Шведската стена

Историята, преди да я видим във физкултурните ни салони

Шведската стена

Шведската стена (позната още като swedish ladder, stall bar) е чудесно средство за повишаване чувството за баланс, сила и гъвкавост. Въпреки че рядко се чуваше за него, в последните години уредът отново намира широко приложение в тренировки при напреднали и професионални атлети. 

Какво ще научиш?

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Кратка история на шведската стена

В края на 18-ти и началото на 19-ти век думата гимнастика означавала физическо възпитание, а не съвременния спорт.

Йохан Гътс Мутс (наричан понякога "бащата на модерната гимнастика") предприел различен подход в тренировките с подрастващи. Построил висока дървена стълба за катерене на открито. Една част от момчетата просто се катерели на нея, а други я използвали като уред, на който правели различни упражнения.

Фредерик Лудвиг Ян, млад последовател на Гутс, искал да развие силни и здрави мъже за родната Прусия. Той построил подобна стълба като тази на Гутс и разработил упражнения за нея. В следващите години тенденцията продължавала, като големите стълби започвали да намаляват размера си и да се прикрепят за стени, за да бъдат осигурени тренировки на закрито.

Конкурентно на Гутс и Ян, Пер Хенрик Линг, шведски атлет, предприел кампания за подобряване на физическата подготовка на населението. Линг, който боледувал от артрит, се занимавал с фехтовка и установил, че болките му намаляват в резултат на спорта. Това го вдъхновило да започне да изучава анатомия и физиология. Неговата цел била да развие човешкото тяло и дух.

В началото на 19-ти век, когато Наполеон Бонапарт завзел части от Шведската империя, кралят на Швеция подкрепил Линг и му възложил да основе институт за физическа подготовка на нацията. Линг положил началото на Кралския гимнастичен център, където разработил система от упражнения, познати в наши дни като "Шведската система".

Линг изобретил шведската стена и още редица приспособления, които по-късно прераснали в уредите, без които гимнастиката днес не би била същата.

Шведските стени били използвани от американската армия след Втората световна война.

За известно време уредът бива забравен, но в последните години отново започва да заема мястото си в живота на трениращите хора.

Днес шведската стена се използва за различни видове упражнения – набирания, повдигания на краката и множество акробатични номера.

"Шведските" упражнения

Ето и няколко прости и основни упражнения за шведска стена.

Вертикално повдигане на краката

Хванете се с двете ръце за една и съща стълбица от шведската стена и се провиснете с гръб към стената. Стегнете корема и повдигнете краката нагоре. Колкото по-изпънати са ви краката, толкова по-голямо натоварване търпи коремът.

Ролята на шведската стена тук е да поддържа тялото ви неподвижно (нещо, което трудно се получава с лост) и изолира мускулите на гърба.

Предна и задна опора

Опората е упражнение, при което цялата тежест на тялото пада върху раменете и коремните мускули. Изпълнението е повече от просто, но с много широко приложение (вж. Клипче 1 и 2).

Флаг

Флагът е упражнение, в което тялото ви застава хоризонтално и успоредно спрямо пода. Хванете се за различни стълби на стената, като захватът да е на нивото на раменете.

Наберете се с ръката на по-горната стълба и стабилизирайте тялото с другата. Голямо напрежение пада и в коремните мускули, които поддържат тялото в неподвижно положение. Упражнението не е подходящо за начинаещи и трудно се получава отведнъж. (вж. Клипче 3).

Шведската стена е чудесно средство за разнообразяване на тренировъчния ден или опитване на нещо ново. Идеален уред за изграждане на по-добро усещане за баланс на тялото при тренировки или ако не друго – един час, прекаран приятно с приятелите, тренирайки по различен начин. 

Използвани източници

  • Снимка: wikipedia.org
Още съдържание по темата
Тренировъчни-вериги-Training-Chains
Тренировъчни вериги (Training Chains)

За едно по-специфично натоварване

Как-да-изберем-фитнес-гривна-или-смарт-часовник
Как да изберем фитнес гривна или смарт часовник?
Как-да-изберем-фоумролер
Как да изберем фоумролер?
Как-да-изберем-тренировъчен-ластик
Как да изберем тренировъчен ластик?
Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow