Дневен план за навициСвали сега 

Илиопсоасът

Мускулът, свързващ тялото с душата

Илиопсоасът

Мускулът илиопсоас, който доста непълно описваме, когато го наричаме "хип-флексор", е най-дълбокият мускул в човешкото тяло и е от ключово значение за здравето и баланса на физическо и психологическо ниво.

Какво ще научиш?

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Той представлява двойка огледално разположени от двете страни на тялото групи мускули, залавящи се за прешлените на гръбнака. Състоят се от мускулите Psoas major и Psoas minor, които се залавят съответно за последния гръден и поясните прешлени. 

Мястото на илиопсоаса в човешкото тяло

Преминавайки през таза, те се съединяват с мускула Iliacus, за да се захванат чак в издатината на бедрената кост, като образуват една динамична ос точно в центъра на тялото.

Псоасът е разположен в "ядрото" на тялото, а началото му се среща с диафрагмата там, където се намира слънчевият сплит, който се счита за енергиен център на тялото. От двете страни на мускула се разполагат бъбреците. Жлъчката, червата и репродуктивните органи лежат в предната му част. Тези тесни връзки на илиопсоаса с жизненоважни органи му придават интересна роля в човешкото тяло.

Ролята на илиопсоаса в човешкото тяло

 

Илиопсоасът е мускул, който се залавя за шест стави и преминава през две. Има способността да се скъсява и съкращава, както и да увеличава дължината си в зависимост от изпълняваното движение.

Една от основните му функции е да привежда торса напред, но това далеч не изчерпва неговата роля в човешкото тяло. Той има изключително разтеглива структура и играе ролята на "стабилизираща нишка" на гръбначния стълб. От здравето, дължината и тонуса на илиопсоаса зависи до голяма степен и правилната функция на органите, които са разположени в непосредствена близост и си взаимодействат с него.

Антагонисти на илиопсоаса са мускулите обтуратори. Когато са в баланс, те създават основата в таза, която подсигурява свободното "залюляване" на краката при ходене, бягане и други движения, инициирани именно там.

Илиопсоасът е мускул от поясната част на тялото, и освен че ни държи изправени, от него произлизат много движения. Когато го пренебрегваме за сметка на упражнения, изолиращи повърхностната мускулатура (например коремни преси, изолирани упражнения за бедрените мускули, лицеви опори и др.), не само отслабваме тонуса му, но също така провокираме допълнителен стрес върху гръбните мускули, диафрагмата и вътрешните органи.

Освен на физическия стрес, илиопсоасът реагира и на емоционалния и психологически стрес чрез скъсяване и намаляване на тонуса на мускула. Този стрес рано или късно се проявява в намалена мобилност и загуба на усет към по-фините аспекти на движенията.

Какво се случва, когато илиопсоасът е в дисбаланс?

 • Скъсеният илиопсоас се проявява в наклон на таза напред, който създава ротационни различия в тазобедрените стави, гръбнака и краката. Това обикновено се разпознава като хиперлордоза в поясната област на гръбнака.
 • Скъсяване на разстоянието между таза и бедрата, което води до значително ограничаване на обхвата ни на движение.
 • Изменения в гръдната кухина и промени в дишането.
 • Ако псоасът е скъсен едностранно, това може да доведе до различия в дължината на двата крака.
 • Илиопсоасът в перманентна контракция води до изменение на структурната позиция на скелета и ограничаване на пространството около вътрешните органи, което затруднява и възпрепятства тяхната функция. Страда обмяната на веществата, както и усвояването на нутриентите.
 • Ишиасът може да се окаже следствие на дисфункция на илиопсоаса, а също и може да бъде облекчен чрез неговото кондициониране. Същото се отнася за сколиозата и кифозата.
 • Наред с физическите неразположения, при дисфункция на илиопсоаса могат да се проявят и психологически такива.

Илиопсоасът през циклите на човешкия живот

Детство - Илиопсоасът е мускул, който се "събужда" в момента, в който детето започва да се учи да ходи. Тъй като ходенето може да се разглежда като контролирано падане напред, илиопсоасът е този, който действа като стабилизатор. Придобиването на добри моторни умения е много по-лесно в тази ранна възраст, отколкото корекцията им на по-късен етап от живота.

Използването на помощни средства при прохождането на детето развива други мускули за сметка на псоаса, който остава неактивен и на по-късен етап се проявяват като изменения в двигателната способност на детето или структурни изменения в опорно-двигателния апарат.

Женските цикли – доброто здраве и тонусът на илиопсоаса са важни за всички, но жените са особено зависими от него в различните цикли на живота си.

 • Менструация – често неприятните усещания и крампите по време на менструация се дължат не толкова на спазми в матката, а по-скоро на такива в илиопсоаса, който притиска репродуктивните органи и причинява познатото на много жени болезнено усещане. Целенасочената работа за облекчаване на мускулните спазми в повечето случаи намалява чувството за болка.
 • Бременност – това е времето, когато илиопсосаът има възможността да се издължи и тонизира по естествен начин, за да направи място за растящия плод. Когато обаче е налице стрес, мускулът се скъсява, което скъсява и торса, заедно с необходимото за плода пространство. Освобождаването на илиопсоаса по време на бременността е от основно значение за доброто кръвоснабдяване на плода. Здравият и тонизиран мускул подсигурява и доброто отваряне на таза по време на раждане.

Фактори, които влияят на здравето на илиопсоаса

 • Обувки – подвижността на ходилото е от съществена важност за добрата му инервация, затова внимателно трябва да избираме обувките, за да си подсигурим здраве и комфорт при ходене. Заострените върхове, грубите, дебели и твърди подметки, както и високите токове пречат на добрата артикулация на пръстите на крака и преместват центъра на тежестта напред. Също така ограничават движенията в глезена и останалата част на крака. В резултат на всичко това походката ни се изменя, а илиопсоасът, който е ключов за дейности като ходене и бягане, е принуден да се движи по нетипичен за него травмиращ начин.
 • Удобните обувки, които ще запазят тонуса на ходилото, крака и псоаса, са тези, чиято подметка можете да огънете на две. Освен това ще оставя достатъчно място за пръстите ви, няма да повдига петата прекалено високо, измествайки тежестта ви напред.
 • Столове – избягвайте столове, в които има вдлъбнатина. При седеж на стол коленете ви не трябва да минават над нивото на таза, за да може илиопсоасът да остане свободен. Същото важи и за седалките на колата и велосипеда. Когато прекарвате дълго време зад бюро, добре е да следите и за позицията на горната половина на тялото – повдигнете монитора си така, че да не ви се налага да гледате надолу, а погледът ви да остане напред.

Практикувайки различни видове спорт и други физически дейности, ние рядко влагаме мисъл в това как функционира илиопсоасът. По-често сме фокусирани над работата на повърхностните мускули, над които се опитваме да повлияем, тъй като ефектът при тях е видим с просто око.

Знаейки огромната роля на мускула илиопсоас във всички нива на живота – от елементарното ходене и бягане, до функцията на вътрешните органи и психическото състояние, редно е да му отдадем повече внимание в тренировките си.

Запознахме ви с факторите, които ощетяват работата на псоаса, предстои да ви дадем и практически насоки за това как да не остава той пренебрегнат в грижите за физическото ни здраве.

Вижте още:

Използвани източници

 • http://en.wikipedia.org
 • http://www.exrx.net/
 • http://bodydivineyoga.wordpress.com
 • http://www.positivehealth.com
 • The Psoas Book – Liz Koch
Още съдържание по темата
Трикове-за-справяне-с-пролетната-умора
Трикове за справяне с пролетната умора

А доколко реална е тя?

Генетичен-потенциал-Колко-мускули-и-сила-можем-да-качим
Генетичен потенциал | Колко мускули и сила можем да качим?
Да-качвам-мускули-или-да-свалям-мазнини-Бълк-или-кът
Да качвам (мускули) или да свалям (мазнини) | Бълк или кът?
Как-стомахът-и-червата-влияят-върху-емоциите-ни-и-обратното
Как стомахът и червата влияят върху емоциите ни (и обратното)
Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow