Гимнастическите халки

Гимнастическите халки

Научете повече за един от най-натоварващите спортни уреди

Тренировките с халки за пръв път били разработени в началото на XIX век в Германия. Преди да започнат да се монтират масово по спортните клубове, халките били неизменна част от физкултурните салони в гимназиите. Оригиналната халка наподобявала повече триъгълник, отколкото пръстен. За пръв път халките били въведени в Олимпийската програма през 1924 г. Любопитен факт е, че президентът на САЩ Хари Труман имал монтирани халки в Белия дом.

Какво представляват халките

Халките са гимнастически уред - представляват два железни или дървени пръстена с диаметър 18 см, всеки от които виси от свой собствен колан.

Според официалните правила на международната гимнастическа федерация коланите трябва да с дължина 2 метра и 98 см и да са на разстояние 48 см един от друг.

Уредът рядко се използва от жени поради огромното натоварване в горната част на тялото.

Какво е приложението им в модерния спорт?

Огромното натоварване в тялото се дължи на свободното трипосочно движение на халките – настрани, напред и назад. Всяко едно непреценено движение от страна на атлета нарушава позицията на коланите. Това директно отвежда до активирането на нова мускулна група, която се опитва да "поправи" грешката и да възобнови баланса.

Например, ако халките бъдат избутани прекалено далеч от тялото, използвайки силата на раменете, мускулите на гърба веднага се включват, за да се противопоставят на тежестта на тялото и да върнат халките в правилна позиция. Поради тази нестабилност опитните гимнастици са изградили феноменална координация и чувство за мускулен контрол.

По този начин упражненията с халки се превръщат в отличен начин за изграждането на синхронно тяло. Всяко едно от упражненията с халки изисква употребата на всички мускули от горната част на тялото (основна група + всички останали, като стабилизатори). Различни спортисти също тренират с халки заради изграждането на успешна връзка между мозък и мускули.

Противопоказания

Ако говорим за опитен атлет, халките нямат никакви противопоказания. Начинаещите трябва да започнат с леки упражнения, с които да свикнат да "висят" и да добият чувство за баланс. Съветваме ви винаги да проверявате здравината на коланите, под които висите.

Ако имате предишни контузии в китките, лактите, раменния пояс или раменете, се консултирайте със специалист, преди да започнете да тренирате с халки.

Ползи от тренирането с гимнастически халки

За по-голямо удобство ще изброим ползите:

  • С рингове могат да бъдат изпълнени почти всички познати упражнения, без нужда от нищо повече – набирания, лицеви опори, железен кръст, повдигания на краката от вис и т.н.;
  • Халките са удобен и евтин начин за поддържане на отлична форма;
  • Подобряват контрола върху раменния пояс и раменете;
  • Подобрява силовата симетрия между бутащи и дърпащи мускули на торса и ръцете;
  • Подобряват баланса и проприоцепцията на трениращите с тях.

Кое е най-доброто упражнение с халки?

Едно от специфичните упражнения за халки носи сладкото, но не и захаросано име "сладоледаджия".

Мнозина считат това за едно от най-добрите упражнения на халки. Упражнението натоварва цялостно тялото, но основен акцент има върху дърпащите мускули по гърба и ръцете. Можете да го видите в клип №1. Това упражнение е запазена марка от тренировъчната програма на световния шампион Йордан Йовчев.

Ако изпълнявате упражнението бавно, с пауза на всяко повтарение, то придобива изграждащ сила акцент. Ако го правите бързо и ритмично, придобива ефекта на набиранията.

Халките са чудесен начин да разнообразите тренировката си, но никога не подхождайте със самоувереност към тях. Ако сте начинаещ, винаги тренирайте със специалист около вас. 

Хареса ли ти?

Сподели с приятели в:

Още утре вече ще се чувстваш по-добре, ако започнеш днес!

Виж услугите ни
Препоръчани продукти
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 read-later1