Не постигаш желаната форма?Научи защо 

Да тренираме ли, когато сме болни?

Да тренираме ли, когато сме болни?

Какво ще научиш?

Имунна система 101

Имунната система е комплексна мрежа от клетки, тъкани, органи и молекули, които работят заедно, за да защитят организма от инфекции и други негативни последици. Тя може да бъде разделена на две основни категории - вродена и придобита имунна система.

  • Вродената имунна система е първата линия на защита, която бързо реагира на външни атаки. Тя включва - физически/структурни бариери (като слузестата обвивка в назалните проходи), химически бариери (като киселината в стомаха ни), и защитни клетки (като нашите бели кръвни клетки);
  • Придобитата имунна система е по-сложна и се активира по-бавно, но създава дълготрайна защита, като използва антитела и клетки, специално насочени срещу конкретни микроорганизми.

След като припомнихме какво точно представлява имунната система, нека да обсъдим как движението / тренировките ѝ влияят.

Как влияе тренирането върху имунната система?

Всяко движение под формата на тренировка бива разпознато от имунната ни система като стрес. При повтаряемост на този стимул когато сме здрави организма ни се адаптира и става по-устойчив.

Но когато подложим тялото си под същото натоварване когато сме болни (вече сме под голяма доза стрес под друга форма) имунната ни система бива потисната, което ни прави предраположени към засилване на неприятните симптоми. Казано по друг начин:

  • Редовното трениране засилва вродената и придобитата ни имунна система. Затова тренирайте смело, докато сте здрави.
  • Високо интензивни натоварвания и такива с голяма продължителност потискат придобитата имунна система (затова и много спортисти се разболяват след състезание). Следователно избягвайте големи натоварвания когато сте болни.

Отношението между риска от заболяване и интензивността на тренировките ни може да бъде отразено чрез крива наподобяваща обърната буква "J" - след определен обем и интензивност на натоварването риска от спад в имунната система рязко скача.

Интензивност на натоварване, когато сме болни

Трябва ли да тренираме, когато сме болни?

И все пак, нека да си дойдем на думата - трябва ли да тренираме докато сме болни?

Нискоинтензивни движения като разходка, йога вкъщи, каране на колело и т.н. са добър начин да се разсеете без да потискате имунната система. Избягвайте интензивни тренировки със съпротивление, тренировки за издръжливост, отборни спортовте и активности изпълнявани в екстремна температура.

Може да използвате следната таблица като ориентир кога и по колко можете да тренирате:

Кога да тренираме, когато сме болни

За финал

И да пропуснете няколко дни, няма как да загубите постигнатото през изминалите месеци. Фокусирайте се върху бързото си възстановяване, а резултатите в залата отново ще дойдат, след като се почувствате по-добре.

Тихомир Трифонов е главният треньор в екипа на BB-Team. Опитът му се простира на два континента и е преминал през обучителните програми на асоциации като NSCA, NASM и CrossFit. Вярва, че тренировките следва да са целенасочени и провокативни, да ни правят по-добри, по-силни и по-добре изглеждащи. Ежедневно успява да намира методите това да става реалност за нашите клиенти.
Още съдържание по темата
Фитнес-програма-как-да-изберем-тренировъчна-програма
Фитнес програма: как да изберем тренировъчна програма
Фитнес-тренировки-как-да-започнем
Фитнес тренировки - как да започнем?
Колко-често-трябва-да-променяме-тренировъчната-си-програма
Колко често трябва да променяме тренировъчната си програма?
Какво-да-не-очакваш-от-работата-с-личен-треньор
Какво да (не) очакваш от работата с личен треньор
Направи първата стъпка към твоята цел.

Попълни анкетата и наш консултант ще се свърже с теб, за да обсъдите следващите стъпки по индивидуалния ти план за действие.

top-arrow