Глутеус Мост (Повдигане на таза и седалището от тилен лег)

Глутеус Мост (Повдигане на таза и седалището от тилен лег)

Butt Lift (Bridge)

Глутеус Мост (Повдигане на таза и седалището от тилен лег)Глутеус мостът е упражнение за оформяне на седалището и задната част на бедрата, което може да с изпълнява със сосбствено тегло или с допълнителна тежест под формата на поставени върху пубиса дискове. Има няколко варианта на изпълнение според разположението на стъпалата, както и с един или с два крака. Като цяло упражнението е подходящо за дами, които желаят да тонизират и подсилят седалищната мускулатура, но избягват рискови упражнения като Хиперекстензии, Гръбни преси и Мъртва тяга с прави крака.

За да изпълните упражнението се нуждаете от мека фитнес постелка на земя и обувки, които да не се хлъзгат. Ако желаете да увеличите интензивността, ще Ви трябва диск, гира или дъмбел. 

Участващи мускули в глутеус мост

  • седалищна мускулатура - голяма, (Gluteus Maximus), средна (Gluteus Medius), малка глава (Gluteus Minimus)
  • задна бедрена мускулатура (Biceps Femoris Long Head, Biceps Femoris Short Head, Semitendinosus, Semimembranosus)
При различните варианти на изпълнение участват като синергисти и статисти мускулите по външната и вътрешната страна на бедрата , дългите гръбначни мускули, коремната мускулатура и други.

Според положенията на краката:

С отворени крака и колене встрани:
Този вариант натоварва преди всичко външната част на бедрата и седалището и преди всичко Gluteus Maximus

С отворени крака и затворени колене:
Този вариант натоварва преди всичко вътрешната част на бедрата и Gluteus Medius, Gluteus Minimus .

Със затворени крака и затворени колене:
При тази неутрална позиция се натоварването се разпределя равномерно. Тази позиция е най-подходяща за акцент върху Gluteus Medius и Gluteus Maximus. Най-подходящият вариант за изпълнение на упражнението от начинаещи.

На един крак:
Натоварването тук е както при повдигането със затворени крака и затворени колене, но интензивността е двойна, понеже цялата тежест пада върху мускулатурата на едно от бедрата. Позицията е трудна за балансиране,  особено ако се изпълнява с допълнителна тежест. Това засилва участието на стабилизиращата мускулатура. 

Техника на изпълнение на повдигане на таза от тилен лег при вариант със затворени крака и затворени колене:

  1. Легнете по гръб на постелката, свийте крака и пренесете цялата тежест на петите. Повдигнете леко пръстите. Позицията на стъпалата не се променя през цялото изпълнение.
  2. Повдигнете таза си колкото може по-високо, като балансирате с опънати върху постелката ръце.
  3. Когато достигнете връхна точка, задръжте за една секунда и започнете да спускате таза.
Можете да ползвате това упражнение и вариантите му на изпълнение за тонизиране и повишаване на силата на седалищната мускулатура и задната бедрена мускулатура. Тонизирането на мускулаурата се състои и в "повдигане" на седалищната мускулатура.

Този текст е публикуван на 12.08.2007 и е актуализиран на 24.02.2008.

Хареса ли ти?

Сподели с приятели в:

Седмичен бюлетин от BB-Team

100% ново и практично знание. 0% спам.

Абонирай се
Препоръчани продукти
apple-placeholderarrowback-arrowbb-hexbb-lettersbeginner-wizardbodyweight-wizardbookmarkcalendar-foodcalendar-notescalendar-trainingGroupcartcheckoutclosecrossdiarydocumentdumbbell-wizardexpert-wizardfacebook-iconfacebookfemale-wizardfemalefootnotesforumgains-wizardghost-image-squareghost-imagegoogle+gym-wizardhabitinstagramleft-arrowlinkedinlogo-smallloss-wizardmailmaintain-wizardmale-wizardmaleman-placeholdermeasurementsmedium-wizardmessagesmy-bbnewsletterphotosplaceholderpollprofilereaction-greatreaction-negativereaction-neutralread-laterreadingright-arrowsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestarstoresubmit-arrowticktop-arrowtwitterTwitterwoman-placeholderyoutube1