"Strong is the new skinny"

"Strong is the new skinny"

Има ли нещо погрешно в този лозунг?

Когато за първи път срещнах този лозунг в мрежата, приех го с въодушевление – ето, най-после нещо смислено, дано повече жени да го разберат и последват. Дали обаче не вкарваме жените в нов капан?

Нека първо установим кое какво е:

  • Strong - силен, силна – който може да премести големи тежести или да извърши други физически натоварващи задачи. Описва се физическата способност.
  • Skinny – мършав(а), кльощав(а), слаб(а) – според Oxford Dictionary означава "непривлекателно тънък (unattractively thin)", което пък влиза в противоречие с Urban Dictionary, чиято дефиниция е "нещо, което много момичета искат да бъдат. Още известно като съвършенство" (something a lot of girls want to be. Otherwise known as perfection.). Не ми се иска да влизам в дебати колко извратено ми звучи последното, но вероятно ще се съгласите, че се използва за естетическо описание на външен вид или композиция на тялото, а не за физическа способност.

Да се върнем на очакванията. Лозунгът звучи сякаш измества фокуса от лансираните от модните компании и мейнстрийм медии "идеал" за женско тяло и го насочва към "силното излъчване" на физически здравото и спортното. Ех, може би най-сетне жените ще престанат с безумните диети и ще започнат да се упражняват, да почиват и да се хранят адекватно, радвайки се на здрави и силни тела...

Дали не бъркам?

Явно тези, които създават мотивационните постери, срещани из мрежата, искат лозунгът "Strong is the new Skinny" (силен е новото слаб/кльощав) да се чете "Muscles are the new Skinny" (мускулите са новото кльощаво), защото в повечето случаи използват снимка на фитнес модели, коите вероятно са твърде дехидратирани и изтощени от продължителна калорийна рестрикция, за да са в състояние да демонстрират забележителни физически способности и умения за момента, в който са правени снимките.

Не ме разбирайте грешно – не твърдя, че някои от моделите от снимките не са силни и впечатляващи атлетки, съчетали невероятни тела и спортни постижения. 

Твърдя, че се използват модели със значително по-нисък процент подкожни мазнини и по-изразена мускулатура от средностатистическата здраво тренираща жена. И какво излиза? Заменя се естетическият идеал "кльощава" с естетическия идеал "орелефена и мускулеста" – нова обсебваща мания.

Нещо като да замениш социалисти с демократи или обратното, и да очакваш светло бъдеще.

Извинете ме - някои може да се почувстват обидени по политически причини. Но пък така тезата ми е повече от ясна.

Как според мен трябва да се възприемат жените:

  • Слаба (да се чете "тънка") е окей – някои жени са природно с нисък процент подкожни мазнини и слабо изразена мускулатура. При това, ако тренират, са в състояние да демонстрират добри кардио постижения и да се хранят почти без ограничения. Някои от тях могат да са впечатляващи атлетки.
  • Пълна е окей – други от жените се чувстват по-добре и се представят спортно по-добре при наличието на малко повече подкожни мазнини. Наличието на ясно изразени плочки по корема въобще не е гаранция за атлетически качества, нито определя нивото на "здравословност".
  • Мускулеста е окей – относително малък процент жени са в състояние да качват мускули по-лесно от останалите, при това с нисък процент подкожни мазнини. Това по никакъв начин не ги прави "мъжествени" или фитнес маниаци, както и не ги прави нещо повече или по-малко от слабите момичета, които ще ги отвеят на дълъг крос, или от по-пълните, които вероятно могат да клекнат с предните две на гърба си. В тази група също има невероятни атлетки.

Какво остава тогава?

Да си силен е страхотно (независимо от пола), но не по-малко важно е да си подвижен, издръжлив, гъвкав, бърз, с добра координация и равновесие.

Разбира се, композицията на тялото е от първостепенна важност, влияеща както на спортните постижения, така и на здравето. Всички искаме да изглеждаме възможно най-страхотни и здрави, както се чувстваме, но "страхотни и здрави" идва в много форми и размери.

Иска ми се жените (а и някои мъже) да се съсредоточат повече над развитието на атлетически качества и здравословен и пълноценен живот, отколкото да полагат нечовешки усилия да променят природно зададените параметри на телата си.

Научи още
Използвани източници

Хареса ли ти?

Сподели с приятели в:

Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 read-later1