Кольо Пияндето и Волейболът

Прескочи до:

08.07.11
15:17

Благодаря! Единствено още не мога да свикна с факта, че съм си взел толкова шарена обувка :D

Вчерашната ми тренировка беше кратка и изцяло моя лично кросфит-импровизация.
Ето какво правих:

Измислица 1 (3 рунда)

- 10 кофички
- 5 набирания (на лост с лично тегло)
- 10 повторения Toes to bar (т.е. Тoes to rings, защото ги правих на халки)

Измислица 2 (4 рунда)

- 10 повторения Swings (24 kg / до вертикала)
- 10 Burpees (с крачка встрани и 2 отскока, вторият близък до максималния)
- 10 повторения Toes to bar (т.е. Тoes to rings)
- 20 отскока (45 cm платформа)

По-лекичко, но може би имах нужда по-скоро от раздвижване, от колкото от стабилно натоварване.

Днес - билдърска тренировка за плажа! (sun)

(1) Избутване на щанга от полулег - 4 серии - 8-6-6-6 повторения съответно със 80-90-90-90 kg
(2) Избутване на щанга от обратен наклон - 4 серии - 8-6-6-6 повторения съответно със 80-90-90-90 kg
(3) Флайс с дъмбели от полулег - 4 серии - 8-8-6-6 повторения съответно с 20-25-27.5-27.5 kg-ови дъмбели
(4) Кофички - 4 серии по 10 повторения с допълнителна тежест съответно 5-10-10-10 kg

(5) Сгъване за бицепс с EZ-лост - 4 серии по 8 повторения съответно с 20-30-30-30 kg
(6) Сгъване с дъмбели за бицепс - 4 разтоварващи серии по 12 повторения (6+6) за всяка ръка с 15+10 kg-ови дъмбели

Добра мощност, отличен тонус.

Утре почивка и леко засилване на храната - ще увелича въглехидратите (около 1.5 пъти) и белтъчините (леко). Миналата седмица увеличих въглехидратите за сметка на повече овес, утре това ще стане с грах и ориз. Идеята ми е да позаредя батериите за уикенда.

Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 14.07.11 21:16.

Закуска - овесени ядки (75 g), суров белен слънчоглед (20 g), 1 яйце, 1 доза суроватъчен протеин, извара (100 g)

Втора закуска - 1/2 кисело мляко, 1 супена лъжица ленено семе, 1 супена лъжица овесени трици, 1 яйце

Обяд - пилешка пържола на тиган (200 g), грах (130 g), варен бял ориз (60-65 g), 1 резен Гауда

Следобедна закуска - 1/2 кисело мляко, 1 супена лъжица ленено семе, 1 супена лъжица овесени трици, 2 яйца

Вечеря - пилешка пържола на тиган (200 g), грах (130 g), варен бял ориз (60-65 g)

Преди лягане - извара (200 g), сурови бадеми (20 g)

Прилагам и нагледен материал. (sun)

Днес - поредната плажно-билдърска тренировка!

(1) Избутване на щанга от полулег - 4 серии - 8-5-4-4 повторения съответно със 90-100-105-110 kg
(2) Избутване на машина за гърди - 4 серии - 8-6-6-6 повторения съответно със 60-70-80-80 kg
(3) Флайс с дъмбели от полулег - 4 серии - 8-5-5-5 повторения съответно с 25-27.5-27.5-27.5 kg-ови дъмбели
(4) Кофички - 4 серии по 10 повторения с допълнителна тежест съответно 5-10-10-10 kg

(5) Сгъване за бицепс с EZ-лост - 4 серии по 8 повторения съответно с 20-30-30-30 kg
(6) Сгъване с дъмбели за бицепс - 4 серии по 12 повторения (по 6 за всяка ръка) съответно със 17.5-17.5-20-20 kg-ови дъмбели

Добра мощност, отличен тонус.
От 2 години не съм слагал повече от 100 kg на лежанката... мисля, че съм готов за лагера! (muscle)

21.07.11
22:22

Айде бе, кога е туй море, та да рахатясаш малко? :D

Valdis, има-няма 2 седмици до морето... (sun)

Навлизам в лятна почивка, тренировките ще бъдат не повече от 2 седмично и то значително по-леки от нормалното.

Ето вчерашното ми занимание, бих го нарекъл по-скоро ‘гъделичкате на щангите’:

(1) Избутване на щанга от полулег - 3 серии по 10 повторения 50 kg
в суперсерия с
(2) Придърпване на долен скрипец с тесен хват - 3 серии по 10 повторения 40 kg

(3) Набирания с широк надхват - 3 серии по 6 повторения със собствено тегло
в суперсерия с
(4) Кофички - 3 серии по 10 повторения със собствено тегло

(5) Флайс с дъмбели от полулег - 3 серии по 10 повторения с 12.5 kg-ови дъмбели
в суперсерия с
(6) Придърпване на горен скрипец с тесен подхват - 3 серии по 10 повторения с 40 kg

(7) Сгъване за бицепс с дъмбели - 3 серии по 10 повторения с 12.5 kg-ови дъмбели
в суперсерия с
(8) Разгъване за трицепс на скрипец - 3 серии по 10 повторения с 40 kg

(9) Сгъване за бицепс с EZ-лост “21” - 3 серии с празен лост
в суперсерия с
(10) Кофички за трицепс на пейка - 3 серии по 10 повторения със собствено тегло

Накрая опитах Toes-to-bar - пълен провал. След 11 серии по 10 повторения Toes-to-rings в неделя, не бях способен да натоварвам коремната преса. Шкембето ми повдигна гз точно 3 пъти, преди да стигна до отказ... и прекратих напъването. Баси.

E, полека-лека се ориентирам към нова спортна година. Официално подготовката ми започва на 1 септември, но до тогава мисля да не мързелувам, а бавно и спокойно да се подготвям - както физически, така и технически. Починах си добре през последните 3 седмици, тренирах извънредно малко и леко, само за настроение и лек тонус. Сега разчитам на мускулната памет, за да възстановя до голяма степен физическото си състояние от преди месец. Със сигурност ще огранича кросфита (колкото и да ми е неприятно), защото тази методика е прекалено голям разход на енергия, а в случая аз искам да насоча усилията си в друга посока. Кросфитът ми се отразява добре, в това съм категоричен и затова ще търся оптималната доза от него (идеята ми е да ме поддържа без да ми пречи и да ме пренатоварва). Фитнесът също не мисля да го спирам. Най-доброто, което вероятно мога да направя, е да наглася някаква сплав между кросфит и фитнес, която да ми дава здравина в залата за волейбол. До голяма степен това ще бъде импровизация, тъй като в състезателния период не мога да предвидя натоварването от мачовете, съответно трябва да помисля и за адекватно възстановяване.

Отборът - Hyster Volley, разбира се (едва ли ще играя в друг някога от тук нататък).

Имаме нов треньор - отново голямо име в този спорт, очакванията ми са големи, за мен ще бъде истинско предизвикателство. За по-любопитните - тук и тук. Лични впечатления от него нямам, никога не съм работил с него. Надявам се, че това е още една крачка напред.

Тренировъчен режим - миналата година тренирахме 3 пъти седмично (в състезателен период и 1 мач седмично). Тази година тренировките ще бъдат 4, а мачовете ще са повече (тъй като отборите в групата са повече). Ако има желаещи, ще споделям методиката на тренировъчния процес, по които работим с Христо Илиев.

Очаквания и надежди - искрено се надявам тази година да успеем да направим още крачки напред като личности, отбор, колектив и технически качества. Единственото ми притеснение са контузиите - ако нямам здравословни проблеми, останалото знам как да го направя и ще го направя по най-добрия възможен начин.

Още обмислям как да водя дневника. Принципно експерименти с храненето нямам намерение да правя, принципно то е същото, каквото е било до сега. Играя си с въглехидратите според интензивността на натоварването. Да пиша едни и същи неща - не съм уверен, че има смисъл. Ще видим. Не е проблемно да описвам всичко подробно (както го правих миналата година).

Та... започваме. (sun)

На мен ще ми е интересно, дали ще си единственият волейболист с кросфит тренировки в програмата си и като цяло как ще се получи тази комбинация.

Гарантирано в момента съм единствения в моя отбор, нямам идея дали някой в България ползва (и до каква степен) тази методика във волейбола. Правя отчаяни опити да позапаля съотборниците си, но не знам какви успехи ще постигна в това начинание. Трудно ми е да преценя точно и конкретно какво от кросфита е реално приложимо в кондиционната подготовка в моя спорт, със сигурност има комплекси, техники и тежести, които трябва да се избягват (по ред причини). Реално погледнато елементи като суингове, тръстъри, бърпита, различни комбинации от движения с щанга, повечето от упражненията за крака (и други) - всичко това ми е познато от много години, правили сме ги като част от физическата подготовка още в детско-юношеската школа, но не им знаех имената. :) Та в този смисъл те се употребяват отдавна във волейбола, в един или друг момент от подготовката. Систематизирано като кросфит, обаче - не знам.

Истината е, че миналото лято поддържах само с фитнес, това лято - фитнес + една прилична доза кросфит. Е, сега усещането на игрището е друго. Едва ли съм станал кой знае колко по-силен като абсолютна стойност. Определено, обаче, се чувствам функционално по-ефективен, т.е. мускулатурата ми има по-висок КПД на игрището.

17.08.11
09:24

Добре си се завърнал :-) Не знам как ще си водиш дневника от тук насетне, но ми хареса резюмето :-)
Стискам палци - да ти е успешен и удовлетворяващ новия сезон. И разбира се - ще се радвам да се засичаме по тренировъчния терен, когато решиш да вместиш кросфита в подготовката. Очевидно има значение и дава резултати.

Мнението беше редактирано от Marty Sun на 17.08.11 09:24.

Според мен ще е хубаво и да отбележиш някъде (в заглавието?), че този дневник има пряко отношение към волейбола. Има други волейболисти из форума и може да е интересно за тях.

А за целите - може да си поставиш някой елиминационен двубой в новата зала напролет. :)

Ами... Марти, като започнем подготовката и поусетя натоварването, ще видя къде да вмъкна кросфита, за да разпределя усилието разумно. :) Ще се засичаме - не знам колко често, но ще се случва. Приятно ми е в бандата! :)

Митак, тия хора построиха Арена Армеец само и само да не мога да казвам вече, че съм играл във всички зали в София! :)

Целта на отбора е дефинирана - участие във финалните плейофи.

Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 17.08.11 09:33.

Хайде да опиша храната за днес, въпреки че си е съвсем стандартна за мен:

Закуска - овесени ядки (75 g), суров белен слънчоглед (20 g), 3 яйца, 1 доза матричен протеин

Втора закуска - 1/2 кисело мляко, 1 супена лъжица ленено семе, 1 супена лъжица овесени трици

Обяд - свински стек на тиган (200 g), царевица (140 g), салата домати, айран (500 ml)

Следобедна закуска - 1/2 кисело мляко, 1 супена лъжица ленено семе, 1 супена лъжица овесени трици, 1 яйце

[тренировка]

Вечеря - свински стек на тиган (200 g), царевица (140 g)

Преди лягане - извара (200 g)

Хранителните добавки са 1 таблетка витамини след закуска и BCAA по време на тренировка.

Когато навляза в същински натоварен режим, енергийната стойност на храната постепенно ще се увеличи.
Тогава ще се появи отново овес в следобедната закуска и тук-там млечни благини (сиренце, кашкавалче).

Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 17.08.11 17:18.

Ще следя дневника с удоволствие! Поне да извлека нещо полезно и за мен. Много бих искал да ви гледам поне една игра, но за съжаление няма начин - проклетите български телевизии не дават вече почти никакви спортове, а се чудят с какви турски бълвочи да си запълнят програмата. Все пак, успешен сезон! :)

Габриел, ако можеш да отидеш до някой от градовете, в които играем - няма да има проблем да ни гледаш. :о)

Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 17.08.11 10:40.

За жалост съм твърде далеч от градовете с лидери във волейбола, това ми е проблемът. Ще се надявам само на кратки репортажи из спортните сайтове и така. Пак като дават националния съм доволен, защото и това можеха да не дават, като ги знам колко струват...

Не съм съвсем сигурен кои точно ще са отборите в нашата група (Висша лига), но като го разбера - ще споделя.
По сайтовете гарантирано ще има наше медийно присъствие... ;) ...че и в пресата, вероятно.

17.08.11
11:21

Кога ще те гледаме в националния отбор? И на каква позиция играеш? Успех с отбора!

pull ups, в национален отбор си ме изпуснал с... има-няма 15-ина години. (sun)
От тук нататък евентуално в някакви формации за ветерани. :)

Посрещач съм, започвам в зона 5. (мога да обясня и по-подробно)

Колкото до успеха - благодаря, само да сме здрави.
Миналата година имахме много проблеми с контузии (не само аз).

Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 17.08.11 11:28.

18 август 2011

1. Хранене
1.1. Закуска - овесени ядки (75 g), суров белен слънчоглед (20 g), 3 яйца, 1 доза матричен протеин
1.2. Втора закуска - 1/2 кисело мляко, 1 супена лъжица ленено семе, 1 супена лъжица овесени трици
1.3. Обяд - свински врат на тиган (200 g), грах (180 g), салата домати
1.4. Следобедна закуска - 1/2 кисело мляко, 1 супена лъжица ленено семе, 1 супена лъжица овесени трици, 1 яйце
[тренировка]
- веднага след тренировката - 1 банан
1.5. Вечеря - свински врат на тиган (200 g), грах (180 g)
1.6. Преди лягане - извара (200 g)

2. Тренировка - атлетика / кросфит:

Импровизация 1 - 3 рунда:
- 10 кофички
- 10 бърпита
- 10 повторения ‘пръсти в халките’

Импровизация 2 - 3 рунда:
- 15 удара с чук (5 kg) по гума
- 10 суинга до вертикала (24 kg пудовка)
- 3 спринта (около 15 m) с екстри
Екстрите на спринтовете бяха 10 бързи полуклека + 10 полуклека с максимален отскок преди всеки спринт (клякането и отскоците - със собствено тегло).

3. Хранителни добавки
3.1. След закуска - 1 таблетка Now EcoGreen Multi
3.2. По време на тренировка - 2 дози Xtend

4. Общо мнение за храненето днес - стандартно. След тренировка хапнах едно бананче. И аз съм човек.

5. Общо мнение за физическото състояние днес - снощи отново поиграх волейбол, но малко (около 40 минути) - хубава загрявка, подаване, защита и нападение. Идеята е просто да пипам топката, защото съм далеч от всякаква техническа форма. След това направих 20-25 минути свободно съчинение, комбинация от волейбол и атлетика (клякане, отскоци, приземявания, игра в защита). Тази сутрин като цяло съм добре, но усещам мъничко умора снощната тренировка, независимо че беше повече от лека. Мисля, че е нормално - почивах 3 седмици все пак. Днес мисля да се присъединя към кросфит-бандата на Юли. Нямам представа какво е намислил, но ако не е за мен, лесничко ще импровизирам.

Бавничък съм в краката на този етап... и много бързо губя мощност при скачане.
Контролът върху топката е сравнително най-малко засегнат от почивката.

Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 19.08.11 10:33.

18.08.11
10:15

Ами ти не ги тренираш, как да имаш експлозия в краката...само от упражнения с лично трудно ще стане(не невъзможно)...

18.08.11
10:20

2. Тренировка - атлетика / кросфит

Боже... аре правете разлика между кросфит и кондиция... щото си далеч от истината амааааа много далеч ;)

Слави, прав си, естествено. Колкото и да ми е неприятно, налага се да спра всякакво натоварване на краката с допълнителна тежест. Алтернативата е да спра да играя. Ясно ми е, че само с лично тегло нещата са до-о-оста сложни, но... ще опитам. За първи път съм в това положение, до сега не съм имал проблеми да си тренирам с тежести. Колкото - толкова. С тия крака ще си карам завинаги, та... гледам да вървя на ръба на риска, без да го прекрачвам. Има млади момчета - да се напъват на игрището вместо мен, ако аз не успея да се докарам до някакво по-прилично състояние.

Стели, Боже... аре прави разлика между волейбол и всичко останало, става ли?
Когато достигнеш моя спортен стаж, ще приема мнение от теб с този тон!

Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 18.08.11 10:25.

18.08.11
10:26

Ти виждаш ли какво си написал?  “Тренировка - атлетика / кросфит” не виждам да си правил кросфит в тренировката си. Най-вероятно просто си мислел, че правиш кросфит ;) Ако на твоите години съм с толкова контузии като тебе... язък за спортния стаж.

Мнението беше редактирано от Стенли на 18.08.11 10:29.

Чети внимателно. Описаната от мен тренировка е правена снощи.
Занимание от типа ‘атлетика / кросфит’ ще правя днес.
Мисля преди да правя нещо, а също и преди да пиша.
Не наричам кросфит натоварване с волейболна топка, изпълнявайки волейболни елементи и техники.

Колкото до контузиите - дано да имаш по-малко и по-леки от тези при мен. Пожелавам ти и да достигнеш нивото, през което съм минал аз. Тогава вероятно ще ме разбираш малко по-точно.

Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 18.08.11 10:33.

18.08.11
10:33

Добре извинявай! Обърках се от това че си написал цялото меню :) а то т’ва ще го ядеш днес.

Извинението се приема с усмивка и без лоши чувства! :) Описаното е за днес. Надявам се, че и аз съм извинен за по-остричкия си тон... ама влизаш като Трифон Иванов - отдалеч и направо с бутоните в глезените. :D

Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 18.08.11 10:40.

18.08.11
11:46

Така сме плевенската школа...първо раняваме дълбоко, после помагаме да се превържат раните...:)

18.08.11
16:38

Коле, успех през новия сезон! :) Пожелавам ви да овършеете първите места и никакви контузии!
Като започнете да играете сподели къде и кога може да ви гледа човек на живо. Волейбола ми е стара тръпка, която от глупост зарязах много отдавна.

Тази година отново ще си играем в зала “Икономист” (бившата “Бонсист”) - намира се до УНСС. Входът и достъпът до мачовете ни винаги е бил свободен, така и ще бъде за напред. :) Мачовете ни започват през втората половина на октомври, точните дати ще ги обявявам тук.

Разкажи ми малко за тази твоя стара тръпка... :P

18.08.11
18:06

Разказвам :) Значи октомври ще те гледаме, стягай кецовете!

18.08.11
23:10

Лека вметка.Когато коментирате този дневник имайте предвид, че става въпрос за професионален спортист(бивш национален състезател на България) с многогодишен опит зад гърба си, а не за тийнейджър чудещ се какво да прави.И вместо да му казвате колко далече е от  “Истината” (черпейки знания от собствената си дълголетна ПРОФЕСИОНАЛНА кариера) се опитайте да научите наистина полезни неща от него, предоставени ви на готово.ПОЗДРАВИ.Извинявам се за спама Коле.

в момента имаш ли някакви болежки? т.е. защо ограничаваш тежестите за краката?

Добре... а аз имам един личен въпрос. Още от малък ли си висок, т.е. генетично или с времето прекарано по волейболните игрища стигна до 191см, или евентуално имаш донякъде и от двете? Дерт ми е с моя ръст(184-5) какво ще се случи и ще стигна ли до нови “висини”, та затова съм толкова любопитен. По принцип от малък съм си дългуча в компанията, ама във волейбола такова название просто не съществува, знаеш как е. :D
И ако погледнем малко по-сериозно на нещата, мислиш ли, че ръста е толкова голямо предимство, особено в границата от 1,87 до 2м? Разбира се, хора като Димитрий Музерски са изключение, там няма две мнения по въпроса. :D Та, при нападение и блок силата във вертикалния отскок е едно от основните предимства, но достатъчна ли ще бъде, за да се преодолее или за да се компенсира поне донякъде разликата в ръста?

ПП: Мечтата: 190см. (headbang)

Олег, благодаря за добрата дума. :)

Вярно е, че принципно избягвам да говоря за спортното си минало... много по-важно е спортното ми настояще, а и не обичам да лежа на стари лаври. Минал съм през всички нива в този спорт, с изключение на мъжкия национален отбор. Бях младежки национал почти 3 години (т.е. за периода, когато попадах в тази възрастова група). Както и да е, тези неща не ги споделям за първи път... видял съм фантастичното в спорта, видял съм и грозното. От доста време не съм професионалист в буквалния смисъл на думата, т.е. не си изкарвам хляба със спорт. Започвам своята 21-ва поредна спортна година, как ще я завърша - не мога да предвидя. Ако някой си мисли, обаче, че ще мине безнаказано през големия спорт, то той зловещо се заблуждава. Големия спорт се заплаща неподозирано скъпо - факт... но и се отплаща с емоции и щастие, които не могат да се опишат.

Претендирам за професионализъм единствено по отношение на начина си на мислене в спорта. Уважавам всеки, който спортува и преследва спортни цели, каквито и да са те, независимо от спорта (включително спорт за здраве). Затова реагирах остричко на Стели. Всеки има своя пътечка в спорта и тя винаги е съпроводена с трудности, съответно вървенето неотклонно по нея само по себе си е достойно за уважение. Мога да науча нещо от всеки в този форум, именно защото тук са събрани хора с впечатляващо разнообразна практика и опит. Включително и начинаещите могат да ми дадат нещо - позволявайки ми да видя тяхната гледна точка и да проследя тяхното развитие, аз получавам информация и обогатявам общата си спортна култура. Далеч не претендирам, че знам и мога всичко... мнението ми се формира предимно на база личен опит, давам го с удоволствие и желание да помогна. Ясно е, че нещата, които работят при мен, може и да не сработят добре при други (винаги подчертавам това).

ts.vassilev, в началото на януари получих болежката, която ме ограничава до днес. Заради комбинирането на множество фактори получих едно усукване на дясното коляно и ставно разместване на тази става. Възстановявах травмата в движение, защото нямаше друга възможност и отговорността беше достатъчно голяма. Това стана под контрол на специалист, разбира се. Дясното коляно ми е капризно от както се помня, имам и недостатъчна еластичност в залавните места на квадрицепса към коляното, които допълнително усложняват нещата. Опитвам се да коригирам това с лек подходящ стречинг и подходяща загрявка. В момента болки в коляното нямам, усещам само лек дискомфорт от време на време. Според кинезитерапевта, с когото работя, натоварванията върху коляното с допълнителна тежест трябва да ги забравя. Факт - в момента, в който допусна някакво такова натоварване, коляното реагира с лека болка и напрежение (например - пуш-преси, независимо от тежестта). Всякакво натоварване със собствено тегло (клякане, изометрия, скачане и т.н.) не ми създава този проблем. Това е причината да бягам от щангите, натоварващи краката. Сериозно обмислям дали да мина на ЯМР, за да разбера точното си моментно състояние.

Габриел Димитров, от малък съм си височък. В рода на баща ми има високи хора, вероятно от там съм закачил някой ген. Питаш дали ръстът е предимство - във волейбола или изобщо? Във волейбола - да, категорично. Извън него - според мен не е по-важен от останалите антропометрични показатели. Волейболът познава впечатляващи състезатели, които са сравнително скромни като ръст. Най-бързият пример - Мартин Стоев, но има и доста други. Да, при такъв ръст е необходимо да компенсираш с други спортно-технически качества, но не е невъзможно да играеш успешно. Ти си на 17 години... никой не може да предвиди колко и дали ще пораснеш от тук нататък, но растежът ти не е приключил. Затова не бързай да вдигаш белия флаг. Волейболът не увеличава ръста директно. По-скоро създава предпоставки за проява на генетичния потенциал, както всеки друг спорт.

19 август 2011

1. Хранене
1.1. Закуска - овесени ядки (75 g), суров белен слънчоглед (20 g), 3 яйца, 1 доза матричен протеин, прясно мляко (не повече от 100 ml)
1.2. Втора закуска - 1/2 кисело мляко, 1 супена лъжица ленено семе, 1 супена лъжица овесени трици
1.3. Обяд - свински врат на тиган (200 g), царевица (140 g)
1.4. Следобедна закуска - 1/2 кисело мляко, 1 супена лъжица ленено семе, 1 супена лъжица овесени трици, 1 яйце
1.5. Вечеря - свински врат на тиган (200 g), царевица (140 g)
1.6. Преди лягане - извара (200 g)

2. Тренировка - почивка

3. Хранителни добавки
3.1. След закуска - 1 таблетка Now EcoGreen Multi

4. Общо мнение за храненето днес - стандартно. Капнах в протеина малко мляко - еми по-вкусно е, няма как да се отрече.

5. Общо мнение за физическото състояние днес - тонусът е добър. Малко трудно отворих очи, но се разсъних моментално. Снощи тренирах по-скоро скромно, но ми понатежаха краката. Мислех, че днес ще съм гипсиран, но положението е поносимо. Имам мускулна треска в краката, но много по-слаба, от колкото очаквах. Излязъл съм от кондиция - изключително доволен съм от този факт. Сега остава да съумея да навляза отново във форма с нужното темпо, за да съм в оптимално състояние за състезателния период. Днес - почивка. За утре бях замислил кръгова тренировка във фитнеса, но... Юли ме съблазни с утрешната тренировка на открито. Фитнесът - евентуално в неделя, а много по-вероятно ще го оставя за вторник.

казано от Кольо Пияндето на 19.08.11, 09:33:

ts.vassilev, в началото на януари получих болежката, която ме ограничава до днес. Заради комбинирането на множество фактори получих едно усукване на дясното коляно и ставно разместване на тази става. Възстановявах травмата в движение, защото нямаше друга възможност и отговорността беше достатъчно голяма. Това стана под контрол на специалист, разбира се. Дясното коляно ми е капризно от както се помня, имам и недостатъчна еластичност в залавните места на квадрицепса към коляното, които допълнително усложняват нещата. Опитвам се да коригирам това с лек подходящ стречинг и подходяща загрявка. В момента болки в коляното нямам, усещам само лек дискомфорт от време на време. Според кинезитерапевта, с когото работя, натоварванията върху коляното с допълнителна тежест трябва да ги забравя. Факт - в момента, в който допусна някакво такова натоварване, коляното реагира с лека болка и напрежение (например - пуш-преси, независимо от тежестта). Всякакво натоварване със собствено тегло (клякане, изометрия, скачане и т.н.) не ми създава този проблем. Това е причината да бягам от щангите, натоварващи краката. Сериозно обмислям дали да мина на ЯМР, за да разбера точното си моментно състояние.

ЯМРто ме кара да се усмихвам. в България има примерно 5 читави апарата(думите на мой преподавател). да не говорим че образната диагностика е малко ала-бала.

They found MRI to be 72% sensitive, 68% specific, and 70% accurate in detecting containment status of lumbar herniated discs.  More specifically 28% of patients that showed a disc herniation on MRI actually did NOT have one during surgery.  Conversely, 33% of patients with a negative MRI actually had a herniation.

http://www.mikereinold.com/2008/12/is-mri-accurate-in-detecting-lumbar.html

ако наистина имаш недостатъчна еластичност на залавните места на квадрицепсите(и по принцип краката са ти стегнати), то е хубаво да следваш следната рецепта: намираш проблема, решаваш проблема, премахваш симптомите. в конкретния случай болките в коляното и стегнатите квадрицепси са симптом. за премахването на такъв симптом има следната последователност: мекотъканна работа, разтягане, упражнения. в момента ти правиш 1/3 от 1/3 = 1/9 :)

факт е че повечето болки в коленете минават със стабилно мачкане и разтягане на квадрицепсите...до следващата тренировка. успешното премахване на болките в коленете изисква да се обърне внимание на подвижността на глезените и стабилността на таза.

Ами... със сигурност отново ще се консултирам с кинезитерапевт преди да навляза по-сериозно в натоварването. Проблемът приемам, че е установен. Факт - не е 100% отстранен. Стимулиращите го фактори съм ги ограничил или премахнал. Правя разтягане, но не съм уверен, че е достатъчно условие (най-вероятно не). Упражнения - не знам какво точно имаш предвид. За подвижността на глезените и стабилността на таза си струва да помисля, да (не знам дали имам нужда подобрение там, но все пак).

19.08.11
13:33

казано от Кольо Пияндето на 19.08.11, 11:50:

Ами... със сигурност отново ще се консултирам с кинезитерапевт преди да навляза по-сериозно в натоварването.

Коле, сигурна съм, че си имаш човек пред вид, но ако се колебаеш, мога да препоръчам уникален специалист. Вече няколко души (не случайни) се възползваха от услугите му и са много доволни, включително аз :-)

Прескочи до:
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1