Калф машини

Calf Levers

Калф машиниКалф машините са тренажори, които се стремят да изолират мускулите на прасците по възможно най-естествен начин. Някои от тренажорите са изградени с цел максимална изолация, а други се стремят да симулират комплексни и сложни естествени движения. При всички тях движението е общо, повдигане на петите и преместване опората върху пръстите на краката.

Участващи мускули

Динамисти:

  • Същински прасци - Gastrocnemius Lateral Head, Gastrocnemius Medial Head

Синергисти:

  • Солеуси - Soleus

Според позицията на тялото

Изпълнение на машина от сед

Изпълнението на калф преса в седяща позиция облекчава спортуващи с травми в гръбнака и раменете. При повдигане на пръсти и прав ъгъл в колянната става, след задържане в тази позиция, прасците (Gastrocnemius Lateral Head, Gastrocnemius Medial Head) работят по скоро симулативно.

Реалното тегло се понася от солеусите Soleus. Това дава възможност за изолирано натоварване върху солеусите с с помощта на частични повторения в тази част от движението или посредством статично задържане срещу силата на гравитацията. 

Изпълнение на машини от изправена позиция

Независимо дали става дума за машина наподобяваща магарешко яздене или за машина за повдигане на пръсти от стоеж/седеж натоварването, вече включва и други стави, които да понасят натоварването наравно с глезените и коленете. Поради изправената позиция на последните, изолацията на солеусите е невъзможна.

Физиолозите са приели, че като синергист солеусите се включват в концентричната фаза на движението, докато прасците в ексцентричната. Ето защо, ако желаете да акцентирате върху солеусите като синергисти, можете да изпълнявате повдигане с къса частична амплитуда само в горната част от движението. Ако желаете да го изолирате, правете къси амплитуди когато петата е по-ниско от пръстите т.е. точката на опора.

Според акцентите върху прасците

Изолация на външните глави (Gastrocnemius Lateral Head)

Независимо от уреда, достатъчно е да завъртите пети навън, така че пръстите където са опорните точки да останат събрани.

Изолация на вътрешните глави (Gastrocnemius Medial Head)

Изместването на пръстите външно спрямо събраните пети още при заемане на първоначална позиция, премества акцента върху вътрешните глави на прасците. Машината е без значение.

  • Застанете на машината, изберете позиция на пръстите си
  • Сложете лека тежест и изпълнете едно повторение. Ако нямате неудобства, увеличете тежестта
  • Бавно повдигайте пръсти и поемете тежестта от стенда върху прасците си
  • Когато усетите, че сте достигнали максимална точка отпуснете почти до първоначалната позиция
  • В най-долната точка от свободното движение, задръжте за част от секундата и започнете ново повторение

През последните две десетилетия машините тотално изместиха свободната тежест (дъмбели, щанги, дискове) при тренировките за прасци. Причините са две основни:

  • по-голяма безопасност
  • контрол над по-голяма работна тежест.

Трето условие, което не мога да отмина, макар да не важи за всичко, е удобството. Времето за разтоварване на машината тук е елиминирано, както и постоянната нужда от партньор, който да асистира в поемането и оставянето на тежестта.

Хареса ли ти?

Сподели с приятели в:

Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 read-later1