Дневен план за навициСвали сега 

Краставици

Хрупкави, сочни и полезни

Краставици

Неизменна част от традиционни и за нашата кухня ястия и салати (таратор, шопска салата), краставиците са едни от най-разпространените плодове (да, точно така) и се приготвят в различни менюта по целия свят. Тяхната свежест, ниска калоричност и здравословни качества ги нареждат сред най-търсените хранителни продукти.

Какво ще научиш?

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Краставиците принадлежат към семейство Тиквови. Всъщност те неточно са класифицирани като зеленчуци – отнасят се към така наречените "лъжливи плодове". В разговорния език обаче се приема традиционното им класифициране като зеленчуци. За тяхна родина се смята Индия.

Краставицата е едногодишно тревисто растение. Поради голямото видово и морфологично разнообразие е трудно да се намери консенсус за пълноценно класифициране на различните разновидности краставици.

Плодовете варират по форма, цвят, големина, вкус и други характеристики. Визуално те биха могли да се поделят на няколко подвида: дългоплодни (обикновени) и дребноплодни (корнишони).

Първите се наричат още "салатени". Предназначени са за директна консумация в суров вид. Те са по-големи, по-гладки и се приемат още "зелени", с цел избягване на горчивия вкус, който придобиват при узряването им. Най-широко култивираните сортове са американски салатен сорт, европейска парникова краставица, Beit Alpha.

Представителите на другия подвид са с по-малки размери (до 15 см), с изпъкнали брадавички и по-тънка кора. Те се използват основно за приготвяне на мариновани и консервирани продукти. Популярни сортове са Calypso и Eureka.

На азиатския континент се отглеждат и по-особени разновидности като бяла, петниста и ориенталска краставица.

Хранителни стойности

Краставица, белена, сурова, 100 г продукт
Вода 96,7 г
Калории 12
Калории от мазнини 1,4
Белтъци 0,6 г
Мазнини 0,2 г
Въглехидрати 2,2 г
Фибри 0,7 г
Захар 1,4 г
Холестерол -
Гликемичен индекс -
Гликемичен товар (лоудинг) 1

Здравословни ползи

Краставиците съдържат известно количество витамин C, B1, холин. Богати са на витамин К. Всички видове минерални елементи са представени в състава им, макар и в по-ограничени количества, като от тях преобладава калият. Макар и оскъдно, се срещат омега-3 и омега-6 мастни киселини в еднакво съотношение. Добре е да се отбележи, че небелените краставици съдържат повече от витамините A, К, холин и съответно малко повече от микроелементите. В кората са застъпени някои фитонутриенти.

В краставиците съществува разнообразие от съединения с благоприятен ефект за здравето – флавоноиди, лигнани, танини и тритерпени. Поради тяхното наличие на краставиците се приписват антиоксидантни и противовъзпалителни свойства (доказани с изследвания върху животни). За някои от тях (кукурбитацини и лигнани) се смята, че притежават противотуморно действие.

Въглехидратите като цяло са слабо застъпени в този продукт. Ниските стойности на гликемичен товар (респективно гликемичен индекс) го правят подходящ за диабетици и различни видове диети.

Здравословни рискове

Докладвани са редки случаи на алергични прояви и контактен дерматит.

Както и при други плодове и зеленчуци, съществува възможност за остатъци от пестициди. Добре е да се търсят органични продукти, тъй като и в кората се съдържат ценни вещества. С цел да се намали рискът от попадане на нежелани химикали в организма, кората може да се отстрани. Ако пък се престрашите - някои специалисти съветват тя да се изчетква нежно под хладка течаща вода с мека четка. Накисването във вода също е вариант за снижаване риска от нитрати, но така се губят и минералите в краставицата.

Как да изберем и съхраним краставиците?

При подбор оглеждайте повърхността им. Избягвайте пожълтели и подпухнали продукти със сбръчкани краища. Пресните краставици са твърди, с изразен светло- или тъмнозелен цвят, със закръглени ръбове. Те следва да се съхраняват в хладилник и е най-добре да се приемат до два дни след набавянето им.

Идеи за консумация

Още съдържание по темата
Люта-крем-супа-със-зеленчуци-джинджифил-и-кокос
Люта крем супа със зеленчуци, джинджифил и кокос
Мини-пици-от-патладжан
Мини пици от патладжан
Хрупкава-салата
Хрупкава салата
Запеканка-с-микс-зелении
Запеканка с микс зелении

Ето как лесно да консумираш повече зеленолистни зеленчуци!

Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow