Дневен план за навициСвали сега 

В памет на Джо Уидър

Почина създателят на първата фитнес империя

В памет на Джо Уидър

Трудно е да седнеш и да пишеш за втори път за същия човек, когато вече не е между живите. Каквото и да кажеш, то не може да надмине делото му, нито да очертае по-добре следата, която е оставил, а е трудно и да кажеш неща, които още не са изказани за него. На 23.03.2013 г. на възраст от 93 г. вследствие на сърдечна недостатъчност в болницата в Лос Анджелис, човекът, който създаде цяла фитнес индустрия, тихо напусна света.

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Отиде си титанът на една романтична епоха, епохата, в която бодибилдингът и културизмът се бореха за своето място в света. За едни създателят на бодибилдинга, за други – човекът, който го комерсиализира, Уидър и приживе имаше много приятели и противници, но всички те познаваха и признаваха делото му.

Почина Джо Уидър

Джо Уидър – роден Йосеф Едуин, с несигурна дата на раждане (Wikipedia възприема последната версия за раждане на 29.11.1919 г. по подновените му документи) е канадец от еврейски произход, рано преместил се в САЩ заедно с брат си Бен. За да не правим втори път биографична статия, нека днес само си припомним основните постижения, които той остави след себе си:

  • Уидър е най-известен със своята издателска империя. Той е абсолютен пионер в изданията за фитнес и бодибилдинг в САЩ, като покрива почти напълно нишите на пазара – от списания като добре познатото и на нашата аудитория "Мускули и фитнес", през "Флекс", "Мистър Америка", "Мускулна сила", та до "Здравословна бременност" и "Да живееш здравословно".
  • Джо е известен автор на книги, като вероятно най-известният му бестселър в тези среди е "Системата на Уидър за бодибилдинг"(1981).
  • През 1936 г. създава компанията "Weidernutrition" - ако не първата, то една от най-ранните компании за фитнес храни в света. Продуктите на Weider и до днес са сред водещите в света.
  • Джо Уидър е създател на международната федерация по културизъм и фитнес (IFBB), през далечната 1946 г.
  • Двамата с Бен рано стартират и бизнес с продажба на уреди, екипировка и тежести, който тръгва почти едновременно с първите списания в Америка.
  • Джо Уидър е създател на световноизвестното състезание "Мистър Олимпия" и свързаните с него състезания.  Заедно с брат си Бен промотират първото такова състезание през 1965 г., а 15 години по-късно и първото състезание "Мис Олимпия".
  • Джо Уидър е един от най-успешните треньори и ментори на културисти в света. Сред неговите възпитаници попада и младият Шварценегер, една от иконите на културизма.
  • Уидър има и някои недовършени проекти, като например клиника за изследване на бодибилдинга, която не се е реализирала.
  • Известен е и с агресивна рекламна стратегия, която неведнъж му е навличала проблем с властите и потребителите поради подвеждаща потребителите информация.

Днес името на Уидър е и марка и икона. Независимо от какъв ъгъл се гледа на делото му, това е човек, който остави следа в бодибилдинга и е един от създателите на процеса, който изведе този спорт от скритите мазета и гаражи и го показа на света като повод за гордост.

Харесван или не, Уидър си отиде като човек, който е реализирал повечето от целите си и е създал самостоятелно цяла фитнес империя. Без него днес бодибилдингът нямаше да е същият и нямаше да е толкова популярен. Какъв ще бъде утре, зависи от нас.

Почивай в мир, Джо Уидър!

Още съдържание по темата
Брус-Рандал-част-I
Брус Рандал (част I)

Трансформацията на века

Брус-Рандал-част-II
Брус Рандал (част II)

Голямата промяна

Тримесечен-курс-на-Джо-Уидър-за-начинаещи
Тримесечен курс на Джо Уидър за начинаещи

Влезте в света на железата с класическата програма за начинаещи на Джо Уидър

Двумесечен-курс-за-средно-напреднали-от-Джо-Уидър
Двумесечен курс за средно напреднали от Джо Уидър

Разделете тялото на две и продължете да развивате мускулите и силата си

Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow