Дневен план за навициСвали сега 

Кориандър

Здравословните ползи на една от най-древните подправки

Кориандър

Кориандърът (Coriandrum stivum), познат още като китайски магданоз, е едногодишно тревисто растение от семейство Сенникоцветни и е типично за районите на Южна Европа, Северна Африка и Азия. За кулинарни цели се използва цялата надземна част на растението – листа, стебла, семена, а в азиатската кухня използват и корените му за приготвяне на различни традиционни ястия.

Какво ще научиш?

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Историята на кориандъра се губи назад във времето - смята се, че произхожда от средиземноморските части на Европа, но доказателства за употребата му има още в древноегипетските гробници, както и в някои санскритски текстове, датиращи от преди няколко хиляди години.

Въпреки че съставляват едно растение, листата и семената на кориандъра имат различни вкусови качества. Когато говорим за зелените части на растението, по-често можем да го срещнем под името китайски магданоз, докато наименованието кориандър се отнася конкретно до семената му.

Пресният китайски магданоз има цитрусови нотки във вкуса си, въпреки че някои хора имат непоносимост към него. Специфичния си аромат растението дължи на присъствието на алдехидни групи.

Пресният китайски магданоз се използва в редица кулинарни традиции – в Индия той присъства в състава на традиционните разядки (чатни), в китайската и тайландската кухня е част от състава на много основни блюда, в мексиканската кухня се добавя към сосове, а в Европа се използва основно за гарниране на салати.

Семената на кориандъра също имат цитрусов дъх и аромат, а основният им вкус може да се опише като ядков и леко парлив.

Цели или смлени, семената също са изключително популярни в индийската кухня, където влизат в състава на подправкови смеси (гарам масала), използва се също и при приготвяне на ястия в комбинация с кимион, като действието им е сгъстяващо.

Извън пределите на Азия семената на кориандъра са широко познати като подправка, включена в направата на туршии. В Русия се използва при направата на ръжен хляб.

Употребата на корените на кориандъра почти не е позната извън Азия. Там те се използват при приготвянето на кърита и супи.

Хранителни стойности за 100 г

  Енергия Протеини Мазнини Въглехидрати Фибри ГЛ
Пресен кориандър (листа и стебла) 23 ккал 2 г 1 г 4 гр 3 г 1
Семена от кориандър 298 ккал 12 г 18 г 55 г 42 г 4

Здравословни ползи

Семената и зеленината на кориандъра са познати от древността и са използвани в медицинските практики на редица култури. От далечни времена са известни неговите успокояващи храносмилането качества и газогонни свойства. Освен това той действа общо тонизиращо, антиоксидантно, способства за поддържане на здравословни нива на кръвната захар, понижава нивото на общия холестерол и триглицеридите. Действа облекчаващо при язви и гастрити.

 

Основните му съставки са етерични масла, танини, пентосани, линалол, терпени и пигменти. В по-големи количества присъства витамин А и К, а в незначителни – витамините С, Е, някои от В-групата, както и калций, фосфор и калий.

Здравословни рискове

Кориандърът е безопасен, когато се използва в малки количества и като добавка към храната, или се приема в медицински дози с лечебна цел.

При системно превишаване на тези дози е възможно при по-чувствителни индивиди да се получат алергични реакции, като например свръхчувствителност към слънцето, стомашно-чревни разстройства, смущения в менструалния цикъл, кожни раздразнения.

Избягвайте употребата на пресния сок от кориандъра, тъй като потиска работата на централната нервна система.

Как да изберем продукта

Ако търсите пресен кориандър, знайте, че той е малко по-труден за намиране, отколкото изсушените му семена. Обикновено се продава на връзки, заедно с магданоза. Изберете пресен, със свеж зелен цвят, без кафеникави или жълти петна по листата.

Свежестта му се запазва в хладилник до пет дни, ако поставите стеблата му в чаша с вода и обвиете листата му в найлонова торбичка. Можете и да го нарежете и да го замразите, като по този начин ще запазите свежестта му за до шест месеца. Не размразявайте преди употреба. Друг вариант за съхранение е изсушаването му, което обаче значително намалява аромата и вкусовите му качества.

Семената на кориандъра не гранясват и не се развалят, но с времето и при неподходящи условия за съхранение могат да изгубят качествата си. Съхранявайте в стъклен и добре затворен съд, на тъмно и прохладно място. Можете да проверите дали семената са все още годни за употреба, като смачкате няколко в ръката си – ако ароматът е трудно доловим, това означава, че кориандърът е загубил качествата си и е време да го замените с по-пресен.

Консумация

Кориандърът се използва еднакво успешно както при приготвяне на салати, супи, основни ястия, така и при десерти.

Използва се при приготвянето на бисквити и десертни сосове, на които придава аромат, наподобяващ лимонови кори и канела.

Освен това може да се добавя към супи и оризови блюда, където в употреба влизат както семената, така и зелените му части. Използва се още за овкусяване на хлебни изделия и печива, като добавка към хумус (арабско предястие) и други растителни пастети, и е основна подправка в много зеленчукови ястия.

Зелените части на кориандъра винаги добавяйте в ястията след края на топлинната им обработка. Семената можете леко да запечете, за да подсилите аромата им.

Използвани източници

  • chinesefood.about.com
  • botanical.com
  • gernot-katzers-spice-pages.com
  • britannica.com
  • indianetzone.com
  • webmd.com
  • homecooking.about.com
Още съдържание по темата
Храни-богати-на-витамин-Д
Храни, богати на витамин Д
Храни-богати-на-магнезий
Храни, богати на магнезий
Храни-богати-на-мелатонин
Храни, богати на мелатонин
Храни-богати-на-селен
Храни, богати на селен
Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow