Дневен план за навициСвали сега 

Калций и мазнини

Как си взаимодейства приетият калций с мазнините

Калций и мазнини

Когато говорим за дадена диета, често става въпрос за верния ни приятел - калцият. Първата асоциация, естествено, е ползата за здравината на костите, но калцият има редица ключови функции в организма, включително и в нервната система. Как да го приемаме обаче, е съвършено друг въпрос. Всяка форма се усвоява по различен начин. А как приемът се влияе от средата и от другите приети вещества? В тази статия ще опитаме да изясним как влияят мазнините на приема на калций.

Какво ще научиш?

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

"Изкуствените" източници на калций, предлагани в аптеките, стават все по-многобройни. Формите са много - карбонати, цитрати, глюконати и други, по-сложни. За предпочитане са, разбира се естествените източници, като мляко, сирене, кашкавал и други.

Когато обаче храната е с ниско съдържание на калций и под формата на слабо разтворими или лошо смилаеми източници (например спанак), намаляването на адсорбцията на калций в сравнение с източник като мляко става хранително значима. Калцият в млякото има много висока усвояемост. Високата поглъщателна способност на калция в млякото е свързана с наличието на лактоза.

Мазнините - пречка пред усвояването на калция в храната?

И друг път на страниците на изданието вече сме разглеждали въпроса, че мазнините не се транспортират директно с кръвта, а се "емулгират". Подобни емулсии се образуват и между мазнините и калция, като големината и физичните им свойства пречат на усвояването на калция, понеже физически затрудняват преминаването му.

Освен това технически калцият се адсорбира основно в червата, където става транспортирането и на мазнините. Известен проблем при храненето би предизвикало това, че калцият на практика в повечето съединения е водоразтворим и разчита на водата, докато мазнини в голямо количество са способни да формират водонепропусклив филм и да забавят усвояването.

Другият проблем е, че усвояването е от съществено значение. Докато карбонатът като алкално съединение е в състояние да сформира соли с киселините на стомаха, проблем за калциевите съединения е всъщност това, че те, попадайки в по-алкална среда, вместо да се разтварят, се утаяват. Т.е., много лесно калцият стига само до чисто физически прием през устата, без да се усвои.

Лукас (1997) прави проучване на връзката между калция и мазнините в приема. Той добавя изкуствени триглицериди, но това, което често се пропуска при цитиралите изследването му, е че тези триглицериди имитират "молекулната решетка" на ненаситените мастни киселини в майчиното мляко, т.е. на практика мимикрират мазнини от човешкото мляко.

Според неговото изследване с увеличаване на синтетичните триглицериди усвояването на калция се увеличава значително, средно с около 50%, като е налице и намаляване наполовина на мастно-калциевите емулсии, които не успяват да преминават транспортните бариери. Очевидно в млякото не само лактозата подпомага усвояването на калция. Обаче има значение формата на приема на калция, например калциевият карбонат е по-активен при прием с обезмаслени млека.

Коруин (2006) прави друго подобно изследване с много интересни резултати. Търси се връзката между съотношението на мазнини в диетата и костната минерална плътност (КМП) при мъже и жени, като не забравяме, че последната е в голяма степен функция на съдържанието на калций. Моделите в изследването са отчели възраст, пол, тегло, височина, раса, общата енергия и прием на калций, тютюнопушене и натоварващи физически усилия. Общият извод е, че приемът на наситени мазнини е негативно свързан с КМП на няколко места, най-вече в бедрото.

Най-големите ефекти са наблюдавани при мъжете <50 г. За други кости, като шийката на бедрената кост например, положението е по-лошо за жените. Всички данни са обединени в извода, че костната минерална плътност е негативно свързана с прием на наситени мазнини, и че хората могат да бъдат особено уязвими към тези ефекти, като резултатите могат да варират.

Изводите сами се налагат. Очевидно има разлика между мазнини и мазнини. Като цяло обаче наситените мастни киселини имат по-негативно въздействие върху костите, отколкото ненаситените.

Това въздействие може и да не се припише еднопосочно и само на забавено усвояване на калций, но връзката е факт. От друга страна, поне някои от ненаситените киселини имат обратен ефект и могат да подобрят усвояемостта.

Естественият помощник тук е неразривно свързаният с калций витамин D, който отговаря за усвояването на калция от организма. Последният е мастноразтворим и приемът му значително може да подобри адсорбцията, а вече се появяват и комбинирани продукти с калций, витамин D и мастни киселини.

Калции в храната и отслабване. Помага или пречи?

В сайта на webmd се появи ревю на станала известна книга на автор, доктор на науките, в която той твърди, че калцият е способен да доведе до отслабване. Подобна тенденция на обяснение на процесите дава и Нестле в някои свои продукти и понастоящем идеята е силно разпространена във фитнес средите.

Цитиран е Майкъл Земел, който твърди, че калцият драстично помага за отслабването. В последните си проучвания (около 2000 г.) той и колегите му са показали, че калцият, който се съхраняват в мастните клетки, играе ключова роля в регулирането на начина, по който мазнините се съхраняват и се разпределят по тялото.

Изследователите са използвали мишки, отглеждани с наднормено тегло в текущото им проучване. Мишките се хранят с диета с високо съдържание на мазнини и захар в продължение на шест седмици.

След това някои биват прехвърлени на нискокалорична диета. От тях една група получава калциеви добавки (калциев карбонат), а други са хранени с нискомаслено сухо мляко.

Всички на висококалциева диета са намалили складирането на мазнини.

Резултатът се подсилва, когато мишките с прием на калций се подложат и на диета, давайки по-добър резултат от мишките само на диета.

Оказва се обаче, че естествените източници на калций (като млякото) дават най-добри резултати, и тези, чиято диета е включвала по-интензивно нискомаслени млека са дали по-добър резултат в отслабването.

Намират се и контрааргументи. Боунс публикува в същия сайт собствено изследване, според което в строго структурирано проучване изследователите не намират доказателства, че калцият влияе на разхода на енергия или на изгаряне на мазнини при хора, чиито редовни диети са с дефицит на минерала.

Това се подкрепя и от други изследвания. Съвсем наскоро, в началото на 2009 година доклад на Агенцията за здравеопазването на САЩ  публикува резултати от изследвания на проблема и заключи, че като цяло резултатите от клиничните изпитвания не подкрепят ефекта на калция за загубата на телесно тегло.

Какви изводи можем да направим на този етап?

Очевидно сме изправени пред сложен казус, труден за разплитане. Явно идеята, че калцият влияе на количеството на мазнините в организма, е по-скоро мит. Преки връзки не се откриват, но може да има косвени, в невронната роля на калция или в откритата при мишките леко увеличена термогенеза. Що се отнася до това как влияе приемът на мазнини на този на калций, отговорът е доста сложен.

Изглежда няма такова нещо като калций и мазнини. Има различни форми на калция и всяка реагира различно на влиянието на мазнините, както и има различни мазнини, като някои стимулират, други дестимулират приема. Но като цяло изглежда, че приемът на калциеви съединения и мазнини няма да е толкова проблемен, ако, разбира се, мазнините са в умерени количества и се употребява и витамин D.

Текущите препоръки са мъжете да консумират 1000 мг до 1200 мг калций на ден, а жените да консумират 1000 мг до 1300 мг дневно.

Използвани източници

  • Lucas A.,Quinlan P. А.о.(1997) Randomised controlled trial of a synthetic triglyceride milk formula for preterm infants. Arch. Dis. Child. 77:F178–F184.
  • Peterson C. A.,Eurell J. A. А.о.,(1995) Bone състав и хистологичен анализ на младото и отлежалото плъхове хранени с различна калций бионаличност. J. Amer. Coll. Nutr 14: 278-285.
  • Felix Bronner &Danielle Pansu, Aspects of calcium food absorbtion, © 1999 American Society of food services
  • Rebecca L. Corwin, Terryl J. Hartman, A.o. , © 2006 American Society for Nutrition, Dietary Saturated Fat Intake Is Inversely Associated with Bone Density in Humans: Analysis of NHANES III
  • webmd.com/diet/news/20000417/calcium-low-fat-diet
  • Salynn Boyles , webmd.com/diet
Още съдържание по темата
Магнезий-при-изтръпване-на-ръцете
Магнезий при изтръпване на ръцете
Магнезий-за-крампи
Магнезий за крампи
Магнезий-при-подагра
Магнезий при подагра
Ползи-от-прием-на-селен
Ползи от прием на селен
Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow