Сила, когато станат 52+ годините

Прескочи до:

19.06.26
13:55

Предполагам и това Calcium Score (калциеви отлагания) за сърцето също си правил, щом като разни отлагания казваш, че са изследвани. Много препоръчвано и уж важно изследване, което обаче хората като цяло не правят. То и аз не съм де.

ПС
Оф, сори, че ти започнах нова страница.

Мнението беше редактирано от D_M на 19.06.26 13:56.

19.06.26
14:05

Е..то на скенер с контрастно вещество,всичко се вижда.

Мнението беше редактирано от nervak на 19.06.26 14:06.

22.06.26
08:54

135
Вчера
Клек да Смит машина до 2х5х100
Преден клек 2х5х60
Лег различни хватове 3х5х80
Има осезаема разлика в усещането на краката след спирането на лекарството.

22.06.26
18:53

казано от Гюлето на 19.06.26, 12:09:

Ами не знам,за мен това е нисък холестерол в момента, което също има своите минуси.

Понеже се занимавам почти професионално с това, ще си позволя да коментирам.

Когато говорим за сърдечно-съдов риск, по-важният въпрос не е общият холестерол сам по себе си, а най-вече LDL-C и по-точно броят на атерогенните apoB-съдържащи частици — LDL, VLDL, IDL и Lp(a). Точно тези частици могат да навлизат и да се задържат в артериалната стена, което е главният механизъм при развитието на атеросклероза.

Твърдението, че ниският LDL е проблем сам по себе си, е остаряло. В интервенционните проучвания картината е доста ясна - при хора с повишен сърдечно-съдов риск по-ниският LDL води до по-нисък риск от инфаркт, инсулт и други събития. Има данни и за много ниски стойности — под 30 mg/dL, дори под 20 mg/dL — без ясен сигнал за вреда в рамките на проследяването в големите проучвания. Затова модерният принцип е по-скоро “колкото по-ниско и колкото по-дълго, толкова по-добре”, особено при високорискови хора.

Тук говорим за целенасочено сваляне на LDL, не за хора с естествено нисък холестерол, при които това може да е симптом на нещо съвсем друго.

За HDL също трябва да се внимава с популярните клишета. Да, много ниският HDL е неблагоприятен маркер, но високият HDL не е защита срещу нищо. Провалът на лекарства, които повишават HDL, но не намаляват сърдечно-съдовите събития, показа доста ясно, че самото “вдигане на HDL” не е надеждна терапевтична цел. По-важно е какъв е общият рисков профил и колко са атерогенните частици, а не просто съотношението HDL/LDL.

LDL-C е важен, но не е единственият показател. За по-пълна картина бих гледал поне ApoB, Lp(a), non-HDL-C, триглицериди, глюкоза/инсулинова резистентност, кръвно налягане, hs-CRP като възпалителен маркер, фамилна история, пушене, възраст и колко дълго LDL е бил висок. Подтиповете LDL могат да дават допълнителна информация, но на практика ApoB обикновено е по-полезен, защото показва броя на атерогенните частици.

С две думи не бих се притеснявал от “твърде нисък LDL” само защото е нисък. Бих се притеснявал повече от дългосрочно повишен LDL/ApoB, висок Lp(a), метаболитен синдром, възпаление, високо кръвно и фамилен риск. Основата си остава дългосрочното намаляване на атерогенните частици, най-вече LDL/ApoB според индивидуалния риск.

22.06.26
21:52

Боби...нищо не разбрах,но предполагам доц.Цонев е по наясно...макар,че ме остави на колежка след скенера ,на която и обясних, че розувастатин(щот ведна го предписа) ми е докарал силна болка в краката...и тя ми изписа от същия тип...още по мощен  статин...който ми изяде краката буквално!

22.06.26
21:56

136
Клек на Смит машина 5х60,60,80,100,100,4х120
Клек 5х60,60,3х100,4х120
Лег 2х5х60,3х80,3х100,1х100,110,2х2х120
2х3х113
Набиране усп хват 4хСТ,10,20,30, 40
Планк с 30кг по 2х15сек на всяка ръка в обща серия от минута....отиде на повръщане.
Добре...от петък без Аванор40/10…няма болка при клека .

Прескочи до:
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1