Александър Засс

Руският Самсон

Александър Засс

Запознайте се с невероятния Самсон от Русия - Александър Иванович Засс, човекът, който ще остане в историята не само със своите подвизи, но и с тренировъчните си принципи, основани предимно на метода на изометрията.

Какво ще научиш?

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Камионът набира скорост и приближава вече все по-близо до лежащия на пътя човек. Остават броени метри, свидетелите на случката замират в уплах и ужас сковата зениците им, но неизбежното се случва – предните гуми минават през тялото му, а след тях и задните.

Тълпата е замряла, но в следващия миг "жертвата" се изправя, усмихва се и се покланя на зрителите. Този човек е именно Александър Иванович Засс, известен и с прозвището си Самсон, а това е само един от неговите невероятни номера, с които заслужава славата си да бъде сред най-силните мъже на XX век.

Ранни години

Александър Засс

Александър Засс е роден през 1888 г. в град Вилно, но прекарва детството и юношеството си в Саранкс. Пътят му към славата на цирковата арена е белязан още в детството му, когато една случка запалва любовта му към силата и силовите номера.

Малкият Засс за пръв път отива на цирк с баща си и остава впечатлен от могъщия силач, чупещ подкови и късащ вериги. Изумлението му нараства още повече, когато след края на номерата си цирковият артист приканва зрителите да излязат на арената и да се опитат да повторят някой от номерата му.

Един след друг наскачат мъжете от публиката, но всички се връщат по местата си с наведени глави под парещия присмех на зрителите. Тогава се изправя големият Засс и се запътва към арената. Александър знае, че баща му е силен, виждал го е да задържа за колелото карета с три впрегнати коня на място, но дали ще се справи с предизвикателствата на силача?

Цирковият артист му подава подкова и таткото започва да я разгъва под невярващите погледи, а след това и оглушителни аплодисменти на тълпата...

Тази случка дотолкова впечатлява малкия Александър Засс, че с помощта на семейството си монтират в двора им две висилки, провесват трапец, намират няколко пудовки и сглобяват примитивна щанга. С този инвентар започва да тренира бъдещият руски Самсон. Тренировките му са копие на видяното в цирка.

Скоро вече можел да прави слънцето на лоста, задни салта и няколко набирания на една ръка. Но заниманията му били хаотични и неподчинени на каквато и да е систематика.

По това време излиза книгата на Юджийн Сендоу, в която се обяснява как да станем силни. В нея се разказват подвизите му, което още повече разпалва желанието на младия Засс да завладее цирковата арена и удиви света със своята сила.

Но това, което му прави най-голямо впечатление е фактът, че и самият Сендоу не е природно надарен с огромна сила и мускулесто телосложение, а ги развива посредством тренировките.

Развитие на силата

Александър Засс не спира да тренира с тежести, но чувства, че това не е достатъчно, за да стане професионален цирков артист, затова и непрекъснато търси нови методи за усъвършенстване на физическите си възможности. Черпи съвети от капацитетите по онова време: до Пьотр Крилов се допитва относно тренировките с пудовки, а с Дмитриев-Морро дискутират занятията с щанга.

Благодарение на тях двамата Александър Засс поставя тренировките си на едно по-високо ниво. С тяхна помощ става толкова силен, че при лично тегло по това време 66 кг става  с щанга с тежест от 80 кг (т.нар. турско ставане), а с две двупудовки (2х32 кг) не само прави упражнението мелница, но дори жонглира спокойно с тях.

Но цирковите номера не се изчерпвали само с пудовки и щанги, затова и руският Самсон прибавя в тренировъчния си инвентар и вериги, подкови, метални прътове и гвоздеи.

Именно безкрайните му опити с огъването на металните пръти и късането на вериги го отвеждат до извода, че изометричните упражнения влияят значително върху прираста на сила. Нещо, което на по-късен етап от живота си той развива и публикува като своята собствена система за трениране.

Първи стъпки на арената и Първата световна война

Александър Засс

Не е изненада фактът, че Александър Засс постъпва в цирка, където отначалото е асистент на атлета Михаил Кучкин. Именно той дава крила на младия си помощник, споделяйки с него следното: "Един ден ти, малкият, ще станеш знаменит силач, защото аз още не съм виждал никой силен колкото теб, особено предвид малките ти ръст и тегло".

И се оказал прав: Александър Засс се оттегля от цирка след 60 години, през 40 от които изпълнява своя собствена програма.

Но нека вървим подред и видим първите самостоятелни подвизи на бъдещата циркова звезда Александър Засс: той повдига трима души с една ръка, забива гвоздей в дъска с гола ръка и след това го изважда с два пръста, лежейки между два стола държи на гърдите си трима души... Номерата му са посрещани с небивал успех, но идва Първата световна и той е повикан в армията.

Там обогатява бъдещия си репертоар с нов номер: след една престрелка конят му е ранен, но полкът е прекалено близо, за да го остави да издъхне. Затова го вдига на рамене и го отнася в лагера. Конят тежи над 300 кг, а разстоянието, на което го пренася, са "скромните" 500 м.

Друга случка от бойното поле пък едва не го оставя инвалид, след като той е тежко ранен от шрапнел, пленен от вражеските войски и лекарите искат да му ампутират краката. Става им жал за младия войник и отлагат операцията.

Но се случва чудо и ампутацията се оказва ненужна вече. Нещо повече – Александър Засс вярва в чудодейната сила на лечебната гимнастика, която сам си съставя, и благодарение на нея оздравява напълно и дори успява да избяга от плен, като се озовава не къде да е, а в... известния из цяла Европа цирк на Шмидт, гастролиращ по това време в Унгария.

Не му трябва много, за да покаже някой от своите номера на директора на цирка и две седмици по-късно вече става част от програмата, където е обявен като Самсон. Оттук идва и това прозвище, което се споменава заедно с името му и до днес.

Бързо се разнася славата на невероятно силния цирков силач, ала се разбира, че това е избягал руски военнопленник. Естествено, последва арест и Засс е хвърлен в тъмницата, но нима някой ще се учуди като разбере, че Александър отново успява да избяга, след като скъсва оковите си и изкривява решетката на килията?

След бягството си се озовава в Будапеща, където за кратко намира работа колкото да изкара за прехраната си, но циркът е в кръвта му и след срещи със познатия му от Русия унгарски борец Янош и италианския импресарио Пазолини той отново е на арената.

Славният изгнанник

Самсон сключва договор с италианския импресарио и започва да гастролира из градовете на Италия, Германия, Швейцария, Англия и Франция. Най-голямо признание получава в Англия, където и пребивава и покорява сърцата на феновете си най-дълго време.

Също като друг легендарен руски атлет – Георг Хакеншмидт, и Александър Засс прекарва в изгнание много години от живота си. Успява да избяга от затвора като военнопленник, но се оказва в капана на договорите за шоупрограмите на различни мениджъри, чието разтрогване е обвързано с огромни неустойки.

Дори се говори, че английският му мениджър е бил агент на тайните служби и устройвал преставленията на руския Самсон там, където трябвало да отиде по служба...

В Англия е и последното шоу на Александър Засс – участва в сесия на BBC на 66-годишна възраст.

Невероятният Самсон и неговите коронни номера

Александър Засс

На външен вид Александър Засс не може да бъде оприличен на силов атлет. Дори първите впечатления, които оставя при среща с нов мениджър или директор на цирк нямат нищо общо с това, което претендира. Но мненията им се обръщат на 180 градуса веднага щом Самсон хваща подкова, верига или пудовка.

Наистина при ръст от 167 см, тегло под 80 кг и гръден кош при вдишване 119 см не бихме го оприличили на силен мъж. Нещо повече – обиколката на бицепса му е едва 41 см, но нека видим какво би ни отговорил той самият за това: "Големите бицепси не се явяват показател за сила така, както и големият корем не говори за добро храносмилане. Главното е силата на волята, здрави сухожилия и умението да управляваш своите мускули". Мъдри мисли от един от най-силните мъже на света – руският Самсон.

Всъщност своите знания в областта на трениране Засс предава не само в своята книга "Удивителният Самсон" и публикациите си за изометричните и т.нар от него сухожилни тренировки, но дори и създава в Англия и своя школа - Института Самсон.

Нека обърнем внимание и на някои от най-известните му номера, а съветите му за трениране и неговата система за тренировки с вериги ще разгледаме в отделна статия.

Ето какво казват за него английските вестници:

  • "Manchester guardian"– «Според афишите той е най-силният човек на Земята и след като ние самите видяхме и се убедихме в това, то можете да считате заявеното за неопровержимо.»
  • "Health and strength" – «В лицето на Самсон имаме истински силач, чиито постижения са напълно достъпни за проверка от невярващите.»
  • "Health and efficiency" – «Да видиш, значи да повярваш. Изглежда наистина неговите мускули са като направени от стомана.»

Няма съмнение във факта, че едни от най-невероятните си номера Александър Засс прави именно пред английската публика. Едно от тях е състоялото се шоу на улицата в Шефийлд през 1938 г. Именно с него започна и настоящата статия.

Далеч по невероятно, и едва ли някога ще бъде повторено, е направеното от него в Манчестър. По време на строителни работи Александър Засс е завързан само за единия крак за кран, като със зъби захваща завързана цяла релса. Кранът го повдига до върха на сградата, където той отпуска стоманената си захапка и оставя релсата на покрива на високата сграда.

Нещо повече – по време на номера смаяните зрители следят изумени ставащото, намирайки се под релсата. Дори и за миг да му изневери захапката и мнозина от тях биха били помляни от релсата. Но руският Самсон е човек от желязо, той е супергерой.

Друг негов коронен номер е носенето на пиано заедно с пианистката и танцьорката отгоре. Сам изобретява платформа, на която се качват 50 човека. Самата платформа се държи само със зъби от стоящия над нея Засс.

Лежейки на легло от пирони, поставя на корема си половинтонен каменен блок, който бива разбиван с чукове от доброволци от публиката.

Хваща с ръце 9-килограмово гюле, изстреляно от 8 метра разстояние. Горният номер усъвършенства дотам, че заменя гюлето с... асистентка. По-късно заменя асистентката с друга, шегувайки се, че е заради по-добрата й аеродинамична форма. Злите езици говорят, че е заради по-малкото й лично тегло, докато истината е ясна на всеки ценител на женската красота...

Разбира се, в номерата му присъстват и традиционните за цирковите силачи номера като късане на вериги и подкови, огъване на метални пръти и жонглиране с щанги и пудовки.

Не пренебрегва и борбите с други силни мъже, като една от най-славните му победи е над противник с 50 кг лично тегло повече от неговото.

Героите са безсмъртни

През 1962 г. Александър Засс приключва земния си път и останките му са положени в малко градче недалеч от Лондон.

Неговите подвизи са увековечени не само в множество статии и снимки, но и с открития преди няколко години негов бронзов паметник в Оренбург. А името му ще се знае и споменава във всеки цирк по света.

Използвани източници

  • "Тайните на железния Самсон", Пьотр Семененко
  • Снимка: wikipedia.org
Още съдържание по темата
Брус-Рандал-част-II
Брус Рандал (част II)

Голямата промяна

В-памет-на-Джо-Уидър
В памет на Джо Уидър

Почина създателят на първата фитнес империя

Силните-жени-от-миналото-I-част
Силните жени от миналото (I част)

Циркови артистки и впечатляващи със своята сила атлетки от 19-ти и началото на 20-ти век

Силните-жени-от-миналото-II-част
Силните жени от миналото (II част)

Циркови артистки и впечатляващи със своята сила атлетки от 19-ти и началотo на 20-ти век

Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow