

Някои изследвания засега са правени само върху клетъчни линии: проучвайки ефекта на гимнемичната киселина върху абсорбцията и разграждането на дизахариди в тънките черва е доказано намаляване на абсорбцията, а с това и индиректно намаляване нивата на глюкозата в кръвта.

При комбинирането с антидиабетен препарат с подобно действие ефектът е дори по-силно изразен.

Извод:

Gymnema Sylvestre има потенциала да се развие като средство за лечение на диабет, най-вероятно в комбинация с известните вече препарати.

Това ще е възможно след пълно проучване на конкретните механизми на действие, ползите, точните дозировки, взаимодействията с други антидиабетни вещества, както и  страничните ефекти.

До момента научни данни за стимулиране на мускулния растеж от повишен внос на глюкоза има само при опити с животни.

Има ли установени странични ефекти и противопоказания за прием на екстрактите?

Странични ефекти от посочените проучвания върху хора: наблюдавано е развитието на токсичен хепатит при използване на Gymnema Sylvestre като средство за лечение при пациент със захарен диабет.

Кой и в комбинация с какво не бива да приема Gymnema Sylvestre?

Захарният диабет е заболяване, добиващо все по-голяма социална значимост. Затова и усилията за намиране на нови и нови лекарства и хранителни добваки за повлияване и лечение на захарния диабет продължават с все сила.

Потенциалът на Gymnema Sylvestre като вероятно антидиабетно лекарство поставя и въпоса за комбинацията с други лекарства.

Вероятният механизъм на действие (модулиране или увеличаване секрецията на инсулин) може да се окаже опасен, тъй като се създава риск от развитие на остра хипогликемия, ако панкреасът в един момент е стимулиран да отдели повече инсулин, отколкото е необходимо за поддържане на нормални нива на кръвната захар.

Рамо до рамо с медикаментозната терапия на захарния дабет върви спазването на определен хранителен и двигателен режим, което определя индивидуален подход при лечението и контрол от специалист на всяка промяна, включително добавянето на хранителна добавка.

Засега не е натрупано достатъчно голямо количество информация нито от случайни съобщения, нито от обширни проучвания, която да доказва, че приемането на извлек от Gymnema Sylvestre е безопасно за хора със захарен диабет тип 1 и 2, както и за хора с нормални нива на кръвната захар.

Безопасното и ефективно дозиране на билката самостоятелно или в комбинация с други намаляващи кръвната глюкоза вещества не е проучено до момента с изпитвания върху хора.

В кои спортни и здравословни добавки можем да срещнем Gymnema Sylvestre?

На пазара се продават както самостоятелни екстракти от Gymnema Sylvestre, така и билкови стакове за контрол над теглото.

Използвани източници

 • Baskaran K, Kizar Ahamath B, Radha Shanmugasundaram K, Shanmugasundaram ER. Antidiabetic effect of a leaf extract from Gymnema sylvestre in non-insulin-dependent diabetes mellitus patients.
 • Shanmugasundaram ER, Gopinath KL, Radha Shanmugasundaram K, Rajendran VM. Possible regeneration of the islets of Langerhans in streptozotocin-diabetic rats given Gymnema sylvestre leaf extracts.
 • Shanmugasundaram ER, Rajeswari G, Baskaran K, Rajesh Kumar BR, Radha Shanmugasundaram K, Kizar Ahmath B.Use of Gymnema sylvestre leaf extract in the control of blood glucose in insulin-dependent diabetes mellitus.
 • Nahas R, Moher M.Complementary and alternative medicine for the treatment of type 2 diabetes.
 • Luo H, Wang LF, Imoto T, Hiji Y, Inhibitory effect and mechanism of acarbose combined with gymnemic acid on maltose absorption in rat intestine.
 • Sztarkier I, Nesher L Shiyovich AToxic hepatitis induced by Gymnema sylvestre, a natural remedy for type 2 diabetes mellitus.
 • Luo H, Kashiwagi A, Shibahara T, Yamada K. Decreased bodyweight withoutrebound and regulated lipoprotein metabolismby gymnemate in geneticmultifactor syndrome animal
 • Sugihara Y, Nojima H, Matsuda H, Murakami T, Yoshikawa M, Kimura I. Antihyperglycemic effects of gymnemic acid IV, a compound derived from Gymnema sylvestre leaves in streptozotocin-diabetic mice.
 • Снимка: Wikimedia (CC)
Още съдържание по темата
Берберин
Берберин

Натурален билков компонент с невероятен лечебен потенциал

Африканско-манго
Африканско манго

Водоразтворими фибри от горите на Африка

Екстракт-от-червена-детелина
Екстракт от червена детелина

Потентен източник на изофлавони

Куркумин-за-отслабване
Куркумин за отслабване
Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow